Grondzeil poreus?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Ik heb een tent gekocht, met een grondzeil met een waterkolom van 5000 mm.
Toch werd ik na twee nachten wakker op een slaapmatje dat aan de onderkant echt drijfnat was geworden. Gelukkig was ik was keurig met mijn slaapzak op het matje gebleven:) Het plastic grondzeil bleek een beetje te groot waardoor er regenwater tussen dit plastic zeil en het grondzeil was gekomen.

Mijn vraag is nu: is dit normaal voor een gloednieuwe tent met een waterkolom van 5000 mm?

De winkel vindt van wel, maar ik kan dat moeilijk geloven.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi,

Ik vrees dat de winkel gelijk heeft.....dat is inderdaad normaal. Een waterkolom van 5000mm betekent dat het wel waterdicht is in geval van regen maar niet waterdicht als je het water er door probeert te drukken. En dat is precies wat gebeurt onder een matje: door je lichaamsgewicht komt het water tussen je zeiltje en het grondzeil onder druk te staan en wordt zo door je grondzeil gedrukt.

Dit tabelletje geeft een mooi idee over waterkolommen en hoe waterdicht het eigenlijk is:

http://www.evo.com/waterproof-ratings-and-breathability-guide.aspx

Groetjes,
Dennis
 
Poreus grondzeil

Hoi Dennis,

Dank voor je glasheldere antwoord. Je schema laat de beperkingen van mijn tent duidelijk zien;).
Wel schrikken trouwens. Ik dacht altijd dat tenten vanaf zekere prijsklasse een waterdicht grondzeil hebben.
 
Hoewel ik vergelijkbare ervaringen heb met een 3000mm grondzeil, lijkt het mij erg onwaarschijnlijk dat dit na 2 nachten bij een 5000mm zeil normaal is. Bedenk dat iedere vierkante decimeter een druk van 50 liter (!) water zou moeten kunnen hebben zonder door te lekken. Wat gebeurt er als je zonder extra grondzeil op een met water verzadigd veld staat? Lekt ie dan ook door? Welke tent gaat het om?

De grafiek die Dennis laat zien is gericht op waterdichte kleding, en daardoor moeilijk te vergelijken met een tent. Een grondzeil van 20.000 mm komt eigenlijk nooit voor: Een dergelijke coating zou het grondzeil te veel verzwakken. 10.000 mm is het hoogste wat je doorgaans bij tenten vindt, voornamelijk expeditie tenten die ontworpen zijn voor langdurig gebruik in zeer zware condities.
 
Laatst bewerkt:
Hoi Peterina,

Het probleem is dat dat een dure tent als eerste lichtgewicht moet zijn en een stormpje moet kunnen overleven. En echt waterdicht grondzeil is van minder belang omdat dat met een stuk plastic onder je tent kan worden ondervangen, mits je plastic niet onder je buitentent uitsteekt zoals je helaas hebt ondervonden. Een écht waterdicht grondzeil voor een tent wordt meteen een stuk zwaarder en neemt meer volume in. Je vindt dat wel in van die grote familietenten en zo, maar voor een trekkerstent wordt-ie te zwaar om nog mee te nemen. En zoals Tommy al aangeeft is voor hoge waterkolommen een coating ook geen serieuze optie.

Een extra factor is wel de tijd: hoe lang wordt de druk uitgeoefend. Als een materiaal een waterkolom heeft van 5000mm dan zou dat in een ideale wereld betekenen dat bij een druk van 4999mm er nooit water door komt terwijl bij een druk van 5001 mm er meteen lekkage plaatsvindt. Zo werken materialen helaas in praktijk niet.
Voorbeeld dat ik zo even uit mijn duim zuig: als je een een waterkolom van 1000mm op een materiaal zet dan komt er na een week nog steeds geen water door het materiaal, bij 2000mm duurt het een dag, bij 3000mm een paar uur en bij 4000mm misschien een paar minuten. De vraag is wat de fabrikant acceptabel vindt: misschien wel dat je het een dag droog moet kunnen houden, wat zou betekenen dat in bovengenoemde geval het materiaal een waterkolom van 2000mm zou hebben. Maar als slechts een paar uur droog acceptabel is dan heeft in bovengenoemd voorbeeld het materiaal een waterkolom van 3000mm.
Helaas is er nergens iets te vinden over hoe lang testen op waterkolom eigenlijk duren.... Als dat 20 minuten is, of 1 uur, tja, bij een grondzeil onder je slaapmatje wordt er langdurig druk op het materiaal uitgeoefend, dus kan het heel goed zijn dat er water door komt zonder dat je op enig moment de 5000mm waterkolom gehaald hebt.



Groetjes,
Dennis
 
Laatst bewerkt:
De kans dat het doorsijpelend vocht is, is groot.
Sluit echter ook niet uit dat het deels condens is.
Ik kan me best voorstellen dat op de overgang tussen warm (persoon op een mat) en een koude ondergrond (aarde), condens ontstaat.
Eerder voorkomend als je op een slecht isolerende mat slaapt omdat dan het temperatuurverschil het grootst is tussen de twee systemen.
Probeer het eens uit door het zeil op een kletsnatte dweil te leggen en ga eens op die plek op de knieën zitten. Dat kan je binnenshuis doen.
 
Poreus grondzeil

Dank allemaal voor jullie reacties.
Het is me inmiddels duidelijk dat 5000 mm ook maar een maat is, en dat ik voortaan mijn extra zeiltje binnenboord moet houden. :)
Hartelijke groet,
Peterina
 
Dit tabelletje geeft een mooi idee over waterkolommen en hoe waterdicht het eigenlijk is:

http://www.evo.com/waterproof-ratings-and-breathability-guide.aspx

Groetjes,
Dennis

Mijn oude snowboardbroek had een waterkolom van 5.000mm. Volgens deze tabel houdt dat in "Light rain, dry snow, no pressure".

Nu kan ik je zeggen dat ik er meerdere jaren na elkaar mee in sneeuw - vaak ook natte sneeuw - ben gaan snowboarden en dat zelfs bij zitten (knieën/zitvlak) er nooit water door gekomen is tot de broek écht begon te verslijten (gaatjes, schrammen, ...) na een jaar of 5-6 vaak gebruikt te zijn. En nou zou ik toch denken dat op mijn knieën in de sneeuw zitten met mijn 90kg niet meer valt onder "no pressure".

Lijkt me dus nogal relatief wat ze aangeven.
 
Afgelopen weken heb ik het ook niet bepaald droog gehouden wat betreft het weer. Tent was prima waterdicht maar onder de matjes was het meestal wel vochtig. Wat me opviel was dat wanneer ik in de tent een plastic zak had liggen met bv kleren erin, het contactoppervlak met het grondzeil heel nat werd. Iemand daar een verklaring voor? Ik heb het me dikwijls afgevraagd.
 
realiseren de plastic gebruikers zich wel dat als er water tussen het plastic komt het grondzeil in een plas water ligt. Grond/ bodem heeft een vocht absorberend vermogen waardoor het nooit een 100 % water is tenzij je in een plas je tent opzet.
Mijn idee is dus als je plastic gebruikt creëer je een probleem als er water tussen komt.

Gewoon je grondzeil vies laten worden het is de onderkant maar.
 
Het kan gewoon kondens zijn. Jij ademt de hele nacht warme, vochtige lucht uit. Een deel verdampt door het doek van de binnentent heen tegen de binnenkant van het buitendoek. Maar een deel kan ook kondenseren tegen je grondzeil.
Als je een stukje aquafoil koopt (of ander plastic zonder weekmakers), kun je die als tentluier gebruiken (onder je tent leggen). Knip hem dan goed op maat en laat hem niet groter zijn dan het vloeroppervlak van de binnentent, anders kan er weer van buiten regen op komen. Met zo'n stuk plastic krijg je iets minder snel kondens op je grondzeil, je houdt je grondzeil van onderen schoon en je beschermt het eventuele scherpe steentjes. Dit is optioneel.

Edit: Ik zie nu pas dat er al een hele rij antwoorden was. Ik zou inderdaad niet gauw langdurig met gewicht op mijn knieën gaan drukken op een grondzeil op een natte ondergrond, zonder extra tentluier. Met zo'n ekstra stuk aquafoil of een footprint, heb ik daar minder moeite mee. Als je wel zo in de tent wilt zitten, kun je met je knieën op je zitlap gaan zitten. Die verspreidt dan de druk een beetje.

Groet,

Linda
 
Laatst bewerkt:
Joop, het heeft niks te maken met vies worden, maar met vocht.

Als ik geen plastic gebruik heb ik ALTIJD vocht onder mijn slaapmatje als de ondergrond nat is. Als ik wel plastic gebruik heb ik dat nooit.
Alleen als je plastic buiten je buitentent uitsteekt en het gaat regenen krijg je water tussen je plastic en je grondzeil en heb je het door jou geschetste probleem. Maar ik heb een stukje plastic dat nét iets kleiner is dan mijn binnentent, dus dat probleem heb ik niet. Zelfs afdruppend condens van de binennkant van mijn buitentent kan zo niet op het plastic komen.

Maar goed, jouw advies is dus dat ik beter kan gaan voor de zekerheid van vocht onder mijn slaapmat dat voor een droog grondzeil middels een stukje plastic omdat dat een probleem geeft als je het plastic te groot kiest?

Groetjes,
Dennis
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan