Hardshell-broek versus softshell-broek


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste X,

Wat is nou wijsheid? Ik ga een alpiene cursus doen en ben op zoek naar een geschikte broek. Tijdens andere avonturen schuw ik natte/koude weersomstandigheden niet en wil dan ook een aanschaf doen die ik zoveel mogelijk kan gebruiken.

Optie 1:
Ik koop een hardshell die ik uit mijn rugzak haal bij natte weersomstandigheden. Deze hardshell combineer ik met een winddichte wandelbroek en aparte gamaschen.

Optie 2:
Ik koop een (elastische) Mammut Castor Pant die (volgens Mammut) winddicht en waterproof is en voorzien is van gamaschen. Een PU-membraan zorgt in dit geval voor de waterdichtheid.

Zou iemand mij hierover kunnen adviseren?

Groet, Maggy:)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Zelf heb ik een soort softshell broek (Quecha merk van de Decathlon). Deze is winddicht,waterafstotend tot zekere hoogte en kan er gamaschen inritsen. Ik zweer echt bij zo'n soort broek, je hoeft bij regen niet meteen een regenbroek aan, zit heerlijk, rekt mee bij klauteren en de gamaschen zorgen dat er geen troep/sneeuw in je schoenen komt. Nadeel van softshell broeken is wel dat het in de zomer wat te warm kan zijn, maar meestal zitten er dan ook wel ventilatieritsen aan de zijkant van de pijpen. Het ligt er dus ook een beetje aan wat ga je er mee gaat doen. Mocht het echt gaan plensen heb ik altijd nog een niet te dure regenbroek bij mij.

Ik gok dat er vast ook wel weer mensen zijn die een bij een hardshell broek zweren of zelf allebij. Het is dus ook een beetje zelf uitpluizen wat jou het beste lijkt.
 
Hoi Maggy,

Ik zou voor optie 2 gaan. Mijn persoonlijke ervaring is dta je altijd net te lang wacht met het uit je rugzak halen van de 'regenbroek'. Tegen die tijd ben je dus al zeiknat en heeft de regenbroek niet echt veel nut meer (behalve dan tegen wind, nat ben je immers al).

Het moet echt zeer hard regenen wil je in de problemen komen met een goede softshell. Daarbij geldt hetzelfde als bij een softshell jack: die kunnen ook vrij veel regen hebben voordat je in de problemen raakt.

Wel een kanttekening: mocht je cursus in een seizoen plaatsvinden dat je nagenoeg continu in de sneeuw rond moet banjeren, dan is een hardshellbroek naar mijn idee wel de beste keus. Zo heb ik sneeuwschoenwandelen bijna altijd een hardshellbroek aan.

Raymond
 
Hoi Maggy,

En dat dat dus heel persoonlijk is blijkt maar weer:
Bij sneeuw/gletscherwandelen heb ik altijd juist mn softshellbroek aan (Mammut Champ of Patagonia Guide Pants). De eerste met gamaschen, de tweede heeft ze ingebouwd.
De sneeuw valt er grotendeels toch wel weer af.
In mijn rugzak zit een Paclite GTX voor als de hel echt losbreekt.

Bij temperaturen onder de +/- -5graadjes gaat trouwens wel direct de hardshell aan bij wind en sneeuw.

Bij temperaturen boven de 10 graden loop ik lekker in een licht broekje en dan zit de Paclite ook in de rugzak.

Lastige keus he? ;)

Groetjes en succes
Petra
 
Optie 2, softshell, geen twijfel! :)

Bij die cursus zal er waarschijnlijk flink wat gekropen en geklauterd worden, dan is de bewegingsvrijheid ook al sterk aan te raden. Een moderne softshell broek houdt inderdaad heel wat tegen voordat je nat begint te worden. Als je tijdens je cursus langere tijd in de sneeuw ligt (bijvoorbeeld als je een gletscherredding oefent) kan het wel handig zijn om die hardshell erbij te pakken.

Een softshell broek + paclite zijn daarnaast even zwaar als een complete hardshell broek, terwijl je met die 2 broeken wel flexibeler bent (en vaak zijn ze samen net zo duur als de hardshell in zn eentje)

Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Ik zie eerlijk gezegd niet zoveel verschil tussen optie 1 en optie 2. 't Gaat beide keren over een broek die waterdicht is. Een hard shell dus. 't Is niet omdat die Castor uit een elastisch stofje is gemaakt, dat je dan maar direct moet spreken van een soft shell. Alhoewel, hoe maak je tegenwoordig nog uit wanneer iets een soft shell is of niet.

Ik zou zelf eerder neigen naar de al eerder genoemde suggestie van een broek à la Mammut Champ/Courmayeur of Patagonia Guide (en zo zijn er nog wel een hoop vergelijkbare). En in de rugzak gewoon een goedkope regenbroek à la K-way die niet meer kost dan een paar tientjes en waarvan je het niet erg vindt als er eens een scheurtje in komt tijdens de opleiding.
 
Dank jullie wel! Het is optie 3 geworden ...

Decathlon verkoopt een mooie softshell met verwijderbare gamaschen (Tip van Ekkel)en die combineer ik met een regenbroek.
Ik ga voor maximale bewegingsvrijheid en multifunctionaliteit.
Kan niet wachten om het uit te gaan proberen:D
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan