Hulp bij keuze Cumulus Comforter


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Beste mensen,

In September willen mijn man en ik kamperen in de Geirangerfjord, Noorwegen. Volgens Google is de gemiddelde nacht temperatuur 8 graden, maar ik zie ook dat het nu al een minimum van 6 graden is dus ik vertrouw de gemiddelde schatting ook niet helemaal.. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe slaapzak, bij voorkeur dekenmodellen omdat we dit heel moeilijk vinden om in mummy modellen te slapen.

Via deze forum ben ik op Cumulus afgekomen, en ik wil denk ik de L500 of L430 (+20cm extra breedte) maar ben bang dat de L500 te warm is of de L430 te koud - hoe beslist men over zoiets. Verder twijfel ik ook tussen de Pertex Quantum vs Pertex Quantum Pro tijk en hydrofoob dons vs normaal, heeft er iemand hier ervaring mee? Jullie advies/tips wordt zeer gewaardeerd, ik hoor het graag!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Voor beiden ga je het te koud hebben, is mijn gedacht voor een temp. van -6°C.
Gebruik de comfortwaarde als handvat, niet de limiet waarde.
Bij te warm kan je altijd 'ventilleren'. Een oplossing vinden voor een slaapzak die te koud is wat complexer. Die 70 gr donsverschil tussen de twee opties die je had gaan echt geen verschil maken. Ik hoop dat jullie niet met de rugzak rond willen trekken want dan ben je genoodzaakt om teveel gewicht mee te slepen dan wanneer je het zou kunnen verdragen om in een mummy te slapen. Een mummy kan de warmte veel beter vast houden dan een dekenmodel. Een slaapzak in gebruik zal door het vochtig worden van het dons iedere nacht een klein beetje minder isoleren (idem wanneer de dons wat vuiler is geworden door gebruik). Denk ook na wat je de volgende jaren wil gaan doen en kies je slaapzak niet op voor deze ene tocht. Lees volgende eens door: https://hikingadvisor.be/2018/03/17/een-slaapzak-kiezen/
 
Bedankt voor het artikel, ik ga die vanavond nog goed doorlezen. Even voor de duidelijkheid (ik ga zo mijn post ook updaten) - het gaat wel om temperaturen van boven de 0 graden en daarom hoop ik dat de comforters voldoende zullen zijn. Ik ben wel van plan om extra dons te nemen, hoewel ik niet zeker weet hoeveel van een verschil ik kan verwachten. Ik heb de Rect 500 ook overwogen maar vanwege extra gewicht dacht ik toch maar liever een Comforter, maar als de Comforter te koud is moet ik misschien weer terug naar de Rect.

Een mummy kan ik gewoon niet - ik heb een beetje restless leg syndrome en moet beweegruimte hebben, voor mijn man geldt hetzelfde. Helaas!
 
Volgens Google is de gemiddelde nacht temperatuur 8 graden, maar ik zie ook dat het nu al een minimum van 6 graden is dus ik vertrouw de gemiddelde schatting ook niet helemaal..

Weerstatistieken doen niet aan een schatting maar zijn exacte cijfers. Alleen is een gemiddelde ook niet meer dan een statistisch gemiddelde en dat zegt niets over de temperaturen die je kunt meemaken (vorige week in Nederland op de thermometer gekeken ;) )?.

Ik zou ervan uitgaan dat in september ook een minimum van rond het vriespunt kan voorkomen. De comforttemperatuur rond 0 is dan je beste keus.
Al eens naar de Rect 700 gekeken? Deze is ook flexibel qua gebruik en open te leggen als het warmer is.

Over de waarde van hydrophobic is al het een en ander gezegd op deze site. Gewoon de zoekfunctie gebruiken.

Aanvulling: ik lees net dat de Rect500 al in beeld was. Als je ook een donsjasje hebt kun je (samen met een lange onderbroek) de extra koude nachten op die manier comfortabel doorkomen.
Is het gewicht echt belangrijk? Ik lees nog niet direct iets over een rugzaktrektocht. En dan zou ik toch voor de warmste Rect gaan.

En dan nog een optie ... Ik heb zelf bij de laatste inkoopactie de Comforter gevraagd in de lichtste stof Airtastic en laten vullen èn overstuffen met de hoogste kwaliteit dons, 900 FP.

Marla
 
Laatst bewerkt:
Ik had de beginvraag slecht gelezen en zat onder het nulpunt vandaar dat dat deel geen steek houdt. Verder heb ik mijn twijfels of kiezen voor de hoogste cuinwaarde een goed advies is. Over het algemeen is dat duurbetaald dons dat verhoudingsgewijs de grootste terugval kent wanneer het vochtig wordt (al dan niet door vocht langs buiten of eigen transpiratievocht); September is een vrij vochtige maand, idem het gebied. Alles heeft te maken met de gewichtsverhouding tussen grammen dons en grammen vocht die worden opgenomen. Hoe hoger de massa dons hoe lager de massa vocht zijn invloed kan laten gelden in de collaps van de clusters.
Ik heb daar een grafiek/tekening van die ik nu zo direkt niet bij de hand heb
 
Het lager worden van de isolatiewaarde tijdens/door gebruik is makkelijk te vertragen. Ik leg dit in een paar stappen uit:

1. Sla je dons spullen thuis altijd op in grote ademende zakken, nimmer gecomprimeerd

2. Je dons houdt je veel schoner door altijd een liner te gebruiken, dat voorkomt ook vaker wassen en houdt je dons ook beter. Lichte liners zijn bijvoorbeeld van zijde.

3. Vaker wassen leidt ook tot donsschade en achteruitgang van isolatiewaarde (bij hogere cuinwaardes). Wassen helpt alleen tijdelijke de isolatiewaarde weer omhoog te helpen. (is mijn persoonlijk ervaring met 500 grams 700 cuin zakken van al ruim 15 jaar oud die ik nog steeds heel vaak gebruik, tot bij nachtvorst toe). Ik was ze daarom slechts af en toe en laat dat doen door een professionele buitensport spullen wasserij. Simpelweg geen geklooi met wasmachines schoonhouden, klonten dons tijdens het drogen wegwerken etc.

4. Nog en andere truc om je slaapzak ook tijdens de tocht droog te houden: gebruik als liner een VBL (vapour barrier liner). Die zijn niet echt comfortabel omdat het vocht wat je uitscheidt ook in de VBL blijft (je ligt dan in je eigen vocht). Dat comfort kan je wat verbeteren door een VBL te nemen met een voering van bijvoorbeeld fleece. Sommige mensen gebruiken geen VBL zak maar gebruiken een VBL pyjama.

5. Verder lucht altijd je dons als daar een mogelijkheid toe is. Dus niet vlak voor het slapen uitpakken maar al veel eerder. Tijdens de lunch ergens in het zonnetje overheen hangen of in de hut even lekker uithangen. Ook niet meteen na het opstappen inpakken. Als er een ochtend zonnetje is hang hem uit, ontbijt en pak de rest eerst in.

6. Nimmer te warm slapen, ventileer op tijd, steek een hoofd, arm of voet lekker naar buiten.

7. Als laatste dan nog deze tip, draag een hoofdbedekking omdat de liner meestal onder je hoofd wegloopt en je hoofd dus rechtstreeks op het binnentijk komt. Dat kan een dun ding zijn zoals een buff of gewoon een dikke wintermuts als het vriest.
 
Kreeg als een antwoord over de temp waarden van Cumulus het volgende;

Please notice that comfort temperature refers to women, whereas limit temperature to men.





Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Moeilijke keuze...we zaten met dezelfde vraag L500 of L430 en welk tijk. Het is de L430 geworden omdat die iets meer flexibiliteit biedt en we niet vaak ver onder de 5 graden kamperen. Tot een graad of 5 blijft m'n man er lekker warm onder. Bij lage termperaturen wel met lang thermogoed aan en een (dunne) fleece met hood. Voor mijzelf had ik misschien de 500 gekozen, want snel koud..

Het is zoiezo aan te raden onder een comforter genoeg warme kleding aan te trekken als het koud is, anders wordt je wakker van koude uitstekende lichaamsdelen. Een dunne fleecebroek (de Decathlon heeft ze bijv. van ca 200 gr) extra over je thermogoed kan veel uitmaken. Ook lekker om 's avonds je natte wandelbroek voor te verwisselen. Een comforter heeft geen capuchon dus een muts of fleece met hood is fijn. Als het een keer heel koud is kun je uiteraard nog je donsjas/primaloft/dikke fleece aantrekken. Wat dat betreft is de keuze 430 of 500 misschien wel niet zo belangrijk.

We hebben het Pertex Endurance tijk genomen. Ik ben nog niet overtuigd van hydrofoob dons en het prijsverschil was fors. Nog geen last gehad van een nat voeteinde door condens, dus het Endurance materiaal lijkt goed te werken. Het Endurance tijk is niet zweterig. Omdat je onder een Comforter ligt en er niet in heb je daar sowieso minder last van. Met warm weer is een Comforter veel aangenamer dan een slaapzak.

Heel belangrijk als je onder een comforter slaapt is een goed matje. Je ligt er immers direct op, zonder de extra isolatie van een slaapzak. Een goed isolerend matje maakt een wereld van verschil. De rating van slaapzakken gaat er sowieso vanuit dat je matje minimaal een isolatiewaarde heeft van R=4. Tegen het vriespunt aan heb je dat ook echt nodig om geen last te hebben van optrekkende kou. Je kunt een te koud matje nog wat opkrikken met zo'n dun schuim-alu matje eronder, of beter: knip een 9-10mm schuimmatje in twee stukken van 1 meter en je hebt 2 torso matjes (nek tot knie) die je onder je gewone matje legt. Dit maakt onder mijn exped synmat ul (R3,3) een groot verschil, zonder krijg ik het ergens tussen de 5-10 graden te koud ondanks goede slaapzak, met extra laagje red ik het tot het vriespunt. Maar liever neem ik dan een wintermatje ;-)

Marieke
 
Heb je ook al eens naar de rect 700 gekeken, is mogelijk een betere optie?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan