Hoe groot moet rugzak zijn voor hike van een week?


Status
Niet open voor verdere reacties.
P

pascoa

Guest
Hallo,

ik ben een redelijke beginner op buitensportgebied, maar wil komende zomer een hike van een week gaan maken in Ierland (niet heel extreem, gewoon door heuvelland rondlopen). Nu is mijn vraag. Hoe groot moet een rugzak dan zijn? Zelf lijkt 60 liter me wel lekker klein. Vraag is echter of je dan ook je tent, brander, slaapzak e.d. erin kan pakken. Denken jullie dat 60 liter voldoende is, of is meer in dit geval beter?

groetjes,

ko
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hoi Ko,

Het klinkt alsof jij een rugzak zoekt waarmee je ook alleen op stap wilt kunnen gaan zonder je tent en kookspullen over 2 personen te verdelen. Dan is 60 liter naar mijn mening erg weinig. Zo'n rugzak is denk ik meer bedoelt voor als je overnacht in hutten.

Ik heb zelf altijd gelopen met een rugzak van zo'n 65 liter die bovenop kon worden uitgebreid tot 80 liter. Plus zijvakken. Die rugzak was altijd propvol en dan droeg ik niet eens de brander en de tent. Met een kleine rugzak kun je wel overwegen om bijvoorbeeld je matje of je slaapzak aan de buitenkant vast te maken. Dat scheelt plaats, maar is wel kwetsbaar voor beschadigingen.

Wat wel scheelt is als je onderweg eten kunt kopen, zoals in Ierland het geval is. Als je ook nog eens een week door onbewoond gebied wilt lopen heb je nog meer plek nodig voor eten.

Ik denk dat je het beste kunt kiezen voor 80-90 liter. De meeste rugzakken kun je aansnoeren als je plek over hebt. Een voordeel van een hele kleine rugzak is overigens wel dat je lekker zuinig leert pakken en dus niet teveel gewicht meeneemt.

Groeten,

Linda
 
Ik gebruik een Macpac Traverse 3, met een inhoud van 65 liter. Hierin heb ik genoeg ruimte om

- een 1 persoons tentje,
- een matje en slaapzak,
- een Trangia brander 27-7 + brandstof (of billycan + vuurpot ivm gewicht),
- kleding (voor 2 dagen of met een stinklucht x( )
- eten voor 2 of 3 dagen

mee te nemen. Zonder dat ik iets aan de buitenkant van mijn tas heb hangen.

Maar ik heb een slaapzak waar je echt niet in wil liggen bij een temperatuur lager dan 5 graden. Hierdoor is hij heel klein ergens in een hoekje van je tas te proppen. Met alles in mijn tas en een paar extra dingetjes zit ik dan op zo'n 16 kg, daar komt dan nog ongeveer 2,5 l en dus kg bij aan water. Als je zeker weet dat je water en voedsel bij kan tanken onderweg dan kan je daar natuurlijk erg veel op besparen.

Volgens mij heb je aan 60 of 65 liter zat als je met z'n 2en gaat lopen. Als je alleen gaat in koude gebieden (dan nemen je slaapspullen en kleding natuurlijk veel meer ruimte in) dan is dat te weinig, maar hoeveel je dan wel nodig hebt weet ik niet, daar heb ik nog geen ervaring mee.

Succes met je keuze!
Gerben
 
Zomaar wat losse tips/opmerkingen
- probeer eens een rugzak (met bekend volume) te lenen en stop deze vol met alles wat je van plan bent mee te gaan nemen, je hebt dan al eerste indicatie over hoeveel je denkt nodig te hebben (vergeet ruimte voor eten en water niet)
- als je niet al te groot bent kan een (hele) grote rugzak wel eens niet goed passen, en bovendien hoe groter de zak hoe meer gewicht je mee kan zeulen, dat moet je wel kunnen dragen. Als je er een gaat kopen zorg dan dat ie goed past.
- als je dit soort dingen nog nooit eerder gedaan hebt is het misschien handig om eens een proefweekendje o.i.d. in Ned te doen, de basiszooi (tent,koken,slapen) kun je dan eens uitproberen en uitvinden wat je zelf handig vindt.
- ikzelf loop met een 80+ L rugzak, maar ik heb graag na een hele dag lopen iets anders aan mijn voeten, en wat schone kleding onderweg kan ik wel waarderen. Volgens sommigen overbodige luxe maar ik ben bereid die luxe mee te dragen (en heb dus wat meer volume nodig). Bovendien hangt het ook een beetje van je uitrusting af, is het allemaal superlicht en superklein , en/of hoef je weinig eten/drinken mee te nemen omdat je dat elke dag kunt aanvullen kom je een eind met 60L anders heb je al snel meer nodig
 
zie eerst voor je zelf wat je echt wilt doen ben je van plan ooit in de winter te trekken b.v vogezen met de tent heb je al een rugzak nodig boven de 60liter voor je warme kleding in de avond aan de tent zie het zo een grote rugzak kun je altijd kleiner maken en een kleine kun je niet groter maken en ben je verplicht dings er aan te hangen en als je dan met het vliegtuig moet verplaatsen is het zeker niet makkelijk.heb zelf pas een nieuwe grote bijgekocht na een miskoop van 55+10l die draagde helemaal niet prettig met 18 kg erin


groetjes saaby. ;-)
 
Een rugzak is nooit te groot en bijna altijd te klein.
Het gaat om je discipline om er niet te veel overbodige troep in te stoppen.
Zorg er eerst een voor dat een rugzak lekker en comfortabel zit.
Is belangrijker dan hoe groot die is.
Iemand van 1,65 meter heeft meer problemen een passende rugzak van 80 liter te vinden terwijl iemand van 1,90 meter misschien wel nooit een rugzak van 60 liter aan kan omdat die te klein is.

C.M.
D'Oude Vos.

(Laten we een Vosje gaan drinken, past ook in mijn rugzak).
 
Ik adviseer je om GEEN "rugzak voor een week" te kopen.
Daar is een goede rugzak namelijk veel te duur voor. Als je slechts één weekje wilt lopen en niet weet of je het leuk vindt kun je beter een rugzak lenen. Als je er een koopt en je weet nog niet zeker of je het wel leuk gaat vinden, dan heb je toch al snel de neiging om een goedkopere te nemen. Dat hoeft niet slecht te zijn natuurlijk, maar is het helaas vaak wel. Alleen, leen dan wel een goede rugzak die goed past.

In mijn ervaring zijn je schoenen en je rugzak de twee uitrustingsstukken waar je het eerst spijt van krijgt als ze niet voldoen. Een slecht brandertje is ook vervelend, maar daar erger je je maar een half uurtje per dag aan, als je niet meer kunt lopen van de rug of voet pijn dan is je vakantie gewoon over. Daarop bezuinigen is gewoon heel stom. Bovendien kun je veel andere spullen vaak makkelijker lenen, want die zijn iets minder op de persoon aangepast. Een goede rugzak moet je net zo lang zoeken en passen als een paar schoenen.

Ten eerste is belangrijk, de rug lengte. Als je rugzak te klein is, gaat hij aan je schouders hangen, da’s niet de bedoeling. Verder een stevige en vrij stijve heupband, die moet het meeste gewicht dragen. Je moet hem goed tegen je rug kunnen sjorren zodat hij niet wiebelt, maar wel vrij kunt bewegen en ademen. Tenslotte moet je natuurlijk ook goed letten op het materiaal, de indeling en afwerking. Of je één vak wilt of een gedeeld vak, veel zijvakjes, de kleur, met geïntegreerde hoes of los, dat is allemaal minder belangrijk en een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur. Er zijn nog wel verschillen tussen lange en hoog modellen vs. kort en breed, afhankelijk of je over de vlakke weg loopt, veel met het OV reist dan wel in de bergen aan een touw bungelt. Ik zou zeggen, zorg ervoor dat alles erin past en de rugzak dan niet veel breder of hoger is dan jezelf. Anders blijf je snel achter dingen halen en dat is niet zo fijn (ik zat zelf ooit hulpeloos klem in de poortjes van de Parijse metro. Die dingen sloten exact tussen mijn rug en mijn rugzak en ik kon geen kant meer op. Heel vernederend kan ik jullie melden om als toerist te moeten worden bevrijd door een inboorling met een abonnement).

Hoeveel liter? Tja, wat dat betreft is hij inderdaad nooit te groot, hoewel je bij een kleiner model natuurlijk gedwongen bent om zuinig te pakken en dat scheelt weer kilo’s. Loop je alleen? Of met meerdere mensen? Hoe meer mensen hoe kleiner hij kan zijn, maar zoals gezegd koop je hem als het goed is voor jarenlang gebruik en wie weet ga je over een paar jaar alleen op expeditie. Ik heb er een van 75 liter die ik nog flink kan uit zetten tot 85. Ik heb tot nu toe eigenlijk altijd alles erin kunnen krijgen wat erin moest, ook in de winter.

Trek er lekker een (door de weekse) dag voor uit en kom naar Amsterdam of een andere stad waar ze 4 of 5 gespecialiseerde buitenspot zaken hebben. Daar laat je je uitgebreid alle modellen aanmeten en na een dag je weet je wel welke lekker zitten en waar je op moet letten. Je kunt dan ook nog naar de V&D, wie weet heb je geluk. Anders ga je terug naar de winkel waar ze jou ideale rugzak hebben. Vind je dat te duur, kijk dan een bij je vrienden en kennissen, misschien hebben zij wel goede rugzakken. Ook daar moet je wel even passen en meten. Als het niks is, doe het dan niet.

Succes.
 
Ik loop al jaren diverse tochten. En weet me nog altijd te redden met een 50 ltr rugzak plus een beetje opbouw. In totaal 60 ltr. Al mijn materiaal is er op afgestemd en daarnaast neem ik iets minder kleding mee maar wel wat wasmiddel. Met de meeste tochten kom je wel langs een bewoond gebied of een berghut waar je ff wat kunt spoelen. Spoel een shirt uit en de volgende dag kun je het weer aan.

Mijn stelling is: hoe groter de rugzak hoe meer onnodige rotzooi je mee neemt.
Op het moment dat je nog ruimte hebt ben je al snel geneigd te denken "o, dan kan dat en dat ook nog wel mee".

Voor een weektocht heb je (mijn inziens) meer als genoeg aan 60 ltr. Pas eerder je overige materiaal aan op je rugzak... je rug is eerder kapot door te veel gewicht!

gr doede
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan