Haute Randonnée Pyrenéene (HRP)

  • Onderwerp starter Onderwerp starter mara71
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
M

mara71

Guest
Beste mensen, deze zomer wil ik de pyreneeën doorkruisen. Deels de GR10/GR11, deels de HRP. Je ziet het, ik twijfel nog. Ik hoor graag ervaringen van mensen over de verschillende routes. Met name wat betreft zwaarte en drukte ter plekke. Ik heb hier 2,5 maand voor wat ruim voldoende moet zijn. Sommige stukken wil ik met vrienden lopen, een enkele alleen en ben daarbij nog enthousiast te krijgen voor nieuwe gezichten die ook een deel van deze route willen lopen! Ik ben nieuwsgierig naar de reacties. Groetjes, Marleen
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Marleen,
twee jaar geleden heb ik een stuk van de GR-10 gedaan vanaf de Atlantische kust tot Arrens. Het stuk van Arrens tot Gavarnie had ik tevoren ook al gedaan. Ik vond het zeker en vast de moeite waard. Buiten die delen van de HRP die gemeenschappelijk liepen met de GR-10, kan ik weinig zeggen over de Haute Route. Op kaart ziet het er in elk geval prachtig uit. Op basis van de uitzichten zou ik zelf niet kunnen kiezen welke route en een combinatie van de twee is niet altijd even eenvoudig.
De GR-10 is op zich goed gemarkeerd, maar passeert meer door dorpjes dus drukker (wat niet altijd storend is). De HRP blijft verder van de bewoonde wereld (meer voedsel mee te dragen) en kent gemiddeld langere dagen. Op sommige stukken wordt aangeraden om piolet, stijgijzers en touw te gebruiken. De HRP lijkt dus over het algemeen zwaarder. Anderzijds wordt de GR-10 ook vooral gekenmerkt door veel stijgen en dalen terwijl de HRP toch meer op dezelfde hoogte blijft. Dus je kan de GR-10 toch best ook niet onderschatten.
Van de GR-11 weet ik nog niet zoveel. Het stuk door de Ordessa canyon lijkt me de moeite (maar ook erg druk). Ook schijnt de route een stuk droger te zijn, waardoor je toch best meer water meezeult.
2,5 maanden zijn ruim voldoende (bijna voldoende om de ganse doorsteek twee keer te maken).
Als je benieuwd ben naar welke stukjes tussen de Atlantische oceaan en Gavarnie ik persoonlijk de moeite vond en vindt, dan laat je maar iets weten.

WB
 
Wie weet komen we elkaar tegen.
Deze zomer (wat betreft HRP) staat het traject Bagnères-de-Luchon - Salardu op het programma. Niet via coll de Mulles (dat is een maatje te hoog gegrepen, daarbij hou ik niet erg van lange stukken puinhelling. Voor mij moet er toch nog een beetje groen te zien zijn)
Het stuk tot Hospitau de Vielha zal via de gr 11 gebeuren (Ton Joosten: hij zei dat het goed was) Ik zal waarschijnlijk een open deur intrappen als ik zeg dat je zijn nieuwste HRP boek eens moet lezen.
Het traject Lescun-Gavernie (voor mij richting Cauteret)was heerlijk wandelen.
Qua drukte is het mij allemaal meegevallen.
(behalve bij refugio de Goriz (ordessa.) De bivakplaats leek eerder op een tentenkamp tijdens een of ander muziekfestival.
Op het net zijn verschillende sites te vinden die grote stukken HRP beschrijven. Kan je ze zelf niet vinden, wil ik ze wel eens bundelen en opsturen.
Go Marleen, go ;-)
Ivo
 
Hoi Marleen,

Ik kan je wel wat vertellen over de GR11 die door de Ordessa Canyon loopt.
Het is zeker de moeite waard, het landschap is indrukwekkend! Deze route is wel druk, veel dagjes mensjes die van Torla naar de cascade de Caballo. Maar je kunt deze route varrieren en dan zal ik de route nemen die bovenlangs de canyon loopt. Vanaf hier gaat het naar refuge de Goriz. Als je hierin wilt overnachten moet je wel resereveren, want deze hut is populair omdat het aan de voet van de mte Perdito ligt(ook de moeite waard)
Ik hoop dat je wat aan deze informatie hebt en succes!!

gr. sanne
 
Dat de HRP meer op dezelfde hoogte blijft durf ik erg betwijfelen. De HRP zit veelal een verdiep hoger maar er moet nog regelmatig een 'colletje' genomen worden. Dikwijls heb je niet de veiligheid van het gemarkeerde pad en moet je soms met hulp van de kaart je weg zien te vinden.De HRP heeft heel wat varianten. Sommige stukken lijken mij HRP-onwaardig. (Eens even op de kaart gekeken->vb het traject van Salardu naar Alos d'isil: het maakt een heel groot verschil of je via coll d'airoto gaat of 'het brede pad'neemt dat langs Montgarri gaat)
Ach, het lijkt misschien op muggezifterij.
Voor iemand die in een ruk van de ene kant naar de andere kant loopt of het nu via gr 10/11 of hrp gaat, voor zo iemand buig ik het hoofd.
Ivo
 
Uiteraard kennen zowel de GR-10 als de HRP grote hoogteverschillen. Wat ik eigenlijk bedoel is dat de GR-10 nogal sterk gekarakteriseerd wordt door het oversteken van cols tussen verschillende dorpjes. Je vertrekt dus vrij laag en moet dan sterk stijgen om daarna terug stevig te dalen naar de volgende vallei. Bij de HRP hoort dat stijgen en dat dalen naar dorpjes er vaak niet bij. Maar ook op dat vlak is de HRP zeker een stevige route.
Ik wou vooral duidelijk maken dat de GR-10 zeker niet te onderschatten valt. Hier en daar durf ik wel eens lezen dat de HRP de mooie, stevige route is en de GR-10 wordt dan omschreven als het lager gelegen, makkelijke alternatief. Maar makkelijk zou ik de route dus zeker niet willen noemen.
Inderdaad chapeau als je heel dat stuk in één keer wil lopen. Zelf zou ik dat ook wel willen, maar zolang aan een stuk krijg ik nooit vrijaf vrees ik. Hoewel ik uiteindelijk wel de bedoeling heb om op termijn zowel GR-10/11 als HRP te lopen.
Misschien een ander vraagje. Hoeveel kilo denk je gans de route mee te sleuren ? Ik heb zelf namelijk een aantal personen ontmoet die de doorsteek aan het maken waren en die droegen echt niet veel mee.

WB
 
Wat leuk dat zo velen zich interesseren voor deze doorsteek! De reden dat ik een combinatie van de GR en de HRP wil doen is omdat ik alleen met tochtgenoten de HRP wil maken. Hoe leuk en hoe spannend dat ook solo is, het is niet slim. Vandaar ik ook graag wil weten hoe de GR is. Ik vreesde eerst ook dat de GR "te makkelijk" zou zijn, maar ben daar inmiddels wel vanaf. De bagage is nog het meest gevreesde item. Ik ben niet lang en niet zwaar dus het wordt grammen jagen! Wil absoluut een tentje meenemen en wil het gewicht beperken tot max.14 kg.(incl. water en eten). En verder moet je ook weten dat ik erg veel tijd heb voor deze doorsteek. Kan veel rustdagen inplannen en ommetjes of toppen meepikken. Dus mocht iemand nog tips hebben over materialen etc.. Ik hoor het graag.
 
RE: (HRP)

Hallo Marleen

leuk plan. Ik had dat plan ook, solo van kust naar kust, maar heb het inmiddels uitgesteld omdat ik een maand Nepal ga doen dit jaar.
Heb als training vorig jaar de Tour du Mont Blanc (TMB) gelopen (ook solo) dat is een route van 220 km met dagelijks gemiddeld 1000 mtr op en af.

Ik was veel te zwaar beladen. Meer dan 24 kilo. Na 1 dag heb ik de tent en m'n matje achtergelaten (later weer opgepikt) en heb toen verder gelopen met 17 kilo. Dat was te doen. Ik ben nu echter wel aan het grammen jagen, teneinde m'n begage op maximaal 14 kilo te krijgen.

Ik kwam een Iers echtpaar op de TMB tegen die ook de GR 11 van kust naar kust hadden gedaan. enkele tips die zij gaven:
1. een tent is nodig. Er zijn delen waar geen hutten zijn. Zij hadden een tent van minder dan twee kilo. Op deze site staat er nu 1 in de kijker.
2. Er zijn eenzame stukken en druk belopen delen. Je hebt soms voor meerdere dagen water en voedsel nodig. Je komt dan niemand tegen en ziet geen dorpjes. Als je alleen bent zul je wel water moeten zuiveren, anders wordt het te zwaar om zoveel liters mee te nemen.
3. zij hadden er 8 weken over gedaan en hadden de GR 11 gelopen, de Spaanse kant. Dat plan had ik zelf ook, alleen de HRP te lopen wil ik niet, dat vind ik teveel risico.

Als je gelopen hebt wil ik graag van je ervaringen horen omdat het plan bij mij ook nog steeds speelt.

Succes
Nico
 
RE: (HRP)

>Ik was veel te zwaar beladen. Meer dan 24 kilo. Na 1 dag heb
>ik de tent en m'n matje achtergelaten (later weer opgepikt)
>en heb toen verder gelopen met 17 kilo. Dat was te doen. Ik
>ben nu echter wel aan het grammen jagen, teneinde m'n begage
>op maximaal 14 kilo te krijgen.

Wow, ben beniewd naar je paklijst, Nico. Mijn rugzak is (voor een hike in m'n eentje), zo'n 20kg, zonder eten/drinken, dan laat ik al redelijk veel thuis!

Wat betekend grammenjagen voor je?

-misschien in een nieuwe topic?

grtz
Henk

The Recumbent Architecture Pivo
 
RE: (HRP)

Hoi Henk

Ik ben nog niet zover dat ik het allemaal in lijsten verwerkt heb, maar om enkele voorbeelden te geven:

Ik had een fleece van 720 gram, is nu een nieuwe patagonia R2 van 500 gram
Ik had een jas bij me van 1500 gram. Is nu een regenjack van 560 gram
Ik heb een tent van bijna 4 kilo. Dat moet een tent van 1.6 tot 1.8 kilo worden (zie o.a. in de kijker op deze site)

Verder perk ik me in in het aantal kledingstukken en neem alleen sneldrogende kleding mee (broeken en shirts) die ik even door kan slaan en op m'n rugzak kan drogen.

Die 14 kilo komt bij mij ook eten en drinken bij en de tent had ik ook niet gecalculeerd. In het eten perk ik me echter ook erg in. Water bezuinig ik me niet op. Als ik in drukbelopen gebieden zoals Zwitserland loop is er haast geen reden om voor meerdere dagen mee te nemen. Voor 1 dag en daarnaast een klein noodrantsoen

Als ik een lijst heb gemaakt wil ik deze wel eens op het prikbord zetten.
Wellicht heeft iemand dit al dan kan ik er ook nog wat van leren.

Nico
 
RE: (HRP)

Ik zal binnenkort eens gaan proefpakken, dan zal ik een lijstje plaatsen. Weet nu al dat broeken broek wordt en dat de rest aardig zal gaan ruiken! Maar je moet natuurlijk keuzes maken. Neem ik de verrekijker (natuurlijk leuk en handig maar extra gewicht) wel of niet mee. Hoeveel kaarten (van te voren alle benodigde kaarten meenemen is ondoenlijk) neem ik in eerste instantie mee. Kom ik op nog een vraag, heeft iemand ervaring met bereik gsm? Je kan ook een behalve je kompas een gps meenemen -> ook weer gewicht. Leuke nieuwe materialen maar elke gram is er 1. Dat is dus het echte grammenjagen in mijn optiek. En lichtgewicht is iets duurder. Ook een feit.
Marleen
 
RE: (HRP)

Marleen, ik heb voor mezelf geprobeerd een lijstje samen te stellen van de meest essentiële zaken. Ik vermoed dat er hier en daar nog wel aan gesnoeid kan worden.
Dus:
- de rugzak: Een rugzak van 60 L met weinig toeters en bellen (<2 kg)
- een donzen slaapzak van enkele graden onder nul (1 kg)
- éénpersoons tentje (1,5 kg)
- één lichtgewicht wandelstok (bv Leki Titanium serie) (< 250 g)
- 2 à 3 paar wandelkousen, 3 tot 5 synthetische onderbroekjes, één of twee T-shirts, één broek (desnoods slechts een short), een paar lichtgewicht getten, muts, handschoenen ( < 1,25 kg)
- één fleecejas (bij voorkeur Polartec Thermal Pro Regulator/Special Edition), eventueel te vervangen door zoiets als een TNF Redpoint (jas met synthetische vulling, winddicht en waterafstotend (< 500 g)
- lichte, beperkt ademende regenjas (300 g) (is het de moeite om een durende ademende jas te kopen als die meestal toch in de rugzak blijft)
- lichtgewicht LED-lampje (< 100 g)
- lichtgewicht brander (bv MSR Superfly omdat die ook op Campingaz schijnt te passen) (600 g voor brander + gas)
- een paar lichtgewicht kookpotten met potgreep en bestek. Titanium spaart enorm veel gewicht uit. Twee potten van ongeveer 0,5 kg die in mekaar passen en waar de brander in kan, lijkt me voldoende (< 300 g)
- 1 tot 1,5 L water+ waterfles (< 2 kg)
- gevriesdroogd voedsel, crackers (2 kg)
- EHBO, zeep, kompas,... (< 1kg)
- houd ook rekening met het gewicht van je schoenen (elke gram aan je voeten telt dubbel)
- een paar lichte sandalen (misschien 500 g)
Dit lijkt me het meest noodzakelijke en je zit nog steeds onder de 14 kg.

Spulletjes die er voor in aanmerking zouden kunnen komen: Akto tent van Hilleberg, La Fayette slaapzak van Valandré, Delta R/RS fleece van Arc'teryx of een North Face Redpoint, Epic regenjas van Mountain Hardwear, LED lamp van Petzl of Black Diamond, MSR Superfly brander (MSR Pocketrocket is nog een stuk lichter maar past niet op Campingaz), MSR Titanium kookpotten. Ik vrees alleen dat al deze spulletjes echt wel een fortuin kosten. Met een beetje rondzoeken zul je best wel goedkopere alternatieven kunnen vinden.
Je kan altijd ook even kijken bij GoLite. Zoals de naam al zegt, zijn die hun spulletjes gericht op lichtgewicht trektochten. Bovendien lijken de prijzen ook nog mee te vallen.

Wat dat GPS idee betreft, zorg er dan zeker voor dat je kaarten GPS compatibel zijn. Eerlijk gezegd lijken kaart en kompas (eventueel een hoogtemeter) me voldoende.

Heeft er iemand nog andere suggesties ?

WB
 
RE: (HRP)

Reken er niet op dat je overal ontvangst hebt. Heel veel praktijkervaring heb ik niet. Ik had vorig jaar een eerste keer een GSM meegenomen. Zat op het gr10 traject van merens-les-vals naar refuge des besines. Bij étang des Bésines was de ontvangst nihil (en dan ben je niet zo gek-ver wijderd van Ax-les-thermes.)
Ik vrees dat je dat heel regelmatig zal tegenkomen in het grensgebied.
Op je GSM vertrouwen om 'hulp' te roepen: daar zou ik niet op rekenen. Als je gewicht wil sparen zou ik GSM thuis laten. Je zal je toch regelmatig moeten bevoorraden in een of ander dorp. Frankrijk is heel goed voorzien van telefooncellen.
Kan het nog lichter dan met telefoonkaart?
Ivo:-)
 
RE: (HRP)

Hoi Marleen

GSM. Ik heb geen ervaring op de HRP maar vorig jaar wel op de TMB in Zwitserland. Had afgesproken dat ik 's avonds om 20.00 uur even naar huis zou bellen. Ik was in een berghut op ongeveer 2700 meter. Geen verbinding. Volgens de Huttenwaard was dat altijd zo. Moest teruglopen het dal in en kreeg toen gelukkig vrij snel verbinding. Spreek dus nooit af dat je op een bepaalde tijd zult bellen. Later nog een keer geen verbinding gehad. Je kunt er dus zelfs in een land als Zwitserland niet op bouwen.

De verrekijker neem ik altijd wel mee, maar reken ik niet mee in te dragen gewicht, omdat die in een hoes vast aan m.n broekriem hangt. Ik voel dat niet als dragen. Hetzelfde doe ik met m'n mes en m'n fototoestel. Moet je wel mee oppassen trouwens want het is me al eens overkomen dat, tijdens het naar het toilet gaan, de verrekijker van m'n riem afgegleden is. Op een gegeven memont miste ik de kijker. Ik heb de kijker wel teruggekregen maar je staat wel even te kijken (zonder kijker dan)

Tja, maar 1 broek. Doen meer mensen dat? Ik twijfel daaraan, 1 ongelukje en je staat in je onderbroek. Ik doe altijd twee lichtgewicht broeken die afritsbaar zijn. Dat ruiken is waar, daarom ook snel droogbaar materiaal om te spoelen mee. Wel duurder

Neem je nog een boek mee? Vorig jaar had ik er 1, gewicht 1 kilo. Gekocht bij de Slegte. Toen ik het boek uit had scheelde dat weer i kilo. Daarnaast heb ik een piepklein notitieboekje die ik als dagboekje gebruik. Goed voor het verslag nadien.

Nico
 
RE: (HRP)

ja mensen,
als we het over licht gewicht gaan hebben...
In de zomer heb ik toch echt 1 broek en die heb ik aan. 2 onderbroeken; 1 aan, 1 mee. Meeeeeer dan zat.
In de winter heb ik ook weer 2 onderbroeken. Thermisch ondergoed voor overdag en een andere set voor 's nachts. Ik loop rustig in mijn thermisch ondergoed op schiphol rond. Zal mij echt een worst wezen. Ik ga daar geen reisbroek voor meezeulen van 300 gram. Ik heb 's winters altijd hetzelfde shirt aan. een andere 's nachts. Stinken gaat het al binnen 1 dag, dus extra shirts meenemen is niet nodig. 2 paar sokken, ook meer dan zat. Gewoon zorgen dat ze droog blijven; kwestie van gore-tex en niet tot je knieen in het water zonder gamaschen.
PanNEN? 1 pan lijkt mij voldoende. Waarom heb je er meer nodig?

groeten,
Joeri
 
RE: (HRP)

Enkele jaren geleden kwam ik ook iemand tegen die de oversteek aan't maken was. Op stategische plaatsen liet hij postpakketten toekomen met het nodige materiaal->het zou een goede oplossing zijn om bv kaarten ed te kunnen oppikken.(of hij die liet toekomen in plaatselijke postkantoren of aan't adres van 'bekende figuren'in een gemeenschap weet ik niet meer). Hij droeg bv heel goedkope T-shirts die hij dan kon weggooien.
Ik heb me eergisteren het boek Haute Randonnée Pyrénéenne van Ton Joosten aangeschaft.Een goede aanvulling zou zijn om ook het boek 'In de ban van de Pyreneeën' te lezen.Hij bespreekt hierin ook de HRP tussen Lescun en Mérens-les-Vals. Het viel me mee dat in beide boeken niet dezelfde route besproken wordt.Verder worden nog tal van andere tochten beschreven (van west naar Oost). Deze zijn gemakkelijk aan elkaar te plakken zodat je heel wat kunt afwisselen. Zijn schrijfstijl is beschrijvend zodat je tijdens het lezen je d'er ook nog iets bij kunt voorstellen.
Ivo
 
RE: (HRP)

Kijk jongens (en meisjes),

Dit zijn de echte tochten!!! Hier ben ik nog lang niet aan toe :( , eerst nog wat ervaring krijgen met kleinere tochten en langzaam wat meer en betere materialen bijelkaar sparen, maar uiteindelijk zou dit voor mij het ultieme doel zijn, Marleen!

Alleen al van het lezen van deze discussie begint het enorm te kriebelen. Ik wens je veel plezier bij het voorbereiden en natuurlijk bij de uiteindelijke tocht en ik blijf deze discussie volgen want ik lees al wel dat hier een hoop ervaring in zit....

Groet,

Erik
 
Hoi Marleen,

Hartstikke leuk dat je het lef hebt om gewoon voor een lange tocht te kiezen! Blijkt dat ik in ieder geval niet de enige idioot ben. Ik ga zelf over 10 weken starten met de HRP, ik heb ongeveer 7 weken om de Middelandse Zee te bereiken. Zoals in een reactie al is opgemerkt is het niet aan te raden om dit solo te doen, maar het is wel een uitdaging!

1. Het verschil tussen de HRP en de GR10 zit niet in afstand of hoogteverschillen. De HRP is zwaarder omdat je niet de rode en witte verf kunt volgen. Kortom je zult goed met kaart en kompas overweg moeten kunnen en je moet meer proviand meeslepen. Dat maakt de HRP zwaarder, maar ook interessanter. De routekeuze is dus geen keuze tussen een trektocht en een wandelingetje. Belangrijk is dat je bij een keuze eerlijk bent tegenover jezelf! Als je veel ervaring hebt met kaart en kompas en een route vinden in het landschap is gesneden koek, dan kun je best de HRP kiezen. Kies dus een route die je aankan.

2. Lichtgewicht trekken is m.i. niet zozeer een kwestie van ultralichte en ultradure spullen kopen, maar zoveel mogelijk spullen thuislaten! Kijk wat je op vorige tochten echt nodig had en neem dat mee. Enkele uitzonderingen hierop zijn vanzelfsprekend een EHBO-setje (hopelijk nooit nodig gehad) en andere zaken die alleen in noodgevallen noodzakelijk zijn.
Niet meenemen: GSM, GPS, allerlei extra spullen die interessant (buitensport gadgets) zijn maar niet onmisbaar.

3. Grammenjagen is voor sommigen een sport apart, maar maak je niet gek met allerlei tips van malloten die bijvoorbeeld hun tandenborstel doormidden knippen om gewicht te besparen, mooie verhalen, maar het zet niet echt veel zoden aan de dijk. wees voor jezelf realistisch. Als je een paar gram bagage bespaart, maar wel 5 kilo overgewicht hebt, ben je niet echt nuttig bezig!

Een paar jaar geleden ging ik naar Noorwegen voor een trektocht van 3 weken (solo), mijn rugzak woog toen bij de douane 12,5 kilo. Daarin zaten alle spullen en eten. Bijkomend gewicht was water een een liter benzine. Ik had geen ultralichte spullen! Het enige waar ik relatief veel geld in gestoken had was een tent (Terra Nova Solar Minor 1,4 kilo) en een paar schoenen. Laat gewoon alle overbodige spullen thuis en je bepakking blijft licht. Je zult wel regelmatig je kleding uit moeten spoelen anders wordt het een tikkelte onhygienisch.x(

Dat waren gewoon wat tips van een andere buitensport-malloot.

!!Nog een vraag aan iedereen die dit hele verhaal gelezen heeft. Voor de complete tocht heb je een behoorlijke stapel kaarten nodig. De kaarten van Rando Editions 1:50.000 zijn mij goed bevallen ik heb er echter nog een stuk of tien nodig. Waar kan je deze voordelig aanschaffen??

Iedereen suc6 met je voorbereiding voor de komende sportieve vakantie.

Dennis G
(Een malloot die de HRP gaat lopen als training, voordat hij begint aan de officiersopleiding aan de KMA....)

Pffff..... Sorry dat ik jullie zoveel laat lezen.....;)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>Hoi Marleen,
>Niet meenemen: GSM, GPS, allerlei extra spullen die
>interessant (buitensport gadgets) zijn maar niet onmisbaar.

Helemaal niet mee eens!

Marleen, als jij deze tocht alleen gaat maken zou ik een GSM zelfs bijna bovenaan zetten op de lijst met dingen die je zeker wilt meenemen.

Waarom?
- een GSM kán je je leven redden als je snel hulp nodig hebt (in geval van nood kun je in de Pyreneeën bijzonder vaak je GSM gebruiken omdat de dekking toch redelijk goed is)
- een GSM weegt nagenoeg niks
- een GSM kan twee maanden doen op een batterij als je 'm alleen elke avond op gezette tijden even aanzet (voor het thuisfront)
- met een GSM kun je het thuisfront laten weten dat ze iets op moeten sturen naar een postkantoor verderop (kan ook middels gewone telefoon, maar die moet je dan wel eerst ff vinden)
- etc., etc.

Uiteraard moet je (net als bij een GPS) niet 100% vertrouwen op de dekking van de GSM. Een GPS kun je wél thuislaten. Een kompas is dan in veel gevallen beter :)

Raymond
- altijd een GSM bij zich, just in case
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan