Hiken in de Sneeuw


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste Hiking-Site vrienden,

tussen kerst en oud&nieuw wil ik een dag of 6 gaan hiken in de sneeuw. Ik denk aan de Vogezen of de bayerse Alpen. Ik wil niet met een tent aan de slag, te koud, maar wel eventueel in Abri's slapen. Ook refugee's of de duitse tegenhanger zijn welkom.

Wie weet wat er in die periode allemaal open is? Wie weet een mooie route? Wie heeft ervaringen met dagafstanden in de sneeuw met sneeuwschoenen? Wie heeft er ervaringen met het slapen in abri's. In mijn optiek zijn dit half-open of gesloten huisjes, waar je soms vuur kunt stoken.

Kort gezegd. Wie kan zijn ervaringen met me delen?

Alvast bedankt,

gr, Just
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi,
Ik heb indertijd eens een overzicht gegeven op deze site van onbemande hutten die ik in de loop van de laatste jaren ben tegengekomen in de Vogezen.
http://www.hiking-site.nl/messages/129_1927.php
Als ik ze zou selekteren op hun degelijkheid zou ik volgende hutten kunnen aanraden
Kaart 3619OT (bussang-La bresse) Op deze kaart zijn er voldoende abris om een 6-daagse uit te stippelen lijkt mij.
C-7 :chalet +++w
C-8 :abri +++w ten noorden van adamskopf (overnachting)
C-8:refuge de la mereuille (zou ik nu ++ geven)
F-5 : Chalet du rupt de la sausse +++w (overnachting)
I-8:nieuwe hut(staat niet op kaart-op kruising tussen rode rechthoek en blauw-wit-blauw)+++W(bron ten NO hut)(overnachting-prachtig uitzicht op Dollervallei en alpen)
J-6: chalet (la petite chaume) +++w (bron ten NO van hut) (overnachting)
J-4: (niet op kaart-> bij pt. de vue)+++w (overnachting-prachtig uitzicht)
H-7 : chalet St-Hubert+++w(richting col de bussang) (overnachting)
G-7: Chalet de l’union+++w(ten W rechts van pad.Constructie om water te kanaliseren was stuk) (overnachting)
H-6 : Chalet des evaux+++
I-10 : abri la mesange +++w (overnachting)

Kaart 3719OT(grand-ballon)
B-6: abri +++w(ten ZW- links beneden pad. Ook een bron in bocht-rechts van pad/groter debiet) (overnachting)
H-3:col de judenhut +++w (overnachting) hut was toen +++bevolkt

Kaart 3717ET (sélestat-ribeauvillé
J-4: kiosk(fontaine du chevreuil-open hut) +(+)w
A-5/6: kiosque jadelot ++(terras van houten planken/mooi uitzicht op dal/enkel bij stabiel weer/hut zelf heeft zand als ondergrond
B-6 : petit kiosque(open hut) +++w(overnachting)

http://www.hiking-site.nl/schrijfblok_20030201-2.php is het verhaal van een 4-daagse (najaar, zonder sneeuw).Ik heb geen sneeuwervaring.Mij lijkt dat de etappes te lang zijn als er sneeuw zou liggen.Er zijn wel hutten met een degelijke kachel maar heel dikwijls ligt er geen hout om op te stoken.
Ik hoor het wel als je meer zou willen weten.

Ivo
 
Just.

Zoiets is erg leuk en erg aan te bevelen.
Alleen weet ik niet wat warmer is.
Volgens mij is een klein tentje warmer dan een abri omdat de afgesloten ruimte die je met je eigen lichaamswarmte moet verwarmen in een tent beduidend kleiner is dan in een abri en ook nog dubbelwandig.
Dan kan je aan een kleine kaars genoeg hebben om de ruimte te verwarmen.
Maar er zijn natuurlijk ook tenten die erg goed ventileren en daardoor te koud kunnen zijn dat abri's toch aan te bevelen zijn.
Zo was ook mijn oude TNF tadpole.
Daar was de ruimte tussen de grond en buitentent zo groot, en het muskietengaas in de binnentent zo veel, dat het op een foute locatie erg tochtig en koud kon zijn in de winter.
Dan was een goede abri toch meer aan te bevelen.
Daarnaast ben je met een tent wel iets flexibeler.

De vraag of de Vogezen of de Beierse alpen is wat moeilijk te beantwoorden.
Voor een 6 daagse toch zou ik eerder vor de Vogezen kiezen.
Het is niet zo hoog en de pasages zijn meestal beter te doen.
Voor 6 dagen in de Beierse Alpen heb je meer kans dat je een pasage hebt die te hoog is en risicovol door te veel sneeuw, of gewoon te zwaar omdat je tot je liezen in de sneeuw zakt.
Dat is iets wat mij al enkele malen gebeurt is in de Beierse Alpen toen ik nog in München woonde.
Rond 1400 meter die toestanden terwijl de col op 1900 meter lag.
Hoewel rond Garmisch Partenkirchen weet ik wel een leuke optie maar zal uiteindelijk te veel door de civilisatie gaan denk ik.
Maar het is natuurlijk ook afhankelijk van of er veel sneeuw gevallen is of niet en dat is niet altijd voorspelbaar.

C.M.
D'Oude Vos.

(Lassen wir einem Fuchs trinken gehen).
 
Dag Peter,

ik was even vergeten te melden dat ik sneeuwschoenen mee neem voor het geval er een hoop van het witte goedje naar beneden komt.

Jouw advies voor de tent is zeer welkom. Ik had me dat niet gerealiseerd, alleen hoop ik eigenlijk abri's te vinden waar ik een vuur kan stoken. Ik weet dat ze bestaan. zoals jouw voorganger op het forum al schreef, is het de vraag of er hout ligt, of te vinden in. Het zal wel niet zo makkelijk gaan als tijdens het Speleoweekend ;)

(Alhoewel, met een dronke kop een kruiwagen met 6 boomstammen en een klapband duwen nou ook weer niet zo simpel is ;)

Ook willen we eventueel in ferme auberges overnachten. Wel zo comfortabel. Met deze opmerking haal ik vast de hoon van de hiking-site puristen over me heen, so be it!

Maar ja, als ik dan maar 1 of 2 nachten buiten slaap is een hele campeer uitrusting weer een hoop gesjouw.

Wat een dilemma's! En dan heb ik nog niet eens besloten voor de route. Wel weet ik al dat het de vogezen word. Raar toch, ik kom op internet twee spellingen tegen. Vosges en Vosgies. Iemand een idee welke nou de ware is?

Gr, Just
 
Dag Ivo,

bedankt voor je zeer uitgebreidde posting. Hier heb ik zeker wat aan. Maak me alleen wat zorgen over het eventuele brandhout. Ligt het daar? Zo ja, mag je dat gebruiken. (wie verzorgd het eigenlijk?) is het te vinden? Open hutten heb ik al afgeschreven.

Ben in ieder geval weer iets wijzer. Dank!

gr, Just
 
Nice plan Just!

Wij zijn ook heftig aan het plannen in dat gebied. Ook wij gaan voor het eerst de sneeuwschoenen onderbinden en qua route kiezen merken we dat het echt heeeeeel anders is dan in de zomer een tochie lopen.
Peter: Is het te doen om in 6 dagen het rondje om de Watzmann te lopen op sneeuwschoenen?

Groetsels
Petra
-vond het nie handig NOG een thread hierover te openen......
 
The Miniman

Voor diegene die ook wta steiler gaan als alleen de glooiende wandelpaden: vergeet je stijgijzers niet! Als het nl. een graadje of 10 heeft gevroren is die toplaag de eerste uren (rond 6-8 uur in de ochtend) dermate hard dat het lopen op sneeuwschoenen (traverseren en steilere stukken)absoluut geen vertrouwen geeft. Een paar ijzertjes zijn dan een geschenk uit de hemel!!

Veel plezier,

Edgar
 
Sneeuwschoenen, stijgijzers en pickels liggen al klaar! ;-)
Ohja, en een warme slaapzak en vooral veeeeeel vreten :9 !!!!

Groetsels
Petra
-was ut maar vast kerstmis......
 
Ik zag enkele onnauwkeurigheden in mijn vorige posting. Heb er nog maar wat info bijgestoken wat ik mij nog kon herinneren over de kachels. Stel er je echt niet veel van voor. Heel dikwijls heb je nog heel wat werk met de kachel leeg te maken voor je kan starten,zijn ze soms erg klein zodat je nogal wat werk hebt met het verzagen van hout (wat je meestal rondom de hut zal moeten gaan vergaren dus zijn zaag en bijl soms erg nuttig Maak je geen zorgen over het hout. Bossen zijn er genoeg, dode takken soms wel zeldzaam . Met weinig droge stof is nat hout soms moeilijk aan de gang te krijgen,schoorsteenpijp wil wel eens zo roestig zijn,vol gaten dat de hut vol rook kan hangen. Tent zeker meenemen voor het geval dat…
Sommigen hutten zijn van een vereniging (la mesange is er zo een denk ik)of van club Vosgien. Heel dikwijls van een gemeentelijke overheid(met soms duidelijk vermeld dat er niet overnacht mag worden. Daarom heb ik hutten langs ‘drukke’ boswegen altijd vermeden. Het lijkt mij ook een idee om een hut voor meer als een dag te ‘reserveren’ om dan een dagtocht (kaart 3619 bestrijkt een heel gevarieerd gebied). Gerief gewoon ergens in het bos verstoppen zeker niet in de hut laten liggen.
Kaart 3619OT (bussang-La bresse)
C-7 :chalet +++w (ten zuiden van lac corbeau)-goede kachel
D-7 :refuge de la Mereuille +++ (mogelijk een prive hut. Het was er druk. Bereikbaar met auto Vorige posting over deze hut klopt niet
C-8 :abri +++w ten noorden van adamskopf (overnachting) goede kachel
F-5 : Chalet du rupt de la sausse +++w (overnachting) kachel, herinner mij niet
I-8:nieuwe hut(staat niet op kaart-op kruising tussen rode rechthoek en blauw-wit-blauw)+++W(bron ten NO hut)(overnachting-prachtig uitzicht op Dollervallei en alpen) goede kachel
J-6: chalet (la petite chaume) +++w (bron ten NO van hut) (overnachting) goede kachel (onder het afdak regelmatig houtvoorraad aangetroffen samen met bijl en zaag
J-4: (niet op kaart-> bij pt. de vue)+++w (overnachting-prachtig uitzicht) redelijk tot goede kachel (wel eens een zaag gezien)
H-7 : chalet St-Hubert+++w(richting col de bussang) (overnachting) redelijke kachel hut is soms smerig,tochtig (regelmatig wat droge takken als starter
G-7: Chalet de l’union+++w(ten W rechts van pad.Constructie om water te kanaliseren was stuk) (overnachting) goede kachel (toen lag er ook een kleine voorraad binnen Nog een hut vergeten: refuge des blancs murges op C-8 +(+) in mijn herinnering slechte kachel
Kaart 3620ET (thann-masevaux)
D-6 : abri la mesange +++w (overnachting)deze hut staat ook op bovenstaande kaart. Goede kachel (met kleine voorraad
Kaart 3719OT(grand-ballon)
B-6: abri +++w(ten ZW- links beneden pad. Ook een bron in bocht-rechts van pad/groter debiet) (overnachting) kachel ??
H-3:col de judenhut +++w (overnachting) goede kachel
Vosges of Vosgien?: ik heb het altijd op de eerste gehouden
Ivo
 
Dag Ivo,

bedankt voor je tips, alweer... Hier kan ik zeker wat mee. Ik zal je een update sturen van de hutten die ik onderweg tegenkom. Verder hebben we besloten om het relaxt te doen deze vakantie. Dus we nemen geen tent mee, maar wel een slaapzak, matje + 1 pannetje en wat droogvoer. Als we een geschikte hut vinden doen we dat, anders lopen we door naar een Refuge of Auberge. Van het voorjaar maar weer geheel zelfvoorzien aan de slag gaan. Het is niet mijn hobby om om 19:00 mijn slaapzak in te duiken omdat het voor de tent te kakakakakakoud is.

Het zal wel weer goed komen.

En nou maar hopen op sneeuw!

Bedankt voor je moeite.

gr, Just
 
Bij de laatste winterhike stonden we ook al ongeloofwaardig vroeg (20.00 aan de borrel) en lagen we er al op een zeer christelijke tijd in (22.00), zo koud was het aan de voetjes als je een tijdje buiten stond... :) Gelukkig kun je ook in de tent, in de slaapzak nog wel even een kaartje leggen, borreltje doen, of wat dan ook.
Het heeft ook wel weer wat, dat winterkamperen...

Pieter
-volgende week weer de kou in!-

"Not all those who wander are lost" -J.R.R. Tolkien
 
Hallo Allemaal.

Die Abri's zijn echt leuk en ik heb in de Vogezen al eens bij zo'n ding gestaan. Al die Abri's die ik ken, en dat zijn er niet zo veel maar staan wel op de lijst van Ivo, waren 3/4 open en nog altijd koud en winderig, die geen warmte vast houden. Zelf zou ik dan toch voor een tent kiezen. Wel nadat ik een vuurtje zou hebben gestookt natuurlijk.

Net ten zuiden van Le Grand Ballon is Ferme Auberge Le Grand Ballon.
Daar is het erg lekker eten en ik heb daar al 2 keer aan de andere kant van de weg mogen kamperen (in de zomer) maar ik weet niet of je daarin kunt slapen. Het eten is er wel erg goed.

Het Watzmann gebied ken ik niet. Ben meer rond Garmisch, Karwendel en meer naar het westen geweest. Hiervoor moet je bij Martin zijn.
Mijn routes zijn meestal tot maximaal 1500 meter hoogte maar een beetje afhankelijk wan het terrein. passages daar boven kunnen vaak erg stijl zijn waar je zeker stijgijzers nodig hebt maar dat maakt het ook fysiek als psychisch een stuk zwaarder.

Maar iets anders. Als je nog nooit in de sneeuw bent wezen kamperen, maak het dan niet te gek. Zoiets is zeker niet te vergelijken met de W.W.H. Om dan gelijk stijgijzers en pickel mee te nemen, vraag ik me even af of je net niet te ver gaat. Begin eerst gewoon even alleen met sneeuwschoenen en 2 wandelstokken.
Voor een 6 daagse tocht heb je al gauw 22 kg per persoon aan gewicht bij je en het door de sneeuw lopen is al lastig zat. Hier kijk ik zelf altijd echt naar wat noodzakelijk is en wat luxe is om zoveel mogelijk gewicht te beperken. Dan nog stijgijzers en een pickel is weer een kilo extra + dat het terrein dan nog wat extra risico's met zich mee brengt. Zoiets kun je denk ik beter opbouwen.
En wat Edgar zegt zal misschien leuk zijn om tussen 06:00 en 08:00 uur al te lopen maar zelf ben ik nooit voor 10:00 uur op pad. Tussen 06:00 en 08:00 uur is het koudste moment van de dag en dat betekend dat je rond 4:30 uur al moet op staan om te eten en je bivac op te breken en omdat je veel stilstaat dringt de kou heus wel diep in je voeten.
Zelf wacht ik altijd tot de ochtend gloren om wakker te worden en alles bij elkaar ben ik dan rond 10:00 uur op pad en dat is vaak al knap koud.

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is, anders mail je me maar.

C.M.
D'Oude Vos.

(Laten we een sneeuwgekoelde Vosje gaan drinken).
 
Hey Peter,

Na alle info hierboven denk ik zeker dat we een keer naar de Vosges gaan komende winter, klinkt superleuk!

WB de Watzmann, daar gaan we eerst es een fijn klimmetje doen met Martin. Daarna gaan we misschien het rondje doen, volgens de kaart zit er 2x een stukkie minder glooiend in, dat is de reden waarom we twijfelen en mede waarom er stijgijzers meegaan. Maar wie weet veranderen de plannen nog helemaal en besluiten we ergens anders te gaan kachelen ;-)

Waar we ook gaan lopen, we gaan zowieso de dagafstanden kort houden om het leuk te houden!
Luxe? Wat is dat? ;-) 't Enige waar we geen concessies meer op doen is eten...... In Alaska hadden we gewoonweg te weinig bij ons aan repen en dat soort dingen, gevolg: de hele nacht klappertanden in je tentje!!! Ik loop liever een tocht van een dag korter met gewoon voldoende tussendoorsnaaivoedsel bij me, dan een dag langer met van dat adventurespul.... Hoe decadent!!!!!

Ik hoop dat we niet zo 'blue' zijn als een beginner (leuke discussie: wat is een beginner ;), of is deze al gaande bij de beginnershike, I don't know, veel te lange thread ;) ).
We hebben redelijk wat tochten in behoorlijke kou gemaakt (die 22 kilo, zucht, tja, ut mot maar weer he?), gletschertochtje, in de sneeuw gelopen (zonder sneeuwschoenen: Peetje heeft geleerd, Peetje neemt nu sneeuwschoenen mee!!!) en in verijsde sneeuw gelopen: not funny en link, vandaar de stijgijzers, dan maar een kilo extra...... ;) toen hebben we helaas onze tocht moeten onderbreken (gatver, hoe verstandig :) )....

....En zo leren we iedere keer wel weer wat.....

Anyway, better safe than sorry!!!! Ben het dus helemaal met je eens dat je zeker in winterse omstandigheden jezelf niet moet gaan overschatten.

Groetsels
Petra
-is ook absoluut niet van plan risico's te gaan nemen die onnodig zijn...
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan