Grondzeil en hoge temperatuur.


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Nu stond ik vorige week in de Ardennen te kamperen.
Maak je jezelf een bakkie koffie of je warme hap klaar en toen rees er een vraag bij me op.

Welke temperatuur kan het grondzeil verdragen zonder dat het zeil of de coating wordt aangetast.
Een verse bak koffie heeft toch al gauw een temperatuur van boven de 90 graden celcius en in een niet geissoleerde metalen mok kan die dus al gauw op het grondzeil staan.

Verder had ik nog een andere vraag.
Een enkele keer mors ik wel een alcoholische versnapering, die ik bij me heb, op het grondzeil.
In hoevere tast de alcohol het zeil of de coating aan en hoe zit het met de benzine uit de brander?

C.M.
D'oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik weet naar welke streek we gaan).
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Peter!!

Ja, eigenlijk moet ik je helpen met je vraag, maar daar heb ik echt geen verstand van ... Dus helaas, deze keer niet. Maar er komt vast wel eens een keer een vraag van jouw kant waarmee ik je wel kan helpen, je hebt mij tenslotte al vaak genoeg geholpen :)

Moet echter wel even kwijt dat ik wel jaloers ben op je ... jij staat lekker een beetje in de Ardennen, en wij hier maar werken ... het is niet eerlijk ... en wat dat knoeien van je alcoholische versnapperingen betreft ... dood en dood zonde man, dat doe je toch niet?? :( Nu heb je er 1) niet van kunnen genieten, en 2) dat gewicht (!!) helemaal voor niets meegedragen ...

Ik weet t, totaal OFF-topic (dat mag niet v Raymond ..), maar ... het is een feestmaand, dus laten we elkaar vergeven :*

Groeten,

Jean
 
Tja, die coating he, wat is dat voor spul?

Je grondzeil kan ongetwijfeld de temperatuur van je mok wel aan. Als je heet water in een koude mok giet zal die mok zeker geen 100 graden meer worden, zelfs geen 90 graden. De pan/ketel waar je het water in kookt wordt al discutabeler aangezien die op het het vuur heeft gestaan en dus wel eens 100+ graden kan zijn.

Alcohol is voor het grondzeil geen probleem, kunstoffen lossen in principe niet op in alcohol. Volgens mij de coating ook niet, maar daar moeten anderen maar iets over roepen.

Benzine is wel een probleem. Je grondzeil smelt niet meteen weg, het is een langzaam sluipend effect.
Ik heb eens voor ik het vliegtuig in moest het restantje benzine uit de benzinefles in een lege PET-fles gegoten. In die 2 dagen dat ik nog thuis was niks aan de hand, maar toen ik na 4 weken van vakantie terug kwam was de onderkant van de PET-fles zacht geworden en stond de fles helemaal scheef. Hij lekte overigens nog niet.
M.a.w als je benzine morst heb je op termijn van enkele weken een probleem. Goed schoonmaken dus, met warm water + zeep. Benzine mengt net als vet niet met water en laat zich met enkel water moeilijk of niet verwijderen, de zeep is belangrijk.

Groetz,
Dennis
 
Hoi,
Met het grote gevaar dat ik aan nestvervuiling ga doen door een hoop web-site adressen mee te sturen die hier niet thuis horen. Enkel adres rond klimtouwen zou relevant kunnen zijn. En dan nog zit het onder het verkeerde topic. De andere sites geven wel een schat aan informatie voor techneuten in de kunststoffenindustrie. Raymond smijt ze er maar uit als het te gortig is.
Op zoek geweest op het net of op deze vraag een antwoord te vinden is. Helaas is mijn kennis over kunststoffen veel te beperkt. Om te vermijden dat ik appels met citroenen ga vergelijken laat ik echte conclusies over aan de lezers. Ik heb al begrepen dat er bv verschillende soorten nylon (polyamide) zijn. Welke worden gebruikt bij tentmaterialen? Reageert een blok nylon op eenzelfde manier als een stofje nylon? Ik weet het ook niet? Het feit dat siliconen gebruikt wordt voor alles en nog wat, PU parketlak tegen de meest agressieve spullen kan (tijdelijk althans)zegt dit iets over hun weerstand tegen allerlei invloeden.Is het artikel over klimtouwen relevant omdat ze ook nylon bevatten? Het feit dat warmelucht ballonnen ook van ‘vergelijkbare materialen’ gemaakt wordt (nylon en pu/siliconen coating) iets over de hittebestendigheid? Als fabrikanten van (kunststof)tapijten zeggen dat je de vezels ver weg moet houden van aceton, tolueen en andere oplosmiddelen doen we dat best dan ook?
http://www.tno.nl/nieuws/bericht_3100.html
http://www.naeff.nl/index_datenblatt.html
http://press.ehsal.be/bpa/weetjes_klimtouwen-slijtage.htm
http://www.ndw.nl/html/intern_algemeen_kunst_eigensch.html
http://www.aboned.nl/tech.htm
Om toch een mening te formuleren; Benzine (wasbenzine kan zonder problemen als reinigingsmiddel gebruik worden),alcohol zullen het (nylon)zeil niet aantasten. PVC zeiltjes(voor zover ze bestaan) zullen niet tegen 90°c kunnen zonder te vervormen. Een omgestoten (pas gedoofd) kookstel zal ook in een nylontent een mooi gat maken. Bij gewoon oordeelkundig gebruik zal er niets aan de hand zijn. Smerige vettige tenten zullen zandkorrels aantrekken. Hun schuurvermogen lijkt me schadelijker dan die ene keer dat Mr.Walker op de grond ipv in de hersenen zijn (vernietigend?) werk doet.
Groeten,
Ivo
;)
 
Antwoord Fjallraven.

In ieder geval heb ik eens verder geinformeerd bij een aantal fabrikanten.

Van Fjallraven heb ik alleen nog maar antwoord gehad. Hier is tie.

Beste Peter,
Een kokende pan direct op het ground sheet zetten van een tent is nooit goed. Het morsen van diverse (niet bijtende of zuur) producten moet geen gevolgen hebben.

Hopende je hiermde voldoende te hebben ingelicht.

Met vriendelijke groeten,
> Fred van Laar <<...>>
E-mail: @fjallraven.se-----Original Message-----
From: Peter Meier [mailto:pjotr4@planet.nl]
Sent: den 11 januari 2003 09:13
To: info@fjallraven.se
Subject: Groundsheet.

L.S.
I'm a visitor of a Dutch website about outdoor sports, the www.hiking-site.nl <http://www.hiking-site.nl/> and there, at the forum I did start a discussion about the groundsheet of the tent. I was wondering what the effect of hot drinks have to the ground sheet. In wintertime's when I make coffee or a meal and I put the cup or pan directly in the groundsheet, does the temperature from just below 100 degrees C has a bad effect on the sheet or not? And what when I spoil some alcohol (whisky) or the or petrol from my stove on the groundsheet. What is the effect of that and does that influence the quality and the endurance of the groundsheet? In waiting for your replay, I would like to thank you in advance. Peter Meier.

C.M.
D'Oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik weet naar welke streek we gaan).
 
Peter, ik zelf werk met chemiecalien en ik weet wel dat je voor week-makers echt moet oppassen, dit kun je gewoon eens opzoeken met googel(het is wel erg techniech) dan weet je in iedergeval wat benaamingen.
Verder is het denk ik de combienatie heet > welk produckt (staat mestal op verpakkingen.
Waar je denk ik moet voor oppassen is produkten zoals voor schoenen en rugzakken enz. dus niet voor tentmatriaalen.
Verder heet water is nooit niet goed, omdat het een schrik effect geeft aan het matriaal. (denk maar aan plastiek)

groetjes Edward

The overkill
 
[laatste wijziging op 01-02-03 om 02:37]Kijk.

Mij gaat het er om wat schadelijk is en wat niet.
Hoe en waarom interesserd me minder.
Het antwoord is vrij onduidelijk terwijl ik toch wilde weten hoe het met hitte, alcohol en benzines en aanverwante artikelen is.

Dat van hitte is dan goed duidelijk en dat snap ik, ook het schrik effect.

Ik denk toch dat een tentfabrikant moet weten wat voor spullen hij gebruikt voor zijn tent en waar het tegen kan en waar niet.
Dus vandaar dat ik mij richt aan hun en niet aan een chemicus.
Zeker door de miljoenen verschillende chemische stoffen krijg je dan eindelose discussies.

C.M.
D'Oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik weet naar welke streek we gaan).
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan