hulp bij keuze outdoor jas


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Beste allemaal,

Ik ben van plan een goede hardshell jas te kopen. Het zal voornamelijk gebruikt worden voor alpinisme. Er is nu een aanbieding van de "arc'teryx beta AR jas" voor rond de 350 euro. Ik heb gelezen dat het een van de beste jassen is die er zijn, maar ik vroeg me af of het het geld ook waard is, of dat een jas van 200 euro zoals de "north face impendor shell" ongeveer net zo lang meegaat.

groetjes,

Henryck
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

hoe een jas in elkaar is gezet bepaald je bewegingsvrijheid ,

zie Hyz zijn antwoord .

kijk alle merken eens na ,
ben geen Alpinist , maar wel blij met mijn Keela jas
 
Heb je ze al gepast?

Het zit hem niet in de stof, want die is waarschijnlijk hetzelfde.
stof bij de 'arc'teryx' is: gore-tex-pro 80-denier exceptional durable (dikke naden en goeie kwaliteit). Bij de goedkopere jassen is de jas meestal van normale gore-tex gemaakt
 
Je betaalt wel erg veel voor prehistorisch ornithologisch skelet op je jas. Zat andere merken die modellen hebben die goed inelkaar zitten qua naden en stevige outershell. Belangrijker is de pasvorm. Bijvoorbeeld als je vaak met je handen boven het hoofd moet zijn (lees klimmen, scrambelen etc.) dan zijn wat langere mouwen in verhouding tot de maat wel fijn. Ergo altijd passen. Persoonlijk heb ik slechte ervaring met gelijmde klittenband sluitingen (zie je wel eens bij de polsen). Kijk altijd of beide delen ook genaaid zijn.

Weer een ander punt is de capuchon. Ga je wel eens alpien klimmen dan is het fijn dat er een helm onder past. Maar nog belangrijker is dat je deze dan ook weer kleiner kan instellen als je geen helm draagt (wat vaker zal zijn).

Goedkopere jassen hebben vaak geen goretex maar een eigen merk membraam. Dat hoeft niet minderwaardiger te zijn maar als het echt veel goedkoper is dan mag je in ieder geval niet iets gelijkwaardiges verwachten.

Blijf je droog in een GTX jas? Vaak niet omdat je veel zweet bij activiteiten en dat kan snel gaan condenseren. Zeker als de buitenzijde niet meer afparelt gaat dat effect best wel snel.
 
Het voordeel van arc’teryx is wel dat ze goede service hebben. Ik had een regenjas die al na vier jaar ging delamineren. Vond dat te vroeg, gezien de prijs van de jas (€500) en heb dus contact opgenomen met de fabrikant. Heb nu een nieuwe, onder garantie.
Ik heb geen ervaring met de service van andere merken.
 
Ik vind 350 een prachtprijsje voor deze jas. Maar als je een ‘jas voor alpinisme’ zoekt, zou ik de alpha kiezen. De plaatsing vd zakken boven de rugzak-/klimgordel is daarbij prettiger.

Maar eerst passen!
 
Ik denk zelf aan Keela.2e keuze bergans.Ga ik voor extreem licht dan neem ik de ECWCS jas van de USA army .
Ik kom van berghaus, Lowe Alpine,Mammut,Uk army ,US army ,Duits,Bergans ,Taiga,Norrona en nog wel wat andere merken. Keela werkt bij mij het beste door de gaas laag aan de binnenzijde. De meeste jassen heb ik nog liggen.
 
Ik vind 350 een prachtprijsje voor deze jas. Maar als je een ‘jas voor alpinisme’ zoekt, zou ik de alpha kiezen. De plaatsing vd zakken boven de rugzak-/klimgordel is daarbij prettiger.

Maar eerst passen!
Ah, alleen jammer dat de alpha AR niet op sale is momenteel
 
Ik vind 350 een prachtprijsje voor deze jas. Maar als je een ‘jas voor alpinisme’ zoekt, zou ik de alpha kiezen. De plaatsing vd zakken boven de rugzak-/klimgordel is daarbij prettiger.

Maar eerst passen!
Maar gaat deze jas over het algemeen ongeveer 2x langer mee dan een 2x zo goedkope jas, bij normaal gebruik?
 
Maar gaat deze jas over het algemeen ongeveer 2x langer mee dan een 2x zo goedkope jas, bij normaal gebruik?

Ik ben geen goeie referentie denk ik. Ik heb een aantal waterdichte jassen, die ik allemaal voor hun eigen doel gebruik.

Mijn alpha ar ziet er na enkele jaren zelfs nog als nieuw uit, terwijl hij voor de zwaarste dingen gebruikt wordt. Daarbij is hij licht en sterk, klein te pakken en precies mijn pasvorm.

Bij deze jas vind ik het de prijs waard.
 
Interessante vraag is wat er het eerst kapot gaat aan een jas. Ik hoor zelden dat een goretex-jas (wat voor exacte stof dan ook) vervangen wordt omdat de stof is doorgesleten.

Mijn eerste Arctyrx jas ging een rits van kapot. De stof is nog prima na pakweg 7 jaar (al zegt dat ook weinig).

Ik denk dus dat de belangrijkste overweging is in keus van jas of de pasvorm het extra bedrag waard is. Dwz als de jassen verder vergelijkbaar zijn.
 
Ik draag zelf ook veel Arx'teryx wanneer ik de bergen in ga. Niet alleen omdat ik altijd erg tevreden ben over de kwaliteit, maar vooral ook omdat ze qua maat gewoon goed bij mij passen (lange mouwen/pijpen, redelijk slanke snit), dat is minstens zo belangrijk.

Welk membraan nou het beste is (Gore-tex (pro), E-vent, Omnitech, eigen merken) vind ik altijd een lastige discussie. Bergop lopen met een hardshell aan resulteert altijd in zweten bij mij. Wel vind ik het belangrijk dat stevige stoffen gebruikt worden, geschikt voor alpinisme. Dit ivm het abrasieve contact met rotsen, maar ook pickel, ijsschroeven, andere metalen zaken aan je gordel, etc.

Ik lees hierboven dat de Alpha series beter geschikt zijn ivm hoge plaatsing van de zakken, maar de Beta modellen hebben dat tegenwoordig ook! Wel is de Beta AR relatief zwaar (455gr) in vergelijk met bijvoorbeeld de Alpha FL (315gr). Ik heb beiden, maar uiteindelijk beland vaak de laatste in mijn tas vanwege het gewicht... Het missen van enkele functionaliteiten (extra zak, pitzips) neem ik dan voor lief. Ik ken de jas zelf niet, maar misschien is de Beta LT een mooi compromis tussen de twee jassen?
 
Ik moet zeggen dat ik bij TNF ook weleens hele goede service heb gehad. Ik had een TNF jack aan toen ik in Amsterdam de TNF shop binnenliep. Ik vroeg terloops aan de verkoper of ik wat losse draadjes bij de polsen weg mocht knippen. Waarop deze zei: Die moet je inleveren, is een foute serie, er zit een terugroepactie op. OK, zei ik, ik ga wel even langs de winkel waar ik hem gekocht heb( Denig in Den Haag). Gelijk vanaf CS maar even naar toegelopen, en ik had nog geen twee stappen binnen het pand gezet en er werd al gezegd: Ja, daar is over gebeld, die mag je omruilen. Ik had geen andere jas bij me, en ook geen bonnetje. De volgende dag met bonnetje teruggegaan en een jack met dezelfde specificaties uitgezocht. Ook weleens gehad met een Berghaus, is onderzocht in Engeland, Mocht ik ook een andere voor uitzoeken. Bij mijn Arc 'Teryx is het tunneltje van het elastiek in de taille losgegaan. Die heb ik wel een tijd gehad trouwens.

Mirjam
 
Ik heb al tweemaal een keer de rits laten vervangen bij heel oude jassen opdat ze nog langer meegaan..... Is zeker een aanrader.
 
Ik heb nog geen relatie tussen prijs en duurzaamheid kunnen vinden, helaas.

Heb een TNF gehad van $150 waar ik 5-6 jaar mee gedaan heb (dagelijks gebruik), daarna een MH die het dubbele kosten maar na een jaar al slijtplekken en delaminatie rond de zakken had. Vervolgens een First Ascent (Zuid-Afrikaans merk) van onder de 100 Euro die na 2 jaar toch wel veel slijtplekken had, en nu loop ik al weer een jaar of 4-5 in een Outdoor Research Helium van iets 140 Euro en die vertoont nog geen slijtage....
Z'n opvolger hangt al in de kast: een Kathmandu. Beetje voorbarig, maar ik kom niet zo vaak meer in Australie en Nieuw Zeeland en heb even geprofiteerd van de uitverkoop daar :D
 
Ik zou kiezen voor een jas met bedekking over de ritskuiting, zodat deze beschermd is tijdens touw en klim activiteit.
Er zijn eigenlijk geen ‘slechte’ jassen in het hoger prijs segment.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Terug
Bovenaan