Huttentocht in de zomervakantie


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,
Wij (vader48, moeder47, broer17, zus20 en ik14) willen in de zomervakantie in de Alpen een huttentocht gaan lopen.
Het probleem is alleen: wat zijn goede tochten,
waar moeten we kijken
waar moeten we op letten?
Dit zou onze eerste huttentocht worden, maar we gaan elk jaar wel regelmatig een berg beklimmen. (+-2500)
Heeft iemand tips, aanraders, sites? Alles is welkom

bvd
Gosse
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hallo Gosse,

Welkom op deze site. Goede zaak dat jij dit jaar de vakantie mag regelen ;-)

Hoe lang mag de huttentocht duren?
Hebben jullie ook een voorkeur voor een deel van de Alpen of is alles goed?

Marla
 
Goede tochten? lastig want dat hangt af van jullie ervaringen en wat jullie willen doen (wil je tussen door klimmen, klettersteigen of iets anders canyoning, wildwater varen)? Als jullie alleen bergwandelervaring hebben tot 2500 meter dan kan je het best beperken tot bestaande routes zoals de TMB, GR5 door de Alpen of zo iets dergelijks.
 
Hallo Marla

Aangezien het onze eerste tocht zou worden, +- 3 dagen.
Het liefst in Frankrijk, Zwitserland of West-Oostenrijk.

Gosse
 
Een mogelijkgeid is om in het Karwendel te lopen.
Begin in Scharnitz.
Dag 1 loop je naar de Mosle Alm.
Dag 2 naar de Hallerhangerhaus.
Dag 3-1 weer terug naar Scharnitz.
Dag 3-2 Je loopt een stukje terug en gaat dan door naar Hall i Tirol.

Het enigste lastige punt kan bij de Stempeljoch zijn, zie fotoquiz 120.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Ja grappig, daar dacht ik ook aan.

Gosse,
in het algemeen was ik nog een essentiële vraag vergeten: hoeveel uur willen jullie per dag lopen en hoeveel hoogtemeters overbruggen?

Marla
 
Een ideale huttentocht voor beginners vind ik de Schladminger Höhenweg in Oostenrijk. Zie hier voor info: http://www.wandern.com/rtc-wandern/5540/region_schladming-rohrmoos/schladminger_tauern_hoehenw.html

Over het algemeen liggen de hutten hier niet te ver van elkaar, zijn de hoogteverschillen niet extreem en is het technisch vrij eenvoudig. Toch heb je hier wel het gevoel echt in het hooggebergte te zijn; je blijft voortdurend boven de boomgrens. Je kan hier makkelijk een route van 3-4 dagen uitzetten.

Succes,
Joost
 
Oei, 500 hoogtemeters op een dag? Dat maakt het waarschijnlijk wel lastiger. Maar niet onmogelijk, hoor! Ik zal eens harder gaan nadenken.

Wat ik me alleen afvraag bij die berg van ca. 2500 meter die jullie elk jaar beklimmen, doen jullie dat dan ook vanaf een basis op 2000 meter?

Marla
 
Nee, alleen de eerste wandeling(en) die we maken om er weer een beetje aan te wennen. Verder lopen we tochten van ca. 1000m stijging (+-5uur) Vaak blijft m''n moeder dan na 600m ergens zitten en gaat ze een boekje lezen. M'n vader, broer, soms zus en ik lopen dan verder tot de top of cabane.

Gosse
 
Gosse,

Bij een huttentocht kan je moeder niet na 600 hoogtemeters blijven hangen als je nog een pas over moet op weg naar de volgende hut. Dan is het namelijk nooit heen en terug waarbij je automatisch weer je moeder kan oppikken op de weg terug. Dan moet je kiezen dat jullie óf totaal maar 600 meter stijgen óf dat jullie je moeder tot ongekende hoogtes brengen (óf dat je toch alleen maar dagtochten maakt).

Dus nog een keertje doornemen wat je wilt voor een huttentocht met jullie gezin:
- 3 dagen, dus maar 2 nachtjes in een berghut?
- hoogtemeters per dag 600 (of ...??) meter stijgen en dalen?
- ... uur per dag lopen excl. pauze ?
- alleen goed rotspad of mogen er ook puinhellingen bij zitten?

Laat het even weten na overleg bij jullie thuis. Daarna zijn er vast genoeg Hiking-Siters met tips!

Marla
 
Bij mijn aanbevolen tocht, kun je ook vanuit Innsbruck de kabelbaan naar boven nemen en doorlopen naar de Pfeisshütte.
Van daaruit naar de Hallerhangerhaus en dan naar Scharnitz.
Scheelt een hoop stijgen.
Dan is het gemakkelijker.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Oh loop dan maar eens een stukje GR5 van Thonon of St.Ginolph richting Chamonix. Dan kom je wel aan je hoogte meters...
 
In wat voor soort hutten wil je verblijven?

* grote hutten met kamers, douche, warm water, etc
* kleine hutten met slaapzaal, lager, eten wat de pot schaft

Wil je moeder echt mee overnachten in de laatste soort hut?

Denk eraan om hutten te reserveren. Zeker als je met 5 man in het hoogseizoen gaat en mogelijk een kamer wilt ipv lager.


mvg, Jaap
 
Hallo, ik heb een vraagje over wandern.com als je op huttesuchen klikt, krijg ik alleen hotels. Weet iemand ik het kan beperken tot berghutten?

bvd
Gosse
 
Hallo Gosse,

Zoek eens op Alpenverein en het land (bijvoorbeeld Osterreich of Schweiz). Veel hutten zijn in handen van Alpenverenigingen of Bergsportverenigingen.

Saskia
 
Nog een aanrader in de Karwendel:

starten in Schwaz--> Lamsenjochhuette--> Falkenhuette--> Karwendelhaus en eindigen in Scharnitz. Dit stuk is goed bewegwijzerd (Via Alpina, rode weg, internetsite zie onder) technisch niet moeilijk om te doen en toch erg mooi. Als je onderweg nog wat wil beklimmen dan kan je kiezen voor een extra overnachting in het Karwendelhaus en de Birkarspitze beklimmen. (2749 m, route wat minder prettig voor mensen met hoogtevrees)

De laatste dag van het Karwendelhaus naar Scharnitz is wat lang, maar je daalt daar door een prachtig dal af. Vindt je de afstand en hoogtemeters van Schwaz tot de Lamsenjochhuette te groot, dan is er een eindje voor (en een stuk lager dan) deze hut nog een andere hut. Je kan dan de tweede dag tot de Lamsenjochhuette lopen en diezelfde dag vanaf de hut (lekker alle spullen die je niet nodig hebt voor de beklimming, achterlaten) de Lamsenjoch beklimmen.

Vanuit Scharnitz is het erg leuk om de Gleischerklamm te bezoeken. Hebben jullie ook gedacht aan een bergsportverzekering? Een gewone reisverzekering geeft geen dekking als je gaat bergwandelen.

http://www.via-alpina.org/Default.aspx?pageid=page1

groet,

Annemieke
 
Een gewone reisverzekering geeft geen
>dekking als je gaat bergwandelen.
>
>http://www.via-alpina.org/Default.aspx?pageid=page1

Dat is niet altijd zo, meestal is bij een gewone reisverzekering lopen in de bergen meeverzekerd als je op wandelroutes/offciele paden blijft. Ga je klimmen/raften, canyonong of buiten de gebaande paden lopen moet je een extra reisverzekering nemen. Zelf heb ik een doorlopende normale Europesche reisverzekering waar ik gratis de gevaarlijke sporten aanvulling bijkreeg, dus dat is lekker makkelijk en weet je zeker dat alles vergoed wordt.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan