Help mijn zoon (12) wil meedoen aan een hike in de wint...


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Omdat mijn zoon graag mee wil doen aan een hike, vlak voor de kerstdagen, ben ik op zoek naar een heleboel info.
- wat is een goede tent? niet te zwaar, hij moet de tent tijdens de hike gewoon meenemen, warm en makkelijk op te zetten
- wat voor kleding kan hij het beste meenemen?
- wat is een goede slaapzak? moet klein, warm en licht in gewicht zijn
- wat zijn goede schoenen? moeten waterdicht, licht maar toch warm zijn
- hij moet zelf koken. wat kan hij het beste meenemen?
- zijn er nog andere dingen die hij beslist niet mag vergeten?

Ik hoop dat er mensen zijn die kunnen helpen. Het is nieuw hem en voor ons als ouders.

Alvast heeeeeel hartelijk bedankt voor jullie informatie :)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi bezorgde moeder (of vader),

Allereerst is het van belang om antwoord te hebben op de volgende vragen:
- waar gaat de hike plaatsvinden?
- hoe lang zal deze duren?
- op wat voor manier gaat er overnacht worden? Vormen ze koppels of moet ieder voor zich een tentje meenemen?
- is er begeleiding bij en zo ja, wat voor begeleiding?

Raymond
 
RE: Help mijn zoon (12) wil meedoen aan een hike in de ...

:eek: zie je wel dat ik nu al iets vergeet
de hike gaat (gelukkig) gewoon in nederland plaatsvinden
de hike duurt van vrijdagavond tot zondagmiddag
overnachten in een tent
gelukkig kan de bagage over 2 personen worden verdeeld omdat ze koppels vormen
begeleiding? alleen op het kampterrein waarschijnlijk en onderweg de verschillende posten denk ik

Misschien ben ik idd een bezorgde moeder :+ maar ik wil toch niet dat hij het koud krijgt }( Nee hoor, maar we hebben totaal geen ervaring met zoiets. Onze zoon heeft tijdens de diverse scoutingkampen wel al eens een hike gelopen, maar weet niet of je dit daarmee kunt vergelijken.
 
Een goede tent, niet te zwaar. Van Eureka tot Hilleberg kost je 200 tot 700 EUR
Een goede slaapzak, klein, licht, warm, dus dons, reken op 300 tot 400 EUR
Paar schoenen, licht, warm, zo'n 150 tot 200 EUR
Setje kleren van budget merk, maar toch goed reken op 200 tot 300 EUR
Andere dingen: slaapmat (100 EUR), een rugzak om alles mee te nemen kan ook handig zijn (200 EUR)

En voor je het weet ben je 950 tot 1700 EUR kwijt voor de wandelaspiraties van je spruit. Toen ik nog in de winkel werkte ben ik eens door de zaak gegaan om te kijken wat een volledige starters uitrusting, samengesteld uit niet het beste van het beste, ook niet uit zooi, maar gewoon goed voor een betaalbare prijs en ik kwam op 3500 EUR. Maar dan ben je voor de komende paar jaar ook klaar.

Kortom, er is een hoop mogelijk, maar ik kan me voorstellen dat je ook een bepaald budget hebt.

Om eens een kort lijstje te geven:
Tent: Eureka! Goed en betaalbaar, maximaal 1,5 kilo pp, hij is immers nog maar 12
Slaapzak: The North Face heeft over het algmeen betaaldbare en redelijk lichte modellen
Koken gaat waarschijnlijk wel lukken op een standaard gas brandertje, maar dan moet het niet te koud worden
Goede schoenen zijn schoenen die voor hem lekker zitten. Je lokale outdoor speciaal zaak binnenstappen en passen dus. Zelfde geld voor een rugzak, dus passen.

Suc6, Eins
 
Hoi,

Kijk nog even snel bij de Aldi voor een gevoerde buitensportbroek. In de kleine en grote maten blijven ze wel vaker liggen. Is een goedkopen en zeker redelijke broek.

Verder is een goed matje om op te liggen, maar ook om op te zitten erg belangrijk. Bijna belangrijker als een echte goede winterslaapzak. als er nog een slaapzak gekocht moet worden laat je dan niet mislijden door de temperaturen waarmee je nog kan kamperen. Bij Nomad en perry mag je er gerust 8 graden bij optellen.

Groetjes Allard
 
Aanvullend op het lijstje van Eins zou ik nog aanraden om voor de zoon sportondergoed te kopen, van wol of syntetisch materiaal. Op zich zou 1 shirt genoeg moeten zijn voor een een weekend. Als het koud is, is ook een lange onderbroek in dit materiaal lekker, of een wollen malliot, maar daar wil een jongen misschien niet in lopen. Verder zijn wollen sokken belangrijk om geen blaren te krijgen. En laat hem vooral een muts en handschoenen meenemen.
Zorg ervoor dat de slaapmat dik genoeg is om te isoleren op de koude grond. Een schuimrubberen mat is het goedkoopst en werkt goed. Dikte ca. 2 cm zou voldoende moeten zijn.

Kun je verder niet wat spulletjes lenen van bekenden, zoals brander, pannen, slaapmat en misschien een tent? Een rugzak zou je ook kunnen lenen, maar die moet wel goed passen in ruglengte. Dat is dus moeilijker. Aan de andere kant is het zonde om voor 1 keer een goede rugzak te kopen als hij nog zo in de groei is. De rugzak moet een heupband hebben die goed steun geeft. Kijk eens rond op het koop/verkoop forum hier en op marktplaats. Wie weet vind je een koopje dat goed past.

Laat hem liever niet in een spijkerbroek lopen, want die wordt heel koud en droogt langzaam bij regen. Probeer een broek van sneldrogend materiaal te vinden. Heeft hij niet een trainingspak? Dat is vaak van geschikt materiaal.

Gewicht van de rugzak zou niet meer dan 12-13 kg moeten zijn. Maar dat is moeilijk genoeg voor een winterhike zonder lichtgewicht spulletjes. Wat betreft eten, zou je bijv. zakjes met adventure food kunnen meenemen (te koop bij buitensportwinkels). Lekker licht en je hoeft er alleen kokend water bij de gieten. Dus geen bord nodig. Voor ontbijt/tussendoor/lunch lekker mueslirepen en koekjes meenemen. Dat spaart broodbeleg uit.

Probeer vooral gewicht te besparen op kleren. Geen dingen dubbel meenemen om de volgende dag een schoon setje te hebben. Ik zou hem deze kleding meegeven:

1 wandelshirt van sportondergoed
1 wandelbroek, bijv trainingsbroek
1 lange onderbroek van sportondergoed/malliot
1 fleecetrui
1 jas, bijv. een trainingsjas
1 broek voor 's avonds (kun je eventueel thuislaten)
1 droog shirt voor 's avonds
1 goedkope regenjas
1 muts
1 sjaal
1 paar handschoenen
1 paar wandelsokken (wol)
1 paar sokken voor 's avonds
Onderbroek(en)

Broek en trui kies je door alle broeken op de weegschaal te leggen en de lichtste mee te nemen. Als het boven nul blijft, heb je geen lange onderbroek nodig.

Linda
 
hmm,

klinkt gewoon als een leuke scouts activiteit... als ik jou was zou ik gewoon eens gaan kletsen met de leiding.

Hoe wij het altijd doen (draai alweer een boel jaartjes mee met de scouting) is ongeveer als volgt.

Voor een (winter-)hike via de scouting gaan er meestal gewoon tenten van de groep mee (zeker met de scouts) en hoeven ze alleen maar hun eigen persoonlijke materiaal mee te nemen. Als ik een beetje kijk naar de groepen rond onze groep heen zijn de "marine"truien nogsteeds erg "in".

ik zou het volgende kleding advies mee geven:
Gewoon de kleding die normaliter gedragen word op een groeps bijeenkomst plus wat extra laagjes, zelf denk ik het volgende
Synthetisch t-shirt
synthetisch shirt met lange mouwen
Uniform blouse
blauw of groene marine trui (de wolle variant!!)
Broek, gewoonde standaard blauwe broek, geen spijker broek en evt een oude pyjama broek voor eronder
Hoofddeksel, kan de baret zijn of gewoon een muts het liefst eentje die de oren bedebkt
Paar handschoenen.

Voor het slapen de standaard zaken (neem aan dat er wel een paklijst afkomt?) matje (geen noppen matras of luchtbed) en dikke slaapzak. Voor eht slapen gewoon een deel van de kleding aan houden kan ook schelen.

Voor savonds is een hoofdlamp wel ok, beter dan de eeuwige maglites ed. Een met een beetje thermomok ben je helemaal de man.

Koken, maar dat moet je wel even naagaan, gebeurt zeker bij de scouts nog onder de supervisie van de leiding en deze regelt normaliter de benodigde materialen (vandaar dan ik best een bult branders thuis heb liggen...) .

Belangrijk is wel om goed droog te blijven, deels geld dit ook voor de schoenen, geen sport schoenen voor overdag en zeker ook geen laarzen!

maar zoals ik al schreef, praat er eens met de leiding over.

Bas
 
Pak alles in de rugzak dat niet nat mag worden in in een vuilniszak. Niets is zo vervelend als een natte slaapzak na een regenbui.

Linda
 
Ha, Poolkamp (scouting) zeker? Heb ik zelf vaak aan meegedaan, zowel als deelnemer als als leiding. Bas: bij deze hike is het inderdaad gebruikelijk dat kinderen hun *eigen* lichtgewicht tent meenemen, dus geen tent van de groep.

Ook zie ik niet zoveel reden om veel typische scoutingspullen mee te nemen zoals Bas suggereert, want die zijn niet voor winterhikes gemaakt. Meer specifiek: neem geen baret mee (als je die al hebt) maar gewoon een warme muts, geen wollen trui (gezien dat het nogal eens nat kan worden) maar een fleecetrui. Ik kan wel aanbevelen een uniformblouse mee te nemen: die is multifunctioneel, heeft lange mouwen (lekker warm), is sneldrogend en slijtvast. De uniformbroek is voor een winterhike prima, maar in mijn omgeving heeft niemand er een... de lijstjes van Einstein en Linda lijken me een goede richtlijn. Vergeet vooral die plastic zakken van Linda niet!

Koken: dit doen scouts bij Poolkamp inderdaad helemaal *zelf* (ja Bas, scouting is in het Noorden iets ruiger dan in de rest van het land ;)). Wel is er natuurlijk leiding in de buurt om een oogje in het zeil te houden en te assisteren indien nodig. Veelgebruikt zijn de kleine campinggaz branders: die zijn veilig, licht en goedkoop.

Het is te overwegen een licht setje extra kleren (bijvoorbeeld een trainingspak oid, waterdicht verpakt) mee te nemen; er willen nogal eens oversteekjes (met vlot oid) in de route zitten en ik heb vaak mensen een nat pak zien halen :). Een extra paar sokken is ook nooit verkeerd.

Qua schoenen: de goede oude zwarte legerkistjes zijn nog altijd populair en relatief goedkoop, maar zorg dan wel dat ze heel goed ingelopen zijn (deze week nog kopen en regelmatig dragen).

Tot slot 1: aarzel niet om bij twijfel de eigen groepsleiding te vragen, daar zijn ze immers voor!
Tot slot 2: Poolkamp kan aardig bikkelen zijn, maar de kinderen worden goed in de gaten gehouden zodat er nooit echt iets mis gaat. Wat dat betreft hoef je je geen zorgen te maken... ik heb als kind zelf zeker vijf keer meegelopen, en dat waren echt geweldige ervaringen! Ik ben nooit meer met hiken opgehouden....;)
 
Schater!!! Je weet een bezorgde moeder wel gerust te stellen met het volgende:

>Ha, Poolkamp (scouting) zeker? [...]
>(ja Bas, scouting is in het Noorden iets ruiger dan in de rest
>van het land ;)). [...]
>ik heb vaak mensen een nat pak zien halen :). [...]
>Tot slot 2: Poolkamp kan aardig bikkelen zijn,

Grinnik. :) Maar ik knipte weg wat er ook nog stond en wat heel erg waar is:

>maar de kinderen worden goed in de gaten gehouden
>zodat er nooit echt iets mis gaat. Wat dat betreft
>hoef je je geen zorgen te maken... ik heb als kind
>zelf zeker vijf keer meegelopen, en dat waren echt
>geweldige ervaringen!

Geldt ook voor mij, ik vond het fantastisch; oh wat waren we stoer.
 
Ja sorry dat is misschien niet al te tactisch, moeders moeten dat eigenlijk gewoon niet weten ;). Overigens hangt het wel erg van de leeftijdscategorie (of type hike) af hoor, als hij voor het eerst meegaat valt het allemaal wel mee.
 
Maar das dus gewoon geouwehoer.

Maar mijn ervaring is dat een wollen trui zeker nat warmer is dan een fleece.. en gas vs benzine... das weer een andere discussie. heb het er nog maar eens over met iemand in je groep met een stel klompjes rond z'n nek (zijn er wel een paar in mijn omgeving ;D )

Maar kijk maar eens op deze site http://www.poolkamp.nl/poolkamp.php?rel=hikes&item=A zal wel aan deze categorie meedoen.

Zelf trouwens wel eens mee gedaan op texel.

Vetste hike met de scouts was wel een hike op de hoge venen bij -10 overdag, spooky savonds zo alleen midden op het veen.

mes bien, met de explo's al een aantal maal gekampeerd boven de 2000 meter dus ben met scouting wel wat gewend.

Bas
 
Al is het wat ondiplomatiek, gelijk heb je wel Bas! Een dunne wollen trui is al warmer dan een dikke fleece. En als je ermee in het water valt, heb je aan geen van beiden meer iets.. Wel droogt fleece dan sneller op. Ik denk dat men in de war is met truien van katoen die bij temperaturen van iets boven nul al behoorlijk klam kunnen worden en totaal geen warmte meer vasthouden!
Groeten,
Boelo
 
RE: Help mijn zoon (12) wil meedoen aan een hike in de ...

>Maar das dus gewoon geouwehoer.
>
>Maar mijn ervaring is dat een wollen trui zeker nat warmer is
>dan een fleece..

Laten we het vriendelijk houden he.... wol heeft zeker zijn voordelen, maar het is toch niet voor niets dat fleece de afgelopen 10 jaar de standaard is geworden...

>en gas vs benzine... das weer een andere
>discussie. heb het er nog maar eens over met iemand in je
>groep met een stel klompjes rond z'n nek (zijn er wel een paar
>in mijn omgeving ;D )


Zelf ga ik zeker voor benzine, maar ik ben ook geen 12 meer en voor het eerst op hike, om nog maar niet te spreken van de aanschafprijs... wat hebben die klompjes ermee te maken?

>Maar kijk maar eens op deze site
>http://www.poolkamp.nl/poolkamp.php?rel=hikes&item=A zal wel
>aan deze categorie meedoen.

De A-hikers slapen niet in tenten maar in de kampeerboerderij, dus het zal de B-hike zijn denk ik.

>Zelf trouwens wel eens mee gedaan op texel.

Hm... dat moet een ander Poolkamp geweest zijn, want die ik bedoel was nooit op Texel... wel eens op Schier (vorig jaar).
 
RE: Help mijn zoon (12) wil meedoen aan een hike in de ...

>Ja sorry dat is misschien niet al te tactisch, moeders moeten
>dat eigenlijk gewoon niet weten ;).

Das een erg slechte opmerking... zeker richting een bezorgde moeder.

Over de klompjes (officieel heten ze kralen) hmm. geen idee hoe lang je al bij scouting zit/ zat maar vraag dat maar eens aan iemand binnen je groep.

En idd met een of andere stamgroep (geen idee hoe die ook alweer heet) met de explo's een hike gedaan optexel, erg goed georganidingest.

Maar als ik kijk naar de vraag en wat de orgi zelf meld over de hike types staat er toch duidelijk dat als het je eerste keer is het naar ik aan neem wel verstandig de A route te pakken.

Vaandrig Bas
 
RE: Help mijn zoon (12) wil meedoen aan een hike in de ...

[ offtopic ]
Ja zeg dan kralen als je kralen bedoelt... mensen met klompjes (als in klompjes) zijn er namelijk ook, vandaar :). Leer je op Gilwell-cursussen ook al over benzinebranders tegenwoordig?[ /offtopic ]

Dat over wat moeders wel en niet moeten weten was natuurlijk een grapje (vandaar ook de ";)"), dat snappen ook bezorgde moeders ook wel. Zie ook wat ik eerder al schreef over aanwezige begeleiding ed....
Bij alle keren dat ik heb meegedaan aan dit evenement sliepen A-hikers niet in een tent... zoonlief wel (zie 1e post), dus t zal toch echt wel de B-hike zijn. Niet dat dat heel relevant is...
 
RE: Help mijn zoon (12) wil meedoen aan een hike in de ...

Om te mogen deelnemen moet je idd lid zijn van scouting. Maar het wordt niet georganiseerd of begeleid door de eigen scoutinggroep.
Ben nog wel van plan om bij de leiding en de stam te informeren naar hun ervaringen.
De geplande hike is voor koppels (2 personen dus).
Omdat hij al vanaf de bevers bij scouting zit (net als onze jongste zoon 9 jr) en we zelf ook vaak kamperen zijn de zaken zoals een matje en gewone slaapzak wel aanwezig. Net als een 65L rugzak en de eeuwige maglite ;-) (led uitvoering)
De slaapzak is voor temperaturen tot +4 en opgerold ook een vrij dikke rol. Niet echt geschikt voor een hike in de winter dus. Tijdens NPK en patrondewedstrijden draagt hij tijdens de hike altijd zijn "sniperboots". Dit zijn net een soort legerkisten maar dan van goretex. Maar twijfel of ze waterdicht zijn en warm genoeg.
 
RE: Help mijn zoon (12) wil meedoen aan een hike in de ...

>[ offtopic ]
>Ja zeg dan kralen als je kralen bedoelt... mensen met klompjes
>(als in klompjes) zijn er namelijk ook, vandaar :). Leer je op
>Gilwell-cursussen ook al over benzinebranders tegenwoordig?

{ scoutpedia ]In het Nederlands worden deze kralen de Gilwell-kralen genoemd. Niet-officiële namen voor de Gilwell-kralen zijn klompjes of klootjes. [ /scoutpedia ]

Bij ons heeft iedereen het altijd over de klompjes, en ja er zijn een aantal Gilwell cursussen in het outdoor gedoe.

ben benieuwd hoe dit tochtje gaat verlopen.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE: Help mijn zoon (12) wil meedoen aan een hike in de ...

Ja inderdaad een Poolkamp. De eerste keer, had er nog nooit van gehoord :eek: . Tja "kleine" kinderen worden groot ;(
Uniform zal sowieso wel mee moeten, is toch scouting activiteit tenslotte. Uniformbroek hebben ze bij ons ook niet.

Voor het koken zou deze http://www.vrijbuiter.nl/accessoires2/branderslampen/kookbrander.jpg voldoen?

Maar waar ik meest over nadenk is de tent. Polyester of katoen, stalen of glasfiber stokken, etc etc etc.
Zelf leek me de http://www.vrijbuiter.nl/php/tenten.php?tent=348 wel wat. Maar k heb er ja geen verstand van ;(

Als het echt zo geweldig is dan hebben ik een probleem ..... Dan moet ik straks ook nog gaan hiken ?? :7
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan