GPS


Status
Niet open voor verdere reacties.
P

Perfors

Guest
Mensen,

Ik schijn iets te missen. Als leek ga je je verdiepen in allerlei dingen die je nodig hebt en dat soort dingen. Op een gegeven moment kom je uit bij het item gps. Ondertussen weet ik wat het is en wat je ermee kan. En daar stopt het dan. Volgens mij is het volkomen nutteloos. Behalve als je gaat geocachen dan. Wat is het extra nut van een achterlijk dure, veredelde rekenmachine. Op een papieren kaart kan ik ook zien hoever het hemelsbreed is van het ene punt naar het andere. Ik kan ook een route uitstippelen. Ik kan ook bekijken hoelang ik onderweg ben en mijn geschatte aankomst tijd. Al met al lijkt het mij vooral een leuk speeltje voor als je heel veel geld te veel hebt.

Wie helpt mij uit de droom. (Of laat mij er inzitten)

Marco
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Marco,

Voor een deel heb je gelijk: voor 95% van de mensen is het een speeltje.

Maar laat ik je twee voorbeelden geven waarin ik zelf errug blij was met mijn GPS:
- De Montsant is een gebergte aan de Spaanse kust, stijle wanden van zeker 50 meter, maar bovenop is het een grote dorre vlakte. Daar bovenop ben ik een keer gegrepen door een plotselink opkomende mistbank (die af en toe van de andere kant af ineens de vlakte opdrijven). Ik kon toen middels de GPS (die ik had voorgeprogrammeerd) bijzonder snel bij een kloof komen om te kunnen afdalen. Let wel: aan een kompas had ik niks wat er waren absoluut geen herkenningspunten.
- Mijn vrouw is nog al allergisch voor bepaalde voedsel-producten. Tijdens een hike kreeg zij een keer een allergische reactie (die kan resulteren in het dichtgaan van de luchtwegen!), maar hadden we haar injectie-spullen in de auto laten liggen. Door middel van de GPS konden we toen in één rechte lijn naar de auto lopen, dwars door de struiken. Hier had een kompas ook baat kunnen hebben, maar dan moet steeds opnieuw peilen; nu kon ik gewoon door blijven rennen.

Overigens is het ook handig om routes door te geven aan andere mensen. Ik kan op die manier een route-beschrijving maken door 10 'waypoints' te geven zonder direct elke boom, rots of rivier te beschrijven die wordt gepasseerd.

Het tegendeel is overigens ook al een keer voorkomen: een vriend van me ging mee hiken en wilde graag dat ik de GPS meenam. Ik heb tijdens de verschillende berggemzen en roofvogels gezien, hij alleen het schermpje van de GPS omda hij het zo leuk vond dit te volgen. Dan ben je dus ook redelijk verkeerd bezig :)

Kortom: ja, het is een speeltje voor veel mensen en ja, in sommige gevallen is het gewoon een makkelijk (extra!!) navigatie-instrument.

Raymond
- wordt eng van sommige mensen die denken dat ze door een GPS mee te nemen de kaart en kompas thuis kunnen laten!
 
Op de fiets lijkt het me handiger dan te voet, je voert thuis een aantal punten in, en die fiets je langs.

Op een kaart kijken tijdens het fietsen is erg vervelend (je wil pas als je bejaard bent een kaart op een standaard op je stuur:)), en kost tijd. Een pijltje op een schermpje volgen daarentegen is een fluitje van een cent.

Henk


The Recumbent Architecture Pivo
 
Nog een voorbeeld waarbij GPS echt noodzakelijk kan zijn:
Mijn schoonzus heeft 3 jaar in Saoudi Arabia gewoond en DE grote weekendhobby van veel mensen is daar om met je dikke 4x4 de woestijn in te trekken en daar een kamp op te zetten en dan "net als vroeger" lekker te tarpen...
Verschil met "vroeger" is wel: de oudere generaties konden zich heel goed orienteren daar, de jongere generaties weten alles van olie, maar niet veel meer van zand, en dan de buitenlanders nog, die hebben helemaal geen idee van het hoe en waarom...

Kortom als je in een landschap zit met heel weinig herkenningspunten kan GPS echt een uitkomst zijn.


"Echt lichtgewicht kamperen??
VISA!!"

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Meestal besluit ik 's morgens aan het ontbijt pas waar ik heen ga. Ik heb dan alleen een 1:100.000 kaart bij me. Hoe kan ik dan op een GPS punten invoeren die ook nog min of meer op de weg liggen? Ik bedoel, als ik uitgebreid met geodriehoek op de kaart moet gaan meten om de punten in te voeren wordt het nogal een klus....

Groetz,
Dennis
- leert nu 's ochtends de route uit het hoofd -
 
Ik heb ook nog een voorbeeld:

Niet uit eigen ervaing maar van horen zeggen: mensen gingen in Zweden achter in de middag nog een wandelingetje maken. Die hebben vervolgens drie (3) uur naar hun tent lopen zoeken! Laat de helft van het verhaal waar zijn: ik vind 1 1/2 uur zoeken nog erg lang...

Maar goed, met een GPS zet je de lokatie van je tent erin en je kunt 'm altijd terug vinden...

Duncan,
- die errug graag zo'n ding wil hebben (ik ga ook naar Zweden) maar er de centen (nog) niet voor heeft... :-(
 
Hoi Marco,

er schijnen op deze planeet een aantal gebieden te zijn die:

a. best interessant voor een toerist zijn omdat de natuur nogal ongerept is en van welhaast onnatuurlijke schoonheid.

b. die voor geen meter gedocumenteerd zijn of op onbetrouwbare kaarten met een schaal van 1:100000 zijn geplaatst.

Voor deze gebieden, grofweg alles wat niet westers of historisch-geografisch interessant is danwel onder militaire ristricties staat, is een (batterijen vretende) gps een heel erg handig hulpje om in geval van nood of indien normale oriënteringsmiddelen tekort schieten (het al eerder genoemde mistbankie) toch op de plaats van bestemming te komen. (Het is erg prettig om aan de goede kant van de berg tekomen waar WEL water is.)

De prijs is inderdaad erg hoog en je moet je goed afvragen of je alle bijkomende features wel nodig hebt.

groet
Richard

- die nog niet in een gebied is geweest waar geen topokaarten van te vinden zijn en dus nog geen gps heeft maar hem wel gaat aanschaffen als de batterijen vervangen zijn door een betaalbare brandstofcel
 
Hallo Marco, je hebt helemaal gelijk, want zo doen we het al honderden jaren, maar....
mijn ervaring gedurende o.a. drie maanden lopen in Schotland en twee weken in de bossen van Slovenië, op zoek naar grotten en prehistorische sites, is toch dat(op voorwaarde natuurlijk dat je de coordinaten weet) het wel heel gemakkelijk is om allerlei zaken te vinden, b.v. ook waar je de auto hebt geparkeerd.
En niet te vergeten: het vastleggen van nieuw gevonden objecten, zoals grotingangen, gaat natuurlijk veel sneller en nauwkeuriger, zeker als er alleen 1:50 000 kaarten van het gebied bestaan, of zelfs helemaal geen kaarten.
Ik ben er in ieder geval heel tevreden mee (heb een e-trex vista met ingebouwde hoogtemeter en kompas).
herman de swart
 
Kijk Herman.

Dat vind ik een risico om een GPS met hoogtemeter en kompas te hebben.
Valt deze door een oorzaak uit (batterijen leeg) heb je helemaal geen oriëntatie middel meer en dan kan je echt problemen hebben.
Vandaar dat ik een losse hoogtemeter en een losse kompas heb.
Als er iets uitvalt heb je nog altijd iets over.

C.M.
D'oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik ben in de rui).
 
Peter,

Er is een groot verschil tussen een GPS met ingebouwd kompas en hoogtemeter HEBBEN of alleen deze ontvanger GEBRUIKEN ZONDER die andere hulpmiddelen bij de hand te hebben.

Ik roep ook niet voor niets op de site altijd dat het een hulpmiddel is NAAST je andere navigatie-instrumenten. En nog een verdomd handige ook. Het is namelijk nog al een verschil of je alleen een eTrex Vista aan een koordje om je nek hangt te bungelen, of een GPS-ontvanger, een kompas en een hoogtemeter.

Ik heb bijvoorbeeld een Suunto Observer (horloge) met ingebouwd kompas en hoogtemeter maar heb nog nooit mijn kompas daarom thuis geloaten tijdens een tocht. Je weet immers nooit :)

Raymond
 
Heel erg bedankt iedereen. Als ik het zo hoor dan is het handig in extreme situaties of plekken. Dus toch maar niet voor mij.

Marco
 
berichtje voor d'Oude Vos: maak je niet ongerust, ik heb ook altijd nog een "gewoon" kompas mee.
Voor alle gps geïnteresseerden (die dit nog niet weten): Laurens Sparrius onderhoudt een nuttige site: www.biodiv.nl/gps, met o.a. een overzicht van de parameters van vele landen, uitleg, links enz.

herman de swart
 
Herman

Ik maak me niet ongerust hoor.
Meld die site gewoon aan bij het onderdeel links.
Hebben mensen er altijd wat aan die specifiek iets zoeken over GPSen

C.M.
D'oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik heb weer een streek in gedachten).
 
Ik was laast erg blij met de GPS in de mist bij Lowestoft.

Dit was wel eens waar geen hiking maar een nautisch avontuur.

De overtocht met de boot van Ymuiden naar Lowestoft is c.a. 100nM en duurt c.a.24 uur met een zeilboot.
Op kompas varend heb je mazzel als je op 5 graden nauwkeurig kan sturen. Dat kan je dus een afwijking op leveren van c.a. 8 nM. Dan is drift en de stroming nog niet mee gerekend.
(maar dit pakt in de praktijk meestal beter uit)
Je bent dus aan de overkant erg blij als je een GPS aan boord hebt waarmee de boeien terug kunt vinden in mist met < 30m zicht. (De kust daar stikt van de zandplaten)
Zonder GPS hadden we dus moeten wachten tot de mist weg zou zijn voordat we de kust zouden kunnen naderen.

Nog een leuk detail:

Mensen die proberen alleen op GPS te varen doen er langer over de toch dan de mensen die op kompas varen en het laatste stukje op GPS. (op zee dan)
Dit komt doordat je met GPS een grondkoers vaart. Je probeert dan dus in een rechte lijn over de grond te te varen. Door de stroming vaar je dan door het water in een sinus, aangezien het opzij zetten van de boot door stroming en drift de hele tijd gecompenseerd wordt.
Vaar je daarintegen op kompas, dan houd je geen rekening met de stroming. Aangezien onze reis c.a. 24 uur duurde hadden we 2x stroom van Noord naar Zuid en 2x van Zuid naar Noord. Hierdoor kwamen we dus weer op stroom 0 uit. De boot vaarde dus over de grond een sinus koers, maar door het water in een veel snellere rechte lijn.

Ik hoop dat dit leerzaam was.

Groetjes,

Sigurd
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan