hardangervidda: routesuggestie


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
hallo avonturiers,

Deze zomer willen we zo'n 8 dagen rondtrekken (met tent) in de Hardangervidda.
Nu heb ik hier wel al enkele tochtsuggesties gevonden, maar ik vraag me af welke de mooiste is? Wat mogen we zeker niet missen?

Kiezen we als startplaats voor Finse, Geilo of Haugastol (alledrie met de trein te bereiken vanuit Oslo) ?

Is als aankomstplaats Kinsarvik of Tyssedal het meest aangewezen?

Ik las over een tocht van Finsehytta, Rembesdaleter, Kjeldebu, Dyranut, Sandhaug, Litlos, Tyssevassbu tot Tyssedal. Deze tocht loop rondom het 'centrale' knooppunt rond Hedlo, Hadlaskard, Torehytten enzo. Beter/mooier of niet?

Ik hoop op wat suggesties van de kenners van het gebied.
Alvast bedankt!

Dieter
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Dieter,

Ik las op een ander forum dat het stukje tussen Stavali en Kinsarvik misschien wel het mooiste stukje van Noorwegen is met veel watervallen en overgang tussen bergen en fjord. Verder schijnt de afdaling naar Lofthus mooi te zijn. Er is mij verteld dat de afdaling naar Kinsarvik erg steil is.

Zelf heb ik een tocht gemaakt van Haukeliseter naar Eidfjord. Dat was heel mooi. Ik heb ook een tochtje gedaan langs de noord-westkant van de Hardangerjøkul. Dat was ook wel indrukwekkend met uitzicht op de gletsjer.

Ik raad je ook aan om eens te kijken in de fotoalbums naar mijn foto's van Skarvheimen (Haugastøl - Raggsteindalen - Finse). Dat gebied is ook de moeite waard.

Over het algemeen is het westen van Hardangervidda meer indrukwekkend dan het oosten (meer bergen). Ik zou dus niet in Geilo beginnen, maar liever in Haugestøl of Finse.


Groeten,

Linda
 
dit kan een interessant draadje worden om te volgen omdat ik zelf nog aan het puzzelen ben aan mijn route voor deze zomer.

Linda, hoe lang heb je over dat stuk van haugastol naar finse gestapt? Die kerkdeuren lijken me wel aantrekkelijk om eens langs te gaan :-) het gebied valt jammer genoeg wel net boven het gebied bedekt door de hardangervidda turkart.

Dieter
Vorig jaar 4 dagen hardangervidda gedaan. kinsarvik, stavali, torehytte, stavali en terug kinsarvik. (tocht in 8-vorm)
de kliim naar het plateau vanuit kinsarvik via husedalen vond ik niet zo bijzonder. ok, je hebt er een aantal watervallen maar verder is het toch maar redelijk gesloten om door omhoog te gaan. bij een afdaling in slecht weer kunnen gladde rotsen mss wel voor het nodige gevaar zorgen.
De afdaling naar kinsarvik was wat mij betreft aantrekkelijker, maar wel een heel stuk langer. Vanaf stavali richting lofthus getrokken om dan vanaf grubbeskarvotni noordwestwaarts te trekken. Van bovenaf een moooi wijds zicht over het fjord met als afsluiter een zeeeer lange (belastende) afdaling tot aan het fjrod. het pas is niet gemarkeerd met rode T's, wel met steenmannetjes

Hou er tijdens je planning ook rekening mee dat de tijden die vermeld zijn op de turkart niet haalbaar zijn wanneer je een volledige kampeeruitrusting met je meezeult.

Luk
 
>Linda, hoe lang heb je over dat stuk van haugastol naar finse
>gestapt? Die kerkdeuren lijken me wel aantrekkelijk om eens
>langs te gaan :-) het gebied valt jammer genoeg wel net boven
>het gebied bedekt door de hardangervidda turkart.

Hoi Luk,

Wij liepen van Haugastøl naar Raggsteindalen in 7 uur en van Raggsteindalen naar Finse in 9 uur. DNT zegt 8 uur voor beide tochten. Die laatste dag ging denk ik langzaam omdat er geen sneeuwvelden meer lagen eind september. Nu moesten we veel over morenen lopen en dat gaat niet zo snel. We liepen maar met 6-10 kilo bagage per persoon. Je gaat beide dagen veel hoogtemeters omhoog en omlaag. In de Lordehytta (halverwege de eerste dag) kun je eventueel overnachten. Er is ook veel gras om te kamperen als je over het hoogste punt bent richting Raggsteindalen. De tweede dag zijn er ook veel kampeermogelijkheden zowel voor als voorbij het hoogste punt.

Linda
 
Ik heb zelf vorige zomer tussen Haukeliseter en Finse gelopen. Haukeliseter is met de bus te bereiken dus qua vervoer erg handig. De tocht was in totaal 120 km, en makkelijk te doen in 7 of 8 dagen. Zoals Linda al zei, het westen is mooier dan het oosten (ok, het blijft subjectief, maar toch) en deze tocht ging door het westelijke gedeelte, kortom, het was een hele mooie tocht. Naast de Hardangervidda is er ook een soort overgangsgebied naar het gebied pal oost van de Hardangerjokulen, eerst verlaat de ruigte van de Hardangervidda, de omgeving wordt dan iets rustiger, om vervolgens weer aan te belanden bij de nieuwe ruigte nabij de gletsjer. Al met al dus veel afwisseling.
Een andere tocht die ik heb gedaan is simpelweg rondom de Hardangerjokulen (Finse, Rembesdalsetter, Kjeldebu, Kraekja, Finse (wel in een tent overigens)). Ook die tocht was afwisselend en mooi, hoewel ik zelf meer ben aangetrokken dat de eerste tocht. Rondom de gletsjer is overigens ook beduidend korter.

daan
 
Bedankt voor alle goede suggesties totnogtoe!
Een doorsteek Haukeliseter - Eidfjord of Haukeliseter- Finse lijkt me inderdaad heel interessant. Vooral als Haukeliseter met de bus vlot te bereiken is.
Een nadeel zou dan wel zijn dat we het stukje Stavali- Kinsarvik niet kunnen doen.
En ik vermoed dat als 'west' mooier is, jullie ook aanraden via bvb Viveli te lopen ipv Dyranut?

Dieter
 
Dieter,

Haukeliseter is inderdaad goed bereikbaar per Nor-Way bus 180. Finse is echter vanaf huis in 1 dag te bereiken per trein (en vliegtuig uiteraard), en je bent dan direct op hoogte 1222 m en hebt de zon de gehele tocht in de rug. De doorsteek Finse-Haukeliseter is mooi en afwisselend, met veel mogelijkheden tot variatie. Omgeving rond Harteigen (hoogste punt Vidda) is ook mooi, hoewel het in mijn Norge carriere nog nooit gelukt is er bovenop te staan vanwege het weer. Ik was daar voor het laatst nazomer 2005 ten tijde van de Katrina storm, met uitzonderlijk slecht weer. Vroeg in het wandelseizoen (juni) nog veel sneeuw, het seizoen is maar kort. Overigens is het rondje Hardangerjokulen een klassieker maar weer heel anders van karakter dan de Vidda.

Eidfjord is ook per bus bereikbaar maar lastiger (via Kinsarvik) en je moet dan meer dan een 1Km stijgen in een dag hetgeen met volle bepakking geen pretje is, eerste stuk is ook nog weg, wordt pas vlak voor Viveli interesant. Stavali-Kinsarvik is wel interessant, vanwege de gladgeslepen rotsen waar je op loopt, maar om nou te zeggen dat dit echt heel bijzonder is. Bij Loftus (Nosi) naar beneden is behoorlijk stijl en deels begroeid. Dyranut of Viveli maakt qua schoonheid niet zoveel uit, alleen start je bij Dyranut veel hoger dan bij Eidfjord/Viveli.
Mijn ervaring is dat je in het oosten meer klassieke vergezichten hebt (Harteigen van ver te zien) en dat het landschap in het westen iets meer coulissen bevat. Als je de tocht Finse-Haukeliseter loopt is elke dag weer andere van karakter en heb je veel gezichten van de Hardangervidda gezien.

groet,

Finse
 
Dieter,

2 jaar terug ben ik van Mogen (zuidoost) naar Kinsarvik (noordwest) gelopen. De tocht staat uitgebreid beschreven in het boek "bergtochten in Noorwegen" van Jolanda Linschoten (6 dagen, ik heb er 7 van gemaakt).

Het mooie van de tocht op deze manier is de opbouw, het oosten van de Vidda is eenvoudig terrein, naar het westen toe wordt het ruiger, steiler en meer sneeuw.

De afdaling naar Kinsarvik vond ik prachtig, maar is bij nat/slecht weer inderdaad oppassen denk ik. Hoogtepunt was toch het stuk rond Harteigen, en bovenop met goed zicht was fantastisch (alleen met goed weer naar boven gaan, het is wel eens mis gegaan..).

gr. Joop
 
Wat ook interessant kan zijn op de vidda zijn de oude slepen. Dat zijn routes waarover men 1000 jaar geleden met paarden liep waarachter ze een sleep hingen met bagage. Eem sleep is een soort slee waarvan de alleen achterkant op de grond kwam. Op sommige plaatsen zijn de slepen nog steeds goed zichtbaar. Op de kaart staan ze ingetekend. Die slepen gaan natuurlijk wel door het makkelijkste terrein (en dus misschien niet het indrukwekkendste), maar het is wel historie.

Linda
 
ik ben een beetje aan het puzzelen aan een westelijke route. vertrekken vanuit roldal (zou rechtstreeks bereikbaar moeten zijn vanuit oslo met bus 180) om dan via middalsbu over kvanntjornsbu naar mosdalsbu te gaan. van daaruit noordoostwaarts naar tyssevassbu via reinaskorsbu. nadien wordt het waarschijnlijk in zo'n kort mogelijke weg noordoostwaarts richting finse.

heeft iemand ervaring met het stuk tussen mosdalsbu en tyssevassbu? de route tussen reinaskorsbu is niet ingetekend op de kaart maar volgens de website van DNT is er een gemarkeerde route. mij lijkt het stuk tussen mosdalsbu en reinaskorsbu mogelijk vrij knap, hoog boven het ringedalvatsnet. heeft iemand al op de top van einseten gestaan?
 
Hoi allen,

Ook ik lees deze topic met veel interesse. In september zijn wij van plan om een week te gaan wandelen op de Hardangervidda. We zijn een paar jaar geleden hier geweest (Lofthus, Noise, Finse) en dat is erg goed bevallen. De klim omhoog met rugzak was zwaar, op de terugweg zagen we dat er ook een gravelweg naar beneden slingert... minder mooi natuurlijk dan dat je over de monniktrappen gaat, maar het is een alternatief. We hebben toen slechts drie dagen gelopen en willen nu terug voor een week. In diezelfde vakantie zijn we met het toeristentreintje naar Myrdal en Finse gegaan en naar beneden gefietst, ook erg mooi en leuk om te doen.

Ik kwam dit kaartje nog tegen, makkelijk om te volgen waar iedereen gelopen heeft/wil gaan lopen:
http://www.wolfgang-reinelt.de/Outdoor/Hardandervidda1993/hardangervidd.gif

Ik ga de kaarten er dit weekend eens bijpakken en ook alvast wat routes uitstippelen.

gr. Marike
 
Hoi,

Hierbij nog een routesuggestie.

Een doorkruising van noord naar zuid.
starten in Ovre Eidfjord (zie een lift te krijgen naar het beginpunt op het plateau (=P), dat scheelt een flinke klim)
via Viveli, Hadlaskard ri de Harteigen.
Daarna via Litlos naar Midalsbu en Roldal (daar kan je liftend of via de bus terug naar Ovre Eidfjord)

Route afhankelijk of je in hutten wilt overnachten of met een tent + op de paden wilt lopen of er vanaf wilt wijken.

Deze route heb ik een paar jaar geleden zelf gelopen. Vanaf de Harteigen hebben we onze eigen route bepaald ri. Midalsbu (daarbij de op een na hoogste berg van de Hardangervidda opgeklommen). De harteigen zelf ook geprobeerd, alleen was het laatste (loodrechte) stukje daarvan iets te verneukeratief + zonder zekering.
Duur 1 week. Korter ook mogelijk.

veel plezier en suc6 met het plannen,.

groetjes Nanda
 
Wat is handiger? de oversteek grosso modo noord-zuid of zuid-noord.
ik dacht te opteren voor zuid-noord omdat je dan de zon meer in de rug hebt. Wat denken anderen hierover?

heeft er niemand ervaring met het stuk tussen mosdalsbu en tyssevassbu via reinaskorsbu?
 
Ok, nog wat vraagjes.

Volgens DNT bestaat er een gemarkeerde route tussen kvanntjornsbu en reinaskorsbu. Deze route is evenwel niet ingetekend op de 1:100.000 turkart en op http://ngis2.statkart.no/norgesglasset/default.html kan ik ze ook niet terugvinden. Weet iemand hoe deze route precies loopt?
Deze route staat aangegeven op http://www.turistforeningen.no/turplanlegger/trail.php?tr_code=har96 (versta wel amper iets van de uitleg die er op staat)

bestaat er eigenlijk een noorse versie van hiking-site.nl of hiking.be? lijkt me handig om nog wat extra info te verzamelen

DNT-sleutels
Hoe werkt het systeem van deze sleutels eigenlijk? ik weet dat je lid moet zijn van DNT om ze mee te krijgen, maar moet je ook een borg of zo betalen, hoe moet je ze terugbezorgen (kan je ze eventueel gewoon in de brievenbus deponeren), zijn deze sleutels bruikbaar in heel noorwegen, moeten ze op dezelfde plaats terugbezorgd worden, ..... enz. In principe wil ik heel de tocht met de tent doen, maar in geval van bijzonder slecht weer, onheil, ... is het wel zo prettig te weten dat je ergens binnen in een hut terecht kan. Hoe groot is de kans dat de hutten niet op slot zijn?

momenteel ziet mijn route er als volgt uit
vertrek : roldal (24/07)
1 middalsbu
2 reinsnos
3 kvanntjornsbu
4 reinsaskorr (Wanneer ik deze verbinding niet zou vinden gaat het via mosdalsbu naar reinsaskorr)
5 tyssevasbu
6 torehytta
7 hedlo
8 liseth
9 rembesdalsseter
10 finse (6/08)
met tussenin nog geen aantal rustdagen (dagen om achterstand op het schema in te halen)
Tips om het parcours bij te sturen zijn uiteraard meer dan welkom evenals alle mogelijke info over de eerste helft van het traject (over de tweede helft is makkelijk het een en het ander te vinden op het web)

Heeft verder iemand een idee wat de bevoorradingsmogelijkheden zijn bij liseth/fossli?
 
Ook een mooie route: rondom de Hardangersjokulen (goed te zien op het kaartje hierboven; staat ook in "Bergtochten in Noorwegen"). Dit is een afwisselende tocht die in vijf dagen te doen is, dus misschien iets te kort voor jou. Als je per trein reist zou je in Finse kunnen beginnen.
 
Hoi Luk,

>bestaat er eigenlijk een noorse versie van hiking-site.nl of
>hiking.be? lijkt me handig om nog wat extra info te
>verzamelen

Ja, die heet www.fjellforum.net.

>DNT-sleutels
>Hoe werkt het systeem van deze sleutels eigenlijk? ik weet dat
>je lid moet zijn van DNT om ze mee te krijgen, maar moet je
>ook een borg of zo betalen,

Ja, bij het ophalen van de sleutel betaal je NOK 100 borg.

> hoe moet je ze terugbezorgen (kan
>je ze eventueel gewoon in de brievenbus deponeren)

Geen idee.

>, zijn deze
>sleutels bruikbaar in heel noorwegen, moeten ze op dezelfde
>plaats terugbezorgd worden, .....

Er zijn een paar plaatsen met aparte sleutels, onder andere Saltfjellet en ik dacht ook een gebied helemaal in het zuiden (misschien Setesdalsheiene). Maar overal elders werkt de algemene sleutel. Vertel dus vooral waar je van plan bent heen te gaan als je de sleutel ophaalt. Het is mogelijk (weet ik niet zeker) dat de sleutel voor Saltfjellet alleen in Bodø of Mo i Rana op te halen is.

> Hoe groot is de kans dat de
>hutten niet op slot zijn?

In drukke gebieden midden in de zomer is de kans groot dat er andere mensen zijn. Op sommige plaatsen zijn ook open hutjes (niet DNT).

Groeten,

Linda
 
Ik ben van plan om van de zomer een rondje Hardangerjokulen te doen. (het wordt zo te zien druk op de Hardangervidda) start in Finse, dan Rembesdalseter, Kjeldebu, Kraekkja en weer terug naar Finse. Volgens het kaartje hierboven zou je bij elkaar opgeteld er 32 uur over doen. Ik heb vier dagen de tijd, dus 8 uur per dag wandelen. Zijn de tijden vermeld op het kaartje een beetje realistisch, is dit rondje haalbaar in vier dagen?

Groeten,

Volkert
 
Volkert,
Naar mijn ervaring zijn die tijden niet haalbaar wanneer je een volledige kampeeruitrusting met je meezeult. Wel als je met een licht rugzakje met hooguit wat mondvoorraad van hut naar hut trekt maar dan nog aan een fiks tempo

Linda,
Bedankt voor die info. ik ga gelijk eens informeren op dat forum want k heb de indruk dat wat ik in het zuidwesten van de vidda wil doen een beetje van de populaire routes afwijkt.

Luk
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>Volgens DNT bestaat er een gemarkeerde route tussen
>kvanntjornsbu en reinaskorsbu. Deze route is evenwel niet
>ingetekend op de 1:100.000 turkart <knip> Deze route staat aangegeven op
>http://www.turistforeningen.no/turplanlegger/trail.php?tr_code=har96
>(versta wel amper iets van de uitleg die er op staat)

Stiene i området er stedvis helt borte på grunn av steinet terreng, lite trakk og snøfonner som blir liggende tidlig i sesongen. Vær derfor påpasselig og følg med på kartet. Fra hytta i NØ retning langs Kvanntjørn. Glatte sva ved vading av elv like etter hytta. Videre mot nord langs kraftlinjen til stidele mot Mosdalsbu øverst i Mosdalen. Følg merking mot Ø opp langs Mosaskorane til lite vann øverst i dalen. Elv vades like før vannet. Bratt opp Langvassfjellet (1468). Mot Ø og NØ nedover til dammen i nordenden av Langavatnet. Her møtes sti fra Mosdalsbu. Videre se rute har93 fra Mosdalsbu til Reinaskorsbu.

Vertaling:
De paden in dit gebied zijn gedeeltelijk helemaal weg vanwege stenig terrein, weinig gebruik door wandelaars, en sneeuwvelden die vroeg in het seizoen blijven liggen. Let daarom goed op en check onderweg steeds op de kaart waar je je bevindt. Vanaf de hut in Noord-oostelijke richting langs Kvanntjørn. Gladde stenen bij het doorwaden van een rivier net voorbij de hut. Verder richting het noorden langs de stroomleiding naar een splitsing van het pad naar Mosdalsbu, hoog in Mosdalen. Volg de markering richting het oosten naar boven langs Mosaskorane naar een klein meertje bovenin het dal. De rivier wordt overgewaad net voor het meertje. Steil omhoog op de Langvassfjell (1468 meter hoog). Richting oost en noord-oost naar beneden naar de dam in het noordelijke uiteinde van Langavatnet (naam van het meer). Hier komt het pad vanuit Mosdalsbu erbij. Verder zie route har93 van Mosdalsbu naar Reinaskorsbu.

Als je nou eens de detailkaart van het gebied van Norgesglasset uitprint en meeneemt, kun je een stukje op kaart en kompas lopen. Ook al staat het pad er niet op, zou je toch de beste route in het terrein op de kaart moeten kunnen herkennen.

Linda
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Terug
Bovenaan