GTX of triplepoint?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Mensen,

Ik ben al een tijdje bezig met orienteren op een winterjas, ik gebruik nu voor het lopen ook m'n fiets-windstoppertje, maar dat materiaal is niet zo geschikt voor het schuren van schouder en heupbanden van de rugzak. dat gaat dus kapot. Bovendien is het jasje vrij kort aan de voorkant (fiets snit) en ik zie al gebeuren dat daar sneeuw onder komt. sneeuwballen en een ijspik dus... x(

Bij de weddinghike afgelopen weekend zag ik een redelijke tweedeling in aantallen GTX jassen enerzijds en Lowe Alpine jassen (met triplepoint) anderzijds. Een verkoper van Bever wist me pas al te vertellen dat beide materialen ongeveer gelijkwaardige prestaties leveren als het om water en winddichtheid gaat, en om ademend vermogen. Ook viel me al op dat triplepoint-jassen van Lowe aanzienlijk, minstens 100 euro, goedkoper zijn dan alle andere jassen waar GTX in verwerkt is.

DUS: Wat moet ik nou? Hoe zijn de ervaringen, en wat kan ik het beste doen?
Alvast bedankt voor de (hopelijk vele) reacties! :7
Pieter.

"Not all those who wander are lost!" -J.R.R Tolkien-
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

En van mijn kant dan nog even de anvulling: Waar moet je absoluut op letten bij de aanschaf van dit soort jassen/kleding (zoals naden, vlekken, donkere/lichte vlekken op het materiaal etc.)?

Maarten
-die zojuist zag dat Pieter hem weer eens voor is geweest-
 
Ik vind de keuze tussen GoreTex en Triplepoint een beetje naast de kwestie. Beide materialen zijn waarschijnlijk gelijkwaardig maar GoreTex is populairder. Misschien omdat het gemakkelijker te verkrijgen is, meer korting voor fabrikanten, steviger?

Voor rugzak trekkers heb je verstevigingen nodig op de shouders en langs de heupen maar als je een 3 lagige GTX hebt dan is dat ook wel stevig genoeg voor de normale trekkers.

Wil je een goede en (redelijk) goedkope GTX jas: koop in de solden (uitverkoop voor de noorderlingen) een GTX jas van TNF. TNF heeft de neiging om forse kortingen te geven omdat ze elk jaar wel een nieuw modelletje hebben. Wij hebben onze GTX jassen in Engeland gekocht (bij Cotsworld en CMM) en met verzendkosten en korting was het nog altijd een 130 a 150 euro goedkoper dan hier. In de AS Adventure in Zaventem heb ik nog een oud model TNF jas gezien met 60% korting.

groetjes,
Jan
 
Was ik effe vergeten nog iets nuttigs te zeggen ook.

Een jas is een kledingstuk dus alle kwaliteitseisen qua afwerking gelden dus ook voor GTX/Triplepoint jassen. Passen is een must. Kijk ook es naar de ritsen (kwaliteit, zijn ze afgeschermd tegen regen, etc..). De ritsen in TNF jassen zijn nogal stroef maar dat betert met het gebruik.

Vergeet niet dat je jas uit veel meer bestaat dan enkel dat membraamtje. En verder heb je nog verschillende jassen voor verschillende doeleinden. Ik heb een sneeuwflap, een soort fleece binnenkant en redelijk veel zakken. Mijn jas is redelijk warm maar die weegt dan ook 1kg. Lichtere jassen (bv 3 lagige GTX) zijn water/winddicht maar je ze isoleren niet zo goed.

Enfin, 't is dus meer dan "GTX of Triplepoint"...
 
hoi,

Er is nog verschil tussen tripplepoint en triplepoint ceramic. Het laatste is de meest duurzame. Volgens Marcel Besemer van Lowe Nederland is het grote voordeel van tripplepoint boven gtx dat de eerste veeeeel langer blijft parelen, omdat de tripplepointcoating onder hoge druk in de stof wordt aangebracht. Stuur hem maar eens een mailtje.
m.besemer@lowealpine.nl

Kijk eens op de site van Lowe. Er zijn ontzettend lichte jassen van Lowe die toch volwaardig 'alpien' zijn.
 
Jan, even ter reactie op je reactie (Met overigens nuttige tips):
>Enfin, 't is dus meer dan "GTX of Triplepoint"... <

Het gaat me WEL alleen om het verschil tussen die stoffen. Ik wilde alleen uitzoeken wat de kwaliteiten van die verschillende stoffen zijn, en dan vooral, wat de levensduur is. Een stofje waar "Ceramic" in zit klinkt mooi, maar bij keramiek denk ik aan keihard spul wat bij het minste schokje kapot gaat... Van Gore is er een prima folder over de werking van hun stoffen, van Lowe heb ik die nog nooit gevonden.

Het passen van die jas wordt het probleem niet, ik let zeker goed op ritsen, stormflappen, capuchon, verstevigingen, gewicht, en hij mag ook zeker mee onder de douche (testen bij the Globe) Niet dat jouw tips niet van pas komen, maar het is dus een puur technische vraag: Welke stof presteert beter, GTX of triplepoint?

Maar wel bedankt voor je tips over TNF!! Daar had ik nog niet aan gedacht.
Pieter

"Not all those who wander are lost!" -J.R.R Tolkien-
 
Ok, ik bekeek het effe van de gebruikers kant.
Nu is de vraag: hou je er rekening mee dat GTX ook wel in 2 en 3 lagen wordt gebruikt? Zelf heb ik er geen idee of dat ook zo is bij Triplepoint.

In welke termen wil je die levensduur uitdrukken? Zoals jij wel beter weet dan ik zijn er verschillende soorten belasting. Bij comerciele vergelijkingen dan gaat het weer niet over de stof zelf maar over de volledige jas (als je het water op je jas wil laten parelen dan spuit je er gewoon waterafstotend spul op). Ik heb ergens es gelezen hoeveel keer je een goretex membraam kan buigen voor het scheurt. Ik zal het nog es opzoeken.

Je kan misschien de fabrikanten zelf es contacteren onder mom van een wetenschappelijke studie voor je school?

groetjes,
Jan
 
Jan,
iemand van Lowe vertelde me net dat triplepoint onder grote druk &hoge temperatuur in de stof wordt gesmolten. Dit is te vergelijken met het waxen van een G-1000 broek van fjallraven. gore-tex is een membraan wat op de gewone stof vastgemaat is: Dit kan d.m.v lijmen, puntlassen, of vaststikken. Hij vergeleek zelf GTX en triplepoint als een plak gewone kaas en smeltkaas

Maar, dat van dat onderzoek in het kader van school is wel een geweldig Idee! :7
Misschien kan ik zelfs zowel Berghaus als Lowe Alpine een jas ontfutselen in het kader van een onderzoek naar materiaal-eigenschappen. dat zal Maarten ook wel een goed idee vinden, we halen een van onze leraren over -(een die afgestudeerd is in kunststoftechnologie)- om een onderzoekje op moleculair niveau uit te gaan voeren.... En daarna de jassen houden natuurlijk! }>

Nee, maar zonder gekheid Jan, als je in het kader van een serieus wetenschappelijk onderzoek zoiets brengt bij een fabrikant kan je misschien veel gemakkelijker technische informatie, die niet in folders opgenomen is lospeuteren.

Ik zal eens gaan rondmailen, dan hoor je wel hoe het afloopt.
Pieter

"Not all those who wander are lost!" -J.R.R Tolkien-
 
Een verkoopster die ik laatst sprak bij de Bever vertelde dat op GTX drie jaar garantie zit op waterdichtheid, en op andere methoden maar één jaar. Dus is GTX beter.

Aantal jaren garantie geeft natuurlijk geen garantie :) Maar toch even vermelden...

grtz
Henk - die een agu jack heeft gekocht met het geweldige "Poray 5000" (!) systeem.

The Recumbent Architecture Pivo
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan