Hilleberg


Status
Niet open voor verdere reacties.
The Miniman

Heeft iemand ervaring met de Hilleberg nammatj 3GT?? Ben van plan deze tent aan te schaffen. Ventilatie voor- en achterkant en alles incl. de deur is voorzien van muggengaas. Lijkt mij de ultieme 4 seizoene tent, ruimte versus gewicht!! Nallo valt af aangezien hij ook voor winteralpinisme gebruikt gaat worden, ventilatie minder!! Oftwel: als geld geen rol speelt welke tent zou je kopen en waarom!? Alround gebruik........ incl. winteralpinisme!! Ruime 2(3) persoons!!
Moet mee in de rugzak!!

ben benieuwd naar jullie reacties?:+ :+
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


he,

voor alpinisme uberhaupt lijkt mij de tent ongeschikt. Hij is nl. te groot. Als je de tent op een klein richeltje kwijt wilt, lukt dat niet. Als je ook nog eens in de winter alpine dingen gaat uithalen, lijkt mij dat nog belangrijker. Bovendien is zo'n grote tunnel niet superstormvast, al beweert Hilleberg natuurlijk het tegenovergestelde. Scandinavische tunnels zijn een mooi compromis tussen gewicht en ruimte. Stormvastheid is niet prioriteit no. 1. Als je dan toch aan het extra gewicht van een GT gaat zeulen, kan je beter een geodeetje nemen zoals TNF VE-25 (gaat'ie weer), explorer of Quasar v. Terra Nova, enkele mountain Hardwear modellen etc. De geodeten zijn onder zomerse omstandigheden weer iets minder optimaal, hoewel het in de zomer OOK kan stormen.
 
Hallo Edgar,
De Hilleberg Namatj 3GT is een hele mooie tent. Veel bagageruimte. Maar in de winter niet zo geschikt voor 3 peronen, in de zomer wel. In de winter heb je gewoon meer ruimte per persoon nodig. De tent is niet zo breed, dus hij zal best wel op enkele richels passen. Wat winterkamperen betreft moet je wel goed nadenken over de hoeveelheden sneeuw die kunnen vallen. Wil je alleen maar gaan kamperen in gebieden waar het hevig kan sneeuwen, zoals de Alpen? Of wil je alleen maar naar gebieden gaan waar het zelden zo hevig sneeuwt? Tunnels kunnen namelijk minder sneeuw dragen dan koepels.
Je zou, wat Hilleberg betreft, ook kunnen denken aan de Stalon. Heeft ook erg veel ruimte, is ook een tunnel, maar een dwarsslaper. Daardoor zijn de 2 bagagepunten ook veel ruimer. Of de Staika, die nu in een vernieuwde versie op de markt is gekomen. Dat is een koepel.
Waar ik bij tenten ook altijd op let: de mogelijkheid om alleen de buitentent op te zetten. Daar kun je namelijk erg veel plezier van hebben. En er zijn maar weinig tentenmerken die die mogelijkheid bieden. En ik let altijd op de bagagepunten. Waar ik een absolute hekel aan heb, is natte en smerige spullen in de binnentent. Ik wil dus zeker een flinke bagageruimte buiten de binnentent hebben. Bovendien kun je daar dan ook rustig koken.
Wat stormvastheid betreft: ik heb tijdens mijn laatste vakantie van iemand gehoord, dat een Hilleberg tunnel als één van de beste uit een stormtest kwam. Ik weet alleen niet om welk model het ging en welke instantie de test uitvoerde.
De keuze is moeilijk, zodoende heb ik nu drie verschillende tenten van dat topmerk.
Groetjes
Henk
 
>he,
>
>voor alpinisme uberhaupt lijkt mij de tent ongeschikt. Hij
>is nl. te groot. Als je de tent op een klein richeltje kwijt
>wilt, lukt dat niet.

Zal voornamelijk op gletsjers komen te staan, voor beklimmingen van meerdere dagen gaat nl. de bivakzak mee naar boven, dus dat kleine richeltje??
>
>Bovendien is zo'n grote tunnel niet superstormvast, al
>beweert Hilleberg natuurlijk het tegenovergestelde.

In een (nota bene) Amerikaanse fieldtest kwam toevallig de Hilleberg Keron samen met de terra nova Quasar als beste uit de bus. Jouw VE-25 waaide gewoon weg!! Dus zo heel stormvast is ie niet. De enige reden dat je de VE-25 op veel expedities ziet is dan ook omdat TNF veel sponsorwerk doet en niet omdat deze tenten nou zo super zijn!!
>
>Als je dan toch aan het extra gewicht van een GT gaat
>zeulen, kan je beter een geodeetje nemen zoals TNF VE-25
>(gaat'ie weer),5,5kg!!!!! tov. 3,6kg!!!!!

explorer of Quasar v. Terra Nova, 3,8kg

Kortom,

Wat heeft iedereen toch met die VE-25?

Niet overtuigd!!

The Miniman:) :)
 
>Hallo Edgar,
>De Hilleberg Namatj 3GT is een hele mooie tent. Veel
>bagageruimte. Maar in de winter niet zo geschikt voor 3
>peronen, in de zomer wel. In de winter heb je gewoon meer
>ruimte per persoon nodig.

Ik ga er voornamelijk met 2pers. in, de reden waarom 3GT ipv 2 is alleen het gewicht. 30cm breder en maar 200gram zwaarder!!

De tent is niet zo breed, dus hij zal best wel op enkele richels passen. Klopt!!

Wat winterkamperen betreft moet je wel goed nadenken over de hoeveelheden sneeuw die kunnen vallen. Wil je alleen maar gaan kamperen in gebieden waar het hevig kan sneeuwen, zoals de Alpen? Of
wil je alleen maar naar gebieden gaan waar het zelden zo hevig sneeuwt? Tunnels kunnen namelijk minder sneeuw dragen dan koepels.
klopt!!

>Je zou, wat Hilleberg betreft, ook kunnen denken aan de
>Stalon. Heeft ook erg veel ruimte, is ook een tunnel, maar
>een dwarsslaper. Daardoor zijn de 2 bagagepunten ook veel
>ruimer. Of de Staika, die nu in een vernieuwde versie op de
>markt is gekomen. Dat is een koepel.
>Waar ik bij tenten ook altijd op let: de mogelijkheid om
>alleen de buitentent op te zetten. Daar kun je namelijk erg
>veel plezier van hebben. En er zijn maar weinig tentenmerken
>die die mogelijkheid bieden. En ik let altijd op de
>bagagepunten. Waar ik een absolute hekel aan heb, is natte
>en smerige spullen in de binnentent. Ik wil dus zeker een
>flinke bagageruimte buiten de binnentent hebben. Bovendien
>kun je daar dan ook rustig koken.
>Wat stormvastheid betreft: ik heb tijdens mijn laatste
>vakantie van iemand gehoord, dat een Hilleberg tunnel als
>één van de beste uit een stormtest kwam. Ik weet alleen niet
>om welk model het ging en welke instantie de test uitvoerde.

Test was een (nota bene) Amerikaanse fieldtest, model was de keron3!! samen met terra nova quasar als beste!! Blad/instantie weet ik niet!! heb artikel per mail gekregen!


De keuze is moeilijk, zodoende heb ik nu drie verschillende
>tenten van dat topmerk.
>Groetjes
>Henk

Bedankt!! Ennu, kun je iets van de ventilatie in winterse omstandigheden zeggen van de 3 modellen die je hebt. Ik slaap nl. altijd in dons!! en heb dus hekel aan condens!!
 
[laatste wijziging op 07-05-03 om 01:04]>Bedankt!! Ennu, kun je iets van de ventilatie in winterse
>omstandigheden zeggen van de 3 modellen die je hebt. Ik
>slaap nl. altijd in dons!! en heb dus hekel aan condens!!

Hallo Edgar.

In de winter heb je weinig last van condens omdat deze altijd aan de binnenkant van de buitentent bevriest en je deze de volgende ochtend er gewoon van af kunt schudden.
Toch is ventilatie belangrijk en niet zozeer vanwege de condens maat omdat je de CO2 moet afvoeren.
Anders adem je jezelf in een CO2 narcose. Op zich heb je daar weinig last van. Het effect is alleen dat je niet meer wakker wordt.

Maar uit je verhaal onstaat bij mij de vraag in hoevere je wel winter gekampeerd hebt en met hoeveel sneeuw.
Een tunneltent kan bij 15 cm sneeuw op zijn dak, al heel diep inzakken, terwijl een koepel wel een meter kan hebben, zonder problemen.

Je kunt anders ook eens bij de Helsport tentjes kijken.
De Svalbard is een hele stabiele tent die nooit in testen naar voren komt. Nadeel van die tent is dat hij erg laag is, zo ook de ingang.
Maar dat heeft ook weer zijn voordelen bij behoudt van warmte en bij storm.

C.M.
D'Oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik heb nu de tropen kolder).
 
Peter,
Maak je nu geen denkfout?
Ik stel voor dat de eerste CO2-dode tentgebruiker zich aanmeldt op dit forum. Ik wil er niets op verwedden maar de kans is onbestaande dat deze bestaat.
Waarschijnlijk bedoel je een CO-intoxicatie. Hier bindt de CO zich op de plaatsen op de rode-bloedcel die bedoelt zijn voor de O2.
t'Is die O2 die ons brandend houdt.
Ik ben nog niemand tegengekomen die naast tent en slaapzak nog met verwarmingstoestellen loopt rond te zeulen om zijn tent s'nachts op 20°C te houden.
Ivo

En nu terug naar Hilleberg;)
 
Hallo Edgar,
Je laatste vraag nog over condens. Mijn ervaring is dat je ALTIJD condensvorming hebt in de binnentent. Maar de condens bevriest tegen het binnententdoek, als de temperatuur laag genoeg is. Als je genoeg ruimte hebt in de tent, heb je van die rijpvorming niet zo'n last. Je raakt namelijk het tentdoek niet aan als je je omdraait. Anders zou je kunnen denken aan het gebruik van de bivakzak, is ook nog eens een stukje warmer.
Groetjes
Henk
 
The Miniman,

Hoi Henk,

Ik heb nog niet met slaapzak in die tent gelegen, maar met een lengte van 2.2mtr. lijkt ie me lang genoeg. Echter, ikzelf ben 1.90 en ik ben bang dat bij het voeteind, waar de tent sterk afloopt ik met mijn voeten het tentdoek raak?? Weet jij dit toevallig?? Hij is er niet met 2.30 binnentent helaas!

Laat aub ff weten, en ook of die ventilatie een beetje werkt (bv. in de zomer) als ie met zijn kont in de wind staat!!

Bedankt,

vrgr.

Edgar
 
>The Miniman,
>
>Hoi Henk,
>
>Ik heb nog niet met slaapzak in die tent gelegen, maar met
>een lengte van 2.2mtr. lijkt ie me lang genoeg. Echter,
>ikzelf ben 1.90 en ik ben bang dat bij het voeteind, waar de
>tent sterk afloopt ik met mijn voeten het tentdoek raak??
>Weet jij dit toevallig?? Hij is er niet met 2.30 binnentent
>helaas!
>
>Laat aub ff weten, en ook of die ventilatie een beetje werkt
>(bv. in de zomer) als ie met zijn kont in de wind staat!!
>
>Bedankt,
Ennu..........................................................

Als allerlaatst: bij harde wind, veel gewapper of valt dat mee??
>
>vrgr.
>
>Edgar

The Miniman
 
Hallo Edgar,
De kans, dat je met je voeten het tentdoek raakt in de Namatj, is er natuurlijk wel. Eventueel kun je een vuilniszak om je voeteneind doen?
De ventilatie van de Hillebergtenten, die ik heb gebruikt, is gewoon goed. Je kunt de deuren natuurlijk maximaal openen en alleen de muskietengaasdeuren dichtdoen. Dan beperk je de condensvorming tot een minimum. Maar in de winter kan dat koud worden. Er kan een teperatuurverschil optreden tussen de buitenlucht en de bagagepunt van zo'n 10 graden als je de deur van de buitentent geheel dicht doet en alleen de ventilatieopeningen open laat. En dan kan er nog een fors temperatuurverschil ontstaan tussen de binnentent en de bagagepunt. Zo heb ik in ieder geval al eens een nacht van -35 graden meegemaakt. Dat was de buitentemperatuur. Binnen was het haast aangenaam te noemen.
Van klapperen in harde wind heb ik geen last gehad. Natuurlijk is het niet stil, maar de tent is goed strak te zetten. En wind is goed voor de ventilatie.
Heb je al eens een Hilleberg gebruikt?
Groetjes
Henk
 
he,

qua ventilatie zit je zeker beter met Hilleberg. Maar dat bedoel ik nu net. Hilleberg maakt vooral ruime, lichte, comfortabele tenten. Qua stormvastheid en sneeuwbestendigheid zijn de geodeten onovertroffen. Die 'field-test's dus gewoon beroerd uitgevoerd. Ik kan zo een paar alternatieve verklaringen bedenken, waarom die VE-25 weg zou waaien (als het al gebeurd is) en die Hillebergjes niet. Het lijkt mij duidelijk dat zo langzamerhand wel bekend is dat scandinavische tunnels niet zo super stormvast zijn. Pak een willekeurige op pad met tenten test en je ziet dat tenten zonder kruisende boogstokken en met koelkast-profiel verliezen van geodeten. Uitzondering zijn de tunnels met verschillende breedtes boogstokken en aerodynamisch profiel (westwind). Simpel toch? En trouwens, als die nammatj en kerons en nallo's ECHT zo stormvast waren, zou Hilleberg de Saivo en Tarra toch helemaal niet hoeven maken???
Wat iedereen met de VE-25 heeft? Het is een betrouwbaar, stormvast model dat zich op talloze expedities heeft bewezen.
nu ga ik me eens inloggen.
 
Nee het is geen denkfout en ik heb het wel degelijk over kooldoixide (CO2)en geen koolmonoxide (CO).
Om niet moeilijk te doen, je bloed heeft een bepaalde graad van CO2 in het bloed wat je door uitademen krijt raakt. Mocht door slechte ventilatie de CO2 in de ruimte waarin je verkeert stijgen, kun je dit moeilijker of niet kwijt aan de omgeving. Daardoor stijgt het CO2 gehalte in je bloed wat schadellijk kan zijn voor het lichaam. CO2 is tenslotte een afvalprodukt wat het lichaam kwijt moet.

C.M.
D'Oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik heb nu de tropen kolder).
 
The Miniman

Nee, helaas niet!! De tenten waar ik bekent mee ben zijn TNF-mountain 25, TNF-westwind en TNF-VE25 en terra nova utra quasar. Maar die GT uitvoeringen van hilleberg zijn superruim vergeleken bij al het andere. Overigens is een quasar in mijn ogen altijd nog de meest stabiele tent (alpine-gebruik) op de markt hoor!!
Geef me anders je telefoonnummer zodat we ff kunnen babbelen, vindt het nl. een behoorlijk bedrag zón hilleberg. Mijn nummer is:

06-53421212
Hopelijk tot hoors,

Edgar
 
[laatste wijziging op 08-05-03 om 18:37][laatste wijziging op 08-05-03 om 18:36 ]Heren,

mooie discussie, maar er wordt alleen maar over Hilleberg gesproken (uitgangspunt, ik weet het) terwijl in mijn ogen de discussie breder mag. Er zijn meer tenten die het in het hooggebergte goed zo niet beter doen. Qua gewicht zit je bij de Hilleberg uiteraard erg goed, zo niet het beste. Wat winterse prestaties betreft weet ik het nog net niet. Bacpacker.com noemt heet een "high altitude / mountainering tent". Iemand ooit een Hilleberg in een base-camp gezien?? Zelf heb ik een Lowland Mountaintracker en ben hier zeer tevreden over. Heb nog geen meter sneeuw gehad maar wel hevige wind (stoten) in een zinderend onweer. De tent is wel zwaar maar dan heb je ook wat. Verder is de ventilatie erg goed te noemen en is de slaapruimte met 2.30 meter lekker lang te noemen. De meeste expeditie tenten liggen rond 4.5 a 5 kg, deze is geen uitzondering daarop. Verder heeft Eureka ook een alderaardigst modelletje (ben het type even kwijt). Verder. Als je de tent als basecamp tent gaat gebruiken is het gewicht vaak minder bezwaarlijk. Ook Macpac heeft een paar mooie modellen die het goed uithouden hoog boven de bomen.


Nog wat opmerkingen:

1. Vuilniszak om je voeteinde. Ikzelf heb een paar keer mijn gtx-jas over het voeteneinde gelegd om de volgende ochtend te constateren dat het zweet van mijn voeten vastgevroren zat aan de jas. Niet optimaal dus.

2. CO2 vergiftiging. Peter heeft gelijk, het gaat om CO2. CO kan ook een gevaar opleveren bij koken in de tent en door de befaamde handenwarmertjes op kolen of wasbenzine. Op dit moment loopt er een discussie of de sneeuflappen wel aan tenten moeten zitten omdat deze bij heftige sneeuwval de tent hermetisch en (frisse)lucht dicht maken.

3. Bagageruimte. De meeste geodeten hebben voldoende ruimte voor bagage. Onderdelen die je niet direct nodig hebt en die kou kunnen verdragen kun je eventueel in een sneeuwhol kwijt. Daar gebeurd er niets mee, het wordt hooguit wat koud. Een lowland Conquest is met zijn 3 kilo nu ineens ook interressant. Wat minder bagageruimte maar dat valt wel op te lossen.

groet
Richard
 
Yep, gelijk krijg je van mij.
Overlijdens door teveel koolzuur bestaan wel degelijk. (Silo's,grotten,...) in extremis zal het ook wel bij tenten kunnen.
Je zou natuurlijk detektieapparatuur kunnen meenemen;) die zullen jou wel wakker loeien.(
Koken in een gesloten tent wordt zeker afgeraden. Al bij al zal het probleem wel meevallen doch fabrikanten zijn er wel rond bezig. Ik denk bv aan bivakzakken die je helemaal kan afsluiten. Volgens de site van gore-tex laat hun materiaal CO2 transport wel toe.
Trouwens, je moet ergens eens een adres achter laten. Je hebt nog iets te goed van mij:+
Ivo
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan