GR10, alg vragen, reisgenoten?

  • Onderwerp starter PolDeCrossmoll
  • Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
P

PolDeCrossmoll

Guest
Gegroet,

Dit jaar wou ik graag de Pyreneeen doorsteken van west naar oost. Dit is m'n eerste echte solotocht maar heb toch ervaring met de gr 10 (vorig jaar van oost naar west: 70km in vogelvlucht). De liefde voor de bergen was geboren, de passie onstuitbaar (Marleen, ik ben je trouwens ook tegen het lijf gelopen de laatste dagen voor je in Banyuls arriveerde). Toch heb ik een paar vragen.

1) Wat is het maximale gewicht dat ik volgens het boekje mag meetorsen (vorig jaar 22 kg (doenbaar)en wil toch heel wat elimineren)
2)Neem ik best kaarten van 1/25 (gewicht!) of toch maar 1/50? Ik wil wel graag een route plannen die afwijkt van de GR (monte peredido (or whatever), Breche de roland, ordessa vallei, ...)
3)Wat moet ik zeker gezien hebben, wat niet op de kaart staat.
4) wat doe je bij onweer op grote hoogte? Kampeerbaar (bivakeerbaar?)
5) genoeg watervoorzieningen over de hele lengte van de route?
6) stukken waarvoor je moet uitkijken?
7) Heb al begrepen dat rond het nationaal park van de pyr het behoorlijk druk kan zijn (gites). Kan iemand me de regels in drie zinnen uitleggen? Mag je bivakeren nabij refuges (of niet). Wat als de boswachter je snapt? Uiteindelijk ben je toch verplicht om ergens je tent op te zetten ...
8) Hoeveel winkels kom je gemiddeld tegen (waar je voedsel (blik, ..) kan inslaan?) Wil zo autonoom mogelijk mijn route uitstippelen.
9)Heeft er iemand interesse (HRP?, maar ben zelf een ware kaartenleek, kan zelfs geen snelweg vinden, maar spring als een berggeit).

Alvast bedankt,

Pol De Crossmoll
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Beste Pol,

Zijn wij elkaar tegengekomen? Waar was dat dan? Ik kan het niet voor de geest halen.

De oversteek: doen zou ik zeggen! Maar om in het kort een antwoord te geven op je vragen.

Gewicht, tja dat is aan jezelf. Ik liep incl. water (hete zomer, die van 2003) toch ook vaak rond de 18kg denk ik. Inclusief 3 dagen eten. Hoewel ik achteraf best dingen thuis had kunnen laten, maar met name vanwege het mooie weer.
Ik zal mijn paklijst eens op deze site zetten. Even geduld nog.

Kaarten: ik heb gelopen op 1:50.000 heel goed te doen. Maar nogmaals, ik heb geen noemenswaardige mist gehad. Aangezien jij een kaartenleek bent (ik raad je aan wel een beetje te oefenen met kaart en kompas, ik heb denk ik drie dagen een werkelijk een kompas nodig gehad vanwege mist). En ga dan zeker geen HRP doen! Je kunt uiteraard wel afwijken van de GR10. Maar ook daar geldt, het is handig als je enige orientatiekennis hebt, zeker in je eentje. Bij Gavarnie ben ik via Breche de Roland doorgestoken naar Spanje, N.P. Ordesa in. Eén van de mooiste tocht in mijn herinnering. Ik heb toen ook een extra lus gemaakt en ook nog een groot deel van de GR11 gevolgd. Ook is N.P. Aigues Tortes een absolute aanrader. Maar weet je, eigenlijk is alles de moeite waard. Ik zou de tocht zo overdoen en dan de stukken in Frankrijk en Spanje lopen die ik gemist heb door mijn gezigzag over de grens.

Kamperen: je kunt overal bivakkeren, voldoende water. Af en toe een beetje zoeken. Dat is misschien wel een van de grootste verworvenheden van de Pyreneeën, het mag/kan daar nog gewoon. Puur genot. Helemaal in de leegte of je zoekt een plekje in de directe omgeving van een berghut (inderdaad, vaak druk in het hoogseizoen). Verzekerd van aanspraak, water ... en een biertje.
Wat eten betreft, ik heb nooit meer dan voor drie dagen eten meegenomen, je komt echt genoeg tegen. Als je de GR10 volgt tenminste. De HRP is een heel ander verhaal.

Dus Pol, gewoon lekker gaan en genieten. Maar echt ... zorg dat je een cursus kaart en kompas volgt. Het kan spoken in de Pyreneeën, mist, onweer, etc.. Ik heb veel verhalen deze zomer gehoord van eigenaars van berghutten, parkwachters, berggidsen die mensen hebben moeten opsporen die verdwaald waren omdat ze gewoon niet goed voorbereid waren. In de meeste gevallen gaat het goed.
Het gevaar is dat de regels in de parken strenger worden, verzekeringspolissen duurder (nou ja in de toekomst dan) vanwege zinlose zoektochten. En daar is de GSM ook een oorzaak van. Ach, als we toch verdwalen bellen we toch even? Overigens, je hebt een goed bereik op de toppen en bij de grotere dorpen (mijn ervaring met Orange en de hoogte van de rekeningen achteraf).

Groetjes van Marleen
 
Nabij Col de Perthus, op een breed uitgesmeerd pad. Je vader en moeder waren er ook bij dus ik veronderstel dat jij het was. Ik liep wel de andere richting uit...
Alvast bedankt voor de goede raad en laat iets weten van je packingslist.
Trouwens de naam is Tim, maar Pol De Crossmoll klonk zo lekker.
 
Nu snap ik ook je naam Poll De Crossmoll! Toen ik je tegenkwam was jij je loopmaat zo ongeveer 1,5 uur vooruit. Ik kan het me nu weer goed herinneren. Grappig, maar ben jij zo'n slechte kaartlezer? Daar geloof ik niets van. Jullie hadden wel geweldige rugzakken bij jullie, incl. bbq! Het waren mijn laatste dagen en mijn ouders hebben de laatste week meegelopen.
Ik geef je hierbij mijn paklijst. Als je nog vragen hebt kan je me mailen op m.raats@planet.nl. Vind het leuk je wat dingen te vertellen, ik heb geweldige herinneringen aan de oversteek.

Hardware Opmerkingen
Tent Zoid II 1,9 kg
Slaapzak Vaude mummy dons 1,5 kg
Mat Therm-a-rest Ultralight
Loopstokken Leki Ultralight
Hoofdlamp Petzl
Schoenen Meindl Island Lady
Rugzak Arctyrex Bora 55 kost wat, maar je hebt ook wat (wel aanzienlijk extra gewicht)

Kookgerei
Brander MSR Superfly brandt ook op campinggaz (goed tot zeer goed verkrijgbaar)
Gas Campinggas CV270
Pan + deksel MSR 1 ltr
mok
lepel
aansteker
klein schuursponsje

Kleding

Goretex jack Haglofs
1 loopbroek Peak Performance (R&D) aanrader superlicht en snel droog
1 legging
2 dunne fleeces
2 paar sokken + ondersokken 1 paar aan en 1 paar droog
1 thermo T-shirt korte mouwen
1 thermo shirt lange mouwen
2 topjes
2 korte broeken (heel licht)
1 bikini
4 slipjes
2 BH’s
hoofddoek
pet


Overig
Sigg fles 1 ltr
2 waterzakken totaal 2,5 ltr
zakmes
kompas
reddingsdeken
fluitje
GSM met oplader Siemens C 55 met zeer lichte oplader
tandenborstel
kleine tube tandpasta
zonnebrand
lippencreme
zonnebril
shampoo
wasmiddel
Rubytec Towel
paspoort
bankpas + creditcard + cash
NKBV lidmaatschap
1 gidsje GR10
2 kaarten 1:50.000 etappe voorbij, stuurde ik alles naar NL
1 schrift
1 leespocket onderweg kocht ik Franse pockets
compact fototoestel
2 rolletjes extra

EHBO
klein flesje Sterilon
pleisters in diverse soorten en maten
zwaluwstaartjes
tape
Paracetamol
Ibuprofen
snelverband
sterk absorberend compres
tekentang + doekje alcolhol
2 zakjes ORS
Elastiek voor knie onderweg overgegaan op brace
Compeed
nagelschaartje

Eruit gegooid:
Gamashen, onderweg van die lage gamashen gekocht. Uiteindelijk ook niet gebruikt

Niet meegenomen:
regenbroek geluk gehad, zeer weinig regen

Tips:
Koop bij de Blokker waszakken. Nylonzakken waarin je je spullen bij elkaar kunt houden. Superlicht, goedkoop en oh zo handig. “Al” mijn kleren gingen in de grootste zak en deden dienst als kussen.

Eten:
Cup a soup (overal verkrijgbaar)
250 gr. pasta per dag
Dit aangevuld met bv. blikje vis in tomatensaus + parmazaansekaas

In Spanje kan je geweldige pakjes pastamaaltijden + saus kopen (droog). Helaas heb ik dit bijna nooit in Frankrijk gevonden.
Mueslirepen, chocolade, druivensuiker, brood (af en toe), droge worst of stukje kaas
 
Ik heb een aantal delen van de GR 10 en GR 11 gedaan en voor een deel in de 'drukke' nationale parken. Ik had altiojd begrepen dat je er ABSOLUUT niet wild mag camperen, tenzij :)
- uit zicht van het pad
en
- na 19.00 uur (of zonsondergang)

Nou, wie wil nou 's middags midden op het pad zijn tent neerzetten? Ik niet in elk geval, dus wij gingen altijd lekker halverwege 2 Gites van het pad af een mooi vlak stukje zoeken. Dat was nooit een probleem. ook water kom je meestal een paar keer per dag tegen, dus je hoeft eigenlijk nooit meer dan twee liter mee te slepen.

Trouwens ben ik nergens ooit in Spanje of Frankrijk een boswachter of iets dergelijks tegen gekomen. Je moet natuurlijk geen fikkies gaan stoken in het droge seizoen, want in sommige streken sturen ze gelijk blusvliegtuig op elke rookpluim af (ben je na afloop wel weer lekker fris :p ).

Veel plezier
 
Ooit gedacht aan Bosnie!!!!! waarom eigenlijk niet????

het klinkt zeker vreemd, maar hiking en wandelen heeft een eeuwen oude traditie in BiH. Het zit in bloed van Bosniers. daar vind je vele peaks over 2,000 meters and vele andere over the 1,500 meter mark. Dit is op zijn minst een natuur fenomeen voor een land dat ongeveer net zo groot is als Nederland.
Bovendien zijn ouwe tradities en culturen van BiH het product van adembenemende “highlands”.
De bergen (planinen) zijn wild en prachtig. Tevens zijn ze het meest rustige plek om te genieten van de uitdaging of juist weer het essentie van het zijn te voelen. Er is in BiH altdijd een prachtige berg dat wacht op iemand die hem wil beklimmen.

Ik ben natuurlijk Bosnier van oorsprong maar wat ik vertel is echt waar. kijk ook op www.bhtourism.ba of stuur een mail naar erman_doric@hotmail.com. Ik heb wat photos.

gr, erman doric
 
Beste,

Verleden jaar (2003) heb ik de HRP gelopen. Enkele antwoorden op je vragen:

1) Wat is het maximale gewicht dat ik volgens het boekje mag meetorsen (vorig jaar 22 kg (doenbaar)en wil toch heel wat elimineren)
Ikzelf zat tussen 15 en 18kg (inclusief water, tent, eten, ...). Variërend van de bron heb ik zaken gehoord van: maximaal 1/4 à 1/3 van je lichaamsgewicht. Uiteraard niet heilig, maar met 22kg lijkt het me toch dat er overtolligheden geweest moeten zijn.


2)Neem ik best kaarten van 1/25 (gewicht!) of toch maar 1/50? Ik wil wel graag een route plannen die afwijkt van de GR (monte peredido (or whatever), Breche de roland, ordessa vallei, ...)
Ik heb alles op 1/50 gelopen. Dat is geen probleem, enkel in het Baskenland kan het soms wat tricky zijn. Indien je de GR10 gaat doen is 1/50 ZEKER genoeg. Je hebt je topo-gids en de geschilderde streepjes helpen je ook al flink op weg (normaliter heb je geen kaart nodig op de GR10, wel voor de veiligheid kaarten meenemen uiteraard). Wel oppassen dat je een recente versie van de topo hebt en voor vertrek nog eens informeren, er zijn recent enkele stukken omgelegd.


3)Wat moet ik zeker gezien hebben, wat niet op de kaart staat.
Kan ik moeilijk beantwoorden, hangt van de interesses af: elk stukje v/d Pyreneeën heeft z'n charmes, van het Baskenland tot Catalonië.

4) wat doe je bij onweer op grote hoogte? Kampeerbaar (bivakeerbaar?)
Ten eerste moet je zien dat je niet in zulk een onweer terecht komt! Ik wil het alleszins niet meemaken, en indien je wil bivakeren heb je best een expeditietent of dergelijke bij. Er zijn wel vele hutten en hutjes waar je in nood kunt schuilen.

5) genoeg watervoorzieningen over de hele lengte van de route?
Normaliter wel, ik had steeds 2.5 liter voor twee personen bij en heb maar 2 maal echt dorst geleden. In de topo staan normaliter aanwijzigingen.

6) stukken waarvoor je moet uitkijken?
Hangt uiteraard van de tijd van het jaar af. Sommige hogere stukken (regio Vignemale) kunnen nog flink besneeuwd en ijzig zijn tot juni-juli. Piolet is dan geen overbodige luxe!

7) Heb al begrepen dat rond het nationaal park van de pyr het behoorlijk druk kan zijn (gites). Kan iemand me de regels in drie zinnen uitleggen? Mag je bivakeren nabij refuges (of niet). Wat als de boswachter je snapt? Uiteindelijk ben je toch verplicht om ergens je tent op te zetten ...
Regels zijn zeer simpel: bivak mag (tussen 19u00 en 7u00 of zoiets) als je op meer dan 1 uur stappen van een geasfalteerde weg bent. Bekijk ook eens hun site, daar staat het proper op uitgelegd (en français). Nabij refuges is er steeds een kapeergrond voorzien. Ik heb maar 2 maal gereserveerd en uiteindelijk heb ik altijd een plekje gehad. OK, in juni is het toffer: weinig volk => veel plaats + intiem sfeertje, maar zelfs in het hoogseizoen is het wel te doen.

8) Hoeveel winkels kom je gemiddeld tegen (waar je voedsel (blik, ..) kan inslaan?) Wil zo autonoom mogelijk mijn route uitstippelen.
Op de GR10 is dit absoluut geen probleem volgens mij. In de topo staat het wederom goed beschreven vermoed ik. Voor de HRP verschilt dit sterk van regio tot regio. Het meeste dat ik zonder winkels gelopen heb is 6 dagen (vanaf +/-Port de Salau).

9)Heeft er iemand interesse (HRP?, maar ben zelf een ware kaartenleek, kan zelfs geen snelweg vinden, maar spring als een berggeit).
Indien kaartenleek: don't even think about the HRP. Er zijn vele stukken "hors sentier" en zelfs de stukken op paden kunnen moeilijk zijn. Zeer goede kaartleeskunde (+kompas & hoogtemeter) is ONMISBAAR.

Indien je meer info wil of vragen heb, laat maar weten.

Groeten,
Wim
wimfridus@yahoo.com
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan