GPS vraagje


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik ga er voor om een GPS aan te schaffen en heb dus ook eens op bijv marktplaats gekeken. Daar worden soms praktishc nieuwede GPS en aangeboden, maar ik heb mijn bedenkingen omdat er bijstaat met US map.
Vergis ik me of klopt het dat dit feitelijk betkent dat ik voor europa, en nog specifieker voor nederland problemen kan verwachten of maakt dat niets uit?
Als het namelijk niets uit maakt, dan zou ik dus ook in Canada kunnen kijken naar de Garmin map60CX (of zo)

Ali
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Ali,

Zo te horen ben je nog redelijk onbekend met de materie. Neem de tijd en oriënteer je goed, er zijn namelijk veel verschillende modellen, met elk hun voors en tegens. Kijk wat voor mogelijkheden er zijn, bepaal wat je wil en ga dan nog eens kijken.

Een goede site met veel info is de volgende: http://forum.gps.nl/

groet,
Richard
 
Hoi Ali,

Een US-basemap heeft twee nadelen:
1. Je basiskaart is voor Europe behoorlijk waardeloos omdat de details nihil of gewoon verkeerd zijn.
2. Een US-ontvanger wordt in Nederland (Europa) niet 'geserviced' en moet dus terug naar de States als er iets goed mis mee is.

Probleem 1 kun je vrij makkelijk omzeilen door gewoon een MapSource (Garmin) kaart van Europa in te laden. Heel Nederland past er makkelijk in en ik heb ook geen problemen om de gehele route van Mataró tot aan Nederland, inclusief heel Nederland en Catalonië in te laden. Deze kaart moet je uiteraard wel los kopen, maar die heb je met een Europese versie ook nodig als je deur-tot-deur navigatie wilt met straatnamen en al.

Probleem 2 is simpelweg niet te omzeilen en dus een echt probleem. Je kunt de gok wagen en het prima klaarspelen, maar je kunt ook misgokken en vervolgens veel duurder uit zijn door de bijkomende porto- en verzekeringskosten als hij een keer terug moet.

Zelf heb ik één keer een GPS-ontvanger in de VS gekocht (online) en toen had ik dus een probleem: hij ging stuk en werd uiteindelijk bijna 140 gulden duurder. Daarna nooit meer een ontvanger in VS gekocht (en ook nooit meer een probleem gehad :eek:)).

Het forum dat Richard noemt is overigens niet alleen een prikma plek voor GPS-vragen, maar de bijbehorende winkel heeft vaak ook interessante tweedehands modellen in de aanbieding.

Raymond
Raymond
 
Hoi Ali

Wanneer je je gps gaat gebruiken in combinatie met een topografische kaart maakt het niet uit wat voor basemap je gps heeft, je hebt er eigenlijk helemaal geen nodig, tenminste, als je wandelaar/hiker bent. Dus niks GPSmap, zonder map kan het prima. De beste keus voor de buitensport is nog steeds de Garmin GPS 76.
Alle kaartmateriaal dat je in de GPS kan laden is veel te grof om op te kunnen vertrouwen, inclusief de zogenaamde "topografische kaarten" die voor de GPS bestemd zijn (inclusief "Topo Nederland")
Koop een eenvoudige GPS, een papieren topografische kaart van het gebied waar je naar toe gaat leer om te gaan met coordinaten (dat kost je een uurtje) en je hebt geen enkele beperking wat het gebruik betreft.
Wie op pad gaat met een GPSMap, geen topografische kaart bij zich heeft en/of niet weet hoe hij met coordinaten om moet gaan is wel beperkt in zijn mogelijkheden.
Op plaatsen als het GPS forum zal men het niet met mij eens zijn; daar vind je de techniek freaks waarvan de meesten nog nooit een goede (echte) kaart in handen hebben gehad.


Jaap
 
:)

Ali,

Hoewel Jaap het wellicht op een niet zo'n 'politiek correcte' manier brengt ben ik het volledig met hem eens voor wat betreft het gebruik van de gewone kaarten. Zelf ben ik zo'n 'freak' en heb dus ook de nodige digitale topografische kaarten altijd in mijn 'Map-GPS-ontvanger' geladen, maar moet tegelijkertijd ook bekennen dat ik zelden die kaarten gebruik om routes uit te stippelen of dingen na te kijken: in bijna alle gevallen gebruik ik daarvoor de gewone kaart (die ik bijna never thuislaat). De GPS gebruik ik zelf enkel om even snel te spieken of ik op de gewone kaart inderdaad goed gezien heb waar ik in het echt zit. En dat werkt prima, de GPS is voor mij dan ook puur een hulpmiddel: in 95% van de gevallen hangt hij enkel aan mijn rugzak zodat ik thuis de track even kan uitlezen op de PC :)

Raymond
 
Als het er op aankomt ben ik net zo'n freak als jij Raymond ;-), ik kick ook op techniek en mijn computer staat vol met allerlei digitaal kaartgebeuren, maar als het om een eerlijk advies gaat aan een beginner op dit gebied dan kan duidelijkheid geen kwaad....

Jaap
 
Ik heb voor heel Noorwegen een kaart van ongeveer 1:350.000. Deze is heel handig. Alle gemarkeerde en duidelijke wandelroutes in de bergen staan erop. Plus riviertjes, meertjes, moerassen etc. Ik neem daarnaast ook altijd een 1:50.000 of soms een 1:100.000 papieren kaart mee. Ik vind namelijk dat zo'n GPS geen goed overzicht geeft en vind het ook riskant om zonder kaart te vertrekken.
De digitale kaart is handig om thuis van tevoren een route uit te stippelen op de computer. Deze kun je in de GPS laden en dan onderweg volgen. Ook is het handig om het begin van een pad te vinden als dat niet duidelijk is. Je ziet dan op de GPS of je er links of rechts van zit en kunt dan met een stukje straightwalk makkelijk het pad vinden. Verder markeer ik er goede kampeerplekjes mee, goede paddestoelenplukplaatsen en ook de parkeerplaats van de auto. Ook check ik soms met de GPS waar ik me precies op de kaart bevind. Als het landschap geen duidelijke kenmerken heeft, is het niet altijd zo makkelijk om dat nauwkeurig te bepalen op een papieren kaart. Een GPS is dus heel handig als extra naast kaart en kompas.
Die Europa kaart gebruik ik nooit.
 
Hoi Linda

"De digitale kaart is handig om thuis van te voren een route uit te stippelen" zeg je. Dat klopt, als je goede digitale kaarten hebt zoals die er van Noorwegen en Zweden zijn, en ook van Nederland (prijs 3500 euro hier), of wanneer je zelf kaarten digitaliseert, maar die kaarten zijn zoals je weet niet op welke GPS dan ook te zetten. De routes die je er mee maakt wel, die kan je een enkele uitzondering na (Garmin Gecko) naar iedere GPS uploaden en maakt het dus niet uit wat de basemap is en of de GPS wel een Mapfunctie heeft, wat de vraag van Ali was.
Alle zaken die je noemt kan je ook zonder computer doen, wel zo handig als je onderweg je route moet verleggen door een aardverschuiving, sneeuw, ingezakte brug of wat dan ook.
Gewoon een GPS in Canada kopen dus, Ali!

Jaap
 
hoi Jaap,

Ik ben me ervan bewust dat je naast het gebruik van de GPS je ook wel enige kennis van kaartlezen eigen moet maken. Ik beken, ik ben lui, ik kies er vooral nog voor (omdat ik er alleen op uit moet) tochten te lopen die zijn uitgezet, eigenlijk het wandelboekje. Ik wil dus nu toch wat meer zelf iets doen en daarbij lijkt mij zo'n GPS wel leuk, vooral ook om te weten wat je echt gelopen hebt, dat is niet altijd te bepalen aan het aantal uren. Het door jou geadviseerde model is bij bijv Notter uit de productie alhoewel ze als occasion nog 1 hebben voor 400 euro.
Ik zag dat deze ook geschikt is voor maritieme doeleinde, en dat zou handig kunnen zijn vanwege het bootje dat we hebben.
Ik laat het inwerken. Ik ga wel kijken in Canada, maar weet niet of ik het aandurf vanweg hetgeen Raymond aangeeft, als er iets evht kapot is, heb je pech. Dus ik moet nog evalueren of de meerkosten van de aanschaf hier opweegt tegen het nadeel van reparatie daar. (heb wel familie in canada, dus dat zou pre kunnen zijn)
Overigens allemaal bedankt voor het meedenken. Ik heb een studieboekje kompas lezen in de bagage, kan ik in het vliegtuig alvast daarmee starten.

Ali
 
Waar je op moet letten is dat je je goed laat voorlichten, forums zijn leuk maar daar staan inder daad nogal wat freaks.
Als een buitenlandse gps koopt moet je met eventuele vragen toch naar die freaks toe, of je moet contact opnemen met je verkooppunt in het buitenland.
Garmin brengt tegenwoordig zeer snel toestellen op de markt dit betekend vaak ook een grotere kans op problemen. De schoonheids foutjes zijn er lang nog niet uit.
Veel plezier in Canada.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan