HELP, zonder kompas...


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
HELP!

Ik ben er laat mee, ik weet het, maar volgende week, zaterdag gaan we weg, zit ik in Schotland.

Een onderdeeltje van de 'survivalwedstrijd' (om het maar en naam te geven...) waar we aan meedoen, is navigeren, overdag en 's nachts, zonder kompas, en je horloge ben je ook al kwijt. Naar ons idee is het niet mogelijk om ook maar iets van richtingen te bepalen als de zon eenmaal op of onder is (voor de maan idem.) :-(

Heeft iemand enig idee hoe het wel zou kunnen?

Groet,
Maarten


"De vooruitgang voert ons steeds verder van huis."
ZTT
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>Windrichting
>In nederland is de voornaamste windrichting tijdens regenbuien NW. >Aan deze kant van de stam van een boom is dan ook het meest bedekt >met met groene aanslag (van micro-organismen en mossen ed.) Zo kun >je snel, zei het niet echt nauwkeurig het noorden bepalen.

Ik heb gehoord dat de mos kant altijd het noorden is, omdat daar nooit zon komt. Zal wel eens opletten bij bomen mét kompas :)

>Zon
>Via de zon is het mogelijk te bepalen waar het westen en oosten >zijn. Neem hiervoor een stok van minimaal 75 cm en zet deze rechtop >neer en markeer de plaats waar de schaduw van de stok stopt.

Volgens mij is dit net zo nauwkeurig als zeggen dat waar de zon staat het zuiden is.

De methode met het horloge naar de zon mis ik in het rijtje, Maarten heeft er niet zoveel aan, maar het werkt ook als je gokt hoelaat het is.

Je zou ook iets kunnen verzinnen met de hoek van de zon, al moet je wel rekening houden met het seizoen.

Hoe zit dit met de maan? Heeft die ook een vaste baan en hoek?

Maarten, probeer uit de weerberichten te halen waar de wind vandaan komt daar, als dit niet teveel veranderd, heb je er een hoevast aan als er geen zon of sterren zijn.

grtz
Henk

The Recumbent Architecture Pivo
 
en wat ook kan:

een naaldje statisch maken door te wirjven over een stukje synthetische stof of zijde (Ik weet niet of je zijden sjaal mee gaat maarten? :9 ) en dan ophangen aan een dun draadje. De naald zal dan in NZ richting gaan hangen, en dan moet het niet meer zo moeilijk zijn om, i.c.m de zon te bepalen welke kant van de naald naar het noorden wijst (en anders kan je altijd zeggen dat je PRECIES de verkeerde kant op bent gelopen):7

veel plezier Maarten!
Piet.

"Not all those who wander are lost!" -J.R.R Tolkien-
(is nu wel erg toepasselijk)
 
[laatste wijziging op 17-10-02 om 14:03]Horloge staat op een andere pagina en staat hier dus inderdaad niet bij.

Voor wat betreft de maan:
In de SAS survivalgids die deze maand in de boekenrubriek staat (http://www.hiking-site.nl/boekrecensies_sa_ssgdb.php), pagina 138:

Ook de bewegingen van de maan volgen een vast patroon, en kunnen dienen als navigatiehulpmiddel. (..):
Maankwartiersen
U kunt zowel wassende als afnemende manen gebruiken. Trek langs de twee punten van de maan een denkbeeldige lijn naar de horizon. Het punt waar deze lijn de horizon raakt, geeft een ruwe indicatie van het zuiden als u zich op het noordelijk halfrond bevindt(..).

Nooit op gelet eigenlijk...

Raymond
 
Wat ik zo zie bij die alternative navigatiemethoden is heel vaak 'meestal', 'vaak' en 'vooral', dan heb je toch niet echt veel zekerheid.... maargoed, hopen dat er weinig/geen bewolking is, en dan hopen dat ik die sterren kan vinden (lastig hoor, overdag ;-)) en met die stok gaat ook helaas niet werken, de tocht wordt gelopen op tijd, kun je moeilijk een half uur stil gaan zitten om te kijken, en we moeten ook 's nachts navigeren...

Een optie was voor ons idd. zelf een kompas maken, maarja, als je met een blik omhoog kunt vertellen waar het noorden is, dan ga je niet je naaisetje opzoeken om een kompas te maken.

Maar in ieder geval allemaal toch vast bedankt, aan die sterren had ik iig. nog niet gedacht...

Groet,
Maarten
-Die vandaag alleen maar ruzie met computers heeft en ze daarom zoveel mogelijk ontloopt x( -

"De vooruitgang voert ons steeds verder van huis."
ZTT
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan