Hoeveel gram gas verstook je?

  • Onderwerp starter Onderwerp starter zudg
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!

Abonneer je gratis op de Hiking-site.nl Nieuwsbrief:


banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo alemaal!

Ik ben altijd een benzine brander gebruiker geweest, maar toen mijn MSR Whisperlite de geest gaf, en ik op zoek ging naar wat makkelijkers en lichters kwam ik uit bij de Superfly. Dit MSR brandertje past op alle schroefblikjes gas (coleman, msr, campinggaz etc) en wordt heel erg warm. Hij is heel erg licht, net als de brandstof zelf en kookt 1 liter water in zo'n drie minuten. Tenminste, dat staat in de folder ;-) Een droombrandertje, en deze heb ik dus aangeschaft. (zie ook http://www.backcountrygear.com/catalog/Stovedetail.cfm/MSR101)

Mijn eerstvolgende tocht is echter naar Lapland in September. Dat kan best wel eens koud worden (rond vriespunt?) en ik vroeg mij dus af of gas dan wel gaat werken en hoeveel ik nodig heb. Tevens ben ik benieuwd naar voorverwarmen van zo'n blikje. Kan dat door bijvoorbeeld lichaamstemperatuur (blikje paar minuten onder je trui doen)?

Ik heb het volgende gevonden op de MSR site:

1 blikje gas (van MSR) van 227 gram kan 15 liter water koken. Dit is gemeten bij kamertemperatuur met water van 1 graad Celsius.
(Zie http://www.msrgear.com/stoves/comparison.html)

Ik verwacht 1 liter per dag te moeten koken (ik reis alleen) en dus zou je volgens bovenstaande zeggen dat ik op 1 blikje 15 dagen moeten kunnen doen.

Maar iets zegt mij dat deze berekening niet opgaat, gezien:

- de lage temperatuur van plusminus 0 tot 5 graden
- energie verlies door wind e.d.
- Ik zal waarschijnlijk op Campinggaz koken want blikjes van MSR zullen ze wel niet hebben en dat kan bovenstaande resultaten wellicht dus ook beinvloeden.

Kan iemand een licht schijnen op dit onderwerp en de door mij gestelde vragen? Zijn er ergens "benchmarks" te vinden met verschillende merken gasblikjes en bij verschillende temperaturen?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Let er in elk geval op wat er in het blikje zit. Butaan heeft een kookpunt van ongeveer 0 gr. Celsius. Propaan kookt bij -42 gr. C. Propaan is dus geschikter om op te koken bij lage buitentemperaturen. Er zijn ook mengsels.

Van Campingaz zijn er blikjes met alleen butaan of een mengsel. Blikjes van MSR zijn er met isobutaan (Is dit misschien een mengsel?) en propaan. Van Coleman kan ik zo gauw niet vinden, maar volgens mij hebben die ook een mengsel van butaan en propaan.

Saskia
 
Aha, zaak dus om in het aanbod (voor zover er verschillende merken in het schap liggen) te zoeken naar het blikje met het hoogste Propaan gehalte?

Maar als mensen zeggen dat gas niet goed werkt om en nabij het vriespunt, betekent dat dan feitelijk dat het langer duurt (en je dus minder liter per gram gas kan koken) of zou het kunnen dat het gas gewoon helemaal niet werkt? Sorry als dit een domme vraag is, maar ik heb nooit onder de 10 graden gekookt eigenlijk.

Wat de cartridge warmers (Kartuschenwärmer) betreft: ik had deze al gezien, maar 77 gram per stuk dan kom je voor een 10-daagse hike op driekwart kilo extra gewicht. Vandaar mijn vraag of je gasblikjes niet onder je trui kan voorverwarmen?

Ik ga er nu denk ik van uit dat ik het met 1 blikje van 227 gram moet redden (tocht is zeven avonden).
 
De favorite combinatie in Noord-Noorwegen: een lage vrijstaande brander (van Primus, Optimus, MSR enz.) met slangetje en gastankje van dubbele grootte.(model Primus schroeftank). Dit heeft het voordeel dat bij koud weer de tank op zijn kop kan worden gehouden. Bovendien kosten dubbele tankjes ongeveer een euro meer dan de krankzinnig dure enkele tankjes.
Campingaz is erg slecht verkrijgbaar in Noord-Scandinavie, dan kun je beter een adapter meenemen!
Groetjes,
Boelo
 
Mijn trangia werkt prima bij -40 en heeeeeel veeeeeel wind :+ Ook geen onderdelen die vast kunnen vriezen enzo ;)
600ml spiritus geeft ongeveer 30 kookbeurten :D
 
Haha, das grappig. Ik las eerder ergens op het forum dat juist campinggaz HET merk is in Zweden. Of ik heb dat verkeerd gelezen, dat kan ook. Nou maakt het mij niet zoveel uit, want de Superfly kan alle merken schroefconatiners aan.

Ik heb niet zo een brander die jij beschrijft (zoals de MSR Windpro http://www.msrgear.com/stoves/windpro.asp) dus op zijn kop houden wordt lastig :-)
 
Bij propaan/butaanmix verdampt de propaan dus eerder en is het gas, wat het tankje dus op druk houdt.
Gaat er dus ook als eerste uit als je het ventiel bovenhoud en hou je het lastigere butaan over.
Vandaar dat het omdraaien van het blikje helpt.
Duwt de propaan eerst het butaan eruit.

Hier nog een draadje:
http://www.hiking-site.nl/prikbord/...&topic_id=859&mesg_id=859&listing_type=search

En deze ook nog:
http://www.hiking-site.nl/prikbord/...&topic_id=883&mesg_id=883&listing_type=search

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Peter, bedankt voor je aanvullende links. Vooral dat tweede draadje is erg leerzaam.

<quote>De mengsels op de markt variëren tussen 80:20 voor de Campingaz’s en 60:40 voor de Coleman ‘Max’ . De rode MSR ‘IsoPro’ tankjes doen het tot min 23 graden celcius (Dat is dus die i-Butaan, die heeft een andere moleculaire samenstelling etc..</quote>

Aangezien ik 7 dagen ga zal ik de mee te nemen hoeveelheid brandstof maar even laten afhangen van wat voor type tankjes er worden aangeboden. Als ze alleen CampingGaz hebben dan neem ik wel twee blikken mee, als ze die IsoPro van MSR hebben volstaat een blik wel denk ik. Een groter blik zou ook nog een optie zijn. Trouwens misschien heb ik wel heel mooi warm weer, half september, in Lapland ;-)
 
>Wat de cartridge warmers (Kartuschenwärmer) betreft: ik had
>deze al gezien, maar 77 gram per stuk dan kom je voor een
>10-daagse hike op driekwart kilo extra gewicht. Vandaar mijn
>vraag of je gasblikjes niet onder je trui kan voorverwarmen?

Nou dan heb je zo'n kartouche niet helemaal begrepen. Je kunt zo'n ding keer op keer gebruiken en dus hoef je er maar een van mee te nemen. Punt is alleen wel dat'ie om het weer opnieuw to doen eerst een minuut of tien in heet/warm water moet liggen waardoor je dus meer gas zult gebruiken dan zonder kartouche.

Eins
 
Tsjonge wat stom, ik dacht dat je zo'n ding eenmalig kon gebruiken. Vond het al een suffe uitvinding? Haha.

Dus als ik mijn water kook voor mijn dry meals moet ik een beetje extra kokend water in een kopje doen en daar dan die kartouche in doen? En dan kan ik de volgende avond opnieuw voorverwarmen en dit proces herhalen?

Bedankt dat je dat even rectificieert, wist ik echt niet!
 
Volgens mij kan je het alleen maar weten door enkele testen uit te voeren
met je eigen stove, potcombinatie
en het gewicht te meten van het verbruikte gas met een nauwkeurige weegschaal.
Een te kleine pot in vergelijking met een te grote branderkop haalt het rendement al sterk naar beneden
Liefst in verschillende omstandigheden meten.
Een windscherm is ook een heel belangrijk item;
Draai ook met enig beleid de gaskraan open.
Snel is niet altijd synoniem voor zuinig.
Gasblikje opwarmen onder een trui werkt maar even omdat bij het verbranden de temperatuur toch terug naar beneden wordt getrokken.
Als de gasbus bv met zijn voeten in het water kan staan blijft die veel langer zijn temperatuur houden. Zolang het water niet bevriest blijft de temperatuur boven nul.
Er bestaat een oude "op pad" test van branders waar ze een en ander proberen te vergelijken
http://www.oppad.nl/published/opp/content/pages/uitrusting/start-uitr-test.nl.html
 
Ruim verkrijgbaar in (zweeds) Lapland zijn de ventielblikken van Primus Power gas, in klein en groot formaat, standaard in een combinatie van Butaan (70%) Propaan (20%) en Iso-Butaan (10%).
Let wel op dat de hutten en fjallstations langs Kungsleden medio september sluiten, en zorg dus dat je je voorraden inslaat in Kiruna / Gallivare
( exacte sluitingsdata kun je nakijken via www.stf.nu )

geniet van je tocht !

vr.gr.rinze
 
Bedankt voor je tip, Rinze. De sluitingstijd is dit jaar 14 september. Is de outdoor shop in Abisko erg groot? Of zou het kunnen dat alles op is omdat het einde seizoen is? Hmm, misschien dat ik ze even van tevoren moet bellen. Lullig als ik die tocht moet doen zonder gas. :o
 
>Ouch, -40C lijkt me wel erg koud om te kamperen hoor ;-)
>
>Welke Trangia bedoel je? Deze soms:
>http://www.trangia.se/english/2924.mini_trangia.html
>
>En hoe werkt dat, heb je dan een aparte fles mee met
>wasbenzine en vul je hem iedere keer?
>
>Edit: zag dat je je bericht inmiddels gewijzigd hebt dus die
>laatste vraag is nvt.

Die wilde ik wel hebben ja, maar ben toch voor een iets luxere versie gegaan :) 27-5 en laat 1 pannetje thuis. En inderdaad een aparte fles (soort van sigg fles) van primus mee, speciaal om spiritus te vervoeren. Spiritus is ook overal verkrijgbaar. Vooral in Scandinavië :)
 
Hoi,
1. voorkom bevriezing van de tank: voor 's morgens-Als je in een tent slaapt, in je slaapzak, Voor 's avonds tegen het rugpand v rugzak, of onder je jas.

2. En veel risicovoller dan 1. voorkom bevriezing tijdens het koken. Zoals eerder genoemd in de antwoorden hier. Tijdens het koken koelt de tank zeer sterk af. Zeker 20 graden of meer bij volle druk. zet t windscherm dus strak om de pan zodat de warmte ook de tank bovenkant van de tank verwarmt.

3.In een test van Oppad hebben ze verschillende branders en tankjes getest. Zo zou volgens deze test je maar Max 13 dagen 1 liter kunnen koken. Linkje staat onderaan. helaas bij 20 graden geen kooktijd verschil merkbaar tussen de verschillende gassoorten butaan, propaan en Iso. Waarschijnlijk bij lagere temperaturen wel.

Coleman heeft van die mooi kleine tankjes. daarvan kun je er altijd wel eentje extra meenemen. Als je die kunt vinden.

Ventielen kunnen soms dicht vriezen, of vast zitten. Of je kunt vast komen te zitten in slecht weer. Met 2 tankjes loop je ook minder risico. Dus zit je aan de grens van 1 blikje, neem een tweede.

4. afhankelijk van wat je gaat doen is je behoefte aan "iets warms ook groter" 's morgens 2 bakken koffie/thee=400ml, koken 600 tot 800ml, koffie/thee 400 ml. Zonder de soep om 16:00h:-) en los van de koude drank.

5. Overweeg t meenemen van een klein thermosflesje. gewicht vs gasverbruik en een korte stop ipv een lange "alles weer opzetten" stop.

6. Afhankelijk van de omstandigheden, je accomodatie, je activiteit wil je ook zekerheid/veiligheid. Zo kun je overwegen om esbit of n mee te nemen om toch iets warms te maken of je tank te ondooien (kan ook met n kaarsje), of toch een andere brandstof/brander te kiezen. Maar ook als je toch 2 tankjes meeneemt een licht gaslampje mee te nemen. Licht en warmte, mmmmm:-)
Geniet ervan!
gr Luc

linkje naar de test:
http://www.oppad.nl/published/opp/c...est/OP6-2003+Gasbrandertest78-90111_90310.pdf
 
Luc bedankt voor dit uitgebreide antwoord! Heel erg gewaardeerd. Twee vragen schoten gelijk bij me naar binnen:

- Wat zijn de gevolgen als de tank onder het koken te koud wordt?
- Moet ik me met een strak opgezet windscherm niet zorgen maken dat de gastankje juist weer te heet wordt?

Gaslamp is een goed idee om mijn tent te verwarmen en ook nog licht te hebben. Thermosflesje trouwens ook goed idee.
 
>- Wat zijn de gevolgen als de tank onder het koken te koud
>wordt?
>- Moet ik me met een strak opgezet windscherm niet zorgen
>maken dat de gastankje juist weer te heet wordt?

1) komt het gas niet los en kun je nix warm maken.
Best ####. Spreek uit persoonlijke ervaring.
2) Niet als het koud is.
Merk je vanzelf als je brander nix doet.

BTW, reply mail.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

> Wat zijn de gevolgen als de tank onder het koken te koud wordt?

Als je een windschermpje gebruikt, is het koken met zo'n brander die direct op het blikje zit naar mijn ervaring geen probleem bij temperaturen rond het vriespunt. Het kost alleen meeeeer tijd (m.n. 's morgens), aangezien als het blikje koud is dat eerst op temperatuur moet komen. Eerst even heel laag opzetten tot de druk begint toe te nemen is de 'truuk' die ik toepas.

> Moet ik me met een strak opgezet windscherm niet zorgen maken dat de gastankje juist weer te heet wordt?

Ja, met name als je de brander te hoog laat staan, kan ik me voorstellen dat het blikje te heet wordt.
Ook moet je er op letten dat het plastic van de schroefdop of knop (bij sommige branders) niet te heet wordt.

Verbruik:
Zelf verbruik ik ca. 3 blikjes butaan/propaangas in de week voor twee personen met vrij uitgebreid koken.

Dirk Barends
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan