Hoe kan ik het nog warmer krijgen......

Hallo medehikers,

Ik ben eind vorig jaar en begin dit jaar begonnen om me voor te bereiden op 2 weken solo in noorwegen. Ik ga begin september naar Geilo om vanuit daar richting zuiden te lopen. volgens mijn info kan het dan al tot nachtvorst komen. Omdat lekker slapen een van de belangrijkste voorwaarden is voor een geslaagde vakantie, heb ik niet bespaard op materiaal hiervoor.

Ik heb een keer een proefnachtje in mijn slaapzak gedaan in de tuin onder een tarpje in mijn onderbroek en een muts op. Ik had het niet echt warm, zeg maar koud die nacht, terwijl het niet kouder was dan 0,6 graden.

Nu heb ik afgelopen nacht (19 op 20 maart) weer een proefnachtje gedaan bij mij hier in de buurt. Het heeft die nacht ongeveer 1 graad gevroren en ik had het weer niet echt lekker warm alhoewel ik de boel flink ge-upgrade heb met een lakenak en lang ondergoed. Het kan natuurlijk zijn dat het vlak bij de grond een stuk kouder was, dan nog zou ik het gewoon lekker moeten hebben.

Mijn "slaapmateriaal" is als volgt:
Birdland serai extra 600 2 donzen slaapzak met comfort tot -10
DownMat 9 LW slaapmat (tot -38)
cocoon Silk & Ripstop zijden lakenzak (+5,6 graden)
Merino wollen lang ondergoed van Falke
Smartwool merino wool sokken
Skylite 2 SE SUL tent

Ik kan natuurlijk een andere slaapzak kopen, maar ja dat gaat weer in de papieren lopen plus natuurlijk het extra gewicht. Slaapzak weegt nu 1100 gram.

Weet iemand van jullie nog iets waardoor ik het snachts nog iets warmer kan krijgen. I am out of options....:(
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Die had ik aan. Maar jij bedoelt bv dikke geitenwollen sokken onder het mom van als je warme voeten hebt dan ben je helemaal warm.
 
In het lijstje met "slaapmateriaal" mis ik nog een muts. Je verliest erg veel warmte via je hoofd.

Gerard
 
En een muts opzetten helpt uiteraard ook. Je verliest veel warmte via je hoofd.
Verder kan het veel schelen als je eerst jezelf goed warm loopt voor je jezelf tussen de ganzenbillen nestelt. Een slaapzak houd warmte vast, maar genereert t niet.
 
En alle touwtjes van de slaapzak goed aantrekken als het fris wordt. Je hebt alleen een gaatje nodig om door te ademen :)

Zorg behalve de tips die hierboven staan ook dat je voldoende gegeten hebt, want dat is de brandstof om jezelf warm te houden. Als je 's nachts wakker wordt en koud hebt, kan je ook bv. een muesli reep eten, krijg je het weer warm van.

grtz
Henk
 
Een warme kruik wil nog wel eens helpen. (sigg-fles met sok er omheen) Goed dichtdraaien natuurlijk.
Jannie
 
Het lijkt mij dat je Skylite tent behoorlijk tocht, dat is ook koud. Je kan nog een lakenzak extra over je slaapzak doen, dat helpt de tocht te weren. Of iets aan je tent doen, dat hij minder tocht. bijv van uiterst dunne stof (markt) iets maken wat je met klittenband voor de openingen kan doen. Je kan de klittenband met textiellijm plakken op het op maat geknipte gordijn en de binnentent.Je hebt geen naaimachine nodig. Je kan voor de stof ook een oud laken of een oude binnentent gebruiken. Je kan ook een dun lakentje over de binnentent heengooien en als je er nog lusjes aan maakt, kan je hem heel precies vastzetten, zodat de grootste tochtgaten bedekt zijn
Jannie
 
Laatst bewerkt:
Hoe oud is die slaapzak trouwens?
Want een comfort temperatuur van -10 zou je bij deze temperaturen geen problemen mogen geven.
Als de slaapzak al oud en veel gebruikt is kan je eens een service beurt in overweging nemen. Of zelfs bijvullen.
 
De slaapzak is nieuw.

Een muts had ik inderdaad niet op. Dat is een punt.

Ik had het al niet te warm toen ik de slaapzak inging, vantevoren even een Beetje beweging is misschien ook wel een idee.

In ieder geval weer iets om te proberen. :rolleyes:
 
Laatst bewerkt:
Het is idd vreemd dat je het in die combinatie (downmat 9 + een serai met -10 comfortwaarde) koud hebt rond het vriespunt.

Alleen het gebrek van een muts lijkt me sterk dat dit de oorzaak is. In ieder geval zeker ook even met de muts proberen. En gooi die downmat eens op de weegschaal wat weegt hij dan? Even veel als de fabrieksopgave of misschien toevallig aanzienlijk minder (kan zijn dat je een maandagochtend model hebt waarbij ze vergeten zijn dat ding met (voldoende) dons te vullen...

Je zak lijkt me ook niet echt 100% winndicht dus als er een wind op staat krijg je ook te maken met wind-chill. Lig je altijd uit de wind dan is deze factor niet zo belangrijk voor het slapen. Heb je last van windchill dan kan je denken aan een dunne winddichte zak (soort UL licht bivizak) ipv aan je tent zitten te hobbien.

Mocht er niets mis zijn met de downmat en de muts en andere tips (eten, warm het bed in etc.) helpt ook niet dan mag ik toch wel zeggen dat je een goed kouwelijk mens bent en dan verwijs ik je graag naar deze link voor wat achtergrond info en richtingen waarin je kan gaan denken om het toch warm te houden:

http://www.rugzaklopers.nl/wandelen/images/download/Koudweer kamperen downloadversie.pdf
 
Heb je het de hele nacht koud of vooral in de ochtend? En heb je last van optrekkende kou (van onderaf) of zijn het bijvoorbeeld je voeten of je schouders.
's Ochtens vroeg is het moment waarop de temperatuur het laagst is en ook je eigen energie een stuk minder is, omdat je al een hoop verbrand hebt. Ik zou in elk geval zorgen dat je goed gegeten hebt voordat je gaat slapen, uit de wind ligt en een muts bij de hand houd voor als het fris wordt. Verder kan je nog een handenwarmertje bij de hand houden als je 's ochtends pas koud wordt.

De slaapzak zou voldoende warm moeten zijn. Ik heb deze ook en weinig problemen bij rond het vriespunt. Maar onder de -5 vind ik het wel frisjes worden bij mijn knieën en heupen. Mijn vriend heeft de minder warme versie (tot -5) en ook bij hem wordt de slaapzak bij -5 wel fris, maar hij heeft daar vooral in de ochtend last van. Duidelijk een menselijk verschil dus. Dus misschien heb je ook wel gewoon meer isolatie nodig.

Saskia
 
Een zgn 'omzak' wil ook nog wel eens helpen. Van de winddichte variant van Pertex, Tactel oid een winddichte zak om je slaapzak maken; waardeert met zo'n 5 graden op doordat je een soort van stilstaand luchtkussen om je slaapzak ceëert.

Hoe strak lig je in je slaapzak? Te ruim of te strak is niet goed.
 
Volgens mij mis ik nog het reddingsdekentje dat je als extra isolatie onder de slaapmat kunt leggen.

Groet,
Ruud
 
Laatst bewerkt:
Dat ben ik bewust vergeten.... Zo'n dekentje helpt geen zier om de geleiding van warmte extra tegen te gaan. Wel straling maar daarvoor moet je wel ruimte hebben om te stralen en die zit er niet tussen grond, reddingsdeken en matje. Helpt wel de temp in je binnentent wat beter te houden daar waar er niets op de reddingsdeken ligt. Dat wel, dan toch een klein beetje hulp maar geen miracle worker voor heel weinig gram.
 
Nog wel een kleine aanvulling dat wel enorme zoden aan de dijk legt met een reddingsdeken. De reddingsdeken over je slaapzak heen leggen met de warme zijde naar je toe.... Ademt welliswaar voor geen meter en vocht zal tegen de folie condenseren, dus je buitentijk moet er maar tegen kunnen.
 
Hi,

Ik herken je probleem ;( . Bij 5 graden lag ik te bibberen in een -18 slaapzak....

Probleem was bij mij dat als ik zelf niet warm was, ik de slaapzak en alles wat hierboven al genoemd is ook niet kon opwarmen.
Zelfs een stukje springen hielp niet: tegen de tijd dat ik dan in de slaapzak zat, was ik alweer hartstikke koud. En nee, ik ben niet supertraag ofzo ;) . Bij mij had het te maken met de stofwisseling.

Iets eten met veel koolhydraten en een kop warme thee erbij hielp voor mij goed. Ik warmde ervan op en die warmte warmde mn slaapzak weer op etc.

Tocht in de tent nam ook de zo zorgvuldig opgebouwde warmte mee :( . Ik hou er niet zo van alle ventilatieopeningen af te sluiten :O , dus ik los het op door mn GTXjas over de voeten en benen te leggen. Als die nat is, dan iets anders. Zolang het ademt is het vaak ok, een stukje reddingsdeken krijg je condens op en dan dus een natte slaapzak....

Naast mn matje staan nu altijd een thermosmok met hete thee en iets te eten, voor het geval de boel weer afkoeld, maar tot nu toe is dat nog niet vaak nodig geweest.

Succes!
Petra
 
Bedankt voor jullie reacties tot zover.
Ik zie weer wat opties.

Ik zal jullie tips even samenvatten:

* Dikke sokken
* Een muts opzetten
* De slaapzak goed dichtsnoeren, je hebt alleen een gaatje nodig om te ademen
* Goed eten voor de tijd
* Wat eten als je s'nachts wakker wordt
* Warme drank in thermosmok naast je
* Een warme kruik wil nog wel eens helpen. (sigg-fles met sok er omheen)
* Bij een tent die tocht een ultra lichte bivakzak gebruiken om windchill uit te sluiten
* Zorgen dat je goed warm in je zakje kruipt door bv voor de tijd nog wat te bewegen.

Wellicht kan ik binnenkort nog een keertje proberen en hopen dat het dan nog steeds rond het vriespunt ligt s'nachts. Ik laat jullie weten hoe dat gegaan is!

Groet Anton
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Beste Anton,

Je gaat straks twee weken lopen en dan is warmte voor één nacht niet genoeg maar moet je je slaapsysteem twee weken warm houden. Heel belangrijk daarbij is dat je het vocht buiten houdt. Let daarom op de volgende zaken:
-neem indien nodig en mogelijk de tijd om je slaapzak te luchten (drogen).
-de kleren die je 's nachts draagt niet overdag dragen, er komt dan vocht in.
-niet uitademen in je slaapzak maar door het al eerder genoemde 'gaatje'.
-je tent zeer goed ventileren. Er is in dit topic al eerder geschreven dat je tent misschien té goed ventileert maar in mijn ogen kan je een tent niet goed genoeg ventileren. Let er 's ochtend vroeg op of de buitentijk van je slaapzak droog of nat is.
-het scheelt ook op wat voor ondergrond je kampeert. Op gras of mos kampeer je natter en dus kouder dan op bv. droge bosgrond.

Verder kan het ook heel comfortabel zijn om dunne onderhandschoentjes te dragen. Gek genoeg scheelt ook dat heel veel.

Succes, Huib
 
Laatst bewerkt:
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Bovenaan