Het weer omgeving geilo

Ik ga over 1,5 week richting geilo in Noorwegen. Nu hou ik het weerbericht al een tijdje in de gaten en dat is niet zo best. Al een tijdje is de temp. Tusse 10 en 15 graden met snachts een graadje of 5. Is er iemand die net terug is uit deze omgeving die iets kan vertellen over het weer aldaar. Betekend 5 graden in het weerbericht vorst op hogere delen. (geilo omgeving is; gol, nesbyen, hardingskarvet, noordoostelijk deel van de hardingervidda. )
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Hoi,

ja, ik ben vorige week in Geilo geweest en op het noordwestelijk deel van de Hardangervidda. De voorspelling was toen regenregenregen, maar uiteindelijk was het een week mooi weer (25 graden en veel zon). Op de Vidda was er zeker geen nachtvorst, ondanks het heldere weer. Ik denk dat het, ook als het daadwerkelijk 's nachts 5 graden is in Geilo (dat al op 750 meter ligt) er ook op de Hardangervidda geen nachtvorst is. Je kunt op www.yr.no de voorspellingen volgen en ook het weer van de voorbije maand terug zien. In Finse is er in die periode geen nachtvorst geweest. In Gol en Nesbyen zal dat dus zeker ook niet het geval zijn. Misschien wel bovenop de Hallingskarvet, maar daar is het toch al weer zo'n 1700 meter.

Veel plezier daar in ieder geval!
Harold
 
Bedankt jongens. Hoopvol! Zolang het maar niet teveel regent.
Aj, ik ben 1 keer de Vidda overgestoken met een paar druppels motregen bij het opstaan, en heb er 1 keer 9 dagen nonstop regen gehad. Was ook een bijzondere belevenis trouwens die tweede .. Had nooit gedacht dat dat ook leuk kon zijn.

Mijn ervaring is dat weer on-line voor Noorwegen een redelijk goede voorspelling geeft, dus check gewoon Gol etc op http://www.weeronline.nl/Europa/Noorwegen/Gol/4326843 . Een Noorse site (kun je op engels zetten) is http://www.yr.no/place/Norway/Buskerud/Gol/Brennesætri/long.html .

Daarnaast: de hoogte waarop je kampeert maakt echt veel uit. Bij Lagaros (noordoost op de Vidda) op ruim 1200 meter had ik in augustus bij helder weer al 8 graden vorst, terwijl het 200 meter lager boven 0 was. Omdat je relatief noordelijk zit (en de Vidda een arctische hoogvlakte is) maakt 100 meter hoogteverschil direct een veel groter temperatuurverschil dan bijv. in de Alpen.

Dat is dan ook een voordeel van slecht weer: al te koud wordt het niet bij een dicht wolkendek :).

gr. Joop
 
Joop, hier kan ik nog wat van je leren. hoe hou je het leuk bij negen dagen nonstop regen. Hier afgelopen week in de ardeche twee dagen regen gehad en alles is direct klam.

Groet anton
 
De temperatuur op hoogte kun je berkenen met behulp van de temperatuurgradient: gemiddeld daalt de temperatuur per honderd meter stijging 0,65 graad. Bij slecht weer meer (1 graden) bij mooi weer minder. (0,5 graden). Vaak heb je op hoogte ook meer blootstelling aan wind dus moet je ook nog rekening houden met de windchill of gevoelstemperatuur. Windkracht 4 betekent al snel een gevoeltemp. van meer dan 10 graden lager.
 
Jullie kennen toch de standaardgrap over de H-vidda ?

"Ik kwam een jongetje tegen en ik vroeg hem of het hier altijd regende. Zijn antwoord was : dat weet ik niet meneer, ik ben pas 8."
 
Campertje huren, bredere bandjes eronder, beetje ophogen en dan lekker luxe de vida op.

Om mijn voorpret op peil te houden, ga ik er maar van uit dat het prachtig weer wordt met eindeloze vergezichten. (voorbereiding gaat natuurlijk wel uit van het slechtste scenario)
 
Bij Rauheller hadden ze afgelopen winter zo'n speciaal rupsvoertuig staan (twee van die kubusjes). In de winter schijnt het ook wat beter bereikbaar te zijn...
 
Jullie kennen toch de standaardgrap over de H-vidda ?

"Ik kwam een jongetje tegen en ik vroeg hem of het hier altijd regende. Zijn antwoord was : dat weet ik niet meneer, ik ben pas 8."
Zo een kennen ze in Edinburgh ook, ging iets van: "als je de overkant kan is het slecht nieuws, dan gaat het zometeen regenen", "en als je de overkant niet kan zien?", "dan regent het al..."

Ik heb dit jaar overigens Edinburgh, de Hardangervidda en Bergen bezocht met niet meer dan een enkel buitje en het overgrote deel van de tijd zon. :cool:

Mijn ervaring is dat de weersvoorspelling van Geilo net zo betrouwbaar is als die van Nederland: ze hebben nog moeite om te vertellen wat er de afgelopen 15 min gebeurd is...
 
Het verschil in de voorspellingen van diverse weersites toont dat ook wel aan. Ik kan er haast geen touw aan vast knopen. We zien wel. Nog 6 daagjes. ???
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Bovenaan