GPS voor op de fiets?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Hoi,

Even een rare gedachtenkronkel:
Er bestaan fietscomputers (o.a. van Ciclo) met hoogtemeter en wat intern geheugen die iedere 20s loggen wat je gereden afstand en de hoogte is. Zo'n fietscomputer is dan middels een serieel kabeltje aan je PC te hangen om de gegevens over te zetten.
Erg leuk, kan je routeprofielen maken van wat je hebt gereden en aangezien ik die dingen veelvuldig maak voor op mijn website best handig. 't Heeft 1 nadeel, het geheugen kan maximaal 60 uur loggen en da's mooi voor een paar dagtochten maar niet voor een vakantie van 3-4 weken. Ik sjouw geen laptop mee en bij een Internet café binnenkomen met een serieel kabeltje en een installatie CD is ook geen goeie zet...

Toen dacht ik, wat zo'n fietscompu kan kan een GPS vast ook wel. Stel dat ik daar een GPS voor zou willen kopen, dan moet-ie dus op regelmatige tijden automatisch de plaats en de hoogte loggen, bij voorkeur op een zodanige manier dat je de plaats makkelijk kunt omrekenen naar een afstand t.o.v. de vorige keer dattie een log-waarde wegschreef.
Loggen moet automatisch gebeuren, stel iedere halve minuut of zo. Een capaciteit van 200 uur logfile zou leuk zijn, of ik moet 'em kunnen uitlezen met een Psion 5mx (die heb ik namelijk wel bij me).
Verder hoeft er geen ingebouwde GSM in, zelfs kaarten vind ik niet noodzakelijk. 't Is puur voor positie-data loggen....

Bestaan er simpele data-loggende GPS-en waarbij verder niet een heel ander scala aan mogelijkheden krijg waar ik zwaar voor betaal maar niet op zit te wachten ??

Groetz,
Dennis

- krijgt zo al een behoorlijk inspector Gadget fiets -
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Dennis,

Wat voor aansluiting zit er op zo'n Psion? Je hebt dan namelijk ook een kabel of zo nodig. Mijn oude Lowrance GM100 kon je zo instellen dat hij elke x meter of x seconden de gegevens opsloeg. Weet eigenlijk zo uit mijn hoofd niet of je dat ook met andere ontvangers kunt instellen. De GM 100 is echter niet goedkoop, noch handzaam in formaat.

Een andere optie is de goedkoopste Magellan Meridian, waarmee je SD-kaarten kunt uitwisselen. Die kun je wellicht zo uitlezen op je Psion.

Grootste probleem is echter de voeding. GPS-ontvangers zijn bekend als batterijen-vreters. Na 8 tot 10 uur loggen zijn ze op en leeg. Als je dus een paar weken onderweg wilt zijn, zul je een solar-lader achterop je fiets moeten binden (voor een nog hoger Gadget-gehalte ook).

Succes dan!

Raymond
 
Raymond,

Er zit een serieel poortje op mijn Psion, helaas wel in inieminie uitvoering, maar het is een serieel. Volgens de Psion site kan je daar bepaalde GPS-en op aansluiten, maar ze vermelden helaas niet welke. Kon wel ergens op internet iets vinden over gecombineerde data/voedingskabels om een Garmin GPS aan te sluiten op een Psion, maar de beschrijving suggereerde dat dat voornamelijk was om in de auto je Psion en je GPS saampjes op de sigarettenaansteker aan te sluiten...Van de site van Garmin word ik weinig wijzer.
Zo weinig uren met de batterijen? Tjoe, zo'n fietscompu doet het ruim een half jaar op een 3 Volts platte 2032 batterij....

Afijn, heb ik wat uit te zoeken.

Groetz,
Dennis
 
Kun je niet zo'n heeeele coole Apple iPod aansluiten via firewire?
(heb er geen verstand van, dus als ik domme dingen zeg, is het je eigen fout als je het gelooft ;) )
heb je 10, 15 of 30 gig geheugen, kun je nogal wat op kwijt zeg maar.

Cheers
Frank.
 
he, ik heb ook zo´n psion. en een simpele garmin e-trex. dit werkt in combinatoe met een kabel die ik daar voor heb erg goed. (route planner/street planner) alleen, of je ook logs kan op slaan?? vast wel. maar niet met de software die ik er voor heb. Voor meer info kan je beter ff op www.psionvereniging.nl kijken
 
Waarschijnlijk opgelost...

Hoihoi,

Na veel graafwerk op Internet vond ik een creatieve Duitser (jawel, die bestaan}>) die voor een psion een programmaatje heeft geschreven om een CicloControl HAC4 uit te lezen, en da's wat ik zocht. Ik wil weliswaar een CM436M fietscomputer kopen, maar da's gewoon een HAC4 zonder hartslagmeter (en dat scheelt 100 euro). Misschien moet ik het progje dus nog wat verbouwen (in ieder geval vertalen van het Duits naar Engels) maar ik heb de source. Is in BASIC, jak!

Dus als het goed is heb ik binnenkort een fietscomputer die max. 64 fietstijd kan loggen (gereden afstand, gereden tijd, hoogte en temperatuur) en die ik kan uitlezen op mijn psion....
Da's ook makkelijk voor al die Nederlandse hellinkjes die ik aan het opmeten ben, hoeft dan niet meer met pen,papier en hoogtemeter...

Fietscompu is besteld, enige wat ik nu nog moet hebben is nul-modem kabeltje om fietscompu met psion te verbinden (zit wel nul-modem kabeltje bij voor verbinden compu via standaard 9-pins serieel maar op Psion zit kleiner serieel poortje) maar dan moet ik eerst zien wat voor connector er op die fietscompu zit.

Afijn, weer een gadget rijker en 160 euro armer....;)

Groetz,
Dennis

- Is dit eigenlijk nog wel buitensport? -
 
RE: Waarschijnlijk opgelost...

Heeft je Psion geen IR port? Mijn Revo wel in ieder geval. Misschien is dat een optie.

grtz
Henk

The Recumbent Architecture Pivo
 
RE: Waarschijnlijk opgelost...

Mijn Psion wel (een 5mx overigens), maar mijn fietscompu niet!

Groetz,
Dennis
 
Het werkt!

Kan nou Ciclo CM436M fietscompu aan een psion 5mx hangen en via nullmodemkabel data overhalen. Heb progje van een duitser om data van een Ciclo HAC4 over te halen wat verbouwd (leve OpenSource!) omdat de datablokken net wat anders zijn bij de verschillende fietscompu's...
Gezellig na het fietsen hoogteprofielen en zo van de zojuist gereden rit bekijken op zakformaat :7

Groetz,
Dennis

- Automatisering is een mooi ding (Als het werkt) -
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan