Hiken in IJsland: route en info


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste wandelvrienden,

Na enkele jaren lopen in spanje, frankrijk en noorwegen staat voor dit jaar een topper op het programma: IJsland!
We hebben hier zo veel goede verhalen over gehoord dat we ons niet meer laten tegenhouden door de hoge prijzen van het vliegen en het verblijf.

We hebben anderhalve week de tijd en ons programma gaat er ongeveer zo uit zien:
-eerst de bekende route lopen van Skogar naar Landmannalaugar, waarbij we af en toe kleine uitstapjes van de route maken om toppen en verborgen watervallen etc. te bekijken.
-daarna reizen we met de bus oostelijk van landmannalaugar naar het nationale park Skaftafell, waar we een paar dagtochtjes gaan maken.
-daarna reizen we met de bus naar het noorden van ijsland om rond Myvatn nog een een meerdaagse wandeling te lopen.

Is dit allemaal te doen in 2,5 week?
Heeft iemand ervaring met deze tochten?
Hoe is het busverkeer geregeld? Zijn er bijvoorbeeld wel bussen die van nationaal park naar myvatn reizen? Hoe duur is dit ongeveer en hoe lang doen we erover?
Is een vlucht van zuid naar noord een reele optie?
Zijn er gedetailleerdere kaarten te krijgen dan 1:100.000?
Weet iemand nog must-sees of heeft iemand nog goude tips?

Als iemand op 1 van deze vragen antwoord kan geven zou hij/zij mij echt onwijs helpen :) !

groetjes,
GJ
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hallo GJ,

Er komen hier nogal wat mensen die vaak naar IJsland zijn geweest, dus zij kunnen mij mooi aanvullen of verbeteren indien nodig.

Ikzelf ga over twee weken voor de derde keer die kant op.

BUSSEN
IJsland heeft een uitstekend georganiseerd bussysteem. Er zijn verschillende maatschappijen actief die allemaal in 1 schema terug te vinden zijn op internet. Je kunt tegenwoordig zelfs online boeken en krijgt dan op de meeste routes 10% korting. In de bus zelf kun je contant betalen of met een creditcard.
Per bus door IJsland is zeker niet saai, maar de prijzen kunnen flink oplopen. Zoals met alles op IJsland…

http://www.nat.is/travelguideeng/bus_stop_the_real_icelandic.htm
http://www.bsi.is

KAARTEN
Een deel van IJsland staat op kaarten 1:50000, en daarnaast zijn er kaarten van 1:100000. Van Skaftafell is een kaart van 1:25000. De wandelroutes zijn vrijwel nooit op de kaarten ingetekend.
http://www.lmi.is/landsurvey.nsf/pages/index.html

TE DOEN IN 2,5 WEEK?
Myvatn ligt nogal in een uithoek en dit kost je veel tijd en geld. Het moet wel kunnen, maar bestudeer van tevoren goed de busroutes. Want als je er bijvoorbeeld pas ter plaatse achterkomt dat je van Skaftafell naar Myvatn de nacht moet doorbrengen in Höfn kan dat lastig zijn. Sommige busroutes duren lang, maar er zitten vaak langere pauzes/uitstapjes bij).

Even snel een voorbeeld van hoe je zou kunnen reizen (opgeteld ca. 28 uur met de bus, waaronder veel langere pauzes/uitstapjes). Bedenk wel dat een busroute zoals hieronder rustig 400 euro kan gaan kosten (heel grove schatting). Een lift regelen zou je een hoop geld kunnen schelen!:

1) Nederland-Keflavik-Reykjavik (frequente flybus)
2) Reykjavik-Skogar (8:30-11:20)
3-7) Laugavegur wandeltocht
8) Landmannalaugar-Skaftafell (via Eldgja) (14:30-19:30)
9) Skaftafell
10) Skaftafell-Jokullsarlon-Hofn (14:35-16:30)
11) Hofn-Egilsstadir-Myvatn (8:30-12:10)+(13:00-15:30)
12-15) Myvatn
16) Myvatn-Akureyri-Reykjavik (Kjolur route: dus langs Hveravellir, Gullfoss, Geysir) (8:00-9:15)+(9:30-18:40)
17) Reykjavik
18) Reykjavik-Keflavik-Nederland (frequente flybus)

(Een zg. bus passport voor een rondje IJsland met bussen alleen over de ringweg kost tegenwoordig al ca. 280 euro. Mocht dit toch wel te duur gaan worden, kun je Myvatn voor gezien houden. Dit scheelt natuurlijk een hoop geld. Het is wel een mooi gebied…).

Ik hoop je hiermee geholpen te hebben.

Groetjes, Remco.
 
:-) Wooooh echt super bedankt voor de hoeveelheid informatie. Hier ben ik echt super blij mee!!!!

Zoals jij de route had uitgestippeld zo zal hij er wel ongeveer uit komen te zien. :)

Ik vrees dat met zo'n strak tijdschema liften wel een iets te spannende bedoening wordt. Maar ik zag op internet dat auto's huren mssn zelfs goedkoper is dan met de bus. We zijn met 6 man dus we moeten dan 2 kleine auto's huren.

http://www.eurorent.is/?obj=sidan&id=107&uid=86,107
=slechts 3700 KRN per dag per auto (+toeslag + bezine)

Dan reizen we bijvoorbeeld het meeste met de bus zo als jij dit voorstelde, maar dan kunnen we in Hofn een auto huren en deze weer dumpen in Akureyri (vlak bij Myvatn). En dan als we uitgewandeld zijn in Myvatn, huren we weer een auto in Akureyri en rijden we naar Reyjavik.

Dus zoiets:

15 jul.) Nederland-Reykjavik
16 jul.) Reykjavik-Skogar (8:30-11:20)
16-21 jul.) Laugavegur wandeltocht
22 jul.) Landmannalaugar-Skaftafell (via Eldgja) (14:30-19:30)
23-24 jul.) Skaftafell
25 jul.) Skaftafell-Jokullsarlon-Hofn (14:35-16:30)
26 jul.) Hofn-Akureyri:auto Akureyi-Myvatn:bus
27-30 jul.) Myvatn
31 jul.) Myvatn-Akureyri:bus Akureyi-Reykjavik:auto (langs
Hveravellir, Gullfoss, Geysir)
1-2 aug.) Reykjavik
3 aug.) Reykjavik-Nederland

Als mensen nog tips/advies hebben hoor ik het graag!!:D

Groetjes,
GJ
 
Hoi GJ,

Vorig jaar heb ik alle gebieden die je noemt ook 'gedaan'. Als je alles met de bus wilt doen zou ik Skaftafell als eerste aandoen. Tussen Landmannalaugar en Myvatn rijdt nl. een directe bus (over de Sprengisandur) wat 1 reisdag minder maakt. Deze bus gaat echter om de dag (1 dag heen, de volgende terug) dus even goed kijken wanneer je mee kunt.
Verder weet ik niet hoe hard jullie lopen, maar persoonlijk zou ik voor de tocht Skogar-Landmannalaugar 1 dag extra nemen. Als het dan tegen zit heb je wat speelruimte en als het meezit is er rond Lanmannalaugar nog genoeg mooist te zien die extra dag.
Nabij Myvatn zijn de Krafla, Namaskard en Hverfjall zeker de moeite waard en te combineren in een 3 daagse kampeertocht. Maar er zijn ook zat andere mooie routes te verzinnen daar.
Dan nog even Reykjavik. Persoonlijk had dat in 1 dag wel gezien. Wellicht is het een optie om 31 juli tot Geysir te gaan en daar op de camping te overnachten. 's-Avonds is het er een stuk rustiger en kun je alles rustig zonder de toeristen bekijken. De volgende dag ben je dan zo in Reykjavik en heb je daar nog 1 1/2 dag.
Wat betreft de kaarten heb je genoeg aan de 1:100000 serie, zeker als je op de paden blijft (en die lopen er voldoende in de gebieden waar je heen gaat). In het infocentrum van Skaftafell krijg je een wandelkaartje met alle paden als je op de camping overnacht (anders kun je deze kopen).
Hopelijk heb je wat aan deze informatie en alvast veel plezier op IJsland.

Groeten, Jasper
 
Dan zou de route dus worden:

Reykjavik-Skaftafell
Skaftafell-Skogar
Skogar-Landmanalaugar
Landmannalaugar-Myvatn (Sprengisandur route)
Myvatn-Geysir/Gullfoss-Reykjavik

Een dag langer voor de Laugavegur is nooit weg natuurlijk. Je hebt dan tijd om wat van de route af te wijken (in die 5,5 dag die ik heb neergezet is hij op je gemak uit te lopen. De dag dat je aankomt in Skogar (11:20) kun je al naar de hut Baldvinsskali of Fimmvorduskali lopen. Dan heb je daarna nog 5 dagen van 11-17 km per dag).

Met een kleine auto van Myvatn naar de Geysir/Gullfoss is nog wel een stuk omrijden. De Kjolur route kun je niet volgen met een gewone personenauto. Op de kampeerplaats bij de Geysir hangt wel een bepaald luchtje :-).
http://www.isafold.de/fjallabak99/img_fiat1.htm

Wat betreft de kaarten en Reykjavik ben ik het met Jasper eens.


Ikzelf ga dit jaar naar de oostkust boven Seydisfjordur. Heen de Kjolurroute, terug de Sprengisandurroute. Uiteraard onderbroken door wandelingen.
 
Wederom super bedankt voor de reacties!!

Ik was van de week in de kaartenwinkel en zag tot mijn verbazing dat bij de kaart rond Myvatn (de grote kaart, dus niet alleen direct rond het meer) geen wandelpaden zijn aangegeven. En aangezien 1 op 100.000 een beetje te grof is op met kompas op te lopen vroeg ik mij af hoe we dan hier een drie-daagse route kunnen plannen....
Ik heb wel een paar beschrijvingen van dagjestochten uit boekjes maar meerdaagse tochten kan ik tot op heden niet vinden.

De optie om op de camping bij Geysir te overnachten lijkt me zeker een goed idee, ik zal het es in de groep gooien.

Rest mij dus de vraag: hoe de route rond Myvatn te plannen..?

groetjes,
Gertjan
 
Nou, ik zou de Kjölur niet met een personenauto proberen...
Het noordelijke deel, noord van Hveravellir, is prima te berijden met een gewone auto, maar ongeveer 10 km noord van Hveravellir begint een heel slecht stuk waar je over grote lossen keien en puin boldert; heb daar een mercedes zien staan die met z'n bodemplaat op zo'n kei vast zat;-) Ook het laatste stuk, van Bláfell naar Gullfoss is erg slecht met wat beekjes die moeten worden doorwaad en een zwaar geerodeerde weg.

Heb 'em in 2001 gefietst; was toch nog 4 dagen bikkelen. Wil nog eens de Sprengisandur fietsen...

Groetz,
Dennis
 
Gertjan,

De camping in Geysir is onrustig omdat dat ding vlak naast de geiser ligt en er continue touringcars rijden. Bovendien wordt-ie op vrijdag en zaterdag avond "misbruikt" door jongeren om er een flink feest te bouwen dat het hele weekend zo'n beetje doorgaat (da's trouwens een probleem op meer campings in IJsland). Dus als je er gaat staan, dan niet in het weekend... Dat geldt trouwens ook voor de camping in Akureyri; ik stond daar in het weekend, 's nachts heeft de politie een kleine charge uitgevoerd om alle dronken jongeren van de de camping te krijgen. Volgens de eigenaar was dat heel normaal...

Groetz,
Dennis
 
Heej Dennis,

Ach van een feestje op ze tijd ben ik ook niet vies hoor ;-)

Maar eigenlijk is dus alleen de rondweg goed te doen met een kleine personenauto...

thanks for the info :-)

groetjes,
Gertjan
 
>Maar eigenlijk is dus alleen de rondweg goed te doen met een
>kleine personenauto...

Nou, zo erg is het niet. Alle wegen met een 2-cijferig wegnummer zijn gewoon doorgaande wegem, al dan niet verhard, en goed te doen met een personenauto.
De wegen met een 3-cijferig wegnummer kunnen heel slecht zijn, maar hoeft niet. Van te voren even navragen bij de lokale toeristen info, benzinepompt etc.
Wegen waarvan het wegnummer begint met de letter "F" zijn 4x4 routes...

Groetz,
Dennis
 
Had ik nog een klein vraagje : Zou het ook mogelijk zijn om te liften van Hofn naar Akureyi?? Op zich zou het wel moeten kunnen toch, er gaat maar 1 weg naar toe...Maar denken jullie dat het lukt in 1 dag?

+ wat ik me al af vroeg: hoe stippel je een meerdaagse route uit in Myvatn met zo'n grove kaart?
 
Tja, alles kan, maar je moet errug veel geduld hebben. In het oosten van IJsland rijdt zelfs op de ringweg 1 maar 1x per 10 minuten een auto. Ik ben daar bij Grimstadir (50k ten oosten van Myvatn) een italiaans stel tegen gekomen, die hadden zich 's morgens vroeg door de bus laten afzetten om verder te gaan liften. Ze waren 's avonds wel in Myvatn, met de bust van rond 8-en, want ze hadden er bijna 12 uur gestaan zonder dat iemand ze mee wilden nemen.
Vergis je niet, het enige dat tussen Hofn en Akureyri ligt van enig formaat is Egilsstadir met 1500 inwoners, de rest is niet meer dan een paar huizen langs de weg. Hoeveel auto's kan je daar verwachten...?

Over routes uitstippelen op een grove kaart kan ik je niet veel vertellen; ik ben een fietser dus ik stippel altijd routes uit op 1:100.000 kaarten ;-)

Groetz,
Dennis
 
Oke het is dus echt heel duur om van het zuiden naar het noorden te reizen. Te duur voor ons vrees ik.

Weet iemand misschien dan nog leuke wandelgebieden/ bezienswaardigheden etc. in het zuiden van IJsland?

We gaan dus al naar:
-route skogar-landmannalaugar
-golden circle (geysir, waterval + nog iets)
-Skaftafell
-ijsmeer in de buurt van Hofn

Wat is verder nog bijzonder in het zuiden....??

:-) Bedankt voor de goede reacties tot nu toe. Top!!

Groetjes,
GJ
 
Nou, er is zat om je te vermaken in het zuiden hoor. Ik zou gewoon kijken naar plaatsen die zowieso al op je route liggen. Zo komt de bus van Landmannalaugar naar Kirkjubaejarklaustur langs Eldgja, daar zou je natuurlijk ook wat langer kunnen blijven. Bij Kirkjubaejarklaustur kun je ook een wandeltocht maken door het uitgestrekte lavaveld Eldhraun en de Canyon Fjarthara. Als je na Landmannalaugar zin hebt in een pittigere tocht zou je de wandeltocht, die Erik van der Perre beschrijft in "Island", naar het meer van Graenalon kunnen lopen (4 dagen, ca. 60 km).
Je kunt op weg naar het Jokullsarlon (ijsmeer) ook 10 km eerder uitstappen en dan via het meer Breitharlon naar Jokulsarlon lopen. Heb ik zelf niet gedaan maar het lijkt me een erg mooie wandeling als het weer een beetje meezit.

Hoe dan ook: zat mogelijkheden.
 
Zo, dat klinkt echt super goed!!!

Maar hoe stippel je de routes uit dan? De kaarten van die gebieden zijn niet gedetailleerd genoeg toch...? Of zijn er in IJsland betere kaarten te krijgen om op te wandelen? Of haal je al die tochten verder uit boekjes?

bedankt voor de info,
GJ
 
Hoi,

Op http://www.lmi.is/landsurvey.nsf/form/verslun.html staan vrijwel alle kaarten die er zijn volgens mij. Op de 1:50.000 serie heb ik diverse tochten uitgestippeld en gelopen en dat ging meestal prima. Via internet bestellen gaat trouwens goed, na ca. 1 week heb je ze in huis.
Verder zijn boekjes altijd handig voor tips en bijzondere plaatsen/bezienswaardigheden. Ook op internet zijn leuke routes te vinden in het zuiden (waar genoeg moois te zien is voor 'veel' langer dan 2 1/2 week).

Groeten, Jasper
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan