Hoe slaap ik in een tent?

  • Onderwerp starter Irma (Guest)
  • Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
I

Irma (Guest)

Guest
Al jaren lang kampeer ik. Ik sliep altijd op een nomad flyer. Dit ging prima. Ik heb echter behoorlijke rugproblemen gekregen een paar jaar terug. Ik heb een dubbele hernia. Resultaat> slapeloze nachten. Ik heb al diverse slaapmatten geprobeerd, waaronder een lichtgewicht luchtbed en momenteel een therm a rest inflatable mat. Ik kan een erg dikke inflatable kopen, maar dan sjouw ik me weer een breuk. Deze is vrij dik, maar niet zwaarder dan een kilo. Dit vond ik acceptabel. Ik slaap echter nog steeds niet. Heeft iemand hier ervaringen mee of bruikbare tips?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Irma,

Ik heb volgens doktoren de rug van een 80-jarige en zou niet eens een rugzak kunnen tillen volgens hen. Toch ga ik er bijna elk weekend op uit en slaap ik prima in een tent.

Echt geheimen of tips heb ik niet zozeer (slaap op een gewone inflatable), maar wellicht helpt het je om te vertellen hoe ik meestal slaap.

Ik ga nagenoeg altijd op mijn zij liggen, met m'n rugzak naast me. Ik leg dan één knie tegen of op de rugzak, zodat mijn rug niet gedraaid ligt. Op die manier val ik bijna altijd in slaap en wordt 's-morgen dan toch wel weer wakker op m'n rug of buik.

Het werkt prima, ik heb geen last van m'n rug (ook niet bij meerdaagse hikes).

Vraag het anders eens aan een Mensendieck-therapeut. Die kunnen je vaak zeer goed helpen met dergelijke klachten.Trusten!

Raymond
 
Ook ik heb inderdaad volgens de dokters een rug van een bejaarde en ben toch echt maar 22. Volgens de dokters moet ik maar niets meer doen, maar daar trapt Irma niet in. Met rugzak lopen gaat nog redelijk. Wat betreft het slapen.. ik zal het eens proberen. Wie weet helpt het. Mijn fysiotherapeut kon me ook weinig op weg helpen. Thx voor de reactie in elk geval.
 
Hallo Irma,

Ik vrees dat ook ik je niet veel bruikbare tips kan geven, daar de enige ervaring die ik met hernia's heb, mijn moeder is. En waarschijnlijk heb je ook al al het mogelijke geprobeerd. De enige tip die ik misschien nog kan geven is: Zorg dat je altijd goed isolerende kleding aantrekt en dan vooral het ondergoed over je rug. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat je slaapzak ook lekker warm is. Koude spieren en gewrichten bevorderen de nachtrust normaal gesproken niet erg en zorgen voor een stijve rug in de morgen.
Verder zijn houding en tilgedrag (waarschijnlijk allemaal dingen die je al honderd keer gehoord hebt) ook belangrijke punten om op te letten.

Meer kan ik eigenlijk niet verzinnen voor je.

Succes verder,

Sebastian ;-)
 
Ik heb er zelf gelukkig geen problemen mee, maar praat eens met een ceasar therapeut, deze zijn gespecialiseerd in het voorkomen van klachten door verkeerde houdingen e.d., en kunnen spierversterkende oefeningen geven.

Dit heeft met andere probleemen die ik had tot hele goede resultaten geleid.

Succes en geef nooit op !
 
Hai Irma,

als ik het zo allemaal lees dan kan ik mij erg goed voorstellen wat je mee maakt en ook hoe koppig je bent. Ik heb hetzelfde en ben ook erg koppig. Daar ben je buitensporter voor (hé Raymond?).
Het is vaak moeilijk om daar een oplossing voor vinden of iets verzinnen om je te kunnen helpen.
Zelf ben ik een rugzakverkoper/drager in hart en nieren en heb een dure rugzak die zeer goed op de rug (heupen) zit. Daardoor kan ik lange tochten lopen zonder dat mijn rug teveel daar aan gaat lijden. Vaak is het gevolg van een rusteloze en pijnlijke nacht hoe je de dag zelf heb gelopen. Je hebt eigenlijk al een zere rug voor je gaat slapen.

Ondanks dat ik toch de ochtend daarna wat oefeningen moet doen om mijn rugspieren te ontspannen ga ik toch door (koppig ja).

Misschien is dit wel een tip die in ieder geval bij mij goed werkt. Zoek zoveel mogelijk een zachte ondergrond op waar je de tent opslaat (mos, enzo). Als je dan daarop een dunnere mat (die wel goed isoleert) gebruikt, moet dat in ieder geval een beetje helpen (althans bij mij wel).

Ik heb zelf een zwakke rug omdat ik van kinds af aan altijd zonder mat heb geslapen op de kale grond.

Veel success!

Met sportieve groeten,
Siegurd van Leusen
http://www.go.to/mb2001.nl
 
Ik weet haast zeker dat Siegurd het ook zo bedoelt, maar wil toch even duidelijk maken dat je dus naar een zachte ondergrond moet zoeken om daar vervolgens je matje op te leggen en dus niet andersom (een zachte ondergrond zoeken om die vervolgens onder je matje te leggen).

Ik zeg het maar even voor de duidelijkheid omdat ik zelf helemaal ziedend zou worden als ik een buitensporter (met gebroken rug of niet) een berg mos bij elkaar zie sprokkelen om beter te kunnen slapen.

Beter is het wellicht om gewoon een bende dode takken bij elkaar te sprokkelen. Heb je meteen een beetje vering.

Grtx,

Raymond
 
Hola..

Misschien is die nieuwe Mega-Rest van Therm-a-Rest iets voor je. Een gruwelijk dikke mat die je het verschil met je eigen bedje thuis snel doet vergeten.
Hij is wel weer wat zwaarder om mee te dragen.

succes
:7
 
Pfff, ik ken dat ja. Ben in 91 geopereerd aan een hernia en het heeft jaren geduurd voor ik weer een beetje comfy kon slapen in mijn tentje. Van alles geprobeerd, dikke matten, luchtbedden, zelfs een hangmat (NIET DOEN, hahaha!!). Het beste bevalt nu een matje (Therm-a-Rest, standaard)hoewel ik dan meestal nog tamelijk gebroken wakker word.

Wat mij wel helpt: ik ga voor ik ga pitten altijd een stuk lopen en doe daarna wat oefeningen om mijn rug los te maken zodat ik warm en soepeltjes de zak in ga. Als het koud is neem ik ook nog een hot-pack mee, als kruikje voor de oude man in zijn zielige ruggetje, helpt ook. 's-Ochtend doe ik de serie oefeningen weer over om weer los te komen, half uurtje na het opstaan ben ik dan weer redelijk het heertje.....

Welke oefeningen je kan doen, vraag dat aan je therapeut (Mensendieck, bij voorkeur...), die kan jouw situatie beter inschatten.

Wat je ook doet, niet opgeven!! Het heeft allemaal tijd nodig maar je zal zien dat je op een gegeven moment weer als de spreekwoordelijke roos slaapt....

Sterkte! Rob.
 
Ik las de eerste reactie van Raymond. Ik snap alleen niet helemaal hoe je dan ligt ten opzichte van die rugzak, met opgetrokken knieeen??

Verder weet ik uit ervaring dat het heel belangrijk is dat je rug niet te zeer afkoelt en niet vochtig is. Dus warme onderkleding die snel vocht afvoert is overdag en 's nachts aan te bevelen.

Groets, Jan
 
Jan,

Één van de knieën is inderdaad opgetrokken: de knie die op de rugzak ligt. Het andere been ligt tegen de rugzak aan.

Groeten,

Raymond
 
hoi irma,

ik ben zelf enthousiast buitensporter en..... oefentherapeut cesar. inderdaad hangt je nachtrust helemaal af van wat je overdag hebt uitgespookt en investeren en een goed passende rugzak lijkt mij een heel goed plan (mocht dat nodig zijn dan).
het advies hierboven om naar een oefentherapeut (cesar of mensendieck) te gaan is ook prima. zelf krijg ik ook wel eens actieve buitensporters in de praktijk met de nodige problemen aan de rug/nek/schouders. na hen een heleboel geleerd te hebben over houding- en beweging en een oefenprogramma te hebben opgesteld, laat ik ze meestal de rugzak (vol!) meenemen naar de praktijk om deze goed af te stellen en het lopen en klauteren hiermee eens flink onder de loep te nemen. hier komen vaak hele positieve dingen uit en vaak kan ik met wat hele simpele tips outdoor-enthousiasten een aardig eind op weg helpen! ik zou dus zeggen: zoek een oefentherapeut bij jou in de buurt en laat je grondig adviseren over tiltechnieken en hoe te lopen enzo met de rugzak!
veel succes!
petra
 
Hallo Petra.

Waarom organiseer je niet eens op de club een middagje houding en beweging en laat je ons allemaal met volle rugzak oefenen en instellen?

C.M.
Peter (Spiderman).
 
hoi,

Het beste zou zijn met de bovenste knie op de ruzak en de onderste gestrekt inderdaad, maar...... dan wel met je buik ook tegen de rugzak voor de nodige ondersteuning tegen het doordraaien richting rugzak en zo in een mijns inziens juist overbelastende positie terechtkomen.
Anyway, dit is in een mummieslaapzak al bijna niet te doen volgens mij.
Je kunt in plaats van je rugzak ook je fleece als steuntje voor het bovenste been gebruiken, is wat minder dik, maar je moet tenslotte roeien met de riemen die je hebt nietwaar?
Wil dit ook niet lukken? Dan met je benen opgetrokken, knieen op elkaar houden!

Succes
Petra (Peter: lijkt me trouwens een grappig gezicht, jullie allemaal in je ondergoedje met je rugzak op! :) )
 
Oh, en Petra ... wij allemaal in ondergoed met een rugzak op ....

not a pretty site met die harige klap-kuiten , trust me :D
 
hebbie inmiddels harige klapkuiten dan jurg?

en hoe zit t met de bierbuikjes? (zou wel je zwaartepunt wat meer mee naar voor verplaatsen trouwens, maar das een andere discussie geloof ik!)

groetjes
petra
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan