haglöfs fusion jacket geschikt?

  • Onderwerp starter Onderwerp starter coen
  • Startdatum Startdatum
Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60

banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
hallo allemaal,

na de zoveelste keer natgeregend te zijn heb ik besloten dat ik een goed jack wil kopen. na een 4 uur durende regenbui tijdens een wandeling in de ardennen was mijn TNF hyvent jack en ik erin helemaal doorweekt. daarmee is mijn vertrouwen in coatings een beetje verdwenen.

ik heb is rondgekeken en het Haglöfs fusion jacket leek mij een mooi jack maar:

kan ik het ook gebruiken voor rugzaktrekking en klassiek alpinisme? ik wil namelijk een curses gaan doen en daar echt verder in gaan. met andere woorden is het een beetje duurzaam als je geen rauwdauwer bent en gewoon voorzichtig met je spullen? zou je er ook in kunnen skieën bijvoorbeeld?

en kan ik paclite weliswaar verstevigd met XCT ook dagelijks of redelijk vaak dragen?

en hoe lang doe je met een zon jack als je het redelijk vaak gebruikt en hoe lang als je het echt als backup van een softshell gebruikt?

ik heb al wat topics hierover gelezen maar het is me toch nog niet helemaal duidelijk.

groeten coen
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hee Coen,

Zoek eens op deze site naar een eerdere discussie uit december 2005 (ik meen gestart op 5 december), want daar wordt een erg uitvoerige materiaalbespreking gevoerd door de vele materiaalfreaks die zich erin verdiept hadden. Die thread was voor mij ook erg leerzaam.

Marla
 
hee marla,

bedankt voor je tip. ik had er al wat op gelezen maar het gaat meer over paclite in het algemeen. en volgens mij is dit jack wat robuster afgezien van de verstevigde schouders. het komt op mij best stevig over in ieder geval. veel meer dan bijvoorbeeld het haglöfs lim ultimate jack

ik was ook gewoon benieuwd of mensen ervaringen hadden met dit jack maar blijkbaar geen Haglöfs fans hier :P

coen
 
hallo Coen,

Haglofs is relatief weinig bekend denk ik. Zelf heb ik van de paar producten van Haglofs die ik eerder heb gehad veel plezier gehad, ook bij intensief gebruik.

Het Fusion jack heb ik vorig jaar gekocht, en in Noorwegen gebruikt (10 dagen rugzak volle bepakking incl. eten door Dovrefjell en een stukje More & Romsdal). Mijn reden dit jack te kiezen: licht, goretex, geschikt voor de rugzak door de verstevigingen. En goedkoper dan andere topmerken.
Voor mij een ideaal jack, licht en door de schouderversteviging sterk genoeg. Paclite is voor een rugzaktocht met volle bepakking niet sterk genoeg! De LIM Ultimate is nog lichter, maar volgens mij niet geschikt voor de rugzak. Teveel slijtage.

Echt getest heb ik het jack nog niet. Op een paar uur druppelen en een flinke hagebui na heb ik prachtig weer gehad.

gr. Joop:-)
 
Hi Coen,


zelf heb ik alweer een hele tijd een haglofs jack (t-mark, outmark oid) heb deze alweer een jaartje of drie denk ik (kijk eens bij gebruikers ervaringen). Is volgens mij een 2,5 laags jack met xcr gtx. (twee sorten dus)

wat mij vooral opvalt met Haglofs kleding is dat het bij mij altijd direct goed zit (noordelijke bouw zeker...)naast de perfecte snit valen mij vaak de kleine details op waarover is nagedacht. De combi jack met zowel packlite als gtx xcr op de juiste plaatsen lijkt mij dit een aardig jack voor alledaags gebruik gecombineerd met rugzakgebruik.

Weet niet hoe zwaar het jack is of wat de nieuwprijs is, maar als mijn jack versleten is (dat duurt nog wel even) wordt het voor mij echt een Brede jack van Klattermusen. (http://www.klattermusen.com/)

Dit jack heb laatst even mogen bekijken (was een speciale order voor deze zaak) en eerlijk is eerlijk, over het kleinste detail nagedacht, nagenoeg onverwoestbaar en de snit Super!! Zeker eens naar gaan kijken (maarja hangt wel een prijskaarte aan)

En anders een haglofs jack, perfect, de LIM serie is wel heel licht dus misschien te licht voor dit gebruik. Apropos, de Heli II en de Telis jackets zijn ook super.

Succes

Bas

- draagt bijna niet anders meer dan haglofs -
 
hallo Joop,

bedankt voor je respons. ik heb het fusion jack vandaag ook toevallig nog even gepast en het zit super. het lijkt mij ook gewoon een ideaal jack en zoals je zegt licht maar toch sterk op de plaatsen waar dit nodig is. maar jij hebt het dus. en het kan wel tegen een stootje?

en gebruik je het echt als backup of gewoon ook als jack want ik las in een andere thread over paclite dat het niet geschikt is voor alledag.

gr. coen
 
Hoi Coen,

Zie ook eerdere postings inderdaad.
Ik ben echter nooit te beroerd om een samenvatting te geven over de huidige stand van zaken.

Ten eerste: duurzaamheid van de jas hangt ook van af of het 2-laags, 3-laags (of slimme 2-laags) is i.c.m. rugzakgebruik, en of het slim in elkaar gezet is.

Ten tweede: De waterdichtheid is niet alleen van de stof van belang, maar ook van de constructie: een aantal jaar terug claimde ArcTeryx (toen met veel "verwondering" van concurrenten en consumenten) waterdichte risten te hebben. Een simpel mailtje van mij naar Canada met de vraag waarom toch dat er dan een flap achter hun ritsen geconstrueerd was, kreeg als antwoord dat de ritsen niet waterdicht zijn.
De enige die op dit moment toch écht waterdichte ritsen heeft, is VAUDE.

Let dus erop dat "waterdichte" ritsen altijd een slimme flap erachter hebben (met "gootje" anders heb je er nóg niks aan...). Of een flap ervoor (met een klittenbandje voor het dichthouden).
Verder zijn er de welbekende "Napoleon"-zakken. De rits zit vaak op de jas, niet in de flap! Hierdoor loopt het water dus in je jas als je niet op bovenstaande let.
Er is een fabrikant die heel slim de rits in de flap verwerkt, zodat je daar geen last van hebt.

Je kunt ook met (veel) condens te maken krijgen. Ik heb daar al last van in mijn goed onderhouden Gore-Tex jack. Laat staan in een coating-jack van lagere kwaliteit (ik zeg niet dat alle coatings minder zijn, maar veel zijn dat wel).
eVent gaat voor mij dit oplossen. Ik heb me er wat in verdiept, en een Klattermüsen-, Rab- of een VAUDE-jack gaat dit voor me oplossen. Het eVent ePTFE-laagje heeft een acryl-elastopolymeer behandeling met fluorocarbon ondergaan, wat beduidend opener van structuur is dan de PU-laag die elk Gore-Tex jack krijgt.
In een test van het Duitse Outdoor Magazine (die testen anders, zijn ook veel ervarener dan de Nederlandse amper kwalitatief-noemenswaardige variant) liepen ze met een Alpinisten jack met de rugzak de berg op om te testen, en hadden ze de okselritsen niet eens nodig! Dát noem ik nu testen;). Buiten de praktijkervaringen van o.a. Outdoor Magazine Duitsland ziet je ook op de plaatjes van het materiaal onder de microscoop (500x vergroting) dat het veel opener van structuur is dan Gore-Tex (XCR).
Ik verheug me al op het jack!

Succes verder met het kiezen.
 
Hi RJ,

Henk schermde met wat andere getallen die beduidend lager waren. even uit mijn hoofd, was iets van 750 gram (oid) en iets van 550 of 575 euries (maar daar kan ik mij in vergissen...) maar zeker niet bove de 600..

Bas
 
Hi RJ,

weet je toevallig ook al meer over het stretch spul Cutan? lees er best wel positieve dingen over. Ben benieuwd wat dat gaat doen, met ret waardes net boven eVent is lijkt dit ook wel ok
 
Dan kom je weer goed weg Bas, dat je in Nederland woont!

Het gewicht lees ik ook maar af van de website... Hij is trouwens na de Grim (die 16 gram lichter is...) de lichtste in hun collectie:+!
 
Hi Bas,

Stretch blijft bij PU altijd het probleem. Als het een milimeter oprekt "stretcht" het al tegenwoordig.
Maar Klattermüsen "kennende" zal het wel één van de beste stretchstoffen van de markt zijn. Één van de duurste ook;).
 
@Coen
met de Fusion heb ik niet direct ervaring, maar wel met paclite. Hoewel ik er best tevreden over ben, is er toch één ding met paclite dat je nar mijn gevoel best weet: hoewel het misschien beter ademt dan de andere gore-tex varianten, is het ook nogal gevoelig voor condensatie. Eens condensatie binnenin optreedt is het vaak nogal overvloedig (meer dan met de andere gore-tex varianten). Vaak is dat op plaatsen waar de waterafstotende laag op de buitenstof het begeeft waardoor de stof water gaat opzuigen. Op basis van ervaringen zowel anderen als mezelf lijken vooral de mouwen onderaan er nogal gevoelig aan te zijn en het lijkt wel op de jas daar lek is hoewel een lektest achteraf dat zal tegenspreken. 't Is maar dat je het weet.

@Base
prijs voor een Brege ligt inderdaad rond de € 575, maar dat gewicht van 750 gram dat men jou meegaf ligt toch ver van de officiële 950 gram. En mijn ervaring is dat het eigenlijke gewicht meestal hoger en zelden lager ligt.
Wat die afweging van Cutan tov eVENT betreft, het enige wat ik weet van Cutan is dat het een hydrofiel membraan is met z'n voor en nadelen. RET-waarden zeggen niet alles. Die van Gore-tex liggen ook tussen de 4 en de 6 en hoe snel wordt daar tegenwoordig geen kritiek op gegeven. Ik heb geleerd kritisch te staan tegenover elke bewering van fabrikanten en reclamemakers en Cutan is me nog te jong op de markt om er al een duidelijk beeld van te hebben. Wie gaat dat spul momenteel afbreken, wetende dat hij voor die jas een kleine 600 euro heeft betaald. Hoe objectief is zo'n evaluatie. Ik wacht in elk geval op een objectieve test van dat spul, vooraleer een duidelijke mening te kunnen vormen.
Ook eVENT is niet perfect en het dichtstoppen van poriën, de oorspronkelijke reden waarom men op gore-tex een PU-laagje is beginnen aanbrengen, lijkt toch niet volledig te worden opgelost. Al zou een goede wasbeurt toch veel oplossen naar het schijnt.
Het voornaamste probleem van al die materialen is nog altijd z'n grote afhankelijkheid van een duurzame waterafstotende laag op e buitenstof en tot nog toe is er nog geen enkele degelijke oplossing gevonden. Al die doe-het-zelf middeltjes ten spijt is het meestal daar dat jassen falen. En zolang er wordt gewerkt met waterabsorberend nylon als basismateriaal gaat dat probleem blijven bestaan.

Een jas is een complex geheel van de juiste gebruikte materialen, een intelligente en doordachte constructie en de precieze eigenschappen die bij je eigen stijl horen. En eerlijk gezegd is er momenteel geen enkele jas op de markt die me kan bekoren: of het klimacomfort is niet hoog genoeg, of kwa constructie zijn er kansen gemist of die dingen wegen veel meer dan me lief is. Maar er is hoop, elk seizoen is er wel vooruitgang en concurrentei doet innoveren. Dit jaar komt Gore met nieuwe mogelijkheden kwa constructie, een enkele andere fabrikant probeert iets te doen aan het waterafstotend karakter van z'n gebruikte stoffen, enz ... Zelfs eVENT lijkt me niet veilig want ik heb de indruk dat Gore ook iets vergelijkbaars weet te produceren waardoor de boel weer helemaal om kan slaan.
 
>En eerlijk gezegd is er momenteel geen enkele jas op de markt die
>me kan bekoren: of het klimacomfort is niet hoog genoeg, of
>kwa constructie zijn er kansen gemist of die dingen wegen veel
>meer dan me lief is.

Hoi Woubeir,

Al eens gekeken naar de Infinity van VAUDE? Het enige is dat de zakken ook van eVent zijn en dus dubbel. Maar in ieder geval geen waterdichte ritsen maar gewoon met een flap. En de rits van de Napoleonzak zit in de flap. Hij weegt (fabrieksopgave) rond de 525 gram.
 
Hey Robertjan,
zoals al gezegd, ik ken geen enkele jas die me helemaal bevalt en dus ook de Infinity niet. Ik ben ook niet onmiddellijk op zoek naar een nieuwe jas dus da's ook niet direct een probleem.
Ondertussen wacht ik af. Hoewel eVENT kwa prestaties momenteel de overhand heeft, beschik ik over enige informatie die er op wijst dat Gore ook kan beschikken over een luchtpermeabel en oleophoob membraan dat geschikt lijkt voor gebruik in buitensportmateriaal. Hoewel directe vergelijkingen tussen eVENT en dit materiaal moeilijk zijn (omdat beide bedrijven niet altijd direct vergelijkbare testparameters gebruiken) lijkt me de kans zeker bestaande dat dit nieuwe spul kan concurreren met eVENT. Alleen heeft m'n informatie nog betrekking op het initiële stadium van dit product en is er geen vermelding van mogelijke toepassingsdomeinen. Maar in elk geval, interessant genoeg om Gore en General Electric nog mar wat tegen elkaar te laten opdraven. We kunnen er maar wel bij varen (hoop ik).
 
hallo Coen,

Of het geschikt is voor alledag weet ik niet; voor mij is het jack een stuk van mijn lichtgewicht kampeeruitrusting, en voor iets anders gebruik ik het niet.

Er is denk ik wel een trade-off tussen gewicht en sterkte. Mijn jack op de weegschaal gelegd, maat XL, komt op 390 gr. Ik ken geen ander jack dat zo licht is èn bruikbaar is voor de rugzak.

Maw voor alledaags gebruik heb ik een wat zwaardere kwaliteit goretex (Berghaus, maar er is veel keus in die categorie, en dus een zwaarder jack.

gr. en succes met je keuze, Joop
 
Ook ik ben aan het uitkijken naar een goeie buitensportjas mijn oude k-way is echt op. Maar is er geen haast bij want ik ben momeneel nog eerst aan het sparen voor een softshell. In het achterhoofd hou ik ook het fusion jacket van Haglofs. Echter vorige week heb ik in Bever het Offender Jacket van Mammut gepast ook uit Paclite met XCR verstevigingen. Dit jack is echter 70 Euro duurder. Nu vraag ik me af hoe het komt dat er zo'n groot verschil zit op een vergelijkbare jas. Ik weet dat je natuurlijk ook voor de naam betaald en Mammut is wel iets bekender als Haglofs denk ik, maar dat kan toch niet het enige zijn?
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan