Huttentocht met Kinderen in Ordesa


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo ervaren wandelaars,

rond 15 juli 2008 wil ik met mijn vrouw en 3 kinderen (7,9 en 11 jr) een wandeling maken vanuit Torla naar Refugio Goriz. Daar overnachten en de dag nadien daar blijven (wat rusten) en een wandeling maken in de richting van Brèche de Roland (maar niet zover; zien wat haalbaar is). De derde dag terug naar Torla.

Kunnen jullie mij zeggen

- of dit haalbaar is (zonder heel veel berg-ervaring (behalve ski-ervaring)
- of we slaapzakken moeten meenemen voor de berghut Goriz die wel dekens aanbiedt: maar is een lakenzak met een deken warm genoeg in de hut ?
- hoe lang op voorhand moeten we de berghut reserveren ?
- wat met de reservatie wanneer het weer te slecht is om te vertrekken ?
- andere tips voor de wandeling met kinderen ?

Alvast bedankt

Michiel

PS. We kijken er echt naar uit:)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Belangrijkste tip die ik je kan geven mbt wandelen met kinderen is maak de afstanden niet te groot. Je kinderen zijn al een stuk ouder dus bergwandelen is ansich niet zo'n groot probleem. Leg ze wel goed uit dat het gevaarlijk kan zijn (valpartijen, lawinegevaar, steenslag etc.). Verlies je kinderen niet uit het oog bij gevaarlijke passages. Maak duidelijke afspraken als ze vooruit willen lopen waar ze persé op je moeten wachten. Qua wandeluren (daar moet je in rekenen dus niet km's) is de jongste de beperkende factor. Ik heb geen ervaring wat een onervaren kind van 7 jaar qua wandeluren aan kan. Wellicht dat iemand anders daar een licht over kan laten schijnen.

In juli moet een lakenzak + dekens van de hut voldoende zijn.

Als het weer te slecht is om te vertrekken dan vertrek je niet. Vette pech. Zit je in de hut en het is slecht dan komt er ook niet veel meer bij. Ze zullen je heus niet wegsturen als het te slecht is.
 
Toevallig ben ik vorig jaar , eind juli, op die route geweest. Dus kan ik het volgende melden. De Refugio Goriz is een van de drukste van het hele Pyreneeen gebied, ook komen er veel groepen. Reserveren dus aanbevolen. Dat zal wel mogelijk zijn bij de toeristen-informatie op het centrale plein in Torla of bij de organisatie, maar ik weet niet welke.
De route vraagt niet zozeer bergervaring als wel veel tijd en uithoudingsvermogen. Je kunt met een bus vlak bij de Senda dos Cazadores komen om te beginnen. Maar dan komen er 400 hoogtemeters achter elkaar.
Dus is het zaak dit in een rustig tempo te doen, misschien onderweg paar keer stoppen om uit te blazen. Als dat gelukt is, kan de rest van de route ook, mits voldoende tijd en uithoudingsvermogen aanwezig. Wij deden het met 15+ kg rugzakken en trekkingstokken. Bij minder belading kan het ook zonder stokken.
De route is niet overal duidelijk aangegeven, soms zijn er steile en minder steile varianten enz. Het is dus nodig om enige discipline aan te houden wat betreft routekeuze, op elkaar wachten enz. Bij een groep is de ketting nu eenmaal zo sterk als de zwakste schakel.
In Juli moet je zo vroeg mogelijk op pad gaan, want halverwege de dag begint het al goed warm te worden. Het waterverbruik(genoeg meenemen) gaat dan ook stevig omhoog.
Succes gewenst,
Boelo
 
Hallo Michiel,

Ik ben div keren in de Ordesa geweest, en vind het 1 van de mooiste gebieden van de Pyreneeën. Vanuit Torla tot ver in het park is het terein goed te doen. Als je in het grote dal van Soaso komt begint het echte klimmen pas, dat kan via een stukje van de route langs een ketting (Clavias) of via een normale route. Langs de ketting is een klein stukje, maar met de kinderen zou ik de andere route nemen. Over het reserveren van de hut weet ik weinig, want ik slaap altijd buiten, ook bij de hut. Zoals anderen al vertellen, neem genoeg water mee. Ik drink zelf altijd uit een bergbeek, als je het niet vertrouwt kan je het ook koken. En laat de jongste niet te veel dragen. Neem genoeg tijd voor het lopen, en inderdaad de jongste bepaalt het tempo.

http://www.fam.es/comites/refugios/refugiogoriz.htm

Evt even vertalen via Babelfish.


Veel plezier,...

Groetjes Fazernoot
 
>Hallo Michiel,
>
>Ik ben div keren in de Ordesa geweest, en vind het 1 van de
>mooiste gebieden van de Pyreneeën. Vanuit Torla tot ver in het
>park is het terein goed te doen. Als je in het grote dal van
>Soaso komt begint het echte klimmen pas, dat kan via een
>stukje van de route langs een ketting (Clavias) of via een
>normale route. Langs de ketting is een klein stukje, maar met
>de kinderen zou ik de andere route nemen.

Op zich zijn die kinderen nu ook weer niet zo jong. Ik ken die omgeving niet maar dit soort passages zijn nu wel de passages waar je kinderen lekker mee kan maken en motiveren. Er gaat niets boven een goede motivator om kinderen lekker aan de wandel te houden. Je bent immers met 2 volwassenen je kan de kinderen een voor een onder begleiding overbrengen.

> En laat de jongste niet te
>veel dragen. Neem genoeg tijd voor het lopen, en inderdaad de
>jongste bepaalt het tempo.

Daarom ook geen slaapzakken meenemen. In principe is een warme trui een regenjack/broek en lakenzak voldoende om p/p mee te nemen (buiten het eten en drinken voor onderweg naar de hut). In de hut kan je als het goed is avond eten krijgen, ontbijt en wellicht een lunchpakket voor overdag. Wel genoeg geld mee naar boven nemen ;)
>
> http://www.fam.es/comites/refugios/refugiogoriz.htm
>
>Evt even vertalen via Babelfish.

Zo goed is mijn spaans nu ook weer niet:+
 
Opvallend hoe dit bericht lijkt op
http://hiking.be/forum/thread.asp?Thread=50721
Ik heb daar enkele linken ingestoken.
De suggestie om er een rondje van te maken via sarradets?
Bezint eer je begint want ik vind het zelf een vrij link voorstel wat ik daar geef.
De terugweg via het jagerspad moet mogelijk zijn maar ik vraag me af of het erg boeiend is voor de kinderen om de tweede dag richting brèche de roland te lopen (en weer terug). Toch vrij desolaat.
Een kind gaat dat naar mijn gevoel toch snel saai beginnen vinden. Vanaf Goriz naar het oosten lopen (richting collado arrablo)lijkt mij boeiender en groener. Aan de andere zijn er enkele vlakke bergweiden. Misschien vind je daar al(nog) wat water in de barranco arrablo
Fon Blanca ligt dan mogelijk weer iets te ver om naar toe te gaan (en het pad gaat met momenten vrij stijl naar beneden) maar de rio vellos heeft daar prachtige poelen om in te zwemmen
Dan is de suggestie die ik doe aan franse kant haalbaarder en ook nog eens boeiend.
Over reserveren ed weet ik niets. Misschien moet je eens een mail sturen naar het gezin met zelfde plannen.
Waar is jullie vaste stek voor deze vakantie?
Misschien heb ik nog een idee.
Ivo
 
Fantastisch hoe snel ik reactie krijg van jullie; ik kom hier bijna in een echte familie terecht.

Wij zullen eerst 10 dagen verblijven in Camping Boltaña en nadien verhuizen we voor 8 dagen naar de Franse Pyreneeën op een kleine camping vlakbij Montségur.

Ik moet er wel rekening mee houden dat mijn vrouw voorzichtig moet afdalen. We hebben allemaal stokken.:) :+
 
Hallo Michiel,
Nog een tip: neem een stuk elastisch verband o.i.d. mee. Dat kan net uitmaken of iemand nog verder kan of niet bij opspelende spieren of banden in de knie(of enkel), wat makkelijk kan gebeuren als men niet zo goed geoefend is. Ik heb mijn verband vorig jaar tussen de Breche en Goriz aan een jonge Spaanse vrouw gegeven die eigenlijk nauwelijks nog verder kon lopen. Maar ja, ze moesten de Refugio wel halen omdat iemand anders alvast hun tent had meegenomen.(nooit doen dus!)
Groeten,
Boelo
 
Misschien moet je je in ordesa beperken tot dagtochten.
Rond Montségur zijn er tal van mogelijkheden (en tal van hutten).
Niets boeken en dan ter plekke mooi weer afwachten om wat rond te bellen naar lege slaappplekken.
Gebied rond pic carlit is mooi.
Nog wat dagtochten (met enkele tweedaagse) uit de ruime omgeving van montségur
http://www.randonnees-ariege.com/travail/entrees/pays_foix.htm
 
Eén elastisch band zal je niet helpen bij een meervoud aan opspelende knieen en kniebanden. Een elastischband is beter geschikt om enkelblessures te behandelen. Voor de knieen moet je gewoon voldoende passende kniebanden bij je hebben, zeker als je bekend bent met het feit dat dit bekende zwakke punten zijn bij een of meer van je familieleden.

Zo loop ik zelf altijd met 2 kniebanden, want ik weet als ik meer dan 500 meter achterelkaar moet gaan dalen dat het na die 500 meter zwaar gaat worden voor die kniebanden van mij (maar goed ik draag dan ook meestal een rugzak van +/- 15 kg).
 
Michel,

Het ene kind van zeven jaar oud is de andere niet. Mijn dochter heeft toen ze zeven was een vergelijkbare tocht gedaan qua tijd en afstand. Ging net an. Zwaarder het het echt niet moeten worden. Op saaie trasjecten deden we al wandelend vaak woordspelletjes, raad eens welk dier/persoon ik in mijn hoofd heb, verhalen vertellen enz..

Het jagerspad naar beneden nemen kan nog wel eens lastig worden voor je vrouw. Zeker omdat je dan al de hele dag gelopen hebt en juist de steile stukken voor je kiezen krijgt als je moe bent. Met slecht weer (nat) is deze route af te raden voor mensen die "voorzichtig" moeten afdalen.

Als als het (zoals gewoonlijk) bloedheet is....zorg dan inderdaad dat de kinderen voldoende drinken onderweg. Als je Soaso-Pradera, via de lage(watervallen) route naar beneden doet kom je wel een watertappunt tegen (inclusief wachtenden voor u) onderweg. Via de hoge route (jagerspad) is er geen watertappunt onderweg.
Omhoog via het jagerspad is zwaar, maar geeft verderop mooie uitzichten.

- er zijn veel leukere/rustigere hutten dan Goriz, maar dat je naar Ordesa wilt snap ik heel goed -

Ruud
 
"Via de hoge route is er geen watertappunt onderweg"
Ik kan me in elk geval minstens twee plaatsen herinneren waar water uit de grond of uit de rots kwam en waar we ook van gedronken hebben, na filtering overigens. Bovendien kom je ook nog eens vrij dicht bij de rivier in de buurt.
Liever dan "jagerspad" spreek ik over "Senda dos Cazadores", het is tenslotte Spanje. Ik zou het ook niet waarderen, als buitenlanders in Nederland zouden proberen om alle geografische aanduidingen te vertalen.
Groeten,
Boelo
 
Hoi,

het jagerspad = Senda de los Cazadores, veronderstel ik.

Voor de klim:
misschien is de klim via die weg wel goed omdat de klim in het begin van de dag ligt en dat het nadien langzaam dalen is tot aan Clavijas de Soaso (vanwaar dan weer 300 hoogtemeters) tot aan Refugio Goriz. tenzij dit natuurlijk enorm energie gaat vergen. Globaal gaan we in dat geval 2 pieken hebben in de hoogtemeters en langere lichtdalende stukken. Wat denk je ?

Op dat jagerspad ligt halverwege de Refugio de Abé: op de kaart staat er een bron bij. Toch drinkbaar ? Of niet ?

Afdaling kan dan via de lagere weg.

Michiel
 
Hallo Michiel,
op afstand kan ik absoluut niet beoordelen, wat iemand anders kan of niet. Het belangrijkste is toch wel dat je redelijk goed voorbereid bent en een beetje geluk, goed weer enz. helpt natuurlijk ook.
Wat betreft water, wij waren met iemand die veel hiking ervaring in de V.S. heeft en die dus al het water door de Katadyn Hiker liet pompen.
Maar ik heb ook Belgische hikers gesproken die zonder filteren en zonder problemen de hele Pyreneeen zijn doorgekomen. Als ik water zou willen filteren, zou ik dat met het systeem van Steripen doen: klein, licht en geen gepomp, daar ben ik ook veel te lui voor.
Groeten,
Boelo
 
Michiel,

De bus brengt je naar Pradera. Vanaf Pradera kun je direct het Senda de los Cazadores (jagerspad, ja) nemen. Stel dat je eerste bus neemt, dan heb je het de eerste stappen eerder koud dan warm (= minder waterverbruik). Lekker rustig ook. Als je deze route neemt heb je na de eerste klim de gehele weg een prachtig uitzicht.
Ik ken geen Refugio de Abé. Heb nu geen kaart bijdehand dus kan het ook niet opzoeken. Volgens mij kom je via deze route echt geen hut tegen. Wel een uitzichtpunt waar miischien ooit een hut heeft gestaan.

Via de hoge route kom je dus niet dicht bij de rivier (Arazas)in de buurt. Vlak voor het stijgen naar Goriz kom je langs een stroompje, maar het water gaat daar voornamelijk onder de stenen door.

Zowel op de klim via de Cazadores als de hoogtemeters naar de Goriz moet je je met een gezin niet verkijken, maar je hebt de hele dag de tijd....
 
Dag Roedi,

De prijzen in de hutten zijn nogal hoog. Maar voor "leden" is het een pak goedkoper. Misschien loont het de moeite om lid te worden? Weet jij hoe ik lid kan worden en of het de moeite loont om dat te doen ?

bedankt

Michiel

>Michiel,
>
>De bus brengt je naar Pradera. Vanaf Pradera kun je direct het
>Senda de los Cazadores (jagerspad, ja) nemen. Stel dat je
>eerste bus neemt, dan heb je het de eerste stappen eerder koud
>dan warm (= minder waterverbruik). Lekker rustig ook. Als je
>deze route neemt heb je na de eerste klim de gehele weg een
>prachtig uitzicht.
>Ik ken geen Refugio de Abé. Heb nu geen kaart bijdehand dus
>kan het ook niet opzoeken. Volgens mij kom je via deze route
>echt geen hut tegen. Wel een uitzichtpunt waar miischien ooit
>een hut heeft gestaan.
>
>Via de hoge route kom je dus niet dicht bij de rivier
>(Arazas)in de buurt. Vlak voor het stijgen naar Goriz kom je
>langs een stroompje, maar het water gaat daar voornamelijk
>onder de stenen door.
>
>Zowel op de klim via de Cazadores als de hoogtemeters naar de
>Goriz moet je je met een gezin niet verkijken, maar je hebt de
>hele dag de tijd....
>
>
 
Nee sorry Michiel,

Ik heb in de spaanse Pyreneeen alleen nog maar in het "wild gestaan" en weet dus niets van prijzen in berghutten aldaar. De paar keren dat ik (met Hiking-Site) in een spaanse berghut heb overnacht was het overigens lekker betaalbaar. Het kan best zijn dat Goriz (en andere populaire hutten) gewoon erg duur is en dat je met een lidmaatschap ook niet veel verder komt.

Misschien dat een ander hierop een antwoord kan geven.....

Ruud

>Dag Roedi,
>
>De prijzen in de hutten zijn nogal hoog. Maar voor "leden" is
>het een pak goedkoper. Misschien loont het de moeite om lid
>te worden? Weet jij hoe ik lid kan worden en of het de moeite
>loont om dat te doen ?
>
>bedankt
>
>Michiel
 
Dag >
>De prijzen in de hutten zijn nogal hoog. Maar voor "leden" is
>het een pak goedkoper. Misschien loont het de moeite om lid
>te worden? Weet jij hoe ik lid kan worden en of het de moeite
>loont om dat te doen ?
>
>bedankt
>
>Michiel
 
Beste,

We hebben het volbracht op 20-22 juli 2008; onze kinderen 7-9 en 10 deden het fantastisch:

volledig bepakt en allemaal met een rugzak(je)
vanop de parking via de Sendero de los Cazadores (600 hoogtemeters) naar de Faja de Pelay; langs de vallei in schitterend zomers weer, maar dus met voldoende waterflessen; tot aan Cola de caballo en dan via het pad dat eindeloos lijkt naar Refugio Goriz. Ik heb de 2 jongste kinderen moeten voorttrekken aan hun wandelstokken. Er werden ook 3 medailles "uitgereikt" aan de meet: de berggeit, de moedigste en de vrolijkste. We hebben gestapt van 8u30 tot 17u15. We waren heel erg moe.

2de dag boven: korte wandeling richting Brecha de Roland tot aan de sneeuw en waar de gemzen hadden moeten staan (helaas: verkeerde uur denk ik)

3de dag naar beneden via de vallei van Soaso: vooral psychologisch toch nog vrij lang: we dachten dat we er sneller gingen zijn.

een aanrader voor iedereen !

groetjes

Michiel
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hey goed man Michiel!

Leuk te lezen dat het allemaal gelukt is. Mooi gebied he.....
Volgend jaar zijn wij ook weer van plan naar Ordesa/Anisclo te gaan.

Wat kostte de Goriz-hut nu eigenlijk per nacht?

Groeten,
Ruud
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan