GR10 - te wandelen met mijn trouwe viervoeter ?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,
Ik wil volgend jaar in de nazomer (eind augustus) de GR10 lopen vanuit Hendaye naar de middellandse zee. Ervaringen en tips zijn welkom.

Vraag die ik heb is of dit een geschikte wandeling is om mijn hond op mee te nemen. Ik wandel alleen dus dat gezelschap is me welkom. Ik vraag me alleen af of de hond wel alle stukken mee mag lopen i.v.m. de beschermde natuurgebieden die binnen het traject vallen.

Groet,
Herman
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hallo Herman,

Ja, het is zeker te doen. Tenminste... Ik heb de GR10 niet helemaal gelopen maar vorig jaar wel op vakantie geweest in Frankrijk en stukken van de GR10 gelopen.
Wij hadden twee van onze honden mee en dat was prima te doen.

Groeten,
Duncan.
 
Voor zover ik weet kom je enkel het nationale parc en Réserve naturelle du Néouvielle tegen op jouw weg.
In beide parken zijn honden, zelfs aan de lijn verboden doch het nationale parc is zonder problemen te vermijden als je de 'variant' niet neemt (wel een stuk mooier) maar rechtstreeks naar Luz loopt.
De gr10 loopt wel voor enkele uren door néouvielle.
Maar naar mijn indruk is dat maar een heel klein probleempje.
Los van het feit of de hond het fysiek aan gaat kunnen
(en zijn baasje?)
ga je toch moeilijkheden ondervinden om eten voor je dier te vinden tenzij natuurlijk de hond niet kieskeurig is en uit de grote mensenpot meeeet (zoals de meeste honden ginds?).
Te weinig hondenkennis (en liefde om mij in die "voedingsbalans problematiek" te willen verdiepen.)
Logistiek vind ik het toch een bijkomend probleem op een tocht waar er toch op enkele stukken voor een paar dagen eten moet worden meegenomen ook al eet je zoveel mogelijk in refuges of gites.
Gewoon dit jaar eens een pittig stuk uitproberen zou ik zeggen
Grofweg tussen luchon en Mérens vind je de eenzaamste stukken.

Ivo
 
Hallo Duncan,

Te zien op de foto bij je mail heb jij, althans je hond(en) ervaring met een hondenbackpack.

Ik heb een (zwarte) labrador in relatief klein formaat (24 kilo) en vraag me af of ze niet te zwaar belast wordt met zo'n backpack als je wandelt in bergachtige omgeving in warm weer.

Kun je me er wat meer over vertellen ? En wat zijn goede producten hierin ?

Thanx
HERMAN
 
>En wat zijn goede producten hierin ?

Kij eens op de website van Radical Design.
Mooi spul.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje uit mijn hondenrugzak).
 
Hallo Herman,

Rugzakken zijn er, net als voor mensen, in verschillende maten.
Zoals Peter al zei heeft Radical Design mooie tassen, die heb ik namelijk zelf ook :) en ze bevallen heel goed.
Ik wil je echter zeer zeker ook wijzen op de rugzakken van Ruffwear waar ikzelf erg enthousiast over ben maar dan met name over de hondenschoenen die ze hebben.

Een hond is net een mens: ze moeten trainen, wennen etc. aan de rugzak. Formaat van de hond heeft daar niets mee te maken, gewicht wel. Een GOED getrainde hond kan wel tot 1/3 van het lichaamgewicht dragen maar minder kan natuurlijk altijd.

De warmte kan funest zijn voor je hond. Voldoende water is dan ook erg belangrijk. Voldoende rust en schaduw zijn ook belangrijk.
Leer je hond kennen. Honden gaan altijd door dus het is erg belangrijk om aan je hond te zien waar de grens ligt.

Op www.walkyourdog.nl vind je meer informatie over dit onderwerp.

Als er nog meer vragen of onduidelijkheden zijn kun je altijd contact op nemen met mij.

Groet,
Duncan.
 
Ha die Herman,

Ik heb vorig jaar in dezelfde periode (augustus/september) de gr10 gelopen. Je komt idd wat stukken tegen (nationaal park) waar je met de hond niet in mag, maar dat is niet heel veel. Wel goed om ff uit te zoeken of (en hoe) er omheen te lopen is.
Je hebt het over nazomer, maar in deze periode is de kans groot dat het bloedheet is, met name voor je hond, en zeker naarmate je de Middellandse Zee nadert. Water is niet zo'n probleem, maar check goed wanneer je iets extra mee zult moeten nemen. Ook qua eten zul je natuurlijk extra voorraden mee moeten nemen, iets dat in de Ariege problematisch zal zijn.
Een ander punt is overnachten, als je gebruik wilt maken van gites of refuges is het goed om te checken of de hond mee mag.

Mocht je overwegen om zo'n hondenrugzak te gebruiken; hou dan de poten van je hond in de gaten en met name de voetkussentjes, bij zware belasting en veel asfalt (en dat kom je in Baskenland veel tegen) of rotsen gaan die namelijk kapot en dat is dan einde vakantie. Er zijn zelfs speciale schoentjes voor hondenpoten, maar daar heb ik zelf slechte ervaringen mee. Er zijn trouwens ook middeltjes beschikbaar om de poten van de hond (voetkussens) te versterken, daar moet je dan wel een maand oid vantevoren mee beginnen.

hopelijk heb je er wat aan.

groet, Peter
 
Bedankt voor de reacties dusver.

In het boek van Ton Joosten over de GR 10 wordt nadrukkelijk aangegeven onder de "dont's" dat je geen hond dient mee te nemen. Enige uitleg daartoe ontbreekt maar lijkt te liggen in het verstoren van de flora/fauna.

Ik heb geen trek in constant gezeur om mijn hond en ben benieuwd of daar onderweg (huten, gites)positief dan wel negatief op wordt gereageerd.

Verder vraag ik me af of de spaanse kant (de GR11) mede vanuit bovenstaande valt te prefereren. Ook hier is Joosten de mening toegedaan dat de GR 10 mooier is dan de GR 11 (m.n. op het oostelijke deel) maar ik ben benieuwd hoe anderen (ervaringsdeskindigen) daarover denken.
Voor de HRP mis ik de ervaring en moet ik teveel meesjouwen; laat staan dat me dat te eenzaam lijkt.

HERMAN
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan