haringen in de Pyreneeën

  • Onderwerp starter Onderwerp starter marla
  • Startdatum Startdatum
Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60

banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Het is zover ... ik heb mijn nieuwe tentje, de Terra Nova Laser Competition. Echt wel erg mooi tentje! Maar nu ...

Afgezien van de carbon-haringen die zelfs in een grasmatje erg dubieus waren (Jan Anne schreef er bij de Laser al over), zal ik in de Pyreneeën toch sowieso iets anders moeten gebruiken.

Ik heb zowel de Hiking Site als elders op het net gezocht en gelezen, maar nu duizelt het me. Er zijn zoveel types die in een hardere ondergrond zouden kunnen. Vorm, lengte, materiaal ...
Ik kan me ook voorstellen dat ik 4 wat steviger en dus zwaardere (of duurdere: titanium) haringen neem voor de strategische punten en 8 lichtere.

Wie heeft goede ervaringen met lichtgewicht (of in ieder geval niet te zware haringen) voor een licht eenpersoonstentje in een rotsachtige ondergrond?

Marla
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hallo Marla! Toevallig heb ik ook die 4*8 haringen standaard bij mijn Exped Vega. Totnogtoe ging dat wel goed, maar er zat ook een laagje zand op de rotsen. Als ik problemen verwacht, heb ik nog een wel 40 jaar oude stalen haring liggen(z.g. rotspen) om een gat voor te boren(Sommige mensen gebruiken ook wel een groot model stalen spijker ) Die haring is nog zo vlijmscherp dat er eigenlijk een dopje op moet, anders steekt hij overal doorheen! Je kunt een steen of kei als hamer gebruiken, dat deden ze 5000 jaar geleden ook al.
Groeten,
Boelo
 
Hallo Boelo,

Bedankt voor je reactie. Maar nu de hamvraag ...
Welke soort haringen zaten er dan bij jouw Exped Vega? Ik ben vooral erg nieuwsgierig naar vorm en materiaal.
De overeenkomst met het aantal dat ik noem is voor jou misschien een leuke toevalligheid ;-), maar verder niet zo van belang, toch?

In het volgende draadje over haringen op deze site

http://www.hiking-site.nl/prikbord/...=133&page=&topic_id=4016&prev_page=show_topic

staat bijv. een aantal soorten haringen genoemd (met foto), zoals de pinharingen waar Dennis op doelde. Maar de door Niels geplaatste foto van MSR laat ook v-vormige "groundhog" haringen zien.

Als ik op internet zoek bij de leverancier van mijn tentje en bijv. door bovenstaand draadje bij MSR, maar ook bij Backpacking Light (UK) en Globetrotter (DE), dan zie ik zoveel verschillende types waarvoor gezegd wordt dat het voor een harde ondergrond is. Daardoor duizelt het me.

Ik lees wisselende ervaringen met aluminium, maar feit is dat dat de meest genoemde materiaalsoort is als ik het net afstruin. Dus dat is even niet de kwestie (en misschien koop ik voor een paar grotere haringen voor de hoeken om het gewicht te beperken wel een paar titaniums, maar dat is nu secundair).

Ik ben dus vooral nieuwsgierig naar de adviezen van ervaren rotskampeerders over de vorm van haringen: V-vorm of Y-profiel, naaldvorm of juist platter iets meer oppervlak, enzovoort.

>Je kunt een steen of kei als hamer
>gebruiken
Ja, haha, zover was ik, ik laat mijn gereedschapskist thuis ;-)

Marla
 
Hoi Marla,

De haringen die ik in mijn door jou aangehaalde posting bedoelde, die zaten standaard bij mijn Lightwave tent. En daar ben ik nog altijd er tevreden over: ze doen niet onder voor een stalen haring behalve qua gewicht :-)
Ik heb nog geen winkel gevonden die ze verkoopt, maar ze zijn bij Demmenie in ieder geval te bestellen (dwz, bij Demmenie Rotterdam).

Groetjes,
Dennis
 
Hallo Marla!
Je kan precies nazoeken welke haringen ik bedoel: ga naar www.exped.com dan "Exped-marke" vervolgens "Zelte" dan "Zelt-zubehoer" en dan komen de "Heringe" in U en V.vorm. Ik heb 8 U en 4 V. De laatste zijn veel sterker, maar je kunt ze met enige moeite wel krom slaan. De prijs is 6,90 en 8,90 per vijf stuks. Ik heb nog een peperdure titanium haring van Bever(merk Nordisk), maar die nog niet kunnen testen.
Het punt waar ik op wilde wijzen is dat als je minimaal 1 sterke(meestal iets zwaardere) haring hebt voor het beulswerk en het voorbereiden van moeilijke gaten, dan mag de rest van matige en veel lichtere kwaliteit zijn!
En als je echt in een "maanlandschap" terecht komt, doe je gewoon de lussen van de lijnen om keien en rotsblokken heen!
Groeten,
Boelo
 
Marla,
zelf gebruik ik altijd een combinatie van haringen:
een meerderheid aan ultralichte haringen type herderstaf
voor harde grond 1 of 2 lichte ronde rotsharingen om voor te boren
een paar V-vormige voor lossere grond

werkt perfect
 
Hi Boelo,

das wel grappig, de U haringen heb ik ook zaten bij en Eureka tentje en de V's zaten bij mijn westwind (tnf) en zijn beide alst goed is gewoon bij bv de Bever te krijgen. De U's gaan wel krom, de V's tot op heden niet, en deze gaan eigenlijk ook altijd goed de grond in.

bij Globetrotter hebben ze ze in iedersgeval alle drie
http://www.globetrotter.de/de/shop/detail.php?mod_nr=np_15004&k_id=0609&hot=0
http://www.globetrotter.de/de/shop/detail.php?mod_nr=np_15001&k_id=0609&hot=0
http://www.globetrotter.de/de/shop/detail.php?mod_nr=hg_15704&k_id=0609&hot=0

Succes

Bas
 
Hee, da's mooi! Hier heb ik zeker wat aan.

Boelo, Bas, Dennis en Woubeir ... bedankt voor jullie adviezen.
Ik moet nu wel een mooi uitgewogen setje haringen kunnen samenstellen.

Marla
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan