Hulp gevraagd route Ardennen

Beste hikers,

Komend voorjaar wil ik samen met een vriend een tocht afleggen door de Ardennen. Wij hebben (nog) geen hike-ervaring en ons plan was als volgt:

Met de auto vanuit Nijmegen (daar waar wij wonen) vertrekken naar een plaats in de Ardennen. Vanuit die plaats een vier daagse wandeltocht maken. Gedurende de nachten kort ergens een tentje opzetten om te overnachten. (Natuurlijk net zo achterlaten als aangetroffen) Aan het eind van de tocht met het openbaar vervoer terug naar de auto of een tocht die begint en eindigt bij de auto.

Wij hebben echter geen idee waar wij moeten beginnen en eindigen om ongeveer 100 kilometer af te leggen. Wij slapen liever niet op de campings. We nemen een klein gasbrandertje mee om ons voedsel op te warmen. Wij hebben ''militair voedsel''. Luchtdicht verpakt, enkel opwarmen in een pannetje en we hebben een maaltijd. We nemen crackers en een pot pasta of iets dergelijks mee als ontbijt. Water nemen we mee maar hoopten wij eventueel ook uit beekjes te halen, te koken en vervolgens in flessen mee te nemen.

We willen bij wijze van spreken maandag rond 13:00 arriveren en starten met de tocht om vervolgens drie nachten door te brengen in het bos zodat we donderdag rond 13:00 weer bij de auto zijn om te vertrekken.

Kunnen jullie ervaren hikers ons hiermee verder helpen?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

In het zuidwesten van de ardennen (in de buurt van Givet) heb je aantal paalkampeerplaatsen. Daar kan je prima zelf een route plannen tussen deze paalkampeerplaatsen mbv GPS op stafkaarten. Je mag daar dus legaal wildkamperen op die plekken. Ik heb die plekken ook op www.communitywalk.com/14583 geplaatst.

Je mag officieel niet wildkamperen in Belgie. Dus voor beginners raad ik het af om dat te doen en kan je beter van die legale plekken gebruik maken. Heb je meer ruimte nodig om aan je 100km te komen kan je daar ook afzakken naar het zuiden over de Franse grens. Daar in het natuurpark Parc de regional des Ardennes mag je wild bivakkeren mits je maar ver van de weg en huizen zit. Ergo geen basiskamp daar opslaan, het is alleen bedoeld om even te overnachten. Het bosgebied ter westen daarvan ken ik niet goed, dus of het daar ook toegestaan is weet ik niet. Maar dat is een kwestie van even uitzoeken op het internet (gewoon even googlen op de naam van het bos).
 
@babelfish

Bedankt voor je reactie! Wij hebben echter geen budget voor een GPS en vandaar dat wij met kaart en kompas willen werken.

We hebben even zitten kijken en we willen graag in Givet de auto neerzetten om vervolgens af te dalen naar Charleville-Mezieres zodat we daar de trein terug kunnen pakken naar Givet. Gewoon richting het zuiden lopen, dat moet toch lukken bij een eerste hike?

Hebben andere mensen op deze route gelopen of verdere ervaringen hiermee?

Jari
 
Geen ervaring met vanaf Givet naar het zuiden. Er loopt wel een GR door Givet naar het zuiden GR654. Die komt in de 'buurt' van Charleville. Ik ben nog bezig met mijn kids om de GRAE en GR16 te lopen door hetzelfde park maar die loopt west-oost. we moeten nog het allerlaatste stukje een keer doen.
 
brander

Ik zou geen brander gebruiken als je gaat wildkamperen, als je ontdekt wordt of er gaat iets fout dan ben je de Sjaak.

Oftewel die paalkampeerplaatsen gebruiken of van die maaltijden in zo'n breekzakje nemen - hoef je alleen maar te knikken en je maaltje wordt opgewarmd.
En campings hoeven niet allemaal massaal te zijn,, dus ik zou dat ook in overweging nemen.

Mirjam
 
In Frankrijk mag je wel legaal bivakkeren binnen bepaalde regels. Het gebied wat ik aangaf waar je kan wildkamperen is Frankrijk.... De paalkampeerplaatsen liggen net aan de Belgische kant in België.

Ergo bang worden dat je ontdekt wordt hoeft niet omdat het mag (ver genoeg van weg en huis en niet in parken waar het expliciet verboden is)...
 
Kijk eens op bivakzone.be voor die paalkampeerplaatsen en plan daarmee je tocht. Komt vast goed.
Overigens vind ik 25 km per dag voor onervaren hikers wel veel. Niet onmogelijk, maar een dagafstand van 17 (soms 20) km met een rugzak door heuvelachtig gebied kan al pittig genoeg zijn.

Fijne hikingtrip gewenst. Gewoon proberen en ervaring opdoen. Met weinig verwachtingen en een beetje flexibiliteit beleef je het meeste plezier.
 
Langs de Amblève heb je meerdere stations. Dit geeft flexibiliteit; als je veel kilometers maakt neem je een station verder, valt het tegen dan neem je een station eerder om naar huis te gaan.

Je kunt je auto parkeren in Comblain au Pont of Aywaille en begint met wandelen. Je volgt min of meer de Amblève en stapt op de trein terug naar je beginpunt in Coo, Trois-Ponts of Vielsalm afhankelijk van hoe ver je komt. Prachtig gebied.

Wildkamperen is wel illegaal, dus voorzichtig aan, leave no trace en goed afgelegen plekjes uitzoeken.

25 km per dag is vrij enthousiast als je geen ervaring hebt.

Ik geloof niet dat erin deze periode gejaagd wordt (meestal najaar), maar check het toch nog even: http://hikingadvisor.be/2013/10/23/opgelet-voor-de-jacht/

Veel plezier!
 
Ik zet op de kaart zo'n 12 tot 15km uit (vakjes tellen langs de route). In de bergen is dat in de praktijk factor anderhalf tot twee, om tot je gelopen km's te komen. Ook in de ardennen, omdat er flinke hoogteverschillen zijn.

Als je de eerste keer gaat, zorg dan dat je tijdens de route ook punten hebt, waarvandaan je terug naar de auto kan. Loop bijvoorbeeld een route parallel aan een spoorlijn. Bv. Dinant/Anseremme, langs de Lesse. Mooie route, en elke dag een station. Er loopt daar ook een GR langs.
 
Beste Jari,

Leuk dat je uit Nijmegen komt. Hoe meer hikers hier, hoe beter!

Ik heb eind Oktober 2014 de Eisleck trail met een vriend van mij gelopen. Hij loopt van Kautenbach in Luxemburg naar La Roche de ardennen. Het is een leuke premium trail dwars door de Ardennen en prima geschikt voor hikers die nog geen of weinig ervaring hebben met hiken. Wildkamperen kan prima. Dat hebben wij ook gedaan. Alleen zorgen dat je niet gepakt wordt is mijn advies. De trail hebben wij in 3 dagen gelopen. Maar eigenlijk is het een 5 daagse tocht. Er is ook een boekje van waarin de route goed beschreven staat.

De route is goed aangegeven en zelfs in het donker goed te volgen. Als je vragen hebt, dan hoor ik dat graag.
Chiel Visser
 
@jari2105; Nijmegen in da house! welkom ook hier. Aangezien jullie 100 km willen lopen is het leuk om dus een tocht te zoeken met een volledige 100km. Een deel van een route lopen kan natuurlijk altijd maar het geeft in mijn optiek meer voldoening als je een hele trail, loopt lang of kort... Het feit dat je iets afrond geeft een goed gevoel en er zijn genoeg trails te vinden die aan een 100km voldoen.
Het gebied rondom Dinant kun je ook prima lopen. Erg mooi. Ben er vroeger geweest met mijn ouders.
De laatste trail die ik heb gelopen in Deels Luxemburg en Deels Belgie is net zoals waar hikingchiel het over heeft..de Eisleck trail. Perfect gesneden op jullie wens. 103 km. Het is een rustige trail die door afwisselend gebied gaat met af en toe wat klimwerk, maar prima te doen. En wildkamperen werkt heel goed..gewoon laat doorhiken en vroeg bij het krieken van de dag opstaan en doorlopen. niemand die het zal weten. Eindpunt.. La Roche, waar goed belgisch bier op je staat te wachten!
 
Laatst bewerkt:
Als je al gepakt wordt kost het je 1 euro symbolische boete en moet je je tent en alle andere attributen opruimen en verdergaan....
Het is dus zo geen ramp als je gepakt wordt:D
Hou wel onze Ardennen proper en laat niets van vuiligheid achter alstublieft...
Voor de rest zou ik zeggen: veel plezier!
Groeten,
Ingels.
(Belg:D)
 
Als je al gepakt wordt kost het je 1 euro symbolische boete en moet je je tent en alle andere attributen opruimen en verdergaan....
Het is dus zo geen ramp als je gepakt wordt:D

Ha Ingels je bent Belg en mag men dus inside info van je verwachten. Voor mij is dit voslagen nieuw dat je hoogstens 1 euro boete kan krijgen (ik neem aan alleen als je er geen zooi van maakt). Ik kende horror verhalen van hogere boetes en inbeslagname van uitrusting. Heb je toevallig een link naar een officiele site oid die deze infor staaft? Zo wordt netjes wildkamperen in de Ardennen weer heel leuk namelijk.
 
Over boetes voor wildkamperen in België vond ik de volgende info:

Je krijgt eerst een waarschuwing, maar een boswachter kan een pv opmaken en aan het parket bezorgen. Die wordt doorgaans geseponeerd en doorgestuurd naar de dienst milieuhandhaving van departement Leefmilieu. Hun administratieve boetes kunnen in theorie oplopen tot honderdduizenden euro’s, maar moeten in verhouding staan tot het wanbedrijf. Een boswachter kan in het zelfde pv ook nog andere inbreuken noteren, zoals sluikstorten, het verlaten van de aangeduide paden of het maken van een kampvuur. Je kunt dus meerdere boetes krijgen!

Bron:

http://www.wegwijzer.be/dossier/wildkamperen-in-europa

dossier 2
 
Ha Ingels je bent Belg en mag men dus inside info van je verwachten. Voor mij is dit voslagen nieuw dat je hoogstens 1 euro boete kan krijgen (ik neem aan alleen als je er geen zooi van maakt). Ik kende horror verhalen van hogere boetes en inbeslagname van uitrusting. Heb je toevallig een link naar een officiele site oid die deze infor staaft? Zo wordt netjes wildkamperen in de Ardennen weer heel leuk namelijk.
Nee, officiële sites waar dat opstaat heb ik nog niet gevonden, hou ik me ook niet mee bezig en zoek ik ook niet op...
Ongeveer 2 jaar geleden heb ik het meegemaakt, boeltje opruimen en 1€ betalen.
Toen ik jong was (15 a 16 jaar) zijn we zelfs verschillende keren 'betrapt' door de politie zelve.een man of 15, veel drank en een kampvuurtje van een metertje of 2 hoog en die mannen zeiden gewoon dat we het vuur moesten blussen en moesten vertrekken.dat was zelfs in Oost -Vlaanderen in bossen niet ver van waar ik woon.
Weet je, als een boswachter je aantreft in een bos mag die zelfs niet naar je legitimatie VRAGEN, laat staan ze te eisen zoals politie wel kan.
Je ruimt gewoon je tent en alle andere zaken op en vertrekt.
Die euro betaalde ik graag, een boswachter kan vervelend doen en de politie bellen maar zover komt het normaal nooit...
Als ik ga wildkamperen hou ik me wel strikt aan de regels en dat zien die mensen ook, zodoende gaan ze er geen al te groot probleem van maken hoor.
Ik heb zelfs reeds 2x gewoon mijn gang mogen gaan.
Toen zei de boswachter in kwestie dat ik ervoor moest zorgen dat ik geen troep achterliet en de volgende dag weg moest zijn.
Maar ik spreek dan ook Frans zonder accent he, misschien denken ze dat ik een Waal ben:D
Ik heb er alleszins nog geen echte problemen mee gehad...
En ik hoop dat dat in de toekomst zo blijft...
Groeten,

Ingels.
 
Maar ik spreek dan ook Frans zonder accent he, misschien denken ze dat ik een Waal ben:D

Ja dat is dus de reden dat jij er altijd goed mee wegkomt. Moeten wij kaaskoppen niet proberen (herinner me nog menige poging om vriendelijk en vrolijk te blijven tegen zo'n Franse opzichter, kansloos waren we...):D
 
Ja dat is dus de reden dat jij er altijd goed mee wegkomt. Moeten wij kaaskoppen niet proberen (herinner me nog menige poging om vriendelijk en vrolijk te blijven tegen zo'n Franse opzichter, kansloos waren we...):D
Sander,
was allesbehalve discriminerend bedoeld hoor...
Ik heb het best wel naar mijn zin met die kaaskoppen:D
Ik woon net aan de grens met Nederland en heb zelfs heel wat Nederlandse vrienden.
Het is wel zo dat er plaatsen zijn waar ik reeds gemerkt heb dat Nederlanders niet zo graag gezien zijn.jammer....
Ik snap dat ook niet.
Vooral Duitsland heeft dat probleem heb ik reeds ondervonden...
Als je nog eens naar de Ardennen gaat zal je een Vlaming moeten meenemen he...
Maar dan wel een die Frans spreekt:D
Groeten.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan