GR catalonie


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Volgende week gaan we met een vijftal de GR1 in Catalonie van Ripoll naar de kust afwandelen.
Veel info is daar niet over te vinden.
Hier iemand ervaring met de GR?

Thanks

Maarten
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Maarten,

Specifiek met deze Gr heb ik geen ervaring. Maar wat wil je weten? Ik heb hier redelijk wat gidsen liggen over de streek.

Raymond
 
Hai Raymond,

Gewoon even checken een algemene indruk over de streek te krijgen . Zijn er veel hoogteverschillen? Is het pad goed aangeduid? Of zijn kaarten onontbeerlijk? Zijn er veel mogelijkheden om te kamperen? Al dan niet vrij-kamperen? Zijn er in de dorpen die we tegen
Hoe komt het eigenlijk dat er zo weinig over gekend is? Is dit nog een relatief nieuw pad?

Beadnkt voor een eventuele reactie,

Maarten
 
Hoi Maarten,

Ik heb er even wat gidsen bijgepakt om het geheugen op te frissen, want ik blijk toch een paar korte stukken van deze route te hebben gelopen, maar dan net buiten het stuk dat jullie gaan doen (meer naar westen).

Allereerst kun je een Engels-talige beschrijving van de route kopen op http://www.euro-senders.com/web_eng/framesgr.htm (geen idee wat de kwaliteit ervan is, maar het is dus beschikbaar).

Zover ik de route an volgen op de kaart vallen de hoogteverschillen erg mee. Het zijn vooral 'heuvels' waar de route overheen loopt en niet zozeer bergen in de zin van zwaar klimmen op een dag. De stukken die ik heb gelopen waren redelijk gemarkeerd, maar in Girona zijn de GR-routes over het algemeen erg goed gemarkeerd. Een goede kaart is echter wel onontbeerlijk voor het geval je van de route moet afwijken natuurlijk. Je kunt deze bij de betere reisboekhandel zo bestellen.

Campings zijn er in deze streek redelijk veel, ook veel campings waar de wandelaar (lees: kleine tent, één overnachting) van harte welkom zijn. In het eerste stuk (tussen Ripoll en Besalú) zullen de campings vooral kleinschalig zijn, daarna kom je steeds grotere campings tegen (richting kust). De verschillende grotere dorpen zijn zeker de moeite waard (Besalú is een schitterend oude stad/dorp en bij Banyoles kun je genieten van de ongerepte natuur een stukje bij het meer vandaar). Op het eindpunt vind je verder mooie ruïnes uit de Romeinse tijd en moet je uiteraard ansjovis proberen in L'Escala.

Zelf heb ik twee hele kleine stukjes van deze GR gelopen die wel op jullie stuk liggen: tussen Ripoll en Sant Joan de les Abadesses en in de omgeving van Empúries (eindpunt). In het eerste stuk kwam je nog al eens de mogelijkheid tot (illegaal!) wildkamperen tegen, bij de eerste was dat al een stuk lastiger, ook vanwege het landschap.

Dat er zo weinig over bekend is heeft denk ik vooral te maken met het feit dat het niet de meest spectaculaire GR is van Catalonië. Het is een echte wandel-GR en je hoeft (voor zover ik kan zien) dus ook geen klauterpartijen te verwachten. Dat is bij andere GR's vaak wel het geval in deze streek en ook liggen die vaak in een gebied waar reisorganisaties nog al eens mensen naartoe sturen (GR107, 150, 92, 11 en 5 bijvoorbeeld).

Hoe hebben jullie het vervoer geregeld? En kijk ook even op de site van www.ontspanjeanders.nl (wellicht kunnen zij nog iets van onderdak voor je regelen).

Raymond
 
Hoi Raymond,
alvast zeer bedankt voor de al nuttige info.
Wat ons vervoer betreft : we vertrekken met Ryanair vanuit Charleroi (we zijn Belgen hé) en vliegen op Girona. Van daaruit hebben we een busje ingehuurd dat ons brengt naar Ripoll( wel niet goedkoop).
Nog een vraagje betreffende vervoer : als we aankomen in Sant Martí d'Empúries, wat is dan de beste manier om terug in Girona te komen?
Wat kamperen betreft is het de bedoeling om zoveel mogelijk wild ter staan( tenzij dit zeer vaak gecontroleerd wordt??).

Maarten
 
Hoi Maarten,

Je kunt waarschijnlijk het beste vanuit Empúries naar L'Escala lopen en dan van daaruit de bus nemen naar Girona. Kijk op http://www10.gencat.net/ptop/AppJava/es/mobilitat/public/mouremcatalunya.jsp voor een OV-routeplanner van Catalonië.

Verder is wildkamperen op zich wel te doen, maar hou rekening met vooral veel controles. Met het oog op mogelijke bosbranden rijden er veel patrouilles van de agents forestal (soort boswachter) rond, maar bijvoorbeeld ook de guardia civil. De eerste groep is vooral bezorgd om de natuur, de tweede groep vooral op zoek naar 'overtredingen'. In beide gevallen ben je het haasje als je ze je snappen met de tent opgezet en zit je helemaal in de problemen als je toevallig ook een vuurtje hebt gemaakt (niet doen dus!).

Raymond
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan