Hiken of wandelen?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Al lange tijd ben ik een regelmatige bezoeker van hiking-site. Ik kijk altijd met veel plezier naar de virtuele exposities, heb een gezellige woordenwisseling over wandelen met de kleine en in de Pyreneeën per mail met Raymond gehad, die overigens een superaardig persoon is, sta met 2 verhalen op het schrijfblok en ben totaal verslaafd aan deze site (en aan mijn eigen site). Vandaag heb ik mezelf ook maar als lid van Club Hiking Site opgegeven. Als ik de verhalen en foto's van de gemiddelde bezoeker zie vraag ik me af of ik nu eigenlijk thuis hoor bij de hikers of bij de wandelaars. Tuurlijk, wandelen in het Engels is hiken, maar toch is er een verschil. Ik (wij) wandelen alleen en klimmen dus niet. We wandelen veel in Nederland omdat we dat nu eenmaal ook een mooi land vinden dat door veel mensen zeer ondergewaardeerd wordt en ook regelmatig in de Belgische Ardennnen, de Duitse Eiffel en Luxemburg. Verder wandelen we graag in de Alpen en Zwitserland is daarbij favouriet. Elk jaar een weekendje bekende stad met de nodige stadswandelingen horen er ook bij. Nu heb ik in de weken van het reisboek een boekje over de 15 mooiste huttentochten in de Pyreneeën gewonnen (daar ben ik heel blij mee) dus nu op naar de Pyreneeën. We hebben nu een zoontje (nu 14 mnd) en dan is echt hiken niet makkelijk, dan wordt het al snel "gewoon" wandelen. Neemt niet weg dat we net zo fanatiek zijn en zeker ook veel mooie foto's maken. Nu vraag ik me af: Wat is nu het essentiële verschil tussen wandelen en hiken? Moet ik me schamen als lid van deze club omdat ik niet regelmatig hoog in de bergen angstaanjagende hiking paden volg (is trouwens ook een kwestie van geld, je kunt nu eenmaal niet alles en we doen en hebben al zoveel, dus dan maar wat dichter bij huis en minder spectaculair) of telt fanatiek wandelen ook mee?
Groetjes,
Digna
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Digna,
persoonlijk zie ik geen enkel verschil tussen 'wandelen' en 'hiken'. Van mij mag Raymond het hier wandel-pagina.nl noemen, maar dat maakt voor mij geen enkel verschil uit. Uiteindelijk is het allemaal maar wat terminologie.
Wat het wandelen/hiken op zich betreft, het maakt niet uit waar je het doet, vraag is waarom je het doet. Voor mezelf gaat het gewoon om een aangename inspanning die me de gelegenheid geeft om op een intense en uniek manier nieuwe paden, streken, mensen te leren kennen en te genieten van alles rondom mij.
 
Digna,

Er is technisch geen verschil tussen hiken en wandelen; het verschil zit tussen de oren. Er zijn mensen die bij wandelen denken aan een suf rondje rond de kerk, en bij hiken aan een stoere wandeling in de berg. Onzin natuurlijk, als je zegt dat je wandelvakantie gaat en iemand denkt dan meteen dat je niet verder komt dan Nederland dan is dat gewoon een dom vooroordeel.
Schamen? Je moet je nooit schamen voor wat je doet, want als je schaamt, waarom doe je het dan? Gewoon ter info; ik ben een enthousiast fietser en helemaal geen wandelaar; ik heb nog nooit in de bergen gewandeld en afgelopen januari voor het eerst in 12 jaar weer eens een meerdaags tochtje in de Ardennen gelopen. Afgelopen nacht de lichtjeshike gelopen van 21-22 km en dan vallen mijn benen er zo ongeveer af. Ik heb nog nooit gemerkt dat er mensen op de hiking-site rondlopen die mij minder waard vinden omdat ik nooit met een zware rugzak op in de bergen loop. (Of in ieder geval hebben ze het me nog nooit recht in mijn gezich gezegd ;-))
Lekker blijven doen wat je leuk vindt!!

Groetz,
Dennis

- heeft nog steeds spierpijn -
 
Hallo Digna.

Allereerst welkom.
Leuk om te horen dat je de stap hebt weten te maken van lezer tot actieve prikbord deelnemer.
Zoals WB en Dennis al zeiden maakt het niet uit hoe je het invult.
We zijn allemaal wandelaars en hikers of hoe dan ook.

Misschien heb je eens zin om met een aktiviteit van de club mee te doen?
Is ook erg gezellig.

Greetz en tot meer horens.

Peter.
 
>Moet ik me schamen als lid van deze club
>omdat ik niet regelmatig hoog in de bergen angstaanjagende
>hiking paden volg >KNIP<

:7

Digna, gouden tip: lees de verslagen van de verschillende club events eens door! Dan weet je meteen in hoeverre de wandelingen, hikes, tochten, etc. zwaar zijn te noemen...

Hiken, wandelen, strompelen, klunen, noem het zoals je het wilt. Als je maar plezier hebt. En dat lukt aardig bij de meeste club events (bij andere is het wel allemaal knap vermoeiend, maar dat wordt dan altijd netjes van te voren aangegeven en blijkt achteraf best mee te vallen).

Raymond
- 'Écht' hiken? Kijk eens op http://www.hiking-site.nl/fotoalbums/showgallery.php?cat=3181 :7
 
Digna:

Zoalng ik in Nederland nog naar mijn werk "hike" en de Mont Blanc op "wandel" maakt het allemaal geen bal uit hoe het beestje genoemd wordt...
En je vraagt of je het wel waard bent om je hier aan te melden en je te mengen in ons gekeuvel?
Misschien loop je 3/4 van de mensen er hier wel vierkant uit?
En wat dan nog? Lekker belangrijk toch? Als je maar doet waar jij en je familie plezier in hebben op een manier die jullie het beste past.
Ik voor me zelf wandel en klauter graag wat af in de bergen van Wales en de Pyreneeen, maar loop met evenveel plezier een rondje om het dorp waarin ik woon. Lees de diverse schrijfblokverhalen van mijn hand er maar eens op na.

En over of NL wel of niet mooi is ga ik niet eens in discussie: vorig jaar een Amerikaan een beetje rondgeleid door NL, die viel zowat uit de auto zo mooi vond tie het hier, en dat was nota bene half September tijdens een druilerige periode met kou en veel regen.
Tis maar wat je gewend bent en of je er wel of niet voor open wilt staan.Dus doe heel gewoon jou eigen ding hier en wie weet zien we je nog eens tijdens een evenementje.
ROb
-Lichtjes??? Waar?


Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Hoi Digna,

Gevoelsmatig zou ik een dagwandeling in het bos/in de bergen wandelen willen noemen. Maar als je er een rugzak met kampeerspullen bij hebt, vind ik het een hike. Een hike is voor mij dus een iets grotere expeditie dan een wandeling. Fietsen met kampeerspullen vind ik ook een hike. Een dagwandeling over angstaanjagende paden zou ik eerder bergbeklimmen noemen, maar daar waag ik me niet aan. Volgens mij mag je van de hiking site lid worden als je van hiken/wandelen/bergbeklimmen houdt. Of fietsen als je het fietsen ook als hike beschouwt.

Groeten,

Linda
 
Ik ben fietser maar beschouw fietsen toch echt niet als hiken. Moet ik me nu afmelden van hiking-site denk je..?

Groetz,
Dennis
 
>Volgens
>mij mag je van de hiking site lid worden als je van
>hiken/wandelen/bergbeklimmen houdt. Of fietsen als je het
>fietsen ook als hike beschouwt.
>

Volgens mij mag je van de hiking site je ook best aanmelden als je daar niet van houdt, alleen is aanmelden dan zo zinloos omdat je waarschijnlijk weinig events tegenkomt die je belangstelling hebben.

Behalve natuurlijk als we gaan kayakken. Of is dat geen hiken??

:p

Raymond
 
Grappig om te zien hoe hier de discussie losbarst over wie er wel of niet lid zou mogen zijn van deze site. Dat was niet mijn insteek bij de vraag wat het essentiële verschil is tussen wandelen en hiken. Ik ben gewoon benieuwd naar de ideeën van de bezoekers van deze site over het fenomeen hiken en/of wandelen. Ik ben absoluut geen voorstander van lidmaatschappen van clubs omdat ik niet tegen verplichtingen kan, maar deze vrijblijvende club spreekt me zeker aan en we gaan zeker eens proberen mee te gaan met een clubdag.
Ik schaam me ook absoluut niet over het feit dat wij vooral in Nederland wandelen. Ik (ik spreek eigenlijk continu over wij) vind Nederland en ook België nog steeds een prachtig land. Vooral als je net als wij van de weg af gaat en het gebied ingaat waar je alleen wandelend kan komen. Natuurlijk zou ik ook graag de Grand Canyon of de bijzondere rotsformaties in Australië willen zien. Maar zulke reizen kosten nu eenmaal veel geld en ik ben al verschillende keren tot de conclusie gekomen dat reizen nauwelijks meer en soms zelfs minder voldoening geeft dan verwacht. Zo stond Corsica al jaren op mijn lijstje en in Augustus 2002 was het dan eindelijk zover. We zijn met de auto en de tent naar Corsica gereisd om daar flink te wandelen. Deze lang verwachtte trip viel ons erg tegen. Het was ten eerste veel te heet in die tijd van het jaar, alles was dor en droog en het hele eiland was slecht onderhouden, overal lagen autwrakken en rotzooi en de bevolking bleef liever op een stoel zitten dan dat ze op stonden om ons te bedienen op het terras. Misschien de verkeerde tijd van het jaar en misschien niet goed genoeg gezocht. Het hele verhaal leverde een hilarisch verslag op, mede ook omdat we een dag te vroeg bij de boot stonden die ons terug zou brengen. Affin, wie wil moet het verhaal maar lezen op onze site. Wat ik ermee wil zeggen is dat de dagen dat wij in Nederland een flinke wandeltocht maken ons meer voldoening geven dan die trips naar oorden als Corsica. Of het nu zomer of midden winter is, een dag wandelen hier geeft ons het gevoel een week vakantie te hebben gehad en volgens mij is dat de absolute essentie van de wandelsport. Iemand die echte hikes hoog in de bergen maakt heeft volgens mij ook dat gevoel van voldoening, het is een kwestie van waar je voor gaat. Die Pyreneeën blijven lokken, maar volgend jaar staat Noorwegen op het programma en nu echt. En of Kroatië dit jaar doorgaat hangt dus nog van een aantal zaken af. We hebben inmiddels wel geleerd (en dat hadden we in 2002 nog niet) dat je genieten moet leren en de schoonheid en het geluk moet zien. De vrouw van mijn vader, een doorgewinterde wandelaar en fietsster en regelmatige bezoeker van deze site, heeft ons leren zien en voelen en dat is heel belangrijk. In Corsica hadden we dat gevoel nog niet en ik ben ervan overtuigd dat als zij erbij geweest zou zijn, wij een veel beter gevoel aan Corsica over gehouden zouden hebben. Nu wandelen we met hen samen in Nederland een LAW en dat is echt genieten.
Digna
 
>Grappig om te zien hoe hier de discussie losbarst over wie er
>wel of niet lid zou mogen zijn van deze site.
Maar... maar... de uitkomst is toch dat iedereen erbij mag? In de praktijk zal waarschijnlijk blijken dat alleen mensen die buiten komen voor hun lol zich zullen opgeven als geinteresseerden.

>het essentiële verschil tussen wandelen en hiken.
Er is geen verschil hoor.. Het zijn allebei tochtjes, of ze nou 1 dag of 3 weken duren, en hiken is gewoon een voorbeeldje van de toenemende veranglicanisering, know wadda mean?

Je zult het heel best naar je zin hebben als je een keer met een club-evenement meegaat, allemaal gelijkgestemde amateur-wandelaars die het leuk vinden om met nieuwe gezichten nieuwe inzichten uit te wisselen. Een echte hiker klinkt me zo professioneel in de oren, daar ben ik een beetje bang voor. En in de bergen wandel ik net zo echt als op een veluws bultje, het blijft allemaal hobby'en. :)
Wie weet, tot ziens bij een evenement!

Groeten,
Pieter
-DEFCON 3 hiker with oversized materialfreakiness-

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Digna,

De definitie van hiking volgens de Brainy Encyclopedia;

Hiking is a form of walking, undertaken with the specific purpose of exploring and enjoying the scenery. It usually takes place on trails in areas of relatively unspoiled wilderness.

The word hiking is understood in all English-speaking countries, but in the United Kingdom the same activity would more often be referred to as walking. Off-trail hiking is sometimes called bushwhacking or bush-bashing. Overnight hiking is more specifically called backpacking, or (in New Zealand) tramping. Hiking in the mountainous regions of Nepal and India is sometimes called trekking.

Zeker nu je ook van de omgeving bent gaan genieten mag je volgens deze definitie door het leven gaan als echte hiker, gefeliciteerd met de promotie;-)

Gr,
Jan Anne
 
Hmm, ik heb het niet zo op die Britten: Die noemen de klauterpartij naar de top van de Crib Coch en de graat er achteraan waarbij sommige mensen letterlijk van de angst hun broek volpoepen ook een "Walk"
:p
Oh, ik heb t over Snowdonia....Wales dus..


Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Oh,oh. Noem een Welshman geen Brit: dat wordt oorlog!!!
 
Dat doe ik ook niet he :) :)
Ik heb het over Britten in Wales. das iets heel anders....

Maar terug on topic:

Juist die vrijblijvende sfeer tijdens de evenementen die we hier als "club" organiseren maakt dat de drempel laag is.
Soms zien we mensen 1 keer, die vinden het dan kennelijk toch niet zo leuk, anderen zien we vaker en vaker.
Maar dat kan allemaal, en zo moet het ook zijn.
Dus wie weet zien we je nog eens terug tijdens een wandeling?

RobYr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Ik ben het helemaal met Dennis eens. Wandelen klinkt in de oren van de meeste mensen `suf´.
Inderdaad, lekker doen wat je leuk vindt!
Wij, Debbie, Aefke en Sandra, hebben echter het idee opgevat om door middel van een website het imago van de jonge wandelaar wat op te leuken.
Op www.pinkangels.nl vind je dan ook verhalen over onze tochten, foto´s en alles wat verder met wandelen te maken heeft. Want is het suf om de vierdaagse te lopen, de Kennedeymars in Someren of de Dodentocht? Wandelen is niet alleen een suf rondje om de kerk.
Think Pink!

Groetjes, PinkAngels
Debbie, Aefke en Sandra
 
"Hiking" is Engels en klinkt dus wat sjieker....

Overbodig Engels wat mij betreft!

Hiken of hiking staan overigens (nog) niet in Van Dale!

De voorliefde voor dit woord heeft wellicht te maken met de associatie van "wandelen" met een eenvoudige, weinig uitdagende activiteit.

Vergelijk ook de verschillende gevoelswaarde van bv. "wandelclub" tegenover "marching team"!
 
Helleu,

"Soms zien we mensen 1 keer, die vinden het dan kennelijk toch niet zo leuk, anderen zien we vaker en vaker".

En soms willen mensen wel maar komt er steeds iets tussen. En als ik moet kiezen tussen zo veel mogelijk tijd doorbrengen met Jo en de mannen of met jullie door de regen lopen :p Euh... Blijf ik maar thuis...

Maar wandelen of hiken... Och, ik vind de definitie v.w.b. het tijdsbestek wel aardig: een wandeling van een middag en een hike van drie dagen.
Maar het komt, zoals gezegd, neer op waar je plezier aan beleefd!

Duncan
- gaat straks in Aghanistan wandelen... of hiken? :7
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan