Hoge Atlas

  • Onderwerp starter Onderwerp starter dbrouwer
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
D

dbrouwer

Guest
De afgelopen jaren een aantal malen in de Pyreneeën rondgelopen. Gaan we zeker weer doen, maar dit jaar wordt het voor ons de Hoge Atlas. Is weer eens wat anders en ook meteen een stuk minder toeristisch. Wie heeft ervaring uit de eerste hand met dit gebied? Liefst (ook) praktische info: eten, drinken, slapen (tentje of gites), vervoer (ezels?), contact met de bevolking, ziektes (inentingen?), temperaturen ('s-middags lopen?). Oja: we gaan in september. Kortom: wat zijn de do's en de dont's. Wie?
Ben benieuwd!

Diederik Brouwer
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hallo Diederik,

Wij zijn met een reisorganisatie in maart 2003 door de Kleine Atlas getrokken, de gites zijn daar al schaars.
http://home.planet.nl/~lute0002/Marokko/Marokko.html
Je zult zeker je tentje mee moeten nemen. Overigens is de bevolking heel aardig. De mensen willen graag over hun land en leefomstandigheden vertellen. Per email zal ik je een adresje mailen, deze persoon kan je veel meer vertellen over Marokko.

Groeten
 
Hallo Diederik,

Zou je even een mailtje sturen, maar je bent in de ledenlijst niet te vinden. Als jij je per email bij mij meld, dan stuur ik je alsnog dat adres.
Groeten
 
Hoi Diederik,

wij hebben vorig jaar een tocht door de Hoge Atlas gedaan, meer bepaald in de regio van de Mgoun. Wij hadden ons tentje mee en ook wat eten maar onderweg passeer je verschillende dorpjes en de inwoners zijn vaak enthousiast om je een slaapplaats of eten aan te bieden, Zeker tegen een kleine betaling. In de bergen spreken ze echter nergens Frans, dus je zal het wel met handen en voeten moeten uit leggen. De wandelpaden zijn er niet aangeduid maar het is wel te doen, kaart en kompas zijn wel hoogst noodzakelijk. Kaarten van de Atlas zijn echter moeilijk te vinden. Wij hebben het gedaan met een een afgedrukte versie die we ergens op het internet hebben gevonden. Als je vervoer wil, in de omringende dorpjes zijn er meestal genoeg mensen die als gids willen werken en een ezel ter beschikking stellen. Om veel drinken mee te nemen is dit wel handig, want drinkwaterziening is op sommige plaatsten beperkt, evenals schaduw bij de beklimming van de colls. Al is de warmte wel draaglijk ( wij zijn ook in september geweest).

Voor ons reisverslag, de kaartjes en de foto's kan je op mijn website terecht: http://users.telenet.be/karenhelsen/marokko.htm
Veel plezier alvast,

groetjes,
Karen
 
Hallo Karin,
Dank voor je reactie. Waaruit naar mijn idee blijkt dat het allemaal goed te doen is. In de reisboekwinkel heb al een paar wandelkaarten kunnen krijgen, hoewel niet goedkoop en van matige kwaliteit (1:50000). Zijn de paden op geen enkele manier aangegeven? Ook niet door steenmannen, zoals in Spanje? Dat lijkt me toch wel lastig. Een andere vraag is de drinkbaarheid van het water onderweg. Heb jij dat zo gedronken of eerst gefilterd of ontsmet? (In de Pyreneeën drink ik het water direct uit beekjes, nooit een probleem mee gehad.) Nou ja, zo blijven er nog wel een paar vragen..
Groet,
Diederik
 
Hoi Diederik,

Goeie reisboekhandel heb je dan. Het zullen waarschijnlijk wel dezelfde geweest zijn als die wij hebben gebruikt. De paden zijn niet aangegeven, maar wel goed te volgen omdat ze ook door de lokale bevolking gebruikt worden. En anders is het de ezelstront volgen. Wij hebben maar één keer moeilijkheden gehad en dat was toen we een pad hebben gevolgd dat wel op de topografische kaart stond maar niet op een andere overzichtskaart met wandelpaden. Maar daar zijn we ook prima uit geraakt.
Wat betreft het water, wij hebben het wel altijd gezuiverd met tabletten, want water uit de kraan zou volgens de reisgids ook al voor problemen kunnen zorgen.
Er is ook nog een goed boek met allerlei tochtbeschrijvingen, plannetjes zoals altijd minder goed, maar er staan ook alle overnachtingsmogelijkheden bij. Het noemt Trekking in the Moroccan Atlas van Richard Knight. Je hebt ook nog The Atlas Mountains: A Walking and Trekking Guide (Cicerone Mountain Walking S.) (Paperback) by Karl Smith , maar daar hebben we geen ervaring mee.

Als er nog vragen zijn, stel ze gerust.

Groeten,
Karen
 
Beste Diederik

afgelopen mei en 2 jaar geleden hebben we gewandeld in de Hoge Atlas, om precies te zijn in de omgeving van de M'goun. We zijn in 3 a 4 dagen de Hoge Atlas overgetrokken. We hebben ter plaatse (Tabant) een een gids met muilezel geregeld, dat was makkelijk te doen. De gids kocht al het eten, kookte en onze rugzakken konden op de muilezel, al met al relaxed wandelen in een overweldigende natuur.
Inderdaad weinig toeristisch, dit is afhankelijk van welke route je loopt. Op sommige routes kom je niemand tegen op andere kwamen we meer wandelaars tegen. In de omgeving van de M'goun zijn voldoende gites te vinden om te overnachten. De bevolking spreekt in het algemeen alleen berbers, sommigen spreken arabisch en frans. Een enkeling spreekt engels, daarnaast spreken de meeste gidsen wel frans.
V.w.b. het water dit hebben we gezuiverd met een filter en vervolgens chemisch gereinigd voor de zekerheid. Je kunt beter niet uit de rivieren drinken aangezien je dan hoogstwaarschijnlijk ziek wordt.
Het contact met de bevolking is zeer goed, ze staan open voor buitenlanders. Mijn vrouw spreekt wel arabisch, hierdoor was het contact vlug gelegd. Maar van andere wandelaars heb ik ook alleen maar positieve verhalen gehoord.
We hadden geen inentingen gehaald voor deze reis.
Wat de temperatuur betreft, we liepen meestal tussen 12:00 en 14:00 uur niet. Dan lagen we onder een boom in de schaduw, aten onze lunch, lazen een goed boek of sliepen.
Wanneer je interesse hebt kan ik je een e-mail adres sturen van een gids en tevens voorzitter van een gidsorganisatie van Tabant en omgeving. Met hem hebben we zeer goede ervaringen.
Wens ik je verder een hele goed reis in Marokko!

groeten Marcel
 
Hallo Karen,
Dank voor de info. Ik ben er niet helemaal gerust op dat we toch niet af en toe verkeerd zullen lopen, maar we zullen het zien. Tabletten in het water smaakt smerig (in elk geval de tabletten die ik wel eens heb gebruikt) en ik heb toch al moeite met waterdrinken onderweg. Het boekje van Smith hebben we aangeschaft, ik heb het zelf alleen nog niet gelezen. Zal ook die andere boekjes eens bekijken. Kaarten hebben we gekocht in de Reisboekwinkel van Eindhoven. Goeie winkel, ja.
Groet,
Diederik
 
Hallo Marcel,
Het lijkt me inderdaad heel relaxed om achter zo'n ezel met z'n baas aan te wandelen. Misschien gaan we dat ook zo doen. Normaal loop ik altijd met volledige bepakking (met tent enzo), maar zo is het natuurlijk pure luxe. (Wat ben je daar eigenlijk aan kwijt per dag?)
Het lijkt me handig om de naam van die voorzitter van je te krijgen. Spreekt die man ook Engels (mijn Frans is wat zwakjes)?
Zeer bedankt voor de info.
Groet,
Diederik
 
Hoi Diederik,

de kosten zijn afhankelijk van hoeveel mensen meegaan. Zo kun je kiezen voor een gids, een muilezel met eigenaar en daarnaast nog een kok. Dat vonden we wat veel van het goede. We hadden de laatste keer een gids, die ook een muilezel had en tevens goed kon koken. Hiervoor betaalden we 20 euro/dag voor de gids, 10 euro/dag voor de muilezel, 10 euro/dag voor het eten en nog eens 10 euro/dag voor het koken, totaal 50 euro/dag voor 2 personen. Dat vonden we een schappelijke prijs, zeker gezien de 3 maaltijden (incl. heerlijke zoete muntthee) die je krijgt en het geld komt direct bij de lokale bevolking terecht.
De gids spreekt zover ik weet geen of heel weinig engels, ik zal eens informeren bij hem. Misschien kent hij wel een gids die engels spreekt.
De gids heet: Mohamed Imharkan, te bereiken via: mimharkan@yahoo.fr
tel. gsm: 00212 70 01 96 66, tel: 00212 23 45 87 39
Hij kan je veel suggesties doen van mogelijke trekkings in de Hoge Atlas.

Veel succes ermee

groeten Marcel
 
Hoi Marcel,

Wij willen ook met muilezels en hun eigenaren gaan trekken.

Heb je ook in gites overnacht? Hoe zit dat met de gites? Als je daar overnacht, dan lijkt het me dat je die betaald voor de maaltijden?
Hoeveel kost een overnachting? (met en zonder maaltijd?)

Hoe kun je het dat het best regelen met de gids? Lagere kosten voor eten afspreken? Moet je zijn overnachting ook betalen?

Groeten,
Ans
 
Hoi Marcel,

met drie door de gids verzorgde maaltijden per dag, waar at je dan? Altijd buiten, of bereidde de gids het eten ook de gite?

Bedankt!
Ans
 
Beste Ans

wij hebben meestal in onze tent overnacht (kun je ook eventueel huren ter plaatse) en op de laatste dag in een gite geslapen ivm noodweer. De gites zijn eenvoudige onderkomens, wel meestal met water en een toilet. De gidsen kennen de eigenaren van de gites meestal en onze maaltijden werden door onze gids in de gite bereid. Wat een overnachting kost weet ik niet meer, maar veel was het niet.

Wij hebben met de gids vooraf afgesproken dat we alle nachten in de tent zouden slapen en alle maaltijden door hem geregeld werden. Hij koopt al het eten vooraf en kookte alle maaltijden onderweg. Hoe hij dat geregeld heeft met de eigenaar van de gites weet ik niet. Maar het ging allemaal zeer relaxed en informeel. We hebben zijn overnachting niet betaald in ieder geval.

Ik zou voorstellen om contact op te nemen met de gids die ik in een vorig bericht heb aangegeven. Veel succes ermee en geniet van de mooie wandelingen daar!

Groeten Marcel
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan