hoofdlamp


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ben eens gaan orienteren op hoofdlampen maar er blijkt toch aardig wat keuze te zijn zeker bij cabelas.com. Zo'n 26 items en het zegt mij allemaal niet zo veel. Denk je dat het iets uit maakt wat voor lampje je neemt?? Sowieso is het van belang om een LED te nemen of een gewoon lampje?

Roel
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Het klinkt een beetje flauw, maar het gaat erom wat je er mee gaat doen. Als je hem alleen in de tent nodig hebt vallen er al een heleboel af, heb je het ook nodig voor verlichting om de weg te vinden, dan heb je alweer wat groters nodig. Heb je het veel in de kou nodig, dan is een losse batterypack een goede optie.
Oha gaat LED's langer mee dan andere lampen, het bereik kan echter weer wat minder zijn, hoewel de myo XP van Petzl het toch heel aardig doet...
 
hey

de keuze van het soor lampje licht geheel aan waar je hem voor wilt gebruiken. ik heb zelf een princetontec predator met krypton lampje, en ik vind he ding echt waardeloos, zeker voor 37,50. nu heb ik daarom de petzl myo xp gekocht, dit is een lamp met een enkel lampje, een led-lampje. dit lampje geeft meer licht als de princetontec en dat ook nog eens voor 170 uur inplaats van 8 uur. bovendien is mijn lampje van de princetontec al 2x stuk gegaan en heb ik met de petzel geen omkijken meer. gevolg is dat de princetontec al tijdje in de kast ligt...

dus kijk waar je hem voor wilt gebruiken, de petzl tikka+ en de tikka xp zijn mooie lampjes voor meerdaagse tochten mede door hun gewicht.

mvbg

rens janssen
 
In de Oppad van oktober 2005 staat een uitgebreide test van hooflampen. Google even op "test hoofdlampen" en je vindt hem direct. Je moet alleen wel lid zijn van de anwb.

groet,

robbert.

pssst, ben je geen lid geef dan een seintje, kan ik je het artikel mailen.
 
De enige serieuze optie zijn LED verlichting, dat ten eerste: mooi diffuus licht, geen scherpe schaduwen etc. en je hoeft echt geen zware reserve batterijen mee te slepen. Ik begin een tocht van een week met verse batterijen en denk er verder niet eens meer bij na.

Met de gewone Petzl Tika bijvoorbeeld kan je veel: de nachtelijke zaken in en om je tent, en ook 's nachts door een donker bos lopen, met de diverse Nachthikes is dat volop gedaan, ook door mij persoonlijk.
Maak het niet te duur en hou het lekker simpel, dan heb je het meeste plezier ervan. Je hoeft geen peperdure vuurtoren op je voorhoofd, de basislampjes (LED) voldoen in principe voor het meeste werk meer dan voldoende.
Goede merken:
PEtzl, PrincetonYr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Niet helemaal mee eens Rob. Als je serieus klimwerk doet en daarbij s'ochtends vroeg uit de hut vertrekt voor een klimtocht ben je blij met een "ouderwetse' Petzl met halogeen lamp en 4.5V batterij (neem dan wel een Duracel, gaat echt lang mee). Je kan de gerichte straal van 50-100m heel goed gebruiken bij het zoeken van de route.

In alle andere gevallen zal inderdaad de LED lampjes beter zijn; langere levensduur, minder energie verbruik, lichter, kleiner. Gezien de orginele vraagstelling zal in dit geval de laatste keuze wel de beste zijn.
 
Daarom heb ik dan ook een Petzl Duo, met een halogeenlampje én 3 LEDs. Enige nadeel is dat het nogal een grote knol is waar 4 penlites in moeten. Halogeen gebruik ik eigenlijk alleen op de racefiets, en niet eens hier in het westen want daar is voldoende lichtvervuiling om zonder lamp nog prima te kunnen zien.

Groetz,
Dennis
 
Ik heb zelf goede ervaringen met de Petzl tikka: genoeg licht om alles dat binnen handbereik is te doen, gaat lang mee, en een laag gewicht wat ook het draagcomfort bevordert. Bij 's nachts wandelen vind ik een "gewone" (niet-LED) lamp vaak handiger, omdat je daaruit een bundel krijgt waarmee je wat verder kan kijken. Daarvoor neem ik soms een kleine Maglite mee (naast de Petzl).
 
Hi,

zelf sleep ik meestal mijn Black Diamond Gemini mee, das een combi van een krypton lamp en een ledje. Led is lek voor "proximity light" maar wil je echt wat zien of moeilijke knopen leggen, da gaat er weinig boven een conventioneel lampje. Er steekt ook eigelijk altijd een Ion in mijn broekzak, das een heel heel klein led lampje met 2 ledjes, leuk als je even wat moet prutsen.

Laatst ook een Xinix IQ aangeschaf, das twee powerledjes en superbright ledje (oid), de laatste is een 1Watt ledje die zoals de verpakking verondigt idd bijna evenveel licht geeft als een krypton tegen een wat gunstiger ernergie verbuik.

Dus ik zou eens kijken naar een lampje met met twee types lampjes derin, heb je veel plezier aan.

Bas
 
Hoi,

Voor gewoon in-en-om-de-tent gaat hier de Tikka XP mee. Lekker licht! Gaat lang mee qua batterijen en voor een wandelingetje in het donker op een gemakkelijk pad voldoet hij ook prima.

Verwacht ik in het donker route te moeten zoeken bij klimtripjes of lastiger/ongebaand terrein, dan neemt deze nachtblinde dame mooi d'r Petzl Myo XP mee!
Wat een superlamp is dat dan zeg! Qua lichtopbrengst en energieverbruik echt een prima lampje.
Nadeel is dus dattie zwaarder is....

Ook ervaring met de Princeton Tec hier en geen goeie. De batterijen (ook Duracel) gaan waanzinnig hard en het mechanisme waarmee je hem kunt richten was na 1 week al afgebroken zonder zwaar misbruikt te zijn.

It's all about choices...
Succes
Petra
 
>Ook ervaring met de Princeton Tec hier en geen goeie. De
>batterijen (ook Duracel) gaan waanzinnig hard en het
>mechanisme waarmee je hem kunt richten was na 1 week al
>afgebroken zonder zwaar misbruikt te zijn.

idem.
 
Roel, Ik ben het helemaal met Rob eens, ik gebruik ook de Petzl Tika. Perfect lampje om in het donker je tent op te zetten, naar het wc-gebouw te lopen, je te orienteren in de tent. Ik heb mijn Tika zomer 2005 gekocht en ik doe nog steeds met het zelfde paar batterijen, als ik het goed heb. Maarja ik doe hem ook nooit zo vaak aan, als je even je ogen aan het donker laat wennen zie je ook een bult.
 
Ik heb zelf een Black Diamond Gemini.
Voordeel is de 2 verschillende lampjes. Afhankelijk waar je het voor wilt gebruiken. Voor in en om de tent eerder de LED, soms voor ander werk de halogeen.
Voordeel is ook dat als je de lamp naar beneden klapt, de aan/uit knop beschermt is tegen onnodig aan gaan in een rugzak met als gevolg dat je baterijen leeg kunnen zijn.
Nadeel is ook dat je maar één knopje hebt voor aan en uit en dan blijf je soms klikken voor de juiste lamp.
uit > LED > uit > halogeen > uit > LED etc.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Hoi,

Ik zie net toevallig dat bij bever een leuke aanbieng is van Petzl zipka plus, met opbergzakje van 51 voor 40 euri, dus wellicht leuk om te proberen?

Ali
 
Ik heb al een behoorlijke tijd een Tikka plus en daar ben ik erg tevreden over.
Het ding is al meerdere malen op de grond gekletterd, maar geen centje pijn.
Handig is dat je 'm op verschillende lichtsterkten kunt zetten; een boek lezen bij de tent kan dus ook prima en dat kost echt nauwelijks stroom. De batterijen gaan trouwens sowieso erg lang mee.

(heb ik als eens eerder gemeld op dit forum) goedkope hoofdlampjes van bijv. Xenos/Blokker gaan wel eens spontaan branden in je rugzak, en da's behoorlijk slecht voor de "batterij-duur".

Ruud
 
Het is bekend dat militairen en orientatielopers gek zijn op hoofdlampen van Petzl en Silva vanwege de lichtsterkte en kwaliteit.
Mijn favoriete hoofdlampje is de Favourlight Super Compact(Technolyt, 12,95) Die is klein, simpel, superlicht en geeft genoeg licht voor het uitpakken van de rugzak of het koken van de avondhap.
Als het allemaal heel professioneel moet, is hier de lamp voor de night-runner: TSL Nordic Equinox (globetrotter.de 69,95) Dit is een soort schijnwerper die schijnt vanaf de borst, wat voor het zwaardere werk meer geschikt is dan vanaf het hoofd. Om begrijpelijke redenen niet aan te bevelen voor militairen die optreden in gebieden waar sluipschutters voorkomen!
Groeten,
Boelo
 
Wat je zeker ook niet mag vergeten is dat je met LED lampjes geen steek ziet bij mist of regen. Omdat het licht van LED lampen zo diffuus is, zal het enige dat je dan gaat verlichten de druppels in de lucht zijn.
Bij slecht weer is gericht licht zoals een halogeenlamp een must.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Led's kunenn ook stralen, dat is afhankelijk van de reflector en lens. Krachtigere led zoals luxeons, nichia jupiter en cree's worden meestal ingezet als een straler. De witte licht kan er wel voor zorgen dat je minder goed door de mist heen kan zien.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan