High-tech: puur toys for boys?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.

Rkoome

Administrator
Forumleiding
Hallo allemaal,

In een thema-artikel dat op de site verschijnt (http://www.hiking-site.nl/themas/thema_2004-10-15.php) schrijf ik over de toenemende hoeveelheid van hi-tech gadgets die we met mee schijnen te moeten zeulen om nog te kunnen genieten van de natuur. De GSM is natuurlijk het meest gebruikte item, maar steeds meer mensen kunnen ook niet meer op pad zonder digitale camera, MP3-speler en GPS. Een Suunto, Techtrail of Polar mag natuurlijk ook niet vergeten worden.

Reden voor dit artikel is een mailtje dat ik laatste kreeg van een vriend die me vroeg om een GPS-track van een route die ik ondanks gelopen had. Toen ik antwoordde dat ik wel een beschrijving had, maar geen track, kreeg ik als antwoord dat een beschrijving te onhandig was! De kans op fout lopen was dan te groot. Aangezien dezelfde vriend kort geleden ook vol trots een verrekijker met ingebouwde digitale camera liet zien begon ik voor me zelf eens een inventarisatie te maken van wat voor gadgets ik zelf eigenlijk meezeul: GSM, GPS, wristop computer (Suunto), digitale camera en (af en toe) een PDA met digitale kaarten. Maar het kan dus schijnbaar nog gekker.

Belangrijkste vraag voor veel wandelaars lijkt immers te worden waar en wanneer er weer electronisch kan worden opladen. Het opladen van het eigen lichaam (eten en drinken) is van ondergeschikt belang lijkt het wel.

Wat is jullie ervaring met en mening over deze trend van steeds meer high-tech gadgets? Alleen nog maar een paalkameerplek met WiFi? Weg met de wandelgids op papier, doe maar een track-file met waypoints? En hoe gaan jullie om de nieuwe gadgets? Kortom: goede ontwikkeling of puur toys for boys?

Raymond
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

hé Raym..

Je weet wel hoe ik erover denk denk ik.. We hebben het hier wel vaker over gehad op dit forum.

Afhankelijk van je doel kunnen deze gadgets erg handig zijn. Echt nodig zijn ze echter nooit. De mens heeft immers de hele wereld ontdekt zonder deze apparaten. Mensen die beweren dat ze bijvoorbeeld een gps ‘nodig’ hebben, hebben ‘het’ dus niet begrepen.

Het gros van deze gadgets zijn bedacht met een, an sich, zinvol doel. Alle gadgets hebben wel degelijk bestaansrecht. Een topsporter kan niet zonder zijn Polar, en een sluipschutter niet zonder zijn nachtkijker.. Dus om te beweren dat het alleen toys zijn gaat me te ver. Het is de gebruiker die bepaalt of het een ‘toy’ wordt of niet.
En daar zijn inderdaad vele ‘buitensporters’ het spoor bijster geraakt. Da’s ook mijn waarneming.

Jouw voorbeeld herken ik goed. Niet eens daar waar het iets electrisch aangaat.. Tijdje terug kwam een compadre (wiens naam ik niet zal noemen ;) ) van me er, een dag voor een hoogalpien klimbivak van een week achter dat zijn nieuw gekocht klimjack ernstig onder verwachting presteerde. Alleen al van de parkeerplaats naar de plaatselijke supermarkt lopen (in Vent, want daar waren we) maakte ‘m zeiknat van binnen. We hebben die avond hemel en aarde bewogen een nieuw jack te kopen.. op deuren gebonst.. en diep na sluitingstijd het complete assortiment klimjacks van de plaatselijke sportboer gepast. Uiteindelijk, niet bereid honderden euro’s teveel uit te geven voor een ouwe generatie paclite, toch maar in z’n Epic (MH, want daar ging het over) vertrokken. Uiteindelijk heeft compadre het hooguit iets minder comfortabel gehad en was de paniekerige zoektocht naar een welgoedademende jas achteraf erg komisch. (of had je nou je Epicje thuisgelaten en alleen je apex meegenomen?? In ieder geval.. zoiets…)
Wat ik zeggen wil is dat we wel heel erg gewend zijn geraakt aan de luxe waarmee we ons in buitensportland omringen. Het is bijna zover dat we, als we ons polyester basislaagje vergeten zijn, we het gewoon verdommen te vertrekken in katoenen ondergoed. Da’s namelijk gevaarlijk!!

Inmiddels ben ik zeer gehecht geraakt aan mijn Suunto. Samen met mijn hoofdlamp zijn dit de enige apparaten die op batterijen lopen die ik tot mijn standaarduitrusting reken. De rest heb ik nooit gemist en heb ik dan ook geen behoefte aan. De koplamp beschouw ik als enige echt ‘onmisbaar’. Klimmen met een knijpkat wordt lastig. Gelukkig gaan door de leds van tegenwoordig de batterijen een stuk langer mee.


Goeie topic Raym..

:7
martinus
 
ff ter nuancering..

Ik heb het hier natuurlijk over amateurs hè.. Voor professionele buitensporters met commerciële belangen waait de vlag wat anders..

grüssi
 
Tja,
ik heb wel eens een onderzoek gelezen waarin mannen in dit geval opgedeeld werden in een aantal types. Het fijne weet ik er allemaal niet meer van, maar een groep werdt bestempeld als "Piloten":

Van jongs af aan gek op knopkes, displaytjes en pieptoontjes. hoe meer functies des te beter.

Aan mij is dat allemaal niet besteed:
GPS: Prachtig! Op zee, of in de woestijn.
Ik kom nooit in of op beiden dus ik zal er nooit een stuiver voor uitgeven.
Digitale kompassen en-of hoogtemeters:
Duur, onbetrouwbaar (batterijen!!!) en nog eens onbetrouwbaar: ze verlopen als de pest. Ik ben nog wel eens stug naar het westen gelopen, waar we ook heen gingen, later bleek het digitale kompas nog niet geijkt te zijn die dag.)

Verder is de interesse voor gadgets (electronische dan) bij mij nul, nul.

Mijn gadgets zijn meestal:
Telefoon, staat 95% van de tijd uit, is meer voor "als" bedoeld
kompas, gewoon een Silvaatje
En sinds een paar maanden dan een digitale fotocamera, handig en makkelijk en op den duur goedkoper dan analoog. Vooral het kleine formaat vs. kwaliteit sprak me erg aan.

Verder lekker prutsen met natte kaarten, wegwaaiendepapieren beschrijvingen.
Ik sluit me bij Martin aa dat we in ons geval deze spullen zelden of nooit echt NODIG hebben, het is eerder bij veel mensen een speelgoedje, en in geval van GPS ontstaat er zelfs een nieuwe tak van buitensport: geocachen, en dat is toch echt proffesioneel verstoppertje spelen, meer niet.

(Niets mis mee hoor, alleen niet mijn ding.)

Rob
Die zelfs Leki stokken al een gadget vindt :D :D

Yr DDraig Goch


Rob Plas
http://www.twenot.nl:D
 
:)

Yo Rob..
Ik blijf ervan overtuigd dat geocachen is uitgevonden door mensen die na aanschaf van een gps erachter kwamen dat ze er eigenlijk niks mee konden.. Uit verveling zeg maar.. (of is dit heeel cynisch }( )

Aan de andere kant.. Ieder z'n lol. In 2000 kon ik de voetbal EK geweldig volgen via de wereldontvanger toen ik in the middle of f*cking nowhere, met een kano op een eilandje in een Zweeds meer geraakte.. Best leuk als je een week geen mens tegen komt, Jack van Gelder.. heb je gelijk voor een week genoeg..
Bergetappes in de Tour heb ik ook nog weleens vanuit een bivak gevolgd met den wereldontvanger.
Uiteraard de camera.. Gaat vaak mee. De GSM ook. Maar meer om het thuisfront met sporadische sms-jes te verblijden. Ik koester me in de overtuiging dat als het moment daar is ik toch geen bereik heb. Zo wel is dat mazzel dan.. Dusss.. Fluitje, spiegeltje, eventueel signaalpatroontje, oranje bivakzak, op de hoogte zijn van de procedures en het alpiene noodsignaal.. Wèl de noodzakelijke noodnummers in de gsm gestopt, just in case..

Kaiserschmarn..
 
Ik ben er het grotendeels mee eens.
Het grappige is dat ik ooit een Avocet hoogtemeter heb gehad. Nadat er ieder jaar wel een nieuwe batterij in moest, wat 25 euro koste, gaf hij ook eens een keer storing onderweg. De moeite die ik vervolgens moest doen om een ouderwetse hoogtemeter van Thommen te vinden was aanzienlijk. Omdat de 6000 meter niet meer leverbaar was kreeg ik de 9000 met 20% korting. Hierbij had ik nog de indruk dat ze deze aan de straatstenen niet meer kwijt konden. En dat terwijl Thommen een hele goede reputatie had opgebouwd wat degelijkheid en betrouwbaarheid betreft.
Ik heb een zaklamp bij me, een GSM wat zich deze zomer bewezen heeft omdat ik dringend terug moest naar Nederland, een horloge, die ik in het dagelijkse leven niet eens bij me heb en een gewone camera.
Wat camera's betreft werken die allemaal op batterijen of je nu digitaal hebt of kleinbeeld. De ouderwetse mechanische camera's zijn van het formaat + 1 kilo. Digitaal vreet misschien meer batterijen maar toch.
Waar ik zelf ook niet zo weg van ben is een multifuncioneel apparaat.
Hoogtemeter, kompas, (nu ook GPS en straks ook nog GSM) in één.
Mocht het apparaat het begeven, is het alleen al bij low batterij, heb je gelijk niets meer.
Als je bij meerdere items één uitvalt, heb je altijd de andere nog.

Voor zover mijn standpunt.

Peter.
 
Tja, ik zie ze ook de gadgetverzamelaars maar heb het gevoel dat het toch nog maar een klein groepje is terwijl de meeste mensen nog zonder al die batterijverslindende rommel op stap/trap gaan.
Mijn hi-tech voorraad is beperkt tot een GSM, fietscompu en palmtop (die ik beide alleen op de fiets bij me heb, niet als ik loop) en een fotoestel met good-old fotorolletjes.
GSM staat zelden aan, is meer ter gemoedsrust van mijn ouders omdat ze dan het idee hebben dat ik om hulp kan bellen. Heb ze maar niet verteld dat als je van een berg kukelt de kans is dat je dusdanig in de kreukels ligt dat dat bellen er niet in zit - als je al ontvangst hebt.
En ik beken schuld, ik heb een MP3-spelertje - sommige mensen lezen 's avonds graag een boek, ik heb liever een muziekje. Ach, en verder hou ik het op een kompas, ben nog nooit echt verdwaald, wel af en toe de weg kwijt omdat ik te eigenwijs was om op de kaart te kijken.
Volgens mij is al dat elektronische spul niet bevorderlijk voor het toch al zwaar onderontwikkelde (ivm andere diersoorten bedoel ik) overlevingsinstinct van de mens. Je gaat er op rekenen, en waar blijf je dan als het je in de steek laat?

Groetz,
Dennis

- Gaat 20 nov. wel spelen met een Suunto. Kijken, kijken, niet kopen:7 -
 
ik probeer juist mijn high-tech spul, voor zover ik ze heb, te vervangen met eenvoudigere en betrouwbaardere dingen. DIe hightech spull vind ik te duur en te onbetrouwbaar. Ik neem toch het goede oude vertouwde mee als back-up als ik ze zou meenemen.
 
He mensen,

High-tech spulletjes zijn leuk. Tenminste, ik vind het ovrer het algemeen mooi spul maar meteen ook onbetaalbaar voor mij dus hou mij er verre van...

Heb ook altijd een koplamp bij me, mijn horloge (die niet echt Hi-tech is) en een digitale camera. En mijn GPS, de meest simpele van Garmin, geen gedoe met kaarten uploaden enzo. Voor de rest heb ik niets nodig volgens mij want we zijn altijd weer thuis gekomen.

Een paar dagen geleden in de woestijn was ik trouwens erg blij met de GPS want zelfs de gids wist de weg niet meer.

Duncan.
 
Toevalllig zie ik dat tot nu alleen de 'boys' gereageerd hebben.
volgens mij zal er altijd een zeker spanningsveld zijn tussen hetgeen 'ontdekt' en ontwikkeld wordt en eat werkelijk nodig is. Ook al heb ik geen ervaring in de woestijn, ook daar kun je toch ooit weer ontdekken waar het oosten etc ligt?
Het markt principe is er volgens mij op gericht dat er een behoefte gecreerd wordt, vervolgens denkt de consument dat hij niet zonder kan, want iedreen heeft het. Daar ik nog nauwelijks met en gewoon compas kan omgaan, heb ik dus ook geheel geen behoefte aan een GPS, bij sport merk ik zelf wel als mijn hart in mijn oren bonst dat mijn hartslag hoog is, dus wat moet ik dan met een meter, zeker als ik ook weer merk dat het binnen een tijd weer normaal is. Natuurlijk het zijn hulpmiddelen en er zijn vast mensen die er geweldig gebruik van maken. Na een vervelende ervaring in het buitenland,is het enige dat ik heb een mobiel telefoon, een hele simpele zonder camera en andre toesters en bellen alleen om -soms- bereikbaar te zijn en om in geval van nood iemand te kunnen bereiken. Maar volgens mijn kinderen behoor ik ook tot de dinosaurissen, dus dat zal wel van invloed wezen.

Ali:9
 
Ik heb dezelfde ervaring met de Thommen. Zoeken achter een 6000 en dan uiteindelijk een 9000 met 25% korting krijgen. Soit, als ik ooit nog de Everest .... verbeter, de K2 ..... wil doen heb ik tenminste geen nieuwe hoogtemeter nodig.
 
Tja, wat wil je bereiken met een hartslagmeter? Als je er alleen op wil kijken of je hartslag niet te hoog is heb je er inderdaad niks aan, maar als trainingsgereedschap is zo'n ding erg handig. Als je namelijk je hart in je oren voelt bonzen ben je al ruim over je omslagpunt heen en da's trainingstechnisch niet zo zinvol.
Vandaar dat ik 's winters train (op de fiets) met hartslagmeter, maar op fietsvakantie ga zonder, dan luister ik gewoon naar mijn lijf...

Groetz,
Dennis
 
Zal ook eens proberen een "echt" antwoord te geven.

Wat ik meeneem op een gemiddelde wandeltocht: digitale camera (geen compacte, met flinke zoomlens en flink geheugen), sinds kort een GSM (is van t werk, zou er zelf geen kopen), hoofdlamp met leds, een analoog kompas, en analoge kaarten.
Op een gemiddelde fietstocht: Fietscomputer met oa. hartslag, temperatuur en hoogtemeter (logt de meeste gegevens ook), fietsverlichting op accu's, analoge kaarten, analoog kompas.
Verder heb ik voor OV-reizen een cd-mp3speler.

Vind het een redelijk beperkt lijstje, en wilde het graag zo houden. Ik ben wel echter iemand die het liefst de elektronische spullen die ik heb, zo compleet mogelijk heb. Vandaar dus een vrij luxe digitale camera, mp3-speler en fietscomputer. Hoe meer functies, hoe beter. Het is natuurlijk wel zo dat je zeker niet alle functies gebruikt, maar dat maakt niet uit.

Een GPS zou ik enkel kopen (staat op verlanglijstje) om op de fiets lange afstanden af te leggen zonder telkens op de kaart te hoeven kijken. Ik ben op de fiets duidelijk anders dan tijdens wandeltochten. Op de fiets rij ik zo hard mogelijk van A naar B (mijn fiets is dan ook mijn hoofd vervoersmiddel, en ga liever ergens op de fiets naartoe, dan met OV), te voet loop ik graag een stukje om en neem alle tijd om kaart te lezen, en van de omgeving te genieten. Daar hoort wat mij betreft geen GPS bij.

>Kortom: goede ontwikkeling of puur toys for boys?

Goede ontwikkeling! Spullen worden kleiner, goedkoper, meer geintegreerd, dat is goed. Ik hou van gadgets, voor bepaalde doelen. Ik hou er zeker ook van om op pad te gaan zonder gadgets. Wandelen in de natuur, inclusief het kamperen erin, die je soms gewoon om weg te zijn. En hoe minder "beschaving" bij je, hoe beter. Soms kan je dan de luxe van thuis weer beter waarderen.

grtz
Henk
 
>Ook al heb ik geen ervaring in de woestijn, ook daar kun
>je toch ooit weer ontdekken waar het oosten etc ligt?

>Ali:9

Weten waar het oosten is is lang niet altijd genoeg.
Je moet ook weten waar je zit om je richting te kunnen bepalen.

Peter.
20.000
 
Hoi

Ik ben altijd erg in voor al die leuke electronische gadgets, heb een sms duim enzo. Tijdens het wandelen is het juist veel minder.
Ik heb op mijn wandelingen het volgende bij me:

-hoofdlamp (ideaal voor het opzetten van tent in het donker of om nog ff iets te lezen ofzo)

-mobiele telefoon (staat standaard uit, op een uurtje per dag na, alleen voor geval van nood, wordt er zelfs chagie van als mensen me toch bellen)

-GPS (voor mij echt een speeltje, ik loop meestal duidelijke paden, en bepaal de route met de kaart, vind het echter wel leuk om achteraf te kunnen zien hoeveel ik gelopen heb, en om de track op de kaart te kunnen zetten)

Verder heb ik altijd toch een kompas bij me en gebruik ik nog een gewone normale camera met diarolletjes, dat digitale wil er bij mij nog niet echt in. En ook een boek doet het bij mij nog prima.
Die GPS is er gekomen nadat we een keer een tocht in Zweden gemaakt hadden zonder paden, en daar bleek dat het navigeren met kompas als je door een groot zweeds bos loopt niet echt ideaal is (al kan het uiteraard wel). Voor een volgende keer heb ik toen een GPS aangeschaft, al gebruik ik hem nu (tijdens het wandelen) eigenlijk alleen als een soort fietscomputer die de afstand en route bijhoudt voor me. Tijdens mijn werk als reisgids op Spitsbergen heb ik hem wel gebruikt om in de mist ons schip weer terug te vinden.

Zo'n multi functioneel aparaat lijkt mij inderdaad ook niet echt wat, op zich wel handig, maar als er dan 1 ding stuk gaat, heb je gelijk niks meer. Dan liever iets meer mee en allemaal kleine afzonderlijke dingen die stuk kunnen gaan.

Voor zover mijn mening

Groeten Arjen
 
Ik beperk mij tot 3 dingen

Hoofdlamp en GSM is wat ik tot nu toe op batterijen heb. Ik zou echter ook nog wel een mp3 spelertje willen omdat ik vaak alleen weg ben en dan onder de sterren een lekker muziekje+boek

Fototoestel is gewoon met rolletje, horloge is analoog en werkt op zonneenergie.

Zoals ik het zie zijn het echt gewoon toys for boys. Wat moet je in hemelsnaam met een GPS, ik vertrouw wel op m'n kompas(kunde).

Ik wil graag voelen dat ik leef en niet dat ik geleefd word (als je snap wat ik bedoel)

Stephan

*Kreeg laatst de Microlantern van Primus kado > dat is de ultieme gadget*
 
Toys for boys.............. Dat vraaaaaaagt om een reactie natuurlijk :) !

Ok, Wij (Carl en ik) lopen met de GPS als ut moet (toendra, woestijn) en ik moet zeggen dat we het zonder dat ding waarschijnlijk niet hadden naverteld in Wadi Rum (Jordanie). Ok, ok, Carl was het kompas vergeten, dat compliceerde de zaak.... Uiteindelijk waren we vast wel weer in de bewoonde wereld gekomen, maar in de woestijn heb je gewoon geen water en we hadden voor 3 dagen bij ons en niet langer! Dankzij de GPS lukte het allemaal prima.
Als de kans bestaat op het niet hebben van orientatiepunten (woestijn dus, toendra of bv white-out), dan gaat bij ons de GPS in de rugzak.
In het begin was het natuurlijk ook een leuk speeldingetje, maar ik geloof toch dat ik liever een extra snickers bij me heb dan een 'speeltje' .

Verder is het 'mobieltje' leuk als je weet dat je ontvangst gaat hebben, anders blijft die ook gewoon achter.

De digitale camera gaan we volgende week es uittesten...... ipv die megazware spiegelreflex.

Groetsels
Petra
-die zich afvraagt wat dan toys for girls zijn.......;-)
 
Tja, als ik voor mezelf kijk, zijn het voor mij echt toys. Niks meer en niks minder. Wat heb ik bij me:

Hoofdlampje (vind ik onmisbaar)
Horloge (met hoogte meter, voor de lol, was niet duur)
Digitale camara (en bij verre reizen ook nog normale, want die neemt mooiere foto's)

En sinds kort een GPS (ook een koopje). Maar na het initele spelen zit die voornamelijk achter in de rugzak voor het geval dat. Net zoals het kompas. Meestal navigeer ik alleen op kaart.

Wat ik wel zou willen, is een goede PDA die ook GPS kan en die ik onderweg kan opladen dmv zonneenergie. Waterdicht is en tegen een stootje kan. Ideaal lijkt me dat.
1) navigatie
2) Complete boeken mee
3) MP3tjes mee
4) spelletjes mee

Mijn huidige PDA heb ik wel eens meegenomen, maar die is te snel leeg. Na een uurtje of 2 lezen is het gedaan met de fun. En ik vind het te kwetsbaar.


O'ja een GSM heb ik nog nooit meegenomen. Zal ook niet snel gebeuren als het aan mij ligt.
 
Gadgets...

Aan mij ook niet zo besteed. Tot nu toe altijd alles met kaart en kompas op kunnen lossen, en dat gaat prima. Ik heb nooit de behoefte gevoeld met een gps op pad te gaan, ook al is het geocachen wel grappig.

Ik heb een hartslagmeter van Polar, maar die gebruik ik tijdens het lopen niet. Alleen als ik gericht train op de mountainbike. Verder een goedkope hoogtemeter van de LIDL (niet weer die discussie... :) ) Ooit eens gekocht om te kijken of het wat is, en het is wel grappig. Niet noodzakelijk in ieder geval. Een telefoon heb ik wel bij me, maar staat meestal uit, en doe ik alleen 's avonds even aan om te kijken of er nog mensen zijn die zich zorgen maken. Stappentellers... nee....

En verder... M'n oude Spiegelreflexcamera is zo'n zwaar bakbeest dat er geen gadgets meer bij kunnen, dan wordt de rugzak te zwaar. Ik zou best een keer een digitale SLR willen, maar maak me zorgen om de batterij-bevoorrading. Misschien dat het alsnog een normale spiegelreflex wordt, maar dan wel een lichtere dan ik nu heb. Maar dat moet zeker lukken. Tegenwoordig maken ze die dingen niet meer van staal :)

Pieter
-Gearfreak op niet-elektronisch gebied-


Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

ikzelf sluit me bij Rob aan, verder dan een telefoon, kompas en digitale camera gaan er bij mij niet mee. Ben van mening dat een overkill aan gadgets niet bijdragen aan mijn beleving van avontuur.

De rest zijn leuke speeltjes, dat wel, maar meestal niet bijzonder nuttig. Maar dan ben ik ook een amateur he.


Mvgr,
Frank.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan