GSM Protest.


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik wil dan nog wel zo eerlijk zijn om toe te geven dat ik altijd een mobieltje bij me heb. Niet dattie aanstaat (ik doe sowieso een jaar met 25 gulden beltegoed), is alleen om in noodgevallen een alarmnummer te kunnen bellen.
Ben ik nu fout??
 
Wat het zegt? Misschien wel mensen die zo razend enthousiast zijn dat ze een top hebben bereikt dat ze dat willen delen met iemand die er niet bij is? Misschien hebben ze honger en willen ze een pizza bestellen? Taxi bellen om weer beneden te komen? Het huisfront bellen om te zeggen dat de vergadering uitgelopen is? Trouwens, zijn het wel mobieltjes? Misschien willen de mannen de hoogteaanduiding op hun GPS'jes vergelijken?

Het zal me eerlijk gezegd een rotzorg zijn, wat ze aan het doen zijn. Ik denk dat de meeste mensen hier ergens zouden gaan zitten en een beetje mijmerend het dal in zouden gaan staren, dat zou ik zelf doen in ieder geval, genieten van het moment. Maar Godzijdank zijn we niet allemaal hetzelfde. Je kan je medemens nou eenmaal niet altijd uit de weg gaan, dus ik laat ze lekker hun eigen dingen doen en als er iemand de behoefte heeft om op de top de beurskoersen op te vragen via 06, van mij mag het, ga ik wel even een stukje verderop zitten....

Overigens, ik sleep zelf ALTIJD een mobieltje mee en ik geef toe dat ik op de topjes waar ik GSM-bereik heb (Zelfs topJES is al overdreven in mijn geval, dit jaar was het hoogste punt wel 875 meter....) ALTIJD even controleer of het thuisfront geen SMS-je heeft gestuurd ivm calamiteiten en dergelijke.... Ik had op die foto kunnen staan, ben ik nou geen "echte" buitensporter?

Waarom ga ik hier vrij uitgebreid op in? Ik erger me een beetje aan de discussie's op dit board de afgelopen tijd over wie een echte buitensporter zou zijn en wie niet... Wat dondert dat nou allemaal? Ik begrijp de opwinding eerlijkgezegd niet zo goed, iedereen heeft het recht om zich in al dan niet helemaal perfecte outdoorkleding te hullen, of je daarin nou de hond uitlaat in Buitenveldert of door de Himalaya trekt is toch niet spannend? Of zijn we bang dat we niet meer opvallen in de high-tech outfit als iedereen dat maar draagt? Mij boeit het niet, in ieder geval, ik geniet gewoon lekker voor mezelf, wat en hoe anderen het doen laat me verder koud...

Groets, Rob.
 
wat en hoe anderen het doen laat me verder koud...
- Dan vraag ik me vervolgens af wat je te zoeken hebt op een forum waar mensen veronderstelt worden van gedachten te wisselen over hun passie.

Rob..

Ik begrijp jou ergernis ook wel een beetje hoor. Maar het buitenleven is soms net het echte leven. Soms zie je weleens een heeeele grote auto met een kerel erin die niet kan autorijden, of op de camping.. Van die fransozen met een poepdure fiets, flitsende peperdure outfit, maar de eerste col niet halen.. Niks aan de hand natuurlijk, maar ze plegen ondertussen wel een aanslag op je beroeps-eer en dan is enige ergernis op zijn plaats..
Maar laten we eerlijk zijn.. Over hoeveel topics heb je het nu feitelijk??

:7
martin
-die de foto van Peter niet helemaal begrijpt (dit is immers het standaardbeeld op de meeste toppen)
 
Tja, eigenlijk zegt het me nix. Het is inderdaad niet te zien of ze staan te controleren of er SMS'jes zijn binnen gekomen of dat ze GPS'en staan te vergelijken.
Kijk, ik trek wel een wenkbrauw op als ik op een top(je) iemand met een mobieltje redelijk inhoudsloos hoor babbelen, maar als die iemand dat de juiste tijd en plaats vind, wat kan ik daar dan van zeggen? Ik wil op een topje (ja, ik kom ook wel eens op topjes) nog wel eens een blikje cola uit een tas trekken. Heb daar al eens reactie op gehad dat het drinken van zoiets commercieels als Coca-Cola in strijd was met de outdoor gedachte. Ik zie dat niet zo, maar als een ander dat wel vind, prima.
Zo vind ik het ook prima dat anderen er anders over denken en/of een foto dit soort zaken hier plaatsen om eens de stemming te peilen.

De vraag of ik nou "fout" ben had vergezeld moeten gaan van een smiley, maar die was ik vergeten. Nu wekte ik de indruk dat ik het serieus meende en dat was dus niet zo.

Daarop inhakend, het aantal gepolariseerde reactie op deze site is behoorlijk hoog. Is dat altijd al zo geweest (ben hier pas 2 maanden)?
We hebben de electrische scheerapparaat discussie gehad, de kleding discussie, de klimmaterialen-kopen-in-Zwolle discussie en nou weer een toch niet al te genuanceerde reactie van Hekkie. Ik heb altijd gedacht dat buitensporters redelijk relaxte lui waren, maar ik bespeur toch een hoop hokjesgeest en frustratie. Zijn er psychologen onder ons die hierover een hun lich kunnen laten schijnen zonder dat dit tot een nieuwe modder-gooi-actie leidt?

Dennis
(die zichzelf behoorlijk relaxt vind)
 
Dennis..

Die frustratie valt wel mee denk ik hoor. Het is oké (relaxt) om soms je gal te spuien, en wat is daar een betere plek voor dan een forum als dit.
Ikzelf heb slechts gepoogd vast te stellen of we 'dezelfde taal' spreken. Uit welk hokje er gereageerd wordt boeit me niet zo. Het heeft me in ieder geval wel een aantal verassende inzichten gegeven over hoe andere mensen erover denken. Uiteindelijk zitten we allemaal in het zelfde grote hok.
Het zijn meer de raakvlakken die me interesseren. Wat hebben àlle buitensporters gemeen?

anyway
:7
martin
-die z'n hok maar niet in wil
 
Rob,

Ben het stralend met je eens. Ook ik neem altijd m'n mobieltje (ook voordat het een Benefon Esc! was) en kan me niet echt storen aan mensen die daar problemen mee hebben. Voor mezelf heb ik een goede reden (mijn vriendin wil nog wel 's zeer allergisch reageren op outdoor-voedsel en dan kan het bellen van een reddingsdienst ineens heel veel makkelijker als je bereik op je mobiel hebt).

Ik denk dat de meeste mensen hier wel hetzelfde denken, de een met een rugzak op z'n rug, de ander op twee wielen of in een kano. De een wat extremer dan de ander, maar gemiddeld lijkt het me niet fout gaan.

Dat gezegd hebbend zit ik er hard aan te denken om een 'geklets'-forum te openen. Op die manier kunnen mensen daar hokjes bouwen, stellingen poneren (al dan niet bewust extreem) of discussiëren over de kleur van een poppetje op het prikbord zonder dat anderen zich daar aan hoeven te ergeren.

Is dat iets??

Groeten,

Raymond
(die ook denkt dat sommige buitensporters soms dusdanig lange tenen hebben dat ze volgens mij niet eens in Meindls maat 50 passen)
 
Hihihi, doe dat maar, een klets-forum, lijkt me inderdaad wel handig en trouwens ook erg leuk!

Discussies zoals dit zijn onvermijdelijk, denk ik, en ook absoluut niet verkeerd. Dat iemand er zich aan kan ergeren is net zo onvermijdelijk, vrees ik. Een aparte plek om dat te doen zou wel eens zinnig kunnen zijn. Overigens ben ik het met je eens dat het allemaal wel losloopt. De enige echt foute uiting die ik ooit op dit board gezien heb was binnen de kortste keren verwijdert (Waardering!!), verder geeft het alleen maar blijk van betrokkenheid bij de dingen die we allemaal zo waardevol vinden.

Groets, Rob (Die het trouwens wel opviel dat iedereen [inclusief hijzelf] die een mobieltje meesleept en dat hier openlijk toegeeft daar wel een reden bij op heeft gegeven, schamen we ons er toch een beetje voor? Af en toe moet ik smakelijk lachen om mezelf.....).
 
Hm... Modder-gooi actie.. Ik hoop niet dat je mijn reactie als zodanig opvat, was zeker niet zo bedoeld.

Groets, Rob.
 
Ik ben sprakeloos over deze hele posting.

Zoals ik het zie is de discussie of je al dan niet een buitensporter bent alleen door jezelf te beantwoorden en moet je je dus vooral niet druk maken om wat anderen van je denken, of ze je nu kennen of niet.

En voor een "laten-we-lekker-slap-ouwehoeren-forum"...wel, daar zou ik geen tijd in steken want je kan ten alle tijden ergens een berichtje plaatsen...Of Raymond moet het verplaatsen...
En is Rond het kampvuur daar niet voor? Bij een vuurtje komen toch juist de verhalen los?
Het gevaar van zoiets, net als het rating-syteem is dat mensen iets verkeerd kunne beoordelen...

Duncan, die lekker iedereen maar zijn gang laat gaan als ze hem maar met rust laten...

Nog 7 dagen en dan gaat deze jongen lekker een weekendje klimmen.
DAT is pas out-door ;-))

even stangen :)
 
Het grote probleem is dat de interpretatie van alles wat men zegt de intonatie en gezichtsuitdrukking van de spreker belangrijk is. E-mail en nieuwsgroepen hebben geen intonatie en zo, en met smileys kan je ook niet alles. Dus als je woorden gebruikt als "het zal me een rotzorg zijn" en "wat dondert het" komt het al gauw gefrustreerd over terwijl je dat in levende lijve misschien wel met een brede grijns zou hebben gezegd zodat iedereen het op de juiste waarde weet te schatten.
We zijn dus bij tijd en wijle slachtoffer van de beperkingen van het getypte medium. He, gelukkig, gezellige avondjes hebben dus een duidelijk nut.... :7

Dennis
 
Tja, wat zou dat zijn...

Wat hebben àlle buitensporters gemeen?

Ik denk dat we in ieder geval allemaal een beetje materiaalfreak zijn, redelijk individueel ingesteld en volgens velen een beetje gek.
Een berg beklimmen snappen velen nog wel, dat zien ze wel eens op TV ;-)
Maar voor je lol een hele nacht door een nat bos struinen komende herfst??
Hoe leg je zoiets in hemelsnaam uit.
Kamperen in de sneeuw??
Geloven ze niet eens, hoef je dus ook niet uit te leggen ;-)
Op de fiets rond het ijsselmeer in 4 dagen??
Neem toch de bus, wordt al moe als ik naar de schuur moet lopen om mijn fiets te pakken...;-)

Mischien is deze houding van "niet collega's" die we allemaal wel eens hebben meegemaakt de reden dat hier wel eens assertiever dan strikt noodzakelijk gereageerd wordt. We hebben ons allemaal wel eens in de verdediging gedrongen gevoeld vermoed ik.

Rob Plas,
Die ook een GSM heeft, deze gebruikt voor noodzakelijke dingen, en niet om te kletskousen (Dat doe ik hier wel ;-) )
Ook passen zijn tenen nog steeds in zijn Meindl maat 44, al is enige eigenwijsheid hem ook niet vreemd :p
Ook hoopt tie dat tie genoeg smileys gebruikt heeft om duidelijk te maken dat het allemaal niet zo zwaar hoeft te wegen.
 
Hierbij een poging om de discussie toch nog een serieuze draai te geven. Ik doe dat aan de hand van een citaat uit het boek "Trektochten in de Franse Alpen van Hans Lasonder:
"Het een tijdlang op jezelf aangewezen zijn, zonder direct contact met de buitenwereld, met als enige probleem hoe kom ik vandaag veilig van A naar B, is voor veel mensen nog steeds een van de charmes van de bergsport. De komst van de mobiele telefoon maakt hier tot op zekere hoogte een einde aan. Het is voorlopig nog een potsierlijke vertoning: mensen die bovenop een bergtop staan te bellen. Toch houd je deze ontwikkeling niet tegen en dat is maar goed ook. Want het geeft toch ook een substantiële verbetering van de veiligheid, als je onmiddellijk in geval van nood zelf de bergreddingsdienst kunt bellen.
Hoewel het goed voorstelbaar is dat individuele mensen geen telefoon mee willen nemen, kunnen groepen inmiddels niet meer zonder. Het gebruik van de telefoon kan de inzet van bijvoorbeeld een helikopter dermate versnellen dat dit het verschil uitmaakt tussen leven en dood."
Hij zegt het niet hardop maar het lijkt er op dat Lasonder wil zeggen dat iedere bergsporter een gsm bij zich dient te hebben. Ik kom nu tot de volgende stelling, waarbij ik in het midden laat wat ik ervan vind: "een gsm komt de veiligheid van de bergsport zozeer ten goede, dat de gsm dient te behoren tot de basisuitrusting van iedere bergsporter, ongeacht of deze individueel of in groepsverband opereert en ongeacht of hij of zij bezig is met een eenvoudige bergwandeling of met de uitoefening van een risicovolle sport (rotsklimmen e.d.)."


Ben benieuwd naar de reacties.

Ton, die hiermee voor de variatie een zinvolle bijdrage probeert te leveren.
 
Ton..

Eens.
Meestal heb ik 'm om die reden ook bij me. Afhankelijk van de aard van de tocht. Soms is 1 toestel per groep voldoende. Je moet natuurlijk wel de juiste telefoonnummers bij je hebben en zuinig zijn met de batterijen. Dus niet op ieder topje bellen met het thuisfront of de aandelenbeurs.
In het Alpinlehrplan van de DAV wordt de gsm als standaard uitrustingstuk genoemd met de kanttekening dat je er nooit 100% op mag vertrouwen. De dekking in de bergen is vaak erg slecht. Vaak kan alleen verbinding gemaakt worden op een hoge top.
Dit betekent dat bij eventuele noodgevallen de weg omhoog soms een snellere kans op hulp betekent dan de weg naar de dichtsbijzijnde hut of naar beneden. Het is nodig dat je de kaart en het terrein dermate goed kan inschatten om in dergelijke gevallen de beste keuze te maken.

kijk ook hier eens:
http://www.klettern-magazin.de/pdfs/handys.pdf

:7
martin
 
Volledig mee eens, ondanks dat ik geen klimmer ben. Ik fiets weliswaar over begaanbare wegen waarvan je mag veronderstellen dat er af en toe wel eens iemand langskomt, maar zoals wij allen weten zijn niet in alle landen de wegen even druk als in Nederland.
Al eerder hier eens gezegd dat ik eens 's nachts ziek ben geworden terwijl ik met mijn tentje in het bos stond, had toen gewild dat ik een mobieltje bij me had gehad; dat had me een errug lange (kruip)tocht naar het dichstbijzijnde huis bespaard...

Dennis
(die sinds het beruchte jaar 1995 niet meer heeft hoeven kruipen)
 
Zeker mee eens. Afzien is leuk op z'n tijd maar het moet wel altijd met een zo hoog mgelijke veiligheidsgraad gaan. Een mobieltje is in deze wereld dan ook eigenlijk niet meer te missen. Hij hoeft per slot van rekening niet aan te staan. Als je maar weet in welk vak het zit...

Toedeloe,
Duncan.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan