Hoe doe jij dat nou: rugzak, spiegelreflex, 50 mm, 135 mm......

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Piet
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
P

Piet

Guest
Donders,

vind jij dat óók zo lastig. om die camera steeds te moeten pakken uit je rugzak? om maar niet te spreken over het wisselen van het objectief. wat is het alternatief?
zo'n kant-en-klaar ding is wel compact, en een zoom-lens wel handig, maar ja.... moet óók betaald worden, en de kwaliteit, hè? waar laat jíj die dingen? in een tas? welke? en hang je dat aan je broekriem? of aan je rugzak? en bevalt dat?

houdoe,
Piet
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Yo Piet,

Tsja, ik ken het probleem: Heb je net je complete rugzak volzitten met 20 kilo bagage, en dan moet er ook nog zo'n camera mee. Zelf heb ik een (zware) spiegelreflex, die ik in een fototas aan de zijkant van m'n rugzak hang. Deze fototas zit bij regen onder de regenhoes, dus kan het zaakje niet nat worden. Goede merken zijn bv. LowePro en Tatonka, te koop bij de betere fotozaken. Extra lenzen neem ik nooit mee (omdat ik waarschijnlijk verwend ben met een zoomlens), maar ik heb wel eens gezien dat iemand ze apart in een PVC koker had zitten (van dat grijze afvoerbuis-materiaal, aan beide kanten waterdicht afgesloten).
Persoonlijk vind ik dat spiegelreflexcamera's kwalitatief beter presteren dan compacte toestellen, dus het extra gewicht neem ik gewoon op de koop toe.
 
Fotografie....

Hola Piet...

Wat een leed hè???

Handig zal 't nooit worden...En 't zal altijd tijdrovend zijn.
En net als jij je camera te pakken hebt is die gems of dat mooie licht alweer weg!
Maar wat voor foto's wil je maken??
Wil je, zonder compromis, met een verzameling 'ansichtkaarten' terugkomen, zul je met goede (zware) spullen op pad moeten. Het fotograferen zal dan tijd kosten, waar je bij je planning rekening moet houden. Tevens kan het door groepsgenoten na verloop van tijd als hinderlijk ervaren worden...Als jij weer eens staat te prutsen met je 28mm en je polarisatiefiltertje, terwijl iedereen op je staat te wachten.. Bovendien moet je over de nodige kracht beschikken, een goede camera met een set lenzen weegt al gauw enkele kilo's. Kies je voor twee zoomlenzen ipv een 3 of 4-tal 'vaste' lenzen scheelt dit in gewicht, maar ook in kwaliteit.. Hang je grote Spiegelreflex altijd in een weatherproof paraattas voor je buik, of je borst. Zo heb je hem altijd onder handbereik.
Wil je redelijk mooie foto's, en een comfortabel gewicht kun je kiezen voor een compactcamera. Die hang je aan je borst of heup-riem, en heb je altijd bij de hand. De Mju van Olympus, heeft een zoombereik van 35mm tot 105mm, en is redelijk weatherproof en betaalbaar, is een goede keuze in dat geval. Een compact zal echter nooit de kwaliteit van een spiegelreflex met vaste objectieven evenaren..
Ik kies altijd mijn camera al naar gelang de zwaarte van de tocht, de weersverwachtingen, de beschikbare tijd en mijn reisgenoten..
Er valt hier dus geen eenduidig antwoord te geven...
Wat ik in de loop jaren wel geleerd heb is dat je je nooit moet laten frustreren door de keuze die je gemaakt hebt. Die is namenlijk altijd verkeerd. Denk in de mogelijkheden die je hebt, niet aan de beperkingen... Met een eenvoudige compactcamera kun je namelijk ook fantastische foto's maken...Met een spiegelreflex en een andere lens was het misschien allemaal wat fraaier geweest..Maar ja!
De beste resultaten bereik ik als ik solo ga. Dan is de wandeling, de bergtop of het bivakplaatsje niet het doel, maar de kwaliteit van de foto's. Je kan dan meenemen wat je wil, hebt met niemand iets te maken, en kan dus uren gaan wachten op het mooie zonsondergangetje of die ene gems...
Volgens mij zijn er in de buitensport-speciaalzaken wel handige boekjes over 'outdoor-fotografie' te vinden.

:7
 
RE: Fotografie....

Hallloaaaa

Ik vindt een spiegelr camera mooie foto's maken maar ik zelf neem altijd mijn olympus U [mju:] ZOOM mee. Dit toestel maakt naar mijn mening prachtige foto's. en Het toestel is zeer compact weatherproof en niet duur. Ik zelf heb een zwart/wit DOKA dus ik hoef al die apparte lensen niet te gebruiken ik doe het gewoon met mijn vergroter. Maar als ik kleuren foto's wil maken laat ik ze altijd afdrukken bij het kruitvat daar kan je namelijk een cd-rom er bij bestellen.. Dan kan je de foto's bewerken op de computer. en dan kan je hem via de kruitvat site weer af laten drukken...

mijn toestel heb ik aan mijn heupband vast gemaakt in een goedkoop hoesje van plastic die er mooi omheen past. en dit maak ik waterdicht door eerst mijn toestel in een mobiele telefoon waterproofbag.


Deze oplossing is ideaal. maar ik hoop dat die apparaten er ook nog eens "echt" klein komen

Succes

Niels
 
RE: Fotografie....

Niels1..Niels1...

Moet je me toch eens uitleggen......
Hoe maak jij in je doka, met 'gewoon je vergroter', van een 300mm portret een 28mm portret....???

??:7??
 
misschien kan je denken an lowe-pro foto tassen importeur: de Greef & Partner 073 6579034.

of kijk eens naar CCS tassen (zeer de moeite waard).

Arend
 
RE: Fotografie....

Martin, je snapt het zelf blijkbaar niet goed.
Door zo'n sarcastische vraag te stellen maak je dat al meteen duidelijk. Allereerst maak je met een 300 mm lens geen portretten. En met een 28 mm lens ook maar zelden. Tijdens je wandel en klimtochten zoiezo al niet.Dat zou jij toch moeten weten. Ik las ook nergens dat Niels dat deed. Niels maakte en vergrootte gewoon zijn plaatjes. Portretten Martin, zijn opnames van mensen, van hun gezichten. Alleen domme mensen noemen alles wat gefotografeerd is "portretten". Martin, Niels bedoelt dat hij met zijn vergroter gewoon zijn plaatjes een beetje vergrootte. Is toch niet zo moeilijk? Zijn tip wat betreft de kleurenfoto's is ideaal.
Martin als je het niet helemaal duidelijk is wil ik je het nog wel eens uitleggen. Maar eerst dit heel goed lezen jongetje.
Daaag, Joep.
 
poe hé

Hola, (nu wel enigzins sarcastisch)


Fotografie is m'n vak moet je weten.

Niels zegt letterlijk: "Ik heb al die aparte lenzen niet nodig, Ik doe dit gewoon in de doka met een vergroter".
Dat kan dus niet!

En voordat er mensen zijn die daadwerkelijk gaan geloven dat je met je eigen doka nog maar 1 lens nodig hebt, stel ik de vraag hoe Niels dat doet dan.

Het woordje portret mag je overigens in dit verband vrij inwisselen voor bijvoorbeeld landschap of iets anders. Dit diende slechts ter illustratie. Dit geldt ook voor genoemde objectieven.

De brandpuntsafstanden voor een portret zijn inderdaad niet vaak 300mm of 28mm. Dit zal in de regel, bij klassieke portretjes van personen, liggen tussen de 85mm en 135mm.
Ik vind echter wel dat je jezelf nogal beperkt door te stellen dat er met een 300mm geen portretten worden gemaakt. Speciaal voor dit doel neem ik zelfs wel eens 500mm spiegellens mee. Het is maar wat voor effect je ermee wil bereiken, en of het past in het verhaaltje wat je met je plaat wilt vertellen. Het leuke namenlijk van 'creatief' bezig zijn is dat er geen beperkingen zijn. Alleen de beperkingen die je jezelf oplegt. Jij gebruikt geen 300mm, ook O.K.
Corbijn verhit zijn negatieven
Warhol slaat zijn lens kapot
Olaf gebruikt verkeerde chemicaliën
Maar als Lanting of Hazelhof een portret van een gems of ree schieten, met wat voor lens zouden zij dat doen denk je?


neem me niet kwalijk....
:7


Ik heb overigens ook wel eens een portret gemaakt van een drumband en ook nog een portret van een stadswijk in Rotterdam.
 
hallo, hallo, mag ik even..................

sjonge, jonge,
wat een eenvoudige vraag toch een heftige discussie kan oproepen! de oorspronkelijk vraag kwam van míj. ik heb uiteindelijke een lowe pro gekocht. daar kan de body + 50mm + 135mm + kleine flitser (alles olympus) + twee films in. de overige films in de rugzak, dus. ik heb er inmiddels 4 weken mee rondgelopen van kathmandu tot en met de pokhar la. príma tas. compact, goed materiaal en last but not least: de klep gaat naar voren open. je hebt daardoor direct zicht op de inhoud. wat in de praktijk het grootste voordeel bleek. zoals je al begrepen had, heb ik de tas steeds vóór mij gedragen. alles bij elkaar voor mij een acceptabel compromis tussen draagcomfort, snel een foto kunnen maken en ruimte.

houdoe,
piet
 
RE: poe hé

Martin,

Ik reageerde sarcastisch omdat ook jij dat volgens mij deed.
Fotografie is jouw vak schrijf je. Prima.
Het mijne is leraar. Misschien las ik de vraag en de opmerking van Niels daarom anders dan jij.
Niels weet duidelijk niks van forografie. Geef hem dan een duideliik antwoord. Nu werd hij m.i. een beetje voor gek gezet en zou het jammer zijn als hij nooit geen vragen meer durft te stellen via deze leuke site. Waarschijnlijk vind je mijn reactie op je schrijven overdreven. Ik reageerde impulsief en hoop je niet gekwetst te hebben.

Wat ik wel hoop is eens een paar van je foto's op de hiking site te zien.

Groeten en ook voor alle anderen die dit lezen, een gelukkig nieuwjaar. Joep Iven.
 
Ik denk dat ik een aardige modus voor mezelf heb gevonden. Een Zing neopreen buidel met een borstriem voor m'n camera en eventuele lenzen in versterkte buidels, laag aan een heupriem. De camerariem is trouwens ook van dat lekker verende neopreenspul zodat je jezelf niet bij elke stap verhangt.
Alles is goed stevig vastgemaakt zodat het niet bonkt als je loopt. Dit geldt trouwens voor alle troep die aan je riem en/of rugzak hangt. Los van de verpakdiscussie: ik heb mezelf trouwens een enorm plezier gedaan door af en toe af te zien van een allround foto-expeditie met duizend-en-een accesoires en er alleen met een camera voorzien van een reportagelens (35 mm in mijn geval) op uit te gaan. Scheelt stukken en stelt aparte eisen aan je stijl van fotograferen, maar werkt uitstekend voor me.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan