Hielspoor en zooltjes


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Er is bij mij hielspoor geconstateerd. Vaak veroorzaakt door doorgezakte voeten. Hij raadde mij, wanneer ik veel wandel, zooltjes ter compensatie aan.

De vraag is nu: heeft iemand ervaring met hielspoor, zooltjes en / of een combinatie er van?

Alvast bedankt!

Roel

---
http://www.wandelenisleuk.nl
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Je kan natuurlijk met zooltjes beginnen, maar dan is er geen weg meer terug. Ik heb zelf indertijd doorgezakte voeten en onlangs nog het begin van hielproblemen verholpen door regelmatig erg veel voetoefeningen te gaan doen en door op soepeler zolen te gaan (hard)lopen met weinig belasting. Maar ja, de arts zei indertijd al, je kan het proberen maar de meeste mensen hebben hiervoor niet genoeg doorzettingsvermogen. Jij wel?
Groeten,
Boelo
 
Geen ervaring met hielspoor, wel met zooltjes. Bij mij heeft het doorzakken van de voeten in combinatie met lopen met rugzak geresulteerd in mortons neuralgie oftewel beklemde zenuw tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje. Fijn aan beide voeten, dus ik loop niet schuin. (lachte zij als boerin met kiespijn)

Opties waren van ergst naar minst erg: zenuw operatief verwijderen, zenuw voor bepaalde tijd lamspuiten en zooltjes. De eerste verrek ik, omdat ik er op makkelijkere manieren mee kan leven, aan het tweede kleeft (ook, als aan het eerste) een risico dat er een neveneffect optreden kan en zooltjes, sja, zooltjes verlichten. Zonder zooltjes kan ik gewoon niet met rugzak lopen of zelfs zonder rugzak gedurende enige tijd. Met zooltjes echter... nouja, ik ben net een paar uur terug van een weekje GR5-en met tent-op-rug. Zoals veel mensen wel 'iets' hebben dat ze irriteert, gaan ze toch door. Zo hoort er bij mij bij, dat ik zo af en toe even een minuut of twee de druk van de voeten moet halen om de zenuw die over de emmer raakt even te laten slinken, maar hey, twintig kilometer per dag deed ik toch maar wel.

Ik kan in mijn dagelijks leven niet zonder ellende zonder mijn zooltjes, maar dat kon ik ook niet meer toen mij nog geen zooltjes aangemeten waren. Nu mèt zooltjes merk ik niets bij alles wat ik doe, van staand/lopend werk tot een wandeling met de honden of een middagje shoppen (en iedereen weet dat dat erger voor je voeten is dan een dag hiken :) )
 
Hi Roel,

Mijn vriendin heeft maanden lopen worstelen met een zeer pijnlijke hielspoor. Van alles geprobeerd waaronder zooltjes met zachte stukjes onder hiel, of zelfs gaten onder de hiel. Uiteindelijk de gang naar een podotherapeut gemaakt die twee weken nodig had om zooltjes op maat te maken, die doorzakken van voorvoet heel precies compenseerde. En gek genoeg op die hiel geen aanpassingen. Binnen twee weken was de pijn over en na nog een paar weken was 20 25 km geen probleem meer. Na drie weken een keer terug geweest voor een kleine aanpassing aan zooltjes om blaar vorming te voorkomen. Zooltjes gaan nu alweer 3 jaar mee en geen enkele probleem meer. Zolang ze op de zooltjes blijft lopen. Afstanden lopen zonder zooltjes en de hielspoor is vrijwel direct weer terug.

Moraal van het verhaal wat mij betreft met hiel spoor zo snel mogelijk zooltjes aan laten meten ter compensatie van de oorzaak. Hoe eerder hoe beter. Een eenmaal ontstane verharding in de peesplaat op de hiel gaat niet meer weg. Niet gaan experimenteren met goedkope inleg zooltjes , maar echt aan laten meten. Hoe preciezer hoe beter.

MVG

Rolf
 
Hoi Roel,

Inderdaad, geen symptoombestrijding, maar corrigerende zooltjes.

Maar let op, het vak van podotherapeut is geen beschermd vak. Ik kan je in Dordt eentje noemen waar je beter niet heen kunt gaan.

Ik had ook een milde pijn die deed vaag denken aan hielspoor (gelukkig niets dat lijkt op wat ik hierboven zoal lees).
Ik nam alleen geen genoegen met het oordeel van de huisarts en de hooguit wat verzachtende zooltjes van de eerste podotherapeut. En dus zocht ik verder.

Een goede podotherapeut zal eerst uitgebreid kijken naar de oorzaken, hoe je loopt en wat je voor andere mogelijk gerelateerde klachten hebt. De tweede podotherapeut die ik had wilde zelfs eerst röntgenfoto's zien.

Door jouw formulering lijkt het of "hij", degene van de diagnose, zelf niets aan de behandeling doet. Dus vermoedelijk bedoelt "hij" standaardzooltjes die in de handel zijn, maar een goede podotherapeut laat ook maatwerk-zooltjes maken.

Succes!

Marla
 
Waarschijnlijk zul je hier en daar de termen podoloog en podotherapeut horen. De laatste heeft een jaar langer doorgestudeerd, kijkt niet alleen naar je voeten, maar ook naar je manier van lopen.
Ik loop zelf bij een sportpodotherapeut in Rijswijk ZH. Ze meten daar zooltjes aan en maken ze zelf. Hoewel ik andere klachten had dan een hielspoor heb ik er erg veel baat bij.
Mocht je meer willen weten dan kan ik je altijd N.A.W. gegevens geven(heb ik nu ff niet bij de hand en ik moet zo weg)

groetjes, Mirjam
 
Hi Roel,

De podotherapeut die mijn zooltjes heeft gemaakt (voor andere reden dan hielspoor) was ook een prutser, ik heb van de zooltjes juist een hielspoor gekregen..... :(
Dus ook de term 'therapeut' biedt je geen zekerheid. Als je voor zooltjes kiest, ga dan naar iemand waarvan je zeker weet dat die goed is. Ik kan je er in Den Haag en Capelle ook noemen die níet voldoen. Het adres wat Mirjam noemt is ook degene die ik in de praktijk altijd aanraadde. Ik hoorde er van patienten veel goede verhalen over.

Zooltjes op zich, ik ben er wat huiverig voor, inderdaad omdat er geen weg terug is (of heel moeilijk). Het ligt dus helemaal aan de bouw en stand van de voet of zooltjes noodzakelijk zijn of niet.
Wat betreft nu: hielspoor ontstaat door een irritatie aan de pees onder je voet die aanhecht op de hiel. Uiteindelijk krijg je een verharding in de pees en dan wordt het lastig.
Bij de eerste pijnsymptomen is goed rekken na lopen een must.
Zachte zolen met een goede demping idem.

Mijn weg om eraf te komen was veel rekken en..... veel lopen en trainen dus en daarmee de belastbaarheid te verhogen zodat de bewuste spier niet zo gemakkelijk meer geirriteerd raakt) ;) .
Denk ook eens aan waar je in huis op loopt. Sokken dempen bijvoorbeeld niet zo geweldig. Zelf heb ik in die periode enkel op mijn Teva Mush slippers gelopen (de modeteva's met de hele dikke zwarte zool) en zweer daar dus echt bij (niet bedoeld als reclame en nope ik heb geen aandelen).

Maargoed, just my two cents.......

Heel veel sterkte ermee, t is een naar probleem x(
Petra
-PS: en training enzo uiteraard altijd onder begeleiding van een oefen- of fysiotherapeut
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan