Hoe matten combineren?


Met het wegtrekken van de zomerwarmte komt de volgende vraag op. Ik heb twee matten die ik wil combineren tot een najaarsmatsysteem:
  1. een dikke foam mat
  2. een isolatiemat (dun foam met aluminiumlaagje)

Hoe leg ik die twee op elkaar als ik de isolatiewaarde wil optimaliseren?

Ik neem aan sowieso het aluminium van de isolatiemat naar boven gericht, want de handleiding van mijn reddingsdeken zegt dat de zilveren kant naar de warm te houden kant moet.

Dan: de foam mat onder de isolatiemat of andersom? Of zou het niet uitmaken; dat het gewoon optelt?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik zou zeggen dat het niet tot een verschil in isolatie moet leiden, maar durf je daarop geen garanties te geven.
De aluminiumlaag naar boven, zo dicht mogelijk naar je eigen lichaam, zou mogelijk nog enig verschil geven, maar verder zou je de isolatiewaarden bij elkaar op moeten kunnen tellen.

Ik weet natuurlijk niet of je geld te besteden hebt of niet en of je er behoefte aan hebt, maar als je twijfelt over de isolatie zou je ook kunnen kijken naar een nieuwe mat. Dat brengt mogelijk niet alleen meer warmte, maar ook extra comfort en een lichter totaalgewicht. Maar of je dat nodig vind, dat moet je natuurlijk zelf beslissen.

Saskia
 
Persoonlijk zou ik de aluminium laag helemaal onderop leggen.
Zeker in combinatie met foam.
Door de alu laag worden de luchtruimtes in de foam beter afgesloten voor luchtcirculatie en het alu zorgt ervoor dat de kou terug gekaatst word.
Als je de alu laag boven hebt, heeft mi het foam minder mogelijkheid om de warmte te isoleren.
 
Persoonlijk zou ik de aluminium laag helemaal onderop leggen. Zeker in combinatie met foam.

En deze meneer (op 7m15s) doet het precies andersom. Dus er is verwarring over. Of het maakt weinig uit. :D Ik ben aan het prakkezeren over een testopstelling. Ik heb oude matten die ik kan verknippen en een winddicht schuurtje met een koude vloer.

Zijn zulke foam matten eigenlijk altijd 'closed cell'? Dus bijvoorbeeld ook gewoon zo'n rol bij de Perrysport? Of alleen duurdere waarbij dat expliciet is aangegeven?
 
Als het echt veel uitmaakt kom je daar zelf wel achter als je het gaat proberen ;)
Ik zou de alu-laag ook onderop doen, maar veel zal het niet uitmaken. Bij een luchtbed ipv foammat is het een ander verhaal!
 
Laatst bewerkt:
Dat de alu laag de warmte/koude "weerkaatst" zijn we het denk ik wel over eens maar, is het gunstiger om de koude af te weren OF om de warmte binnen te houden.
Gevoelsmatig zou ik zeggen dat laatste en dus de alu laag bovenop en direct daarop liggen. Semi-metaforisch: een auto op 100km/h houden kost minder energie dan optrekken van 50 naar 100.... :)
 
Aluminium weerkaatst aan twee kanten toch? In het algemeen weerkaatst het echter alleen, als er een luchtlaag naast zit. Dus aluminium op de grond leggen werkt theoretisch niet om de koude te weerkaatsen.

Als ik een dubbele laag gebruik, doe ik dit vooral praktisch. De ene kant is vaak glad, dus dat bepaalt hoe het handig is om te leggen.
 
Hoe en waarom is dat anders?

Luchtbed = meer comfort door een boel lucht. De isolatie van matten zoals de Exped syn/downmats en Thermarest Neoairs hangen bovenin de mat. Met een alu-mat daaronder houdt je inderdaad de kou van de grond tegen, via de zijkanten wordt door de luchttemperatuur de isolatie in de mat toch afgekoeld.
Maar als het niet heel erg koud is kan je het toch doen: het ligt wat lekkerder.
 
In het algemeen weerkaatst het echter alleen, als er een luchtlaag naast zit. Dus aluminium op de grond leggen werkt theoretisch niet om de koude te weerkaatsen.
Ja: daarover heb ik ook lopen nadenken. Het is ook mogelijk dat er op micro-niveau altijd wel een luchtlaagje is zodat weerkaatsing van straling toch plaatsvindt. Ik wil het weten. Ik ga echt testen binnenkort :D

Als ik een dubbele laag gebruik, doe ik dit vooral praktisch. De ene kant is vaak glad, dus dat bepaalt hoe het handig is om te leggen.

Ook een punt van overweging inderdaad. Waar ik steeds meer achter kom: comfort, zoals dat dingen niet wegglijden, blijkt ook belangrijk voor warmte. Als ik geen houding kan vinden en steeds beweeg, wordt mijn slaapzak ook niet warm. Daarom sta ik mijzelf sinds kort soms een kussentje toe. Het lijkt net alsof mijn slaapzak dan warmer is. Volgens mij doordat ik minder woel.
 
Aluminium houdt stralingswarmte/kou tegen. Bij contact met de grond is er (volgens mij) geen sprake van stralingsoverdracht en zal het aluminium dus beperkt werken. Waar het lichaam het aluminiumfolie raakt zal ook geen sprake zijn van stralingsoverdracht maar rondom het lichaam wel.

Beetje lang geleden deze theorie. Ik zal dit eens navragen bij onze isoleerder.
 
Luchtbed = meer comfort door een boel lucht. De isolatie van matten zoals de Exped syn/downmats en Thermarest Neoairs hangen bovenin de mat. Met een alu-mat daaronder houdt je inderdaad de kou van de grond tegen, via de zijkanten wordt door de luchttemperatuur de isolatie in de mat toch afgekoeld.
Maar als het niet heel erg koud is kan je het toch doen: het ligt wat lekkerder.

Niet mee eens! Een Thermarest Neoair heeft geeneens isolatiemateriaal binnenin...

Een Thermarest Neoair werkt doordat ie uit 3 delen bestaat: 1 laag reflectieve folie die horizontaal middenin de mat zit van voor tot achter, 1 laag driehoekige kamers daaronder die de koude lucht vast-/tegenhouden en 1 laag driehoekige kamers vanboven die jouw warmte vasthouden en weerkaatsen.

zie:
thermarest-neo-air-all-season-slaapmat-regular.jpg


Dat bevestigt overigens wel enkele van de reacties hierboven: een reflectieve folie werkt het beste met een luchtlaag erlangs, zover ik weet voornamelijk omdat hij werkt door het weerkaatsen van IR-straling.

Dat zou dus ook inhouden dat je hem best gebruikt om je lichaamswarmte bij te houden en niet om de koude buiten te houden.

Daarom zou ik hem persoonlijk onder je schuimmatras leggen. Op die manier straalt jouw lichaamswarmte door de mat - die daardoor opwarmt en jou isoleert - en reflecteert de reststraling die door de mat raakt terug de mat in zodat je zo weinig mogelijk verlies hebt.

Zou je het alu OP je matje leggen, dan reflecteert jouw warmte misschien wel direct terug naar je lichaam, maar gaat je lichaam het veel moeilijker hebben om het matje dat eronder ligt op te warmen, waardoor dat matje zijn nut eigenlijk verliest. Zo'n matje dient namelijk vooral om warmte vast te houden, maar daarvoor moet er wel warmte bij het matje raken.
 
Laatst bewerkt:
Hallo,

Deze discussie laat weer even zien dat het vak "algemene natuurwetenschappen", toch eigenlijk voor iedereen verplicht zou moeten zijn. Er wordt van alles geroepen en natuurlijk ontbreken de youtube filmpjes, links en plaatjes niet. Maar er zit blijkbaar toch veel onbegrip. Ik noem er twee.

- Koude tegenhouden: Dat kan helemaal niet. Koude is tekort aan warmte. Je kunt wel proberen te voorkomen dat je warmte verliest, maar dat kun je niet doen door koude tegen te houden.
- Reflectie heeft een luchtlaag nodig om te werken: Onzin, reflectie gaat over het reflecteren van straling, warmte straling in dit geval. Deze elektromachnetische straling heeft helemaal geen lucht nodig om getransporteerd te worden.

Om de oorspronkelijke vraag te beantwoorden is het goed even een stapje terug doen. door de vraag te stellen wat is warmte en hoe kan dat worden overgedragen. Kortom wat is warmteoverdracht.

Er zijn drie manieren om warmte over te dragen. Geleiding, straling en stroming. (zie de link). Als er sprake is van temperatuurverschillen dan zijn in principe alle drie de manieren van warmteoverdracht aanwezig.

Als je zonder slaapzak op een matje ligt verlies je als volgt warmte:

- geleiding: door contact tussen je lichaam, je matje en de omringende lucht, geef je warmte af aan matje en omringende lucht.
- straling: de warmte straling die je afgeeft warmt het matje en de omringende lucht nog meer op.
- stroming: de opgewarmde lucht gaat zich verplaatsen en stroomt weg en wordt vervangen door koude lucht, die vervolgens ook weer opwarmt etc.

Je verliest dus warmte aan het matje door geleiding en door straling. Het juiste antwoord op de vraag op welke manier de twee matjes beste isolatie waarde geven is dus:

- isolatiemat met reflecterende laag bovenop (maximale reflectie van warmtestraling, dicht bij de bron)
- gesloten cel mat onderop. (gesloten cel, is must, want anders verliest de mat warmte door stroming uit de mat, dus convectie)


Verder op in de discussie zijn ook ander matten aangehaald, maar ook daarvoor geldt het devies: warmte verliezen beperken zo dicht mogelijk bij de bron levert hoogste isolatie op. Dus:
- reflectie bovenop
- dan gesloten cel schuim mat,
- dan evt lucht mat.

MVG

Rolf
 
Heb er nog maar even studie van gemaakt vanmiddag.

Ik quote mijn boeken over straling/warmte overdracht:

"2.Straling (radiatie). Dit is warmteoverdracht tussen twee lichamen, die niet met elkaar in aanraking zijn"

"Onder straling wordt verstaan het transport van energie door lucht en gassen in de vorm van elektromagnetische trillingen"

Als de lichamen (lichaam is ook term voor object hier, dus matje en lichaam vd persoon die er op ligt) met elkaar in contact zijn is er dus geen sprake meer van straling. De reflectie zal nog wel werken maar doordat er geen straling meer is hoeven we hier ook geen rekening mee te houden.

Blijven we het wel met elkaar eens over de volgorde.

Kleine toevoeging met boeren wijsheid:

De reflectie heeft maar heel weinig nut bij camping matjes omdat we vooral met geleidings warmte overdracht te maken hebben. Bijna geen enkele matjes fabrikant van enige naam gebruikt ook die reflectie lagen dus zal het ook wel bijna geen nut hebben.
 
Laatst bewerkt:
Niet mee eens! Een Thermarest Neoair heeft geeneens isolatiemateriaal binnenin...

Een Thermarest Neoair werkt doordat ie uit 3 delen bestaat: 1 laag reflectieve folie die horizontaal middenin de mat zit van voor tot achter, 1 laag driehoekige kamers daaronder die de koude lucht vast-/tegenhouden en 1 laag driehoekige kamers vanboven die jouw warmte vasthouden en weerkaatsen.
Excuus, je hebt gelijk: de folie zit inderdaad in het midden! Ik blijf het overigens koppig isolatiemateriaal noemen aangezien het de koude... erhm warmteverlies tegengaat.

Zou je het alu OP je matje leggen, dan reflecteert jouw warmte misschien wel direct terug naar je lichaam, maar gaat je lichaam het veel moeilijker hebben om het matje dat eronder ligt op te warmen, waardoor dat matje zijn nut eigenlijk verliest. Zo'n matje dient namelijk vooral om warmte vast te houden, maar daarvoor moet er wel warmte bij het matje raken.
Dit laatste is een beetje het 'naakt slapen' verhaal.
Het zijn twee verschillende soorten isolatiemateriaal. Je kan het ook omdraaien: als je het mátje boven doet kan de warmtestraling niet het alu-matje bereiken ;) Of beter gezegd: bij het alu-matje boven je warmteverlies is al beperkt door het alu-matje, dus het schuimmatje hóéft dus ook minder 'opgewarmd' te worden.


Nu moeten Rolf en Marius nog uitvechten in hoeverre straling tussen twee lichamen plaatsvind.
 
Laatst bewerkt:
Ik zeg: De alu zijde helemaal bovenop Het reflecteerd de warmte het best, dus moet je het op de warmste plek gebruiken.

Als je het snel wil teste: Hou je hand op de foam mat, de alu zijde en de niet alu zijde. Het materiaal wat het warmste aan voelt moet je bovenop doen.

Er bestaat ook HR radiatorfolie die naar eigen zeggen 96% van de warmte reflecteert.
Voor die 11 euro ofzo zou je het haast op je matje gaan plakken :)
 
Ik zeg: De alu zijde helemaal bovenop Het reflecteerd de warmte het best, dus moet je het op de warmste plek gebruiken.

Als je het snel wil teste: Hou je hand op de foam mat, de alu zijde en de niet alu zijde. Het materiaal wat het warmste aan voelt moet je bovenop doen.

Er bestaat ook HR radiatorfolie die naar eigen zeggen 96% van de warmte reflecteert.
Voor die 11 euro ofzo zou je het haast op je matje gaan plakken :)

Tenzij je een neoAir hebt waar al 3 van die lagen inzitten basicly :p
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

testjes

Ik heb oude matten verknipt en ben met warm water in platypuszakken in de weer geweest. Geen enkel verschil kunnen meten. Ook niet met extra dons bovenop. Wel lol gehad.

cB7eyfA.jpg


IOKbTIT.jpg
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan