Hilleberg vs. Eureka


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Nu we de laatste weken de trend aanhangen om telkens 2 dingen tegenover elkaar te zetten in een materiaaldiscussie, heb ik nog een vraag over 2 tenten waar mijn oog op gevallen is: 2 superlichte tunneltjes van Meneer Hilleberg, en meneer Eureka!

De Hilleberg Nallo2 ultra (2 personen, 2,1 kilo, 500 euro.)
en de Eureka! moonshadow Solo (2 personen, 2,1 kilo, 190 euro.)
van beide tenten zijn constructie en afmeting identiek: hoge boog voor, laag boogje achter.

omdat deze gegevens natuurlijk wel erg toevallig overeenkomen, vind ik dat wel reden geven tot nieuwsgierigheid (bij mij als techneut in ieder geval wel):7
Want waarin zit m nou het prijsverschil van ruim 300 euro? Zo op het oog zijn de gebruikte materialen redelijk identiek aan elkaar, al wil ik wel aannemen dat er in de Hilleberg een betere kwaliteit doek is verwerkt. Ook de kwaliteit van stokken verschilt -("gewoon" 6061 T6 aluminium voor de stokken van de eureka tegen mooie easton stokjes voor de hilbillie)- maar dat zijn toch geen kostenposten van 300 euro dacht ik zo....

wie kan hier iets zinnigs over zeggen, uiteraard zijn ervaringen handig, en is een aankoopadvies voor mij ook nooit weg. Is het niet zo dat je vaak erg veel betaalt voor de merknaam, en dat een tent van een 'minder ambachtelijk' -(multinational klinkt meteen zo onsymphatiek)- bedrijf, hoewel niet met dezelfde aandacht en details gemaakt als een handgemaakte Hilleberg, ook erg goed kan zijn?

benieuwd wat hier uit komt.
Groet, Pieter.

"Not all those who wander are lost!" -J.R.R Tolkien-
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Zoals je in meerdere postings over tenten kunt lezen ben ik een Hilleberg fan, met de andere heb ik geen ervaring, dus ik kan moeilijk het verschil uitleggen.
Wel kan ik een paar positive punten van Hilleberg zeggen die ik boven andere tenten vind uitspringen.

Het tentdoek is/schijnt beter te zijn. Ik heb nog nooit lekkage gehad.
maar het doek is niet zo oud dat ik hier echt iets over kan zeggen.

De afwerking vindt ik heel mooi. Alles is netjes gestikt e.d.

Je zet eerst de buitentent op, dan de binnentent. Heel makkelijk regen, alles blijft droog. (is dat met de eureka ook zo?)

De binnentent is van een doek dat waterdicht is zolang je het niet aanraakt. Condens blijft dus op de binnentent liggen en loopt er langzaam af.

De ventilatie openingen hebben net als de binnentent twee lagen : muggegaas en ripstop nylon, beide zijn voorzien van een dubbele rits zodat je ze op de gewenste stand open-en-dicht kan doen

Het strak-stellen van de stokken in de buitentent heeft een makkelijk systeempje dat je met 1 hand kunt gebruiken.

De hele tent (tenminste bij onze Stalon GT) staat met 4 haringen. De lussen naar deze haringen zijn verstelbaar zodat je de twee uiteinden van de tunnel hoger of lager kunt afspannen, om de ventilatie te regelen en de temperatuur.

Dit soort praktische details waren voor mij de doorslag om wat dieper in de buidel te tasten en voor hilleberg te gaan, en eerlijk gezegd nog nooit een moment spijt van gehad.

Maar goed, ik ken de Eureka niet ... dus dit was een eenzijdig betoog .. iemand ervaring met een eureka ?
 
>Je zet eerst de buitentent op, dan de binnentent. Heel
>makkelijk regen, alles blijft droog. (is dat met de eureka
>ook zo?)

Sorry Jurgen,
Belangrijk detail, was ik nog vergeten te zeggen: Je kan inderdaad eerst de buitentent met het frame opzetten, en daarna de binnentent.

Pieter.
"Not all those who wander are lost!" -J.R.R Tolkien-
 
oh, en het grondzeil van de binnentent staat +- 15 cm omhoog, als een soort kuip zegmaar :)
 
Hi Pieter..

Als ik het goed heb verschillen de afmetingen nogal.
Het vloeroppervlak van de Moonshadow Solo (buitentent!) meet B: 85cm, L:245cm
De Hilleberg Nallo II (binnentent) meet B: 130 cm, L: 220cm. Daar komt nog de luifelruimte bij en die is nog eens 115 cm diep.
Dit betekent dat de Hilleberg serieus veel meer ruimte biedt bij een gelijk gewicht. Wil je met z’n tweeën in de Moonshadow (hij heet niet voor niks ‘Solo’) moet je erg van elkaar houden, je krijgt het zeker niet koud.

Het gebruikte doek bij de Hilleberg is vrij uniek. Dit seizoen is het zelfs nog verbeterd. Hoe en wat lees je in hun brochure die je gratis kan aanvragen op hun site.

Ik heb ooit bij de Bever een aantal lapjes proefstof mogen scheuren. Het ging om het buitendoek van een Hilleberg, Een pu gecoat-polyester doek en een siliconen gecoat-nylon doek. De proeflapjes waren zo’n 15 bij 15 cm en voorzien van een kleine inkeping. De bedoeling was om het doek door te scheuren hetgeen bij de Hilleberg als enige niet lukte. Erg indrukwekkend. Misschien is zoiets (op afspraak?) nog wel te regelen.

:7
 
Nog een fout in m'n eigen tekst, schandalig:
ik heb het over de moonshadow solo, eigenlijk niet meer dan een bivakzak en vergelijkbaar met de akto van Hilleberg.

ik bedoelde eigenlijk de duo (de 2 p versie) opervlakte daarvan is iets van 144 x 270 bij 108 hoog. Sorry voor misleiding mensen. Stom van me x(

Pieter
"Not all those who wander are lost!" -J.R.R Tolkien-
 
>Het gebruikte doek bij de Hilleberg is vrij uniek. Dit
>seizoen is het zelfs nog verbeterd. Hoe en wat lees je in
>hun brochure die je gratis kan aanvragen op hun site.

Bij de catalogus die ik ontving zaten deze proefstukjes er ook bij (5x5cm), en ook ik kreeg ze niet kapot.

grtz
Henk

The Recumbent Architecture Pivo
 
Naast de kwaliteit van het gebruikte materiaal vergeten een hoop mensen dat ook de research naar het produkt moet betaald worden. Daarnaast heb je nog de afwerking. Dingen die langdurig onder stres staan moeten heel goed afgewerkt worden of de levensduur zal sterk dalen.

Een Trabant en een Mercedes hebben ook 4 wielen en een stuur... maar ik denk toch dat je er mee eens bent dat het prijsverschil toch niet overdreven is.

Enfin, er zit meestal meer achter dan wat je op het eerste zicht oppervlakkig kan zien.
 
[laatste wijziging op 15-10-02 om 23:04]De Moonshadow Duo weegt 2.1 kg.. De Solo 1.6 kg.
Ik heb ook niet opgelet..
Sorry..

:7

p.s. Ik heb net de catalogus 2002 van Hilleberg uit de stapel opgedoken en kwam tot de ontdekking dat mijn 3 proefstrookjes nog onaangetast zijn. Voor het standaardoek hoef je weinig moeite te doen. Die scheurt akelig eenvoudig. Het Kerlon 1000 doek krijg ik niet kapot met m'n handen. Laat staan het Kerlon 1500 doek.
Goed spul uut Sweed'n..
 
Prijs/Kwaliteit

[laatste wijziging op 15-10-02 om 23:44][laatste wijziging op 15-10-02 om 23:29 ]Mensenvriendenbuitensporters..

Dat de liefhebber erg enthousiast is over de tenten van Hilleberg laat zich gemakkelijk raden. Ze staan zo strak als een snaar en de afwerking en duurzaamheid zijn (volgens mij) welhaast onovertroffen. Ik hoor en zie niet anders en ik hoop dan ook ooit de trotse eigenaar van m'n eigen Akto te mogen worden..

Betekent dit dan dat een 'B-merk' (dikke haakjes) als Eureka ondergeschikt spul is, bedoeld voor de tweederangs rugzakmalloot?? Het antwoord laat zich eenvoudig raden. Nope! (neen!). Ook dit tentje is van een kwaliteit dat je jarenlang superieur kampeergenot garandeert. Waarom dan toch voor een Hilleberg gekozen?? Mensen die voor een Hilleberg kiezen zijn mensen die het uiterste van hun materiaal verlangen. Mensen die WETEN dat ze gemene omstandigheden zullen treffen. Mensen die bewust met hun hele hebben en houden op de rug het slechte weer intrekken voor een regenachtig en waaierig moment van outdoorgenot. Mensen die niet altijd voorzichtig kunnen zijn en soms ruig met hun materiaal om (moeten) springen en daarom extreme duurzaamheid verlangen. Mensen die 100% moeten vertrouwen op hun materiaal omdat ze anders eenvoudigweg heel gemakkelijk, laten we zeggen, dood kunnen gaan. Die mensen.. Die kiezen vanzelfsprekend voor topkwaliteit.

Voor zomaar op de camping, tijdens een lentetrektochtje in de Ardennen, Een zomerse tour door de Alpen, of tijdens een herfsthike met Club-Hiking-Site voldoet die Eureka prima hoor.

is mijn bescheiden voorstelling van zaken dus..

:7
martin
-heeft er zin in!
 
RE: Prijs/Kwaliteit

yep, mn tent is me alles, geen tent : vakantie voorbij !

ook al doe ik er vooralsnog niet zo ruig mee, heb wel een andere best mooie tunnel van Coleman voorbij zien vliegen in de wind pas :)

en wij maar genieten van de prachtige bliksemflitsen in het dal ....
 
RE: Prijs/Kwaliteit

Martin,

dankjewel voor de heldere kijk op het geheel, een paar reacties\ aanvullingen:

Het is natuurlijk logisch om te stellen dat een Hilleberg gewoon robuuster is, langer meegaat, beter doordacht, en er betere materialen
in verwerkt zijn. Alleen zo kun je het grote prijsverschil tussen deze 2 (op het oog) identieke tenten verklaren. Je zegt dat een Eureka prima zal voldoen voor een zomervakantie, een herfsthike, you name it. De vraag is natuurlijk of dit zo is, omdat dit modelletje tent een prima keuze is bij sterke wind denk ik niet dat als je met deze 2 tenten in een fikse storm gaat staan je veel verschil zal merken. In dit licht nog even dit: Alle tenten die bij winterse expedities gebruikt worden, en waarvan redelijkerwijs te verwachten is dat er heel wat sneeuw op zal komen te liggen, zijn met meervoudige kruisende bogen uigerust. Dit geeft, zoals bekend de tent een enorme stijfheid, en hij kan zo veel gewicht torsen. De door ons besproken tunneltjes zijn wat dat betreft zwakker: Als er veel sneeuw tussen de 2 boogstokken komt te liggen, levert dat een zware belasting op het dakdoek, en de stokken en scheerlijnen. de Hilleberg zal dit soort belastingen ongetwijfeld langer volhouden dan de eureka, door het sterkere doek.

Het is ook een kwestie van wat je wil uitgeven: Voor de prijs van de Hilleberg kun je 2 Eureka's kopen, en hou je nog geld over voor een windstopper fleece. (Dit ter illustratie) Als ik voornamelijk bij redelijk tot "een beetje" stormachtig weer wil kamperen met die eureka, moet ik incalculeren dat het ding bij escaleren van de situatie wel eens niet tegen z'n taak opgewassen zou kunnen zijn. vervelend als dat tijdens een sneeuwstorm gebeurt, maar daar heb je dan ook voor gekozen toen je besloot om niet het dubbele uit te geven.

Om kort te zijn: Dat wordt dus weer een moeilijke keuze, en jullie maken het me er niet makkelijker op om voor een van de twee te kiezen! :7
Pieter

"Not all those who wander are lost!" -J.R.R Tolkien-
 
more gear-talk....

Yeah.. Volgens mij heb je 'm door..

Waarschijnlijk zullen beide modellen een fikse storm overleven. De vraag is alleen hoeveel stormen ze zullen overleven.. Ik denk dat we dan wel weten welke wint.

Over wintertenten gesproken.
Wat jij zegt over boogtenten kan ik volgen. Er is echter veel verschil in interpretatie over hoe een wintertent eruit moet zien. De Scandinaviërs zijn nog steeds erg dol op hun tunneltjes. Kijk maar eens naar de onlangs hier besproken Isfjell van Helsport. En die gasten hebben winters.. Daar kunnen wij alleen van dromen.
Ook de visie op de 'storm/sneeuwflappen' verschilt. Zo zie je bij de Scandinavische modellen vaak forse sneeuwflappen, terwijl andere fabrikanten juist bewust wat ruimte laten tussen buitendoek en grond. Een keuze tussen ventilatie of isolatie.

:7
martin
 
RE: Prijs/Kwaliteit

>Ze staan zo strak als een snaar

Die van mij staat als een vaatdoek hoor. Maar ondanks dat ie enorm klappert in de wind (storm), blijft ie keurig staan.

Misschien zet ik hem gewoon niet goed op :)

Maar voor de rest ben ik het volledig met je eens Martin!

grtz
HenkThe Recumbent Architecture Pivo
 
RE: Prijs/Kwaliteit

Keuzes maken is altijd moeilijk, maar dat is het leuke ervan...

De reden waarom ik voor een Hillberg heb gekozen is dat het de enige tent is die met een errug laag gewicht een grote binnenruimte heeft, en nog best voldoet in alle 4 seizoenen, behalve bij extreme sneeuw. Alleen een Helsport kwam in de buurt, maar de Hilleberg is toch een stukje groter van binnen.

Mijn eisen waren: ruime 2 persoons waar je ook met z'n drieen in kan, binnentent later erin te hangen / eerst af te breken en een gewicht onder de drie kilo. Met zo'n program is je keus beperkt, maar is tie toch erg geslaagd :)

succes met je weloverwogen keuze!

grtz
Henk

The Recumbent Architecture Pivo
 
RE: Prijs/Kwaliteit

Nallo 3 GT

We hebben er van t zomer twee weken met z'n drieen in doorgebracht, dus GT staat voor "veel ruimte" :)

Henk
- en het rijmt ook al niet

The Recumbent Architecture Pivo
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan