Halogeen lampje vs LED lapje.


Status
Niet open voor verdere reacties.
[laatste wijziging op 12-01-03 om 01:50]Zoals nu heb ik als pleeg weer eens nachtdienst.
Ik heb sinds mei '02 een LED lampje (met 1 LEDje) in gebruik en eerlijk gezegt bevalt die niet.
Hiervoor had ik een kleine MAG-Lite met 2 AA baterijen.

Ik heb het gevoel dat de licht intensiteit een stuk minder is.
Op korte afstanden tot een halve meter is het te doen maar op grotere afstanden neemt het licht beduidend af.
Ook vind ik persoonlijk het licht een stuk onaangenamer en heb het gevoel dat ik een hoop details daardoor mis, wat op mijn werk toch ook wel eens belangrijk kan zijn

Nu ben ik wel benieuwd naar jullie ervaring hiermee of ben ik gewoon de enige.

C.M.
D'oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik weet naar welke streek we gaan).
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Ik denk niet dat je de enige bent..

tenminste ik ervaar het het zelfde, alleen voor mij de voordelen van het opraken van de batterijen en het zo goed als niet kappot kunnen van zo´n lampje is voor mij het grote voordeel, maar ik zou gek worden als ik een avond een boek moest lezen bij led licht,
 
Klopt, heb exact hetzelfde met mijn ledlampje. Het licht is difuus (je hebt een 'bel' van licht rond je) en een halogeen is meer gefocuseerd. Ik heb hier nog over gepraat met andere mensen en we zijn tot de conclusie gekomen dat het vermoedelijk aan de vorm van het lampje ligt. Dus niet perse aan het concept 'LED'.

Nu moet je weten dat die befaamde druppelvorm al jaren en jaren oud is. Het was vroeger vooral bedoeld als indicator en nog maar sinds een paar jaar wordt het echt gebruikt als verlichting. Er moet dus nog 't een en 't ander van onderzoek aan gebeuren eer het echt een lampje kan vervangen.

Ook de kleur zou gemakkelijk moeten zijn te veranderen door verschillende LED's te combineren (bestaat zelfs al een tijdje maar ze geven niet zo veel licht).

Enfin, om on topic te blijven: LED lampjes zijn momenteel niet geschikt om echt mee te schijnen en op afstand te verlichten. Langs de andere kant verbruiken ze zo goed als niks batterijtjes.

groetjes,
Jan
 
Als je de ultrabright leds neemt, zoals tegenwoordig veel in fietsverlichting toegepast, zie je dat ze ook veel licht kunnen geven. Echter, om de opbrengst van een halogeen lampje te bereiken, heb je er zo'n 4a5 nodig.

En de witte led geeft een blauwige gloed.

Als je een goede reflector hebt, kan je het licht ook wel gebundeld krijgen, al schijnt het nooit echt ver.

Er zijn inmiddels LED's te koop met een opbrengst die nog eens een keer zo hoog is, maar die kosten nu nog €24 inkoop per stuk, tegenover de €4,50 van de ultrabright verkoopprijs (de eerste LED die HEC in Delft verkocht was fl 170,00!).

grtz
Henk

The Recumbent Architecture Pivo
 
hee,

ik heb juist hele goede ervaringen met de LED; ik heb de princeton tec aurora. Dit is een puik lampje. Er zit een goede reflector in en de LED's zijn zo geplaatst dat er een goede focus onstaat. Het is wel wat diffuser dan halogeen, maar LED heeft zoveel meer voordelen.
Ik heb uren liggen lezen met dit lampje. Hij heeft 3 gewone standen en 2 knipperstanden. Op de hoogste stand kan je goed lopen. Dat houden de 3 AAA'tjes 50 uur vol. Op de zwakste stand kan je bijna alle dingen in en om de tent doen en dat werkt 150 uur. Hij is waterdicht tot 10 meter ofzo en de hoek van de lamp is verstelbaar. Da's heel handig.
Er zijn ook LED en halogeen combi-lampen, zoals de BD Gemini.
 
Ook ik heb goede ervaring met LED's. Ik heb de Petzl Duo 3LED en met de 3 Ledjes kan ik 's avonds prima lezen en daar heb ik 'em dan ook precies voor gekocht. Voor het wandel/fietsgebeuren zet ik 'em gewoon op de halogeenstand...

Groetz,
Dennis
 
Yep, precies wat ik wilde zeggen: Ik heb sinds een jaar een Petzl Tikka. Op zich prima lampje, maar hij geeft idd erg diffuus licht. Om mee te lopen bij een donkere nacht: ideaal. Om je tent mee op te zetten: ideaal. Maar als het op een mooi-gebundelde lichtstraal aankomt: #####. Je doet wel lekker lang met een setje batterijen. Inmiddels heeft hij wel al zijn waarde laten zien bij klusjes in huis op donkere plekken. Maar die Aurora van PrincetonTec is wel enorm goed zeg. De ledjes zitten in een driehoekje en niet lineair, waardoor je meer een bundel krijgt. Daarnaast zijn de voordelen die Joeri beschrijft erg overtuigend om een volgende keer (voor bijna dezelfde prijs) een Aurora te kopen i.p.v. een Tikka. Maarja, dat zijn allebei lampjes met 3LEDs. Peter had er een met 1LED. Zoiets kan niet tegen een mini-Mag op. Het blijven enorm handige lampjes, die kleine Mag-Lites, maar op vakantie neem ik toch mijn Tikka mee...

Grtz

Sebastian;-)
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan