Hoe kan ik het nog warmer krijgen......


Ik herken je probleem ;( . Bij 5 graden lag ik te bibberen in een -18 slaapzak....

Wauw, ik dacht dat ik al kouwelijk was...
Hier nog een -18zak gebruikster. Die waarde haal ik nooit zonder te bevriezen. In de buitenlucht met of zonder tarp gaat het lekker tot een graad of -5 en dan heb ik het wel gehad met het warmliggen. In de tent met een behoorlijke ventilatie kan ik de -14 nog aan. Moet er wel bijzeggen, dat ik niet schroom om mijn donsjasje om mijn voeten te proppen in de slaapzak.

Afgelopen paar nachten vroor het lichtjes en ik ben een paar dagen weggeweest met de hond. Dat jochie kon die temperaturen niet aan op zijn eigen matje en in zijn eigen dekentje gewikkeld, dus ik heb mijn donsjasje met capuchon aangehouden en de bovenkant van mijn slaapzak geopend over mijzelf en de hond heen gedrapeerd. Vreemd genoeg kreeg ik geen kouwe voeten ook al lag ik de helft van de tijd met mijn voeten over de rand van mijn TAR prolite4 womens. Dus ik kijk voortaan niet meer naar de theorieën en trek net zoveel aan als ik zelf wil.

Heb het al gepresteerd om met datgene de zak in te kruipen wat ik droog in de avond aanhad (wel altijd schone sokken aantrekken op het moment dat ik de zak inkruip) en er de volgende ochtend mee op te staan, zonder dat ik dan een koudeklap kreeg, omdat je meteen bezig gaat als je opstaat. Euhm, niet bij meer dan vijf onder nul geprobeerd. Herstel, dat heb ik wel... vorig jaar rond kerst, elf graden onder nul, uit de wind, zonder tarp of tent, op een dikke laag sneeuw, met alles aan waarmee ik aan was komen lopen, tot en met mijn bontmuts toe, alleen zonder schoenen. En weerom geen koudeklap smorgens.

En aangezien ik er steevast nog een keer uitmoet om te p**sen, heb ik het zelfs nog nooit getest om nagenoeg bloot in de zak te gaan, waarover dus geroepen wordt dat dat het beste rendement oplevert. Daarnaast vind ik het vreselijk om te zweten tegen de voering van de slaapzak, maar daar heb ik dan swinters weer geen last van.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bedankt voor jullie reacties tot zover.
Ik zie weer wat opties.

Ik zal jullie tips even samenvatten:

* Dikke sokken
* Een muts opzetten
* De slaapzak goed dichtsnoeren, je hebt alleen een gaatje nodig om te ademen
* Goed eten voor de tijd
* Wat eten als je s'nachts wakker wordt
* Warme drank in thermosmok naast je
* Een warme kruik wil nog wel eens helpen. (sigg-fles met sok er omheen)
* Bij een tent die tocht een ultra lichte bivakzak gebruiken om windchill uit te sluiten
* Zorgen dat je goed warm in je zakje kruipt door bv voor de tijd nog wat te bewegen.

Wellicht kan ik binnenkort nog een keertje proberen en hopen dat het dan nog steeds rond het vriespunt ligt s'nachts. Ik laat jullie weten hoe dat gegaan is!

Groet Anton

kleine aanvulling op net "nog wat te bewegen" voor je de slaapzak in gaat: als het echt koud is helpt 3 min op en neer springen bij mij niet genoeg, ik moet echt +- 15 min even stevig doorwandelen om ECHT warm de slaapzak in te gaan. :)

Gr, Jurgen
 
Hm, niet om je te ontmoedigen, maar ..

Geilo, 1e helft september naar het zuiden. Dus de routes over het oosten van de Vidda neem ik aan? In de hutten natuurlijk geen probleem, lekker de kachel aan. Maar kamperen is dan tussen 1000 en 1300 meter. Bij helder weer kan het dan zomaar 10 graden vriezen s'nachts. Niets bijzonders.
Als je het dus bij de spullen die je hebt rond het vriespunt eigenlijk te koud hebt, dan schiet dat tekort voor deze tocht. In feite is september al geen "zomer" meer op de Vidda.

Als je route zo plant dat je lager kampeert, scheelt dat trouwens wel veel in temperatuur s'nachts.

gr. Joop

(heb eind augustus al -15 op de Vidda gehad, bij Lagaros toen -10)
 
Tsjonge.... Alhoewel het niet mijn bedoeling was om over de vidda te gaan schrik ik toch wel van deze temperaturen. Het zal ergens anders iets warmer zijn, maar het kan dus al best wel dik vriezen. SLIK.

(Mijn plan is om vanuit geilo richting nesbyen te lopen. Ik hou denk ik niet zo van die leegte)

Weet iemand trouwens hoe het met de wind staat in dat gebied rond die tijd. (misschien een beetje off topic, maar ja)
 
Laatst bewerkt:
Ik vraag me trouwens af of je je op 1 of andere manier kan laten wennen aan koudere temperaturen 's nachts. Dit dan door bv expres onder alleen een lakentje te gaan liggen een paar dagen voor de trip. Misschien een gek idee, maar heeft iemand hier een zinnige reactie hierop.:rolleyes:
 
Volgens mij kun je wel iets wennen aan koude, maar onder een dun lakentje slapen is waarschijnlijk niet bevorderlijk voor je conditie vlak voor een tocht. Ik zou gewoon nu al een dunnere deken op je bed gooien (het wordt voorjaar, dus dat moet al wel kunnen). Als je 's nachts wakker wordt van de kou, dan gewoon wel een extra dekentje eroverheen. En de verwarming thuis (als die nog aan staat) een graadje lager went ook snel. 't Is het proberen waard.

Saskia
 
Leg een of twee aluminium redddingsdekens over je slaapzak. Dat zal veel van je lichaamswarmte reflecteren als stralingswarmte! Zorg daarbij dat er wat ventilatie is tussen slaapzak en reddingsdeken om condensatie van zweetdamp te voorkomen. Dat kun je realiseren door er wat uitrusting of takjes zonder bladeren tussen te leggen.

Zoek voor je tent een plek in de luwte. Dus houd rekening met de verwachte windrichting. Je kunt ook de buitenkant van je tent isoleren met droge bladeren, hooi, sneeuw, enz... maar zorg dat er wel genoeg zuurstof binnen kan komen. Je kunt je tent ook extra isoleren tegen wind en regen met een stuk zeil dat je toevallig vind, enz... Je kunt dat over je tent heengooien en vastleggen met stenen.

Desnoods kun je zelfs een hut van takken en droge bladeren over je tent heen bouwen. Er bestaan survival-boeken waarin daarvoor modellen beschreven staan. Of je kunt een laag muurtje van losse stenen of aarde rond je tentmaken. Of van strobalen, planken of wat je maar tegenkomt.

Als je 's nachts moet plassen kun je een speciale plasfles gebruiken. Dat voorkomt dat je de kou in moet en afkoelt. Voor vrouwen is misschien ook zoiets te koop.

Voor je gaat slapen, kun je je handen afspoelen in ijskoud water of inwrijven met sneeuw.

Je kunt in je slaapzak zonodig wat gymnastiek doen. Je kunt daarbij zelfs je spieren samentrekken zonder te bewegen.

Je kunt ook een "lean to" maken van takken met een vuur er voor in plaats van een tent opzetten. Achter dat vuur maak je dan een warmtereflector van hout of stenen en aarde. Dat is stukken warmer dan een tent. En dat maakt het zelfs warm bij vorst. Je kunt een "lean to" ook maken van een tarp en koord.

Maar open vuur is op veel plaatsen verboden en kan bosbrand veroorzaken en kan je kleding en slaapzak in brand steken. Vooral bij kunststoffen is dat gevaarlijk. Houd dus afstand van je vuur of zorg dat er iemand wakker blijft.
 
Laatst bewerkt:
Hier zie je een voorbeeld van een dubbele "lean to", die flink warm is, ook bij vorst. Het dak moet beslist open blijven om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen!


double-lean-to.jpg
 
Laatst bewerkt:
Koude gewenning

Ik vraag me trouwens af of je je op 1 of andere manier kan laten wennen aan koudere temperaturen 's nachts. Dit dan door bv expres onder alleen een lakentje te gaan liggen een paar dagen voor de trip. Misschien een gek idee, maar heeft iemand hier een zinnige reactie hierop.:rolleyes:

Het duurt bij mij gemiddeld een dag of 2 om te wennen aan kou, het dragen van een rugzak, de wat onrustiger nachten, etc.

Ik miste in je lijstje van warmte tips nog het afschermen van de hals en nek. Dit kan middels een sjaal/Buff oid, maar de meeste goede slaapzakken hebben ook een kraag ingenaaid waarmee dat kan. Als ik mij niet vergis heeft die van jouw dat ook.

Have fun!

groet,
Richard
 
Nog wel een kleine aanvulling dat wel enorme zoden aan de dijk legt met een reddingsdeken. De reddingsdeken over je slaapzak heen leggen met de warme zijde naar je toe.... Ademt welliswaar voor geen meter en vocht zal tegen de folie condenseren, dus je buitentijk moet er maar tegen kunnen.
Leg wat dunne takken met vertakkingen zonder bladeren op je slaapzak. Leg daarop een heel dunne plastic reddingsdeken met aluminumlaagje. Leg daarop weer wat takken en daarop weer een reddingsdeken. Je ligt dan aanmerkelijk warmer zonder dat je zweetdamp gaat condenseren. In plaats van takken kun je ook andere materialen gebruiken die wat volume geven, zoals bossen hooi die je met een koordje samenbindt. Of twee plastic flessen die je hebt gevonden en met een koordje aan elkaar bindt zodat het op je lichaam blijft liggen, karton, enz...

Je kunt je tent bovendien zoveel mogelijk opvullen met grote vuilniszakken die je vult met wat je buiten vindt: droge bladeren, twijgen, dunne takken waar je de bladeren afhaalt, hooi, stro, piepschuim, lege plastic flessen, plastic tasjes, droge krantenproppen, enz... Maar gebruik liever geen groen gras en geen groene bladeren, want dat bevat veel vocht en onttrekt lichaamswarmte.

Die vuilniszakken bindt je dan dicht met een koordje. Je krijgt zo veel stilstaande lucht in je tent. Zorg ervoor dat je wel genoeg zuurstof krijgt van buiten je tent.

Je kunt die gevulde vuilnizakken ook gebruiken als extra slaapmatje.
 
Zet je tent zo mogelijk op een laag hooi, droge bladeren, droge dennenaalden, of soepele twijgjes zonder bladeren. Dat geeft extra warmteïsolatie.

Deze methode kan je grondzeil ook beschermen tegen scherpe uitsteeksels van de bodem. Maak die onderlaag niet zo dik dat er gevaar bestaat om met een scherp voorwerp door je tentvloerzeil te prikken.
 
Als het gevaarlijk koud blijkt, kun je in noodgeval tegen elkaar aan gaan liggen met de slaapzakken daarover heen. Dat kan ook nodig zijn als een van de teamleden ziek of gewond is.

Voor samen slapen kun je ook rechthoekige dekenslaapzakken gebruiken die je aan elkaar kunt vastritsen, zodat je een tweepersoonsslaapzak krijgt. Met mummieslaapzakken lukt dat niet. Een dekenslaapzak kun je in geval van nood ook gebruiken als afdak tegen de regen of als grondzeil. Maar op zich is een mummieslaapzak natuurlijk warmer en lcihter dan een dekenslaapzak.
 
En alle touwtjes van de slaapzak goed aantrekken als het fris wordt. Je hebt alleen een gaatje nodig om door te ademen
Je moet daarbij wel uitsluiten dat je in je slaap kunt stikken, doordat je mond niet meer voor dat ademgat zit.
 
Je slaapzak moet aan de buitenkant net zo koud zijn als de temperatuur in de tent. Dus als het vriest, is het condens op je slaapzak bevroren. Anders is je slaapzak niet warm genoeg.

Ik lees weer een hoop zaken hier die vast niet uit ervaring zijn opgeschreven...

grtz
Henk
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

liner komt op de huid maar meestal wordt een dunne basislaag gedragen.
Dan het dampscherm en daarna pas de kledij.
Ik had ook zelf mijn vbl sokken gemaakt maar het is handiger om na een dunne ondersok gewone PE zakjes te gebruiken onder de 'eindsok'
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan