Hardangervidda


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Hallo allemaal!

In de zomer ben ik van plan om te gaan trekken op de Hardangervidda. Ik zat eraan te denken om vanuit Finse een aantal dagen te gaan lopen, misschien wel om de gletsjer heen en weer terug.

Maar ik vroeg me af, is er ergens bekend hoe de routes van DNT precies lopen? Want het is wel ongeveer te zien maar ik vroeg me af of er ergens gedetailleerd bekend is hoeveel kilometer bepaalde routes zijn en dergelijk.

Heeft iemand hier misschien ervaring met de afstanden daar?

Alvast bedankt!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Wat dacht je ervan een goede gids te kopen? Daar staat het toch precies in?

Voor mij is het bestuderen van gidsen en kaarten altijd de beste manier om te oriënteren op het gebied waar ik heen ga.

Marla
 
Dat eerste boekje nog niet, de tweede al wel! Erg bedankt :)

Ik vraag me trouwens wel af of op die 2e echt alle routes staan. Er staan in dat boekje op die kaart bijv. routes die op het kaartje niet staan, en andersom...
 
http://www.statkart.no/
Klik op: For stort kart klikk her (åpnes i nytt vindu). En je kunt wat rond browsen op de Hardangervidda.

Zelf gebruik ik vaak de Turkart-serie van Statens Kartverk (1:50000 of 1:100000 afhankelijk van het gebied), waar ook de uitgezette routes op staan, alsmede hutten, parkeerplaatsen en allerhande nuttige informatie. Niet goedkoop overgens, zo'n 20 euro per stuk. Een goed (reis)boekhandel heeft deze in het assortiment of kan ze bestellen.

Er zijn 2 bladen: Hardangervidda Øst (2556) og Hardangervidda Vest (2558), die ook in 1 mapje verkocht worden (Hardangervidda turkartmappe (2 kart) - Lnr 2698). En er lijkt ook een dubbelzijdige kaart te bestaan 1:100000.
 
Denk eraan dat de uren die aangegeven staan bij elke route gebaseerd zijn op lichte rugzakken (ca. 8 kg), een goede conditie en zonder pauzes. Als je met zware bepakking loopt, kun je een dagetappe gerust met 1,5 vermenigvuldigen, incl. pauzes.

Ik ben ooit van Haukeliseter naar Eidsfjord gelopen en dat was een erg mooie route.

Bedenkt trouwens dat er tot laat in juli nog veel sneeuw op Hardangervidda ligt, hoewel het dit jaar niet op z'n ergst is.

Linda
 
Hoi Tomas,

Je kunt inderdaad inderdaad een mooi rondje om de Hardangerjokulen lopen; ik heb dat zelf (vanuit Liset, tegen de klok in) gedaan in een kleine week. Je kunt er makkelijk kamperen dus als je een tent meeneemt kun je zelf de dagafstanden bepalen. Op Noorse kaarten zoals onder de link hierboven zijn afstanden vaak in uren aangegeven; die lijken pessimistisch maar zijn in mijn ervaring aardig nauwkeurig.*
Als ik me niet vergis staat deze route overigens ook in het onmisbare boek van Jolanda Lindschoten "Bergtochten in Noorwegen."

Groet, Rense

* En ik sluit me ook aan bij de bovenstaande waarschuwing van Linda, die tegelijk zat te typen...
 
Ik weet uit ervaring dat "House of Outdoor" in Maarssen alle kaarten van de Turkart-serie (Statens Kartverk) in het assortiment heeft (de meeste andere zaken slechts enkele); ook kunnen zij bij het evt. ontbreken van de benodigde kaarten heel snel aan nieuwe komen.

Overigens een prachtig rondje dat je wilt gaan lopen. De beschreven wandeluren zijn zeker niet overdreven dus houd daar rekening mee.
 
Erg bedankt voor al jullie reacties :)

Heb inmiddels de Turkart van de Hardangervidda te pakken gekregen, daar is inderdaad ook veel op te zien.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan