hardangervidda in April !!


In April willen we een stuk van het noordelijk plateau van de Hardangervidda verkennen met langlauflatten ! Nu langlauflatten(smalle) hebben we allemaal, maar ze (dnt) raad ons aan om tourskis te huren! Enkele vragen ! Wie heeft al met gewone smallere langlaufskis een wintertocht gemaakt(zak je niet te diep in)! Hoeveel afstand kun je afleggen met een goede conditie en 10 kilogram wegende rugzak op je rug per dag ? Kunnen ze je weigeren in een hut? Matje meenemen en op de grond maffen??
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hoi Frank,

De DNT-hutten weigeren nooit mensen. Als het vol is, hebben ze eerst stapels matrassen waarop je op de grond kunt slapen. Als het nog voller is, heb je een eigen slaapmatje, of een matje van iemand anders nodig. Maar ze zijn er erg op voorbereid om veel meer mensen te hebben dan dat de hut eigenlijk aan kan. Vaak zijn er in de paasweek in de bediende hutten ook 3 serveringen van avondmaaltijden. Ga je in week 15? Dan hebben de Noren paasvakantie en is het gezellig druk op Hardangervidda. Het heeft ook wel wat grappigs.

Het punt met tourski's/fjellski is dat ze wat breder zijn dan gewone ski's en ze hebben stalen zijkanten. In april weet je nooit wat voor weers- en sneeuwomstandigheden je aantreft. Soms is het "skare". Dat betekent dat de bovenste laag van de sneeuw hard bevroren is. Als je dan ski's hebt zonder staalkanten, kun je niet zijdelings langs een helling gaan zonder eraf te glijden. Ik heb ook wel meegemaakt dat het sneeuwde en hard waaide. Dan ligt er zo een halve meter verse sneeuw die nog door niemand is platgestampt. Dan is het zelfs met fjellski's heel zwaar om vooruit te komen. Fjellski's zijn ook nog een stuk meer solide dan gewone langlaufski's en hebben betere bindingen. Vorig jaar zijn er nog wat mensen in zware problemen gekomen die een tocht maakten in het ergste weer dat je kon bedenken en op gewone langlaufski's, waarbij er onderweg een binding het begaf. Dat is niet goed afgelopen. Nu hadden ze ook een inschattingsfout gemaakt door in te slecht weer een tocht te maken die langer was dan zijn met hun ervaring aan konden. Op Hardangervidda zijn vaak wel aangestampte sporen en met gewone langlaufski's kom je een heel eind onder ideale omstandigheden. Je ziet ook wel vaak mensen op dagtochten op gewone ski's. Maar aangezien de omstandigheden plotseling kunnen veranderen, zou ik dus geen gokje wagen en toch gaan voor solide ski's met staalkanten. Met slecht weer zie je die dagjesmensen niet. En ja, breder dan gewone langlaufski's is erg prettig. Mijn fjellski's kunnen nog net in een gewoon skispoor, maar zijn toch veel zwaarder en breder dan gewone ski's.

Ik heb inmiddels 10 jaar ervaring met skiën en ik maak met een 10kg rugzak in de bergen meestal tochten van ca. 25 km. Mijn ervaring is dat dat zelfs met zeer slechte omstandigheden ook nog wel gaat. Er zijn op handangervidda een paar hutten die ca. 15 km van elkaar vandaan liggen. Als je daar langsgaat, heb je de keuze hoe lang je je dagen maakt. Denk bijv. aan Tuva, Heinseter, Krækkja, Rauhelleren. Ze zijn niet allemaal DNT, maar hebben wel dezelfde instelling. Ter vergelijking zou ik zonder zo'n rugzak en in een geprepareerd langlaufspoor en met lichte ski's ook wel 50km op een dag kunnen doen. Als jij zegt dat je een goede conditie hebt en je kunt al skiën, denk ik dat 25km/dag voor jou ook moet kunnen. Maar kijk het onderweg een beetje aan en begin niet meteen met een superlange etappe. Kijk ook het weer aan en maak geen lange tocht in rotweer.

Denk er wel aan dat fjellskischoenen vaak blaren geven. Tape goed van tevoren! Denk ook aan de zonnecreme.

Groeten en veel plezier,

Linda
 
Nog iets vergeten: ik vind dat je met jouw groepje minstens 1 slaapmatje moet meenemen. Dit voor het geval dat je echt noodweer krijgt en onderweg in een sneeuwhol moet overnachten. Je hebt ook een schep nodig. Ook al heeft DNT dekens, neem ik 's winters altijd een slaapzak mee en vertrouw niet op en lakenzak. Altijd in het achterhoofd houden dat je de nacht een keer buiten moet doorbrengen. Ik heb sinds vorig jaar een windzak en dat is heerlijk om pauze's in te houden als het hard waait. Maar misschien heb je wel geluk en krijg je een week met stralend voorjaarsweer.

Kun je trouwens ski's waxen? Huur anders schubbenski's.

Linda
 
Hoi Linda,

Dat is al heel wat bruikbare info ! Wij willen gaan in de eerste week van de paasvakantie (4 t/m 10 april) en dnt heeft ons geinformeerd dat het dan rustiger is! Vanaf 8 april zou het drukker worden ! We willen skis huren in Geilo, maar willen graag een tocht maken van A naar B bijvoorbeeld tot Dyranut en daar de bus nemen (heb wat rondgesurft, maar nog geen bus timetables gevonden Dyranut- Geilo )! Het liefst nog naar Finse, maar dan moeten onze skis weer terug naar Geilo en de treintijden komen niet zo goed uit ! Ken jij misschien een verhuurcentra waarbij we bij punt B onze skis kunnen inleveren??? Kunnen we eigelijk ons potje zelf koken tijdens die periode in de hutten ! Zijn drie jaar geleden in de zomer in het zuidelijk deel van de Hardangervidda geweest en hebben toen enkele keren ons potje gekookt in de hutten ! Hebben toen alles met tenten gedaan, wat we meestal doen, de pure vrijheid ! De route die we ingedachte hadden is van Geilo of Ustaoset(skiverhuur?) naar de Tuvahut, tuva-heinseter, h-rauhellern, r-sandhaug, s-trondsbu, t-dyranut ! ! Groeten Frank
 
Ut på tur, aldri sur is een noors gezegde en betekent zoiets als: Erop uit, nooit chagrijnig.

Ik weet er nog eentje:

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær.

Die kunnen jullie vast wel raden.

Linda
 
Het klopt met de drukte. Niet iedereen heeft de hele paasweek vrij, maar veel mensen wel (ik sinds vorig jaar ook!). Maar vanaf woensdag 8 april heeft het hele land vrij is is het veel drukker.

Ik weet niet veel van skiverhuur, want ik heb zelf ski's. Ik denk dat in die contreïen Geilo de enige mogelijkheid is.

Op de site van DNT (of door de iconen op de kaart) kun je uitvinden welke van de hutten bediend zijn. De bediende hutten zijn er niet op ingesteld om zelf je potje te koken, omdat ze er geen faciliteiten voor hebben (geen keuken en pannen). De uitzondering zijn de hutten die een eigen onbediend gedeelte hebben, zoals Rauhelleren. De laatste 3 hutten zie je noemt, ken ik niet, maar die zijn geloof ik ook bediend. Denk eraan dat je niet altijd het 3 gangen menu hoeft te nemen. Bijv. bij Heinseter kun je ook alleen een hoofdgerecht nemen en wat geld sparen.

Heb je hier wat aan qua bussen?
http://vkt.reiseinfo.no/ruter/t/23-461.htm

Denk ook na over een backupplan in geval van hele erge blaren. Ik heb al 3 keer een tocht voortijdig moeten afbreken voor ik blaarvrije schoenen vond.

Linda
 
Bedankt alweer voor de nuttige info ! Sylvi, heb een paar skiverhuurcentra's een mail gestuurd of ze een dergelijke service hebben ! Hou jullie op de hoogte ! Krijg toch wel meer zin om de tocht met de tenten te maken want het lijkt me meer een hotelformule sommige van die hutten! Hebben jullie ervaring met tenten in de winter ? Hou koud "kan" het worden tijdens de nacht ? We kunnen expeditietenten vastkrijgen! Hoeveel comforttemperatuur moet je slaapzak daar hebben ? Weet dat het ook weer een beetje verschilt van persoon tot persoon, maar min ? Hoe laat wordt het donker begin april ? Als dat zo zit met die blaren dan zijn evt een tweede optie sneeuw-rakketten of -schoenen ? Hoeveel leg je daar mee af per dag als je gewend bent max 20 km te stappen met een 15 kg zware rugzak ? Kan je kamperen aan de hutten en binnen meegenieten van de warmte? Lijkt me straf? Weet dat je overdag een bedrag moet betalen om gebruik te maken van de hut ! Weer een hele reeks vragen !! Frank
 
Het zal in april niet meer extreem koud zijn. Vast iets van -15C minimum.
Kamperen in de winter is geweldig, maar zorgt voor een hoop extra gewicht.
De slaapzak moet goed warm zijn, hangt ook van je 'kouwelijkheid' af. Hou toch aan dat er zo'n kilo dons in moet zitten. Een te koude slaapzak is geen lolletje.
De dagen zijn al redelijk lng: de zon is al ruim 12 uur op en dan komt er nog zo'n 2 maal 1/2 uur schemering bij: lang genoeg om een flinke afstand te halen.
De Hardngervidda is redelijk vlak: ik zou skies nemen, lekker glijden: je krijgt spijt als je op sneeuwschoenen gaat. Mn hielen goed intapen met sporttape helpt goed tegen de blaren.
 
Als je nog nooit in de winter (echt onder nul) hebt gekampeerd, is wellicht zo'n vakantie niet een optimaal moment er mee te beginnen. Probeer in ieder geval van te voren even flink te "oefenen", bv. door met ons mee te gaan op de WWH :)

Niet ter ontmoediging, maar ter voorbereiding :)

grtz
Henk
 
Mijn idee van backupplan voor blaren is meer voortijdig afbreken dan extra sneeuwflappers mee te nemen. Maar voorkomen is inderdaad beter dan genezen, dus plak je voeten goed af. Ik heb ook moeilijke voeten, dus het is niet gezegd dat iedereen zoveel blaren krijgt.

Als je gaat kamperen, heb je ook een pulk (bagageslee) nodig, denk ik. Anders wordt je rugzak erg zwaar en krijg je problemen met je evenwicht met skiën. Ik zou voor het eerst winterkamperen niet uitproberen op Hardangervidda. Het kan er 's winters erg spoken qua harde wind. Oefenen in Nederland in een bos geeft geen goed idee van wat je te wachten kan staan.

De dagen in april zijn wel redelijk lang. Is het niet rond 21 maart dat de zon weer omkeert? Dan is het in april in Noorwegen langer licht dan in Nederland.

Ander alternatief is om niet naar Hardangervidda te gaan, maar naar het zuiden van Rondane. Daar liggen veel kleine onbediende hutten, waar je zelf je eten kunt koken.
 
Hoi,

Heb zowat geinformeerd naar het kopen of huren van toerski's ! Blijkbaar is er een verschil tussen de toerski's die gebruikt worden in de Alpen en die in Scandinavië! Zijn het in Scandinavië de tourlanglaufski die ze verhuren (de bredere versie van de langlauf ) of de tourski met de harde "botten" (Alpenversie) ! Twee van mijn tochtgenoten hebben al tourlanglaufski's gekocht bij basecamp.be in Belgie ! Hier in Belgie kan ik de Alpenversie huren, maar zijn het die die veel blaren opleveren?? We gaan trouwens ook met de tenten op stap ! Kan je evt bij de hutten kamperen(privé-hutten, niet van dnt), er een maaltijd nuttigen en daarna je tent in kruipen of moet je daarvoor nog extra bij betalen om er binnen te mogen zitten??? Nog een vraag over iets typisch Noors ! Namelijk een tochgenoot at ooit "Söring" (hij denkt dat het zo noemt) Het is vis in blik dat wordt gegeten als het blik bol staat ! Jakkes ! Kent iemand dit ! groeten Frank
 
Dat schijnt Sorstromming te heten,met de nodige puntjes op de o. Inderdaad gefermenteerde vis, of dus gewoon verrot. Schijnt een delikatesse te zijn, vooral in Zweden.... Als je zo'n blik openmaakt, vlucht iedereen in je omgeving weg, zo zegt men. Ik ben al verscheidene keren in Scandinavïe geweest, maar heb het gelukkig nog nooit geproefd en gezien. Genoeg ander lekkkers is er te koop in de supermarkt..
 
hoi frank,

we raken nu redelijk off-topic, maar even iets rechtzetten: "Söring" ken ik niet, maar de beschrijving duidt op de zweedse "sürströmming": gefermenteerde oostzee-haring, die inderdaad in bolle blikken zit (onder water openmaken, anders spuit de inhoud er uit!).
De stank is op zn minst "apart" te noemen: ik heb mensen onwel zien worden van alleen de geur...:+
De smaak daarentegen is, gecombineerd met onder meer gekookte aardappel, tomaat en zure room, veel zachter dan je zou vermoeden.
Tip: niet eten in een volle hut.. }(
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


>Hoi,
>
>Heb zowat geinformeerd naar het kopen of huren van toerski's !
>Blijkbaar is er een verschil tussen de toerski's die gebruikt
>worden in de Alpen en die in Scandinavië! Zijn het in
>Scandinavië de tourlanglaufski die ze verhuren (de bredere
>versie van de langlauf ) of de tourski met de harde "botten"
>(Alpenversie) ! Twee van mijn tochtgenoten hebben al
>tourlanglaufski's gekocht bij basecamp.be in Belgie ! Hier in
>Belgie kan ik de Alpenversie huren, maar zijn het die die veel
>blaren opleveren??

Ik weet niet precies hoe die alpentoerski's eruit zien, maar ik vermoed dat ze in elk geval solide genoeg zullen zijn.

>We gaan trouwens ook met de tenten op stap
>! Kan je evt bij de hutten kamperen(privé-hutten, niet van
>dnt), er een maaltijd nuttigen en daarna je tent in kruipen of
>moet je daarvoor nog extra bij betalen om er binnen te mogen
>zitten???

Je kunt 's zomers bij een hoop hutten kamperen. Dan betaal je een dagprijs om te mogen kamperen en het toilet te kunnen gebruiken etc. Als je dat betaalt, hoef je je ook niet te generen om binnen te zitten, vind ik.

>Nog een vraag over iets typisch Noors ! Namelijk
>een tochgenoot at ooit "Söring" (hij denkt dat het zo noemt)
>Het is vis in blik dat wordt gegeten als het blik bol staat !
>Jakkes ! Kent iemand dit ! groeten Frank

Ik zou maar ver bij dit soort Zweedse ellende uit de buurt blijven. Die blikken kunnen soms ook exploderen...
Noren hebben andere eigenaardigheden die, op rakfisk na, allemaal beter eetbaar zijn dan die sürströmming. Begin eerst eens voorzichtig met pinnekjøtt of smalehove of raspeball. Dat wordt soms in toeristhutten geserveerd. Meestal serveren ze rond de pasen gewoon aardappels, groente, en vlees in plakjes met bruine saus. Met bloemkoolsoep vooraf. Noorse wafels kan ik wel echt aanraden!

Linda
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan