GTX schoenen doornat


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Mogelijk is het deze of gene niet ontgaan dat het tijdens de laatste vierdaagse dag behoorlijk geregend heeft. Ik loop op Millet GTX schoenen,dus verwachte eigenlijk dat ik mijn voeten wel droog zou houden. Ik realiseer me wel dat via mijn sokken er een osmotisch effect in werking treed, dus vochtig ja, maar uit eindelijk sopte ik gewoon in mijn schoenen, ze zijn dus echt drijfnat.

Tijdens de andere dagen moest ik telkens mijn sokken verwisselen omdat mijn sokken nat waren van het zweet dus ook het ademend vermogen van de GTX valt mij wat tegen. Mijn idee was om het membraam na de vierdaagse eens goed te spoelen.

Zit ik nu abuis dat ik verwachte dat mijn schoenen mijn voeten droog zouden houden of is dat teveel gevraagd. En volstaat het om nu mijn schoenen te spoelen met warm water en te laten drogen, of zou ik ze nog moeten na behandelen ter bevordering van het ademend vermogen als water afstotend/dichtheid

Maar het grote pluspunt is wel dat ik dit keer de vierdaagse gelopen heb zonder blaren, slechts een kleine schuurplek veroorzaakt door net niet goed afplakken van de hiel.

Na het weekend starten met training voor Pica D'etat
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hallo,

Ik had hetzelfde probleem vrijdag, maar het was mij wel duidelijk waarom mijn schoenen na tien minuten vol stonden met water: Ik had bedacht dat ik mijn regenbroek niet ging aantrekken. Dan loopt het water gewoon via je benen je schoenen in...Gelukkig hoefde ik daarna nog maar 4 kilometer te soppen. Goretex in combinatie met hoge temperaturen en dus veel transpiratie levert volgens mij altijd wel problemen op, al heb ik geen ervaring met goretex XCR. Ik heb bij de vierdaagse ook elke dag mijn sokken op 30 kilometer vervangen. En bij elke stop schoenen uit, sokken uit, binnenzolen eruit en alles laten drogen. Maar het is idd niet ideaal, ik zit nu te denken aan een combinatie van lage wandelschoenen of desert boots met gamaschen. Je kan daarmee niet in een plas gaan staan, maar wel een regenbui droog doorkomen.

Wat ik doe als ik denk dat de goretex wat vervuild is geraakt is spoelen met warm gedemineraliseerd water met een beetje techwash en daarna naspoelen met gedemineraliseerd water.

Groeten,

Trailblazer
 
Ik liep in Schotland op leren C categorie schoenen en mijn voeten werden nat, Ik liep in Schotland op GTX schoenen en mijn voeten werden nat. Dus wat ik ook probeer mijn voeten worden op den duur nat, maar dat is geen probleem, de wereld houdt niet op te bestaan als je natte voeten hebt.

Tegenwoordig loop ik op schoenen die zeer open zijn, als in dat ik er doorheen kan kijken en ja, als het regent dan worden mijn voeten nat, maar dat worden ze dus ook in leer of GTX, het voordeel van deze schoenen is dat water er zo in kan stromen, maar vooral er ook zo weer uit. Doordat de schoenen zelf verder bijna geen water opnemen en mijn voeten warm zijn door het lopen, heb ik de schoenen heel snel weer droog gelopen. Doordat ik dus op niet waterdichte schoenen loop heb ik langere tijd droge voeten. Tel daarbij op schoenen die heel goed zitten (en daar moet je een beetje geluk bij hebben) en goede sokken en ik blijf ook vrij van blaren.

GTX schoenen kunnen fijn zijn als je ze 's avonds thuis of in een pension/hotel naast de haard kunt drogen. In mijn geval waarin ik in koel, nat weer (Schotland in de herfst) een week of twee op mezelf ben en kampeer en ik dus geen warmte bron heb om de schoenen weer te drogen dan werken niet waterdichte schoenen beter.

Eins
 
Hmm, ik moet nog maar eens uitproberen hoe problematisch het is om met 10 graden met natte open schoenen te lopen. Misschien is het een kwestie van eraan gewend raken. Maar mijn mening op dit moment is nog steeds dat er een verschil is tussen vochtige en doorweekte voeten, in de zin van isolatie en blessure/blaargevoeligheid van de voeten.

Bij de Nijmeegse zag ik inderdaad ook mensen op sandalen lopen, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar schoenen die in een ruim scala vanweersomstandigheden en soorten paden blijven voldoen.

Groeten,

T.
 
Hoe oud zijn je schoenen? In mijn ervaring (in de winkel en zelf) gaan de schoenen altijd op een gegeven moment lek. Het GTX laagje is niet meer dan een dun beetje folie, dus als je dat maar genoeg buigt scheurt het vanzelf een keer en ja, dan ben je de waterdichtheid kwijt. Je komt hier vrij snel achter door de droge schoen te vullen met lauwwarm water. Dan zie je meestal wel ergens water erdoor komen als het lek is. Is de schoen niet ouder dan 1 jaar, dan is het misschien ook een garantieclaim waard, anders heeft het weinig zin. Blijkt de schoen niet te lekken dan kwam het water van boven en moet je volgende keer iets van gamasches / regenbroek dragen.

Verder is dat vullen met water zowiezo goed om zout en vuil uit de binnenvoering te krijgen, dus doe dit in ieder geval. De rest van de schoen moet zeker ook geïmpregneerd worden! Met bijvoorbeeld een Grangers of een Nikwax sprak kan je dat goed doen. Zijn ze helemaal leer van buiten dan is het ook handig nog een conditioner te smeren. Het is zeker niet zo dat GTX schoenen onderhoudsvrij zijn.
 
mijn schoenen zijn iets meer dan eenjar oud, en normaal gebruikt, dus tijdens alle trainingen en soms een hike-je hier of daar (spanje).
Het uitspoelen heb ik al eens gedaan, maar onderhoud van buiten zie ik niet zo zitten, want het is geen leer, maar soort stof vandaar mijn vraag of ik moet impregneren. Lage wandel schoenen leveren mij blaren op en hebben als nadeel dat er makkelijk een steentje in kan komen. En als het dan regent weet je bijna zeker dat het zo je schoenen inregent. Ik had gamaschen mee kunnen nemen, maar die moet je ook mee sjouwen. Ik denk dat het voor mij ook ongeveer 4 km was, dat het echt sop sop werd zo net bij McDonald. Wonderbaarlijk was wel dat de regen bijna warm was, en aangezien mijn voeten toch wel afkoeling konden gebruiken was dat niet eens zo erg.
Ik vroeg me alleen af of het echt alleen via mijn broekspijpen en sokken naar binnen kwam
Had trouwens mijn regenhoes over de rugzak, en daar bleek dus onderin een plons water zich te hebben verzameld warschijnlijk via mijn jas erin gelekt. Van de weromstuit ben ik dus die hoes kwijtgeraakt:p niet express hoor, want nu moet ik toch weer eenander aanschaffen
Maar eerst mijn schoenen droog zien te krijgen.

Ali
 
Eins,

Ik loop op B/C schoenen, met allerhande sokken, maar altijd 2 paar, op allerhande terrein, en mijn voeten blijven droog. 1 paar sokken ook, en het andere paar wil je niet in de buurt hebben ;-).

Ik geloof niet dat je schoenen echt gaan "soppen" van alleen maar regen, maar goed, ik heb veel last van goed weer, dus kan dat niet echt beoordelen.

gr. Joop
 
Hoi Ali,

Laatst bij de Bergen op Zoom Hike de laatste kilometers nog een bult regen gehad en te lui om te regenbroek aan te trekken. Ook al was mijn broek doorweekt mijn schoenen bleven van binnen droog. Dit waren suede schoenen (b/C schoen) zonder Gore-tex en die impregneer ik altijd met speciaal suede spul van Nikewax. Heb ook eens schoenen met Gore-tex gehad, 10 minuutje lopen door de sneeuw en ik voelde de nattigheid al, voor mij dus geen Gore-tex meer in mijn schoenen.

Maar voor jou probleem, volgensmij zijn er voor de verschillende materialen ook verschillende soorten impregneerstoffen. Even rond neuzen in de outdoor-winkel.

Groeten Laurens

Ps. Hopen dat je schoenen wel droog zijn voor Spanje:+
 
Ik vind goretex in schoenen niet nodig. Het zorgt alleen maar ervoor dat ze slechter ademen. Een wandelschoen hoort uit zichzelf al waterdicht te zijn en te blijven. Maar ja, als je geen of geen goed onderhoud pleegt, moet je ook niet gaan klagen.

Ik denk dat ik het onderhoud goed doe, dat blijkt in ieder geval wel uit mijn huidige Hanwags. Voor 100 euro gekocht, nubruck schoen zonder goretex. Onderhoud door ze na langere tochten te laten weken met lauw water (kraanwater natuurlijk), en na het drogen impregneren met spuitbus en dan in de wax. Ze zijn inmiddels versleten, maar hebben al heel wat jaren en kilometers mijn voeten droog gehouden. Ook in flinke regenbuien blijven mijn voeten droog, hooguit door wat zweet worden ze vochtig. Als ik nu door diepe plassen loop komt er wat water naar binnen, maar dat mag ook wel als de schoenen eigenlijk al versleten zijn.

grtz
Henk
 
Zoals anderen ook al suggereerden: je schoenen spoelen met water en Nikwax Tech wash en daarna met schoonwater naspoelen. Voor een betere reiniging kun je je schoenen het water met Nikwax Tech wash vullen en 10 minuten in laten weken en daaarna goed schudden en met schoon water naspoelen. Alle zouten en andere verontreinigingen worden zo verwijderd en je Gore-tex gaat zijn werk weer doen.

Het kan ook zijn dat het leer zo vervuild is dat het ook niet meer ademt. Dit kun je oplossen door het leer te reinigen met Nikwax Cleaning Gel daarna te impregneren met het juiste Nikwax product.

Succes.

Kees Kolbe.
Nikwax Benelux.
 
Hoi Henk, waaruit leidt jij af dat ik mijn schoenen niet onderhouden zou hebben? Het zijn geen leren schoenen maar zoals ik al aangaf mesh. Ik heb in de winkel gevraagd wat ik moest doen, en daar is mij gezegd uit spoelen. Ik trek regelmatig de binnen zool eruit om ze goed door en door te laten drogen. Mijn voorkeur gaat ook niet uit naar GTX, maar deze millet schoenen zijn wel lichter in gewicht dan bijv mijn meindls en het blijkt de schoen te zijn waarin ik niet of nauwelijks blaren krijg. Maar poetsen kan niet en het lijkt mij niet zo dat je dergelijk schoenen om de halve klap moet impregneren.

http://www.espacemontagne.com/popup...age=0&osCsid=805ff587366e7fcfad3c61ac5ef9dc9d

Ik hoop dat deze link werkt. Ik had wel verwacht dat mijn broek via mijn sokken water zou doorgeven, maar eigenlijk niet meer dan vochtig. Maarik spoel ze gewoon uit en laat ze goed drogen en een volgende keer neem ik wel gamaschen mee!

Bedankt voor de adviezen

Ali
 
Henk,

Mijn vorige schoenen waren goretex, en mijn nieuwe ook; of ze slecht of slechter dan andere ademen kan ik niet goed beoordelen, maar droge voeten heb ik wel altijd (met 2 paar sokken erin). Los van ademend of waterdicht heeft dit type schoenen nog een ander voordeel: alleen op de punten waar kracht op komt te staan zit leer / versteviging. Daardoor zijn ze relatief licht, en dat is weer erg comfortabel.

Schoonmaken of waxen oid doe ik trouwens nooit. Wel altijd met water en een zachte borstel schoonmaken / spoelen. Kleren slijten ook het meest in de was, niet door het dragen. Dat zal voor goretex ook gelden denk ik.

gr. Joop
 
>Hoi Henk, waaruit leidt jij af dat ik mijn schoenen niet
>onderhouden zou hebben?

Bedoelde het niet persoonlijk Ali, maar in het algemeen :)

grtz
Henk
 
Vosje,

Je vraag is een schot voor open doel en ik kan niet nalaten hem in te trappen.

Het nog goede oude ledervet hebben wij nog steeds.
Ledervet voedt het leer maar sluit het ook af, laat als het ware een film achter, waardoor het ademen minder wordt en dus je Gore-tex niet goed kan werken. Het blikje of tube NIkwax vet wordt meestal gebruikt voor wat zwaardere omstandigheden en/of voor schoenen waar het ademen niet belangrijk is maar die wel het vocht buiten moeten houden.

De moderne impregneermiddelen van Nikwax op waterbasis laten het leer wel ademen en zijn minder milieu belastend.

Groet,

Kees Kolbe
Nikwax Benelux.
 
Beste Kees,
<< Het blikje of tube NIkwax vet wordt meestal gebruikt voor wat zwaardere omstandigheden en/of voor schoenen waar het ademen niet belangrijk is maar die wel het vocht buiten moeten houden.>>

<<De moderne impregneermiddelen van Nikwax op waterbasis laten het leer wel ademen en zijn minder milieu belastend.>>

Houdt dat dus in dat de wax voor zwaardere omstandigheden het ademende vermogen sterk vermindert? Weegt het dan nog op op niet gewone ledervet te kopen maar de duurdere Nikwax?

Van de milieuvriendelijkheid van mijn ledercreme van dit moment ben ik ook wel overtuigd, getuige het opschrift: "Vrij van waardeloze en schadelijke bestanddelen", Rapide Ledercrème. Milieuvriendelijkheid heeft tegenwoordig ook een grote marketingwaarde. Mensen willen hun schuldgevoel toch afkopen.

Ik zal vast niet de eerste zijn die je tegenkomt die best gelooft dat de Nikwax producten een bepaalde toegevoegde waarde hebben, maar die wantrouwig is tegenover de duurdere modernere oplossingen voor zaken waar al jarenlang simpele goedkope oplossingen voor bestaan. Het is pure marketing om een probleem uit te vinden (het in stand houden van de goretex-laag in je schoenen, waarvan je schijnbaar compleet van afhankelijk bent als je droge voeten wil houden, terwijl goretex echt niet kan garanderen dat je ten allen tijde droge voeten houdt, maar de fabrikanten blijven er toch prat op gaan) en er dan hun eigen middeltje als enige werkelijke oplossing voor aan te prijzen. Tegen een prijs natuurlijk.
Ik zeg hierbij niet dat ik jou daarop betrap, maar het is een regelmatig terugkerend werelds fenomeen waar ik altijd voor op mijn hoede probeer te zijn.

De goretex in mijn schoenen heeft nog geen honderd kilometer gewerkt, terwijl ik ze altijd met het impregneermiddel van Nikwax heb ingesmeerd, en zulke zweetvoeten heb ik toch echt niet. Daarnaast vind ik dat het impregneermiddel van Nikwax voor 8 euro veel te snel opgaat en niet zo goed op de schoen blijft zitten.

Dan maar weer de goede oude ledercrème. Persoonlijk hoef ik de volgende keer echt geen goretex meer in mijn schoenen. Dan hoef ik ook niet meer te twijfelen of die Nikwax nou misschien toch wel de moeite waard is. Al die dure toevoegingen die maar half werken zoals men beweert dat ze zouden werken... waren ze maar half zo effectief in het echt als beweerd werd...

Ik wil je hierbij niet dwars zitten gewoon omdat je voor Nikwax werkt, maar dit is mijn eerlijke mening over de kwestie :)

Edwin
 
Zoals ik gedaan heb met mijn schoenen ;-)

Bedankt voor de site, staat het allemaal eens duidelijk samengevat. Ik ga er toch eens lauw water met wat azijn en afwasmiddel ingieten.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Edwin,

Ons ledervet wordt inderdaad voor zwaardere omstandigheden en schoenen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan klimschoenen uit het hoge C segment en D segment maar ook aan bijvoorbeeld slachters en slagers.
Het ademende vermogen wordt inderdaad sterk verminderd. Simpel gezegd vet en een technische inlay gaan niet samen.
Er zijn natuurlijk mensen die graag ledervet blijven gebruiken omdat ze enthousiast over het resultaat zijn.

Of je ledercreme milieu vriendelijk is kan ik niet beoordelen. Wel kan ik vertellen dat al vanaf de oprichting van Nikwax, meer dan 25 jaar geleden, het milieu en de tevredenheid van de gebruiker op de eerste plaats staan. Wij willen alleen producten maken die geen componenten bevatten die het milieu schaden. Dit was meer dan 20 jaar geleden ook de reden voor het ontwikkelen van impregneermiddelen op waterbasis. Nikwax producten zijn, behalve op waterbasis, niet getest op dieren, bevatten geen fluorcarbons, zijn niet giftig, onbrandbaar, veroorzaken geen schadelijke gassen, veilig binnenshuis te gebruiken, dragen niet bij aan het aantasten van de ozonlaag en hebben een 100 % recyclebare verpakking. Natuurlijk profiteren we ook van het feit dat milieuvriendelijkheid een steeds grotere waarde krijgt, maar voor ons zijn deze argumenten dus niet nieuw.

Bij het onderhouden van bijvoorbeeld je schoenen gaat het er in de eerste plaats niet om dat je absoluut droog blijft maar het gaat er volgens ons om dat je zo comfortabel mogelijk gebruik kunt maken van je uitrusting en de levensduur daarvan verlengd wordt. Neem als voorbeeld een trekkingbroek, als die nat wordt is dat behalve niet comfortabel ook nog eens ongezond want het zorgt ervoor dat je meer en sneller afkoelt. Een geimpregneerde broek heeft dit effect niet.

Laten we eerlijk zijn, ik leef van Nikwax en importeer het nu al meer dan 20 jaar.Toch hebben wij nog nooit groot en veel geadverteerd, natuurlijk kunnen wij niet zonder advertenties en naamsbekendheid maar ons marketing budget is nooit meer dan (ongeveer) 2 % van onze omzet. Wij geloven dat ons product tegen een eerlijke prijs verkocht moet kunnen worden en tevreden gebruikers moet hebben.

De werking van Nikwax impregneermiddelen op waterbasis is niet dat het op de schoen blijft zitten maar juist in het leer moet worden opgenomen. Water is de drager van het impregneermiddel en dringt alleen daar het leer in waar het water op neemt en dus niet waterafstotend is. Het beste kun je je schoenen vochtig maken en dan pas impregneren. Waar geen impregneermiddel meer opgenomen wordt is het leer dus al voldoende waterdicht. Ik doe zelf vrij lang met een potje van 125 ml en zuinig ben ik zeker niet.

Je mag je ook best afvragen of een Gore-tex inlay wel altijd nodig is. Vraag je af waar je gaat lopen, in wat voor omstandigheden en zoek de schoen die daarbij past en dat kan dus best een schoen zonder een ademende inlay zijn. Verwacht van technische ademende stoffen geen wonderen maar met een vervuilde technische stof of een niet ademende buitenkant, doordat deze bijvoorbeeld volgezogen is met water, heb je zowieso geen ademende werking.

Ook leren schoenen zonder technische inlay hebben behandeling nodig, insmeren met het juiste Nikwax product op waterbasis zorgt voor een schoen die waterafstotend is en waarvan het leer blijft ademen.

Het is ondertussen een hele verhandeling geworden maar ik ben nu eenmaal enthousiast over Nikwax.

Als je mij je adres stuurt wil ik je wel wat achtergrond info over Nikwax sturen.

Met vriendelijke groet,


Nikwax Benelux
Kees Kolbe (kees@nikwax.nl)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan