hilleberg Kaitum of Nallo GT


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Na enkele jaren experimenteren met diverse tenten tijdens onze fiets-en wandelvakanties in Zweden willen we dit jaar een Hilleberg aanschaffen. We twijfelen nog tussen de Kaitum 3 of de Nallo 3 GT. Er is bij ons in de buurt geen buitensportzaak die een deze tenten opgesteld heeft staan, dus we kunnen ze niet echt goed bekijken. Uit een mailtje van Hilleberg hebben we begrepen dat er in de ventilatieopeningen boven de ingangen GEEN muskietengaas zit. Dit vonden we vreemd, want tenten zijn van Zweedse makelij, en als je ergens veel knutten hebt..... We krijgen nu visioenen van duizenden knutten en muggen die 's-nachts een beschut plekje in de buitentent opzoeken en gezamelijk aanvallen zodra je de binnentent openritst. Wie heeft ervaring met de ventilatieopeningen van deze tenten? We willen wel zeker weten of we min of meer knutvrij in de buitentent kunnen zitten voor we tot de aanschaf van zo'n dure tent overgaan.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Er komt ook een Kaitum 3 GT aan...

De Kaitum 3 GT is een echt slagschip met twee in en uitgangen en een verlengd voorportaal. Voordeel van de Kaitum's is dat ze een extra stok hebben op het slaapgedeelte. Ergo iets steviger

Over die ventilatie openingen: ze kunnen op beide types helemaal dicht gemaakt worden. Dus idd geen gaas maar wel helemaal dicht (dus geen ventilatie).

De Nallo heeft aan de achterkant zijn ventilatie aan de onderkant zitten daar kan dus geen gaas voor al zou je het willen

Wil je wel gaas op de ventilatie en deuropening van de buitentent dan moet je naar de Nammatj 3 GT kijken (vergelijkbaar met Nallo qua basis model) of de Keron 3 GT (vergelijkbaar nmet de Kaitumqua qua basis vorm)

Over knuten, komen die ook niet gewoon binnen in je buitentent onderlangs?
 
Om even een beeld te geven bij je visioenen:
http://www.hiking-site.nl/fotoalbums/showphoto.php?photo=10428&cat=500

dit is de binnentent van mn Akto, in een "muggenarm" gebied.
We hebben voor t grotere werk ook nog een Nallo GT, zelfde verhaal...
Ventilatieopeningen zijn niet uitgevoerd met muggengaas, waarschijnlijk vanuit t idee dat t gespuis anders wel onder je dak door komt, en "dichte openingen" betekent ook: geen ventilatie).

(overigens is het best een rustgevend gezoem naast je hoofd, in de wetenschap dat de binnententen van Hilleberg ECHT 100% mug- en knutvrij zijn...:)

Rinze
 
*walg*

Ik ga daar dus never-nooit-niet voor mijn lol heen he. Dan maar ergens off-season, maar ik gruwel daar echt van. Krijg er werkelijk een opgefokt gevoel van. Ik word al akelig als ik op een mooie zomerdag door de Peel loop. Dan druip ik al ongezond van de DEET en loop nog steeds om me heen te meppen.

Had het in Wales een keertje, omdat mijn route per ongeluk langs een bosrand liep en dus uit de wind. Ik ben prompt pal naast de rivier gaan klossen door de zware bagger en van de route af, maar alles liever dan dat stekende kriebelmafiagespuis.
 
Het valt best mee. In Lapland wen je eraan, net zoals aan het feit dat het in de zomer 's nachts niet donker wordt.
Overigens had ik eens het ventilatiegat aan voeteneind van mijn Ringstind niet afgesloten met het aparte gaas.Ik ging er van uit dat die paar mugjes tussen de binnen-en buitentent wel niet zo ver en ingewikkeld zouden gaan vliegen. Dat bleek een behoorlijke misrekening te zijn!

Boelo
 
Ik heb een Nallo 3GT gebruikt in Schotland met nog véél meer midgets dan op die foto (zal de foto eens opsnorren). We hadden geloof ik toen de ventilatieopening wel dichtgeritst, maar aan de onderkant is de tent ook flink open. M'n ervaring is dat de muggen niet onderlangs komen, en zolang het niet al te veel muggen zijn, ook niet via de ventilatieopening.

Overigens heeft de ventilatieopening een stuk stof wat luchtdoorlatend is. Geen gaas, maar ook niet dezelfde stof als de buitentent (zal ook vast nog wel zijn bij de huidige modellen).

Ik heb ook een Helsport, en die heeft dus wel volledig muggengaas afdichtingen in de buitentent. De voordelen zijn wel dat je dan ook in muggenrijke gebieden zonder binnentent kan kamperen en dat je de binnentent niet hoeft dicht te doen, wat 's avonds voor het slapen gaan wel prettig is.

Dus als je de keus hebt zou ik voor muggenafdichting kiezen, maar het hoeft geen nadeel te zijn.

grtz
Henk
 
>Ik heb een Nallo 3GT gebruikt in Schotland met nog véél meer
>midgets dan op die foto (zal de foto eens opsnorren). We
>hadden geloof ik toen de ventilatieopening wel dichtgeritst,
>maar aan de onderkant is de tent ook flink open. M'n ervaring
>is dat de muggen niet onderlangs komen,...

??? Je had alles dicht zitten en toch muggen dan komen ze toch ook via de onderkant? Ik snap dat je er minder last van hebt als je onderkant goed aansluit maar alle tenten sluiten niet goed aan op de grond. Tenten sluiten iha alleen goed aan in hoge begroeiing of als je sneeuwflappen hebt.
 
Afgelopen zaterdag heb ik de Hilleberg Nallo 2GT met de post binnen gekregen en heb hem even snel in de woonkamer opgezet. Aankomend weekend uitproberen in de tuin! Spannend! :)
Ervaring heb ik op dit moment nog niet, maar daar komt dus snel verandering in... (ook al is het in de tuin...) ;)
 
>Afgelopen zaterdag heb ik de Hilleberg Nallo 2GT met de post
>binnen gekregen en heb hem even snel in de woonkamer opgezet.

Zo zo een paar spijkers in het parket/laminaatvloertje geslagen?:+
 
Idd! Enige nadeel is dat ik nu met een paar gaten in mn vloer zit.... Maja, beter een paar gaten in mn vloer dan in mn nieuwe tentje! :)

Nee, hoor. Dat is een grapje.
Ik heb de tent vastgezet met behulp van mn encyclopedie. Die boeken zijn lekker zwaar. Door de verschillende delen van de encyclopedie aan de scheerlijntjes vast te maken heb ik hem toch nog redelijk weten op te zetten.

Maar.... tot nu toe nog geen last gehad van muggen!:)
 
hehe, heb ook wel eens een tentje opgezet in de huiskamer. Aan de ene kant aan de radiator, andere kant met een lijmklem aan een stuk uitstekende vloerbedekking :)

maar we dwalen een beetje af geloof ik...

grtz
henk
 
De Nammatj GT en de Keron GT hebben we ook in overweging genomen, maar die zijn een stuk zwaarder en hebben maar een ingang. We willen graag een lichte tent voor fiets- en wandelvakanties met twee ingangen. We hebben vorig jaar een Exped Venus III uitgeprobeerd, maar die vinden we lomp en te zwaar. Wel vonden we de twee ingangen erg handig, dan heeft ieder zijn eigen bagageplekje en liggen er niet 8 rode fietsassen op een hoop waar je je doorheen moet worstelen voor je de tas hebt waar de koffie inzit (meestal de laaatste!)
Daarvoor gebruikten we een Ramble Ogre Thumb, een schattig tentje en supersnel op te zetten, maar wel errug klein. Onze rugzakken pasten er amper in, dus die hingen meestal in een boom. Met ieder vier fietstassen en een stuurtas is dat tentje voor ons echt te klein.
Omdat we meestal 3 weken op vakantie en het in Zweden ook wel 's regent, is enige ruimte en comfort wel prettig.
We hebben al veel tenten bestudeerd, maar komen steeds weer bij de Kaitum 3 uit. De Kaitum 3 GT vinden we overdone en vind maar 's een een vlak stuk van 5 meter om 'm op te zetten.....
 
> De Kaitum 3 GT vinden we overdone en vind
>maar 's een een vlak stuk van 5 meter om 'm op te zetten.....

Mwoah je hoeft echt niet die hele vijf meter recht te zetten. Als het slaapgedeelte maar naar je zin staat.

Maar als je met de Kaitum 3 al tevreden bent dan ben je lichter uit :D En als je toch iets van een kookluifeltje ambieert kan je altijd overwegen een lichtgewicht wing of tarp mee te nemen om over een ingang heen te spannen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Wechsel Wing zero-G. Is lekker licht en past mooi over tentjes heen.

http://www.wechsel-tents.com/www/index.php?go=PRODUCTS&catalog=6010&product=6033&lan=de

Opgegeven gewicht is inclusief 1 stok.

Of een tarpje van Hilleberg zelf. Die zijn volgens mij ook een beetje gebogen gesneden dus passen ook redelijk over tentjes heen:
http://www.hilleberg.se/tarps-e.asp

Opgegeven gewicht is excl. stokken
 
AAARRCH, dat zijn wel heel veel muggen! Wij hebben ze ook wel in de buitentent zitten, ze komen onder het tentzeil door en zitten in het gras, maar ZOVEEL....
Heb ook zo'n "leuke" foto van mijn man, die in een wolk van muggen bij een stroompje ergens aan de Hoga Kusten in Zweden water filtert.
Komen die griezels allemaal door de ventilatieopeningen van je tent of had je de buitentent niet dichtgeritst?
We hadden al bedacht dat wanneer we besluiten de Kaitum aan schaffen, de ventilatieopeningen dicht te houden tot we gaan slapen en daarna een lapje met een beetje Wilma's Nordic Summer in de buitentent leggen, daar heeft het vliegende gespuis een hekel aan.
Ik heb dat goedje uit pure wanhoop wel 's in mijn haar gesmeerd, omdat de knutjes me aan het scalperen waren. Werkt wel, maar een week later ruik je er nog naar. Vind het zelf niet onaangenaam ruiken, maar daar zijn de meningen over verdeeld. Het schijnt niet zo goed voor je gezondheid te zijn, maar dat is DEET volgens mij ook niet.
Het viel ons de eerste keer dat we in Zeden waren op dat er 's avonds bijna niemand buiten zit en dat er weinig gekampeerd wordt, we waren er al snel achter waarom.....
 
Please geen tarpje, nog meer spullen om mee te slepen en kwijt te raken in je fietstassen.
We proberen juist iedere vakantie minder mee te nemen. We hebben bij onze tenten al een extra grondzeiltje, dat we ook als tarp kunnen gebruiken. Koken in de tent doen we alleen als het echt niet anders kan, en dan maken we de binnentent voor een deel los en gaat de buitentent gedeeltelijk open. Heb ooit een keer op Vlieland gezien wat er mis kan gaan met een gasbrandertje in een nylon koepeltent, een Duitse jongen werd daarna met de traumaheli naar Beverwijk afgevoerd. Geen prettig gezicht.....
We koken trouwens op een Trangia, een prachtig stukje Zeeds vernuft. Meegenomen als vakantie souvenir en sindsdien aan verknocht. Stevig, veilig, zuinig, geen herrie en van roet, waar veel mensen over klagen, hebben wij geen last. Gebruiken de spiritus van de Bever zonder toevoeging van water en de pannetjes zien er na vier vakanties nog als nieuw uit.
 
Hester,

Helemaal gelijk hoor, alles wat je thuis laat is mooi meegenomen! Met een goede binnentent zeiltje kan je die footprint ook wel thuis laten. Wel even de opzetplaats goed inspecteren op scherpe spullen zoals takjes en stenen. Ga je op zand of grind staan dan is zo'n footprint wel aanbevelingswaardig.

De Trangia ken ik uit den treure. Is wel idd een van de veiligere branders voor in de tent, zolang je de brander maar niet te vol gooit en niet te schuin houdt....
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hej Sander,
Daar hebben we dan weer een Trangia brandstofflesje met heel fijne doseerdop en Fingerspitzengefuhl voor....
We gaan toch voor de "gewone" Kaitum 3, we weten een landje waar hij hij 200 euri goedkoper is dan in Nederland en je ook nog 's geen verzendkosten hoeft te betalen!!!!
Bedankt voor je adviezen.

Groet,

Hester
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan