hondenrugzak


Status
Niet open voor verdere reacties.
D

dogwoman

Guest
Wie heeft ervaring met het gebruik van een rugzak voor de hond? Met name de Palissades heeft mijn interesse. Ook ervaringen met de zogenaamde bodycooler-wrap zijn van harte welkom!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hallo,

Ik kan van alles roepen maar al mijn kennis staat op de site die Rob heeft genoemd :)

De Palissades vind ik, maar dat is heel persoonlijk, wat ielig. De buik en borstband vind ik er smal wat vooral bij langere tochten kan gaan snijden ondanks dat ze met fleece o.i.d. afgewerkt zijn.

Het harnas is leuk, de tassen (Radical Design) van mijn honden hebben dat ook maar als ik de tassen van hun rug haal zal ik dat altijd met harnas en al doen, dat blijkt toch het makkelijkste. Voordeel is wel dat als de hond valt de tassen van het harnas "afscheuren" door het klitteband.

De waterzakken die in de tas kunnen... Nou ja... Probeer maar eens de tassen precies goed in evenwicht te bepakken. Als je er water mee gaat vervoeren en je gebruikt dat zakt de tas meteen scheef. Dan moet je dus steeds uit twee kanten evenveel water pakken. Maar of dat nu zo praktisch is?

De bodycooler. Waar wil je deze voor gaan gebruiken? Wat voor hond heb je? Als je met je hond wilt gaan wandelen als het erg warm is werkt de bodycooler daar ook niet tegen hoor. Deze is bedoeld om je hond, terwijl deze in rust is, koel te houden. Het is niet zo dat deze koelend is bij (extreme) inspanning...

Nou, ik hoop je een beetje op weg te hebben geholpen,

Duncan.
 
Hallo Duncan en Rob,

erg dank voor jullie reactie! Ik ben al heel lang bezig met nadenken over de juiste rugzak, en de opmerking over de ieligheid van de Palissades heeft me weer opnieuw aan het denken gezet en waarschijnlijk wordt het nu toch een rugzak van Radical Design. Ik zou echter graag willen weten waar ze deze rugzakken voor honden verkopen zodat ik kan passen voordat ik koop.

Als het inderdaad zo is dat de bodycooler niet of nauwelijks effect heeft in geval van (extreme) inspanning is het niet zinvol het ding aan te schaffen. De bedoeling is dat Olleke (ons hond) volgend jaar meegaat op een trektocht door de gebergten van Spanje en Portugal; aangezien ze al wat ouder is (ze zal dan 8,5 jaar zijn) en ze steeds gevoeliger wordt voor hitte probeer ik daar een oplossing voor te bedenken.

Olleke is een middelgrote hond (twintig kilo) van onbestemd merk. Ooit heeft een voorvader naast een whippet of andersoortige windhond gelegen, en Olleke is bekleed met een bearded collie-achtige vacht en tekening. Hoewel ze regelmatig geschoren wordt heeft ze natuurlijk toch last van de hitte. Afgezien van het regelmatig laten drinken en het in acht nemen van andere voorzorgsmaatregelen ben ik toch een beetje bang dat het teveel voor haar kan worden. Andere tips over lichaamstemperatuurbeheersing zijn dus van harte welkom!

Dogwoman
 
Hallo,

De tassen van Radical Design zijn te koop bij Bever. Kost daar E 117.90. Vergeet vooral niet te passen met gewicht.

Over warmteletsel kan ik alleen het volgende zeggen wat ook op Walkyourdog.nl staat:

Warmteletsel
Als je lange wandelingen maakt, en dan met name in de warmere landen, kan je hond door de warmte bevangen raken. De hond wordt dan lusteloos, gaat hijgen, blijft achter en lijkt er geen zin meer in te hebben (wat op dat moment natuurlijk ook zo is). Breng je hond zo snel mogelijk in de schaduw, laat 'm afkoelen door een natte handoek over de hond te leggen en laat 'm rustig drinken. Dwing de hond niet te drinken.

Laat je hond dus zijn eigen tempo lopen, probeer 'm een klein beetje rustg te houden. In de bergen is het over het algemeen ietsje koeler dus dat is dan weer mooi meegenomen. Als je hond een redelijke conditie heeft kan hij veel hebben. Bouw op tijd pauzes in en zorg voor voldoende water!

Niet al TE voorzichtig, ken je hond en weet wanneer je kalemer aan moet doen.

Als je nog meer vragen hebt: laat maar weten,

Groeten,
Duncan.
 
Hallo Duncan,

inderdaad een Radical Design gekocht bij Bever; ze hadden maar 1 exemplaar, gelukkig wel de goede maat (denk ik). Ze heeft geen probleem met de pad, met de tassen erop is natuurlijk nog wat onwennig. Tot zover in ieder geval bedankt voor je tip.

Nog wel even een ander vraagje: kun je uitleggen waarom de bodycooler niet werkt bij inspanning?
 
Hallo...

Nee, ik kan dat eigenlijk niet uitleggen. Ik heb het meer uit eigen ervaring. Ik heb eens en bodycooler gekocht, een mat met kristallen die, als je ze nat maakt ook koelte afgeven. En ik vind het niet optimaal werken.

Honden kunnen niet zweten en verliezen warmte door hun voetzolen, hijgen en hun huid. Maar het verlies van de warmte door de huid is minimaal.Je kunt het vergelijken met het aantrekken van een vochtig shirt. Voelt koel aan maar zodra je gaat sporten en je warmt dus zelf op verdwijnt het gevoel van koelte omdat de afgifte van warmte groter is dan de opname van koelte via het vochtige shirt... (Is dat een beetje duidelijk voorbeeld? :) )

Maar, ook uit eigen ervaring, een hond kan wel verschrikkelijk veel hebben en ook als het warm is en je gaat wandelen stort hij niet zomaar neer. Je moet gewoon goed op tekenen van vermoeidheid letten, veel laten drinken en op tijd rust bij voorkeur in de schaduw.

Succes en als je vragen hebt mail je maar,

Duncan.
 
...Textueel niets meer aan toe te voegen. Het trekt wel altijd bekijks maar de hond bevalt het best met z'n rugzak (kijk maar op http://212.136.199.201/dog/ ) en ik denk dat de laatste zin het beste is : let op het gedrag van de hond (en let op hoe je jezelf voelt) en je weet vrijwel zeker hoe het met de hem is)
 
>Honden kunnen niet zweten en verliezen warmte door hun
>voetzolen, hijgen en hun huid. Maar het verlies van de warmte
>door de huid is minimaal.Je kunt het vergelijken met het
>aantrekken van een vochtig shirt. Voelt koel aan maar zodra je
>gaat sporten en je warmt dus zelf op verdwijnt het gevoel van
>koelte omdat de afgifte van warmte groter is dan de opname van
>koelte via het vochtige shirt... (Is dat een beetje duidelijk
>voorbeeld? :) )

Nou heb ik geen verstand van honden, maar gelukkig wel van fysica. Bij zweten scheidt het lichaam vocht (zweet) af. Dit zweet verdampt door bv. langsstromende lucht en voor het verdampen van water is energie nodig. Deze energie wordt ontrokken aan de huid waardoor deze afkoelt.
Een vochtig t-shirt werkt exact hetzelfde, ook verdamping en ontrekking van warmte uit de huid en zo. Voor een hond die blijkbaar niet kan zweten (wist ik niet) zou een vochtige lap of zo dus een prima vervanging voor zweten moeten zijn, maar je moet 'm wel vochtig houden want zodra de lap of zo opdroogt stopt de werking...

Groetz,
Dennis
 
dennis ik werk op daken en heb ooit eens een natte lap over mijn schouders liggen gehad en het enige dat ik eraan gehad heb is dat de blazen op mijn schouders stonden (zonder pijn of gevoel van verbranden) ik zou dit niemand advizeren om te doen.

groetjes saaby;)
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan