...hangen in -25?


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

ik heb een nogal aparte vraag. Zo vind ik zelf.

Ben me de laatste tijd een beetje aan het verdiepen in winterkamperen en nu rees de vraag :

hoe doe je je grote behoefte in een temperatuur van -25?

Om nu ergens te gaan hangen lijkt me nogal onprettig voor bepaalde bungelende zaken... Bovendien... is je uit te werpen product niet al bijna bevroren voordat het de grond raakt?

Nou ja, vergeef me voor deze wellicht vreemde vraag, maar ik kon nergens een antwoord vinden.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


>hoe doe je je grote behoefte in een temperatuur van -25?

Heel snel :p

>Om nu ergens te gaan hangen lijkt me nogal onprettig voor
>bepaalde bungelende zaken... Bovendien... is je uit te werpen
>product niet al bijna bevroren voordat het de grond raakt?

De grootste 'vijand' is niet de temperatuur maar de wind. -25 bij windstil weer en een zonnetje is helemaal zo gek nog nog niet. Bij -5 en een harde wind is het veel minder prettig om uit de broek te moeten.

Er zijn voor extreme omstandigheden broeken die een rits hebben op het kontvlak waardoor je de opening klein kunt houden, je bungelende onderdelen warm, en ook je ook geen andere laagjes kleren hoeft te pellen (ik heb bijvoorbeeld een berghaus broek met dat systeem). Maar tenzij je erg aan de dunne bent... zoek je meestal wel een moment dat je ergens in de luwte zit. In mijn ervaring is dit geen groot probleem. Het vinden van een beetje privacy op wintertochten wordt in dit verband vaak als een groter probleem gezien.

Groet,
Sander.
 
Goede vraag!

Zelf ben ik het tegengekomen tijdens een 9-daagse tocht op Spitsbergen begin april. De temperaturen schommelden rond de -20, soms tegen de -30 en een wind-chill van -40, zoals ik later in het archief van het nabijgelegen weerstation zag, en ja, de wind is het ergst.
We bouwden altijd sowieso een sneeuwmuur rond de tent, en aan die sneeuwmuur bouwden we ook altijd een wc-hokje. Belangrijk is om dan de muur zo winddicht mogelijk te maken, wat nog geen garantie is voor een windvrije sanitaire activiteit overigens.
Al met al valt het erg mee wat de bungelende delen te verwerken krijgen. Zoals de heren weten, het is een dynamische zaak wat vanzelf zijn warmte dichter bij het licaam zoekt, en dan nog, als het snel gebeurt is ook dat geen probleem. Het grootste probleem is denk ik blootstelling aan de kou van de handen. Dunne handschoenen aanhouden was voor mij meestal voldoende (en sowieso zo lang mogelijk je wanten aanhouden).
Al met al is snelheid, zeker als de wind-chill aanzienlijk is, cruciaal, met name voor de handen. Poepkleppen in broeken kunnen handig zijn, maar kunnen ook voor vertraging zorgen, althans, ik zat erg met mijn ritsen te klungelen wat het dus alsnog niet snel maakte. De snelste manier was toch om de broek zo snel mogelijk naar beneden te kunnen trekken, wat relevant was daar het een bib-vorm had.

Succes!
 
Hoi Maarten,

Geen bungelende delen hier, maar misschien wel een tip voor je.
't Is iets minder leuk voor je tentgenoot, maarja, andersom idem:
Bij -20 en windkracht 8-9 vonden ook wij het niet zo'n goed plan om buiten te gaan downloaden, hangende delen of niet. Dus.... plastic zak goed openleggen in de tent en daarop poepen, dichtbinden en klaar! :D

Have fun!

Petra
 
Er wordt gelukkig dus ook door anderen serieus over nagedacht...

>Er zijn voor extreme omstandigheden broeken die een rits hebben op >het kontvlak waardoor je de opening klein kunt houden, je >bungelende onderdelen warm, en ook je ook geen andere laagjes >kleren hoeft te pellen (ik heb bijvoorbeeld een berghaus broek met >dat systeem).

Maar hoe moet ik me dat voorstellen. Ik neem aan dat je alleen in je buitenste laag zo'n rits hebt zitten. Nu kom je de onderlaag dan toch nog steeds op een of andere manier "af aan het pellen"?

>'t Is iets minder leuk voor je tentgenoot, maarja, andersom
>idem:
>Bij -20 en windkracht 8-9 vonden ook wij het niet zo'n goed
>plan om buiten te gaan downloaden, hangende delen of niet.
>Dus.... plastic zak goed openleggen in de tent en daarop
>poepen, dichtbinden en klaar! :D

Vanuit m'n warme situatie hier vind ik dit een nogal "riskante onderneming", wellicht dat als ik een keer heb ervaren hoe het aanvoelt in die temperatuur ik overstag kan gaan... Geen last van spetters (als je dan ook nog moet plassen)? Of neem je dat maar op de koop toe?

Dank jullie voor zover al voor de leuke maar zeker interessante antwoorden.
 
>Vanuit m'n warme situatie hier vind ik dit een nogal "riskante
>onderneming", wellicht dat als ik een keer heb ervaren hoe het
>aanvoelt in die temperatuur ik overstag kan gaan... Geen last
>van spetters (als je dan ook nog moet plassen)? Of neem je dat
>maar op de koop toe?

Hihi, je wordt vanzelf creatief! Goed opletten dat het oppervlak van de zak dat openligt zo groot mogelijk is en de rand goed naar buiten vouwen.
Voor de plasspetters: fles met een wijde hals (Nalgene vonden wij ideaal) om het zaakje en je bent er helemaal klaar voor! :7

Have fun!
Petra
-PS: wel ff de plasfles goed herkenbaar houden om verwarring met je drinkfles te voorkomen ;)
 
De meeste winter/expeditie tenten hebben een voor en achter vestibule. De voorste is groter en gebruik je om in en uit de tent te komen en om in te koken, dat soort dingen. De achterste gebruik je om, jawel, te poepen. Heb je geen last van de wind, alleen van de temperatuur.

Eins, heeft nog nooit gepoept bij -25 :D
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan