huttentocht noorwegen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Wie kan me helpen aan info over een huttentocht in Noorwegen.
Een route, hoe er te komen vanaf Oslo, condities in de hutten (kunnen ze vol zijn in augustus?), afijn kan ook een boekje kopen misschien.
Alvast dank
Rob
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Rob,

Een boek dat een hoop info over de routes en hutten die daar bij horen geeft is het boek "Bergtochten in Noorwegen" van Jolanda Linschooten.
een recensie vind je hier:
http://www.hiking-site.nl/boekrecensies_sa_bin.php

Veel succes met het plannen van je tocht en veel plezier in Noorwegen!

Groetjes,
Timo

-vertrekt dinsdag naar Noorwegen met als doel de Noordkaap-
 
Hoi Rob,

Er zijn veel mogelijkheden om ergens te komen met OV. Hier heb je de routes van een busmaatschappij:

http://www.nor-way.no/wsp/nbe/front...&func=publish.show&func_id=1238&table=CONTENT

Het vliegveld Gardermoen vind je bij het vliegtuigje tussen Lillestrøm en Eidsvoll, rechtsboven Oslo.

Verder kun je hier de treinen vinden:
http://www.nsb.no/

Vanaf het vliegveld kom je het makkelijkst in Rondane (in de buurt van Lillehammer). Daar zijn veel routes, gewoon te vinden op de kaart. Verder naar het noorden heb je ook Dovrefjell waar je goed kunt komen. Als je via Oslo gaat, kun je ook makkelijk met de bus in Jotumheimen komen, of met de trein in Finse (Hardangervidda).

Een goed rondje met OV is de bus naar Haukeliseter in het zuiden van Hardangervidda en dan naar het noorden naar Finse waar vandaan je weer met de trein terug naar Oslo kan. Is ook een mooie route.

Groeten,

Linda
 
Mensen, dank voor jullie info. Ik sta op punt van boeken, maar ik durf niet. Bang voor de hutten. Vol stellen, groepen en vriendinnen, en die ene eenzame man, die nooit praat over zijn eenzaamheid.
I am no rock. I am an island. Cause a rock feels no pain. But an island cries and sighs.
Ik denk dat ik maar naar de Biesbosch en Terschelling ga.
 
Hallo Rob,
He, nog een Simon & Garfunkel kenner! Waarom omzeil je dit probleem niet door een klein en licht tentje mee te nemen? Zie ook mijn bijdrage op "tochtgenoot Pyreneeen" Het punt daarvan is dat ook een aantal "eenlingen" samen een geslaagde tocht kunnen maken.
Groeten,
Boelo
 
Ach Boelo, roerend dat je met me meeleeft, maar ik vrees dat ik het zelf maar moet oplossen.
Het punt is dat ik, die altijd de eenzaamheid opzoek, deze keer eens gezelschap wil. Ik wilde zelfs met de SNP ,de Jotunheimen trek, vanwege een klein erfenisje - normaal gesproken is zoiets ver boven mijn budget. Echter, die reis zat vol. Dan voel ik me extra eenzaam tuissen al die gezelscxhappen. Herkenbaar? Of zal het allemaal wel loslopen? Tja, daar gaat de leeftijd tellen: je doet steeds minder spontaan/klakkeloos.
 
Nee niet herkenbaar.

D'r zou eens iemand peper in je reet moeten gooien. Altijd de eenzaamheid opzoeken (zeg je zelf) en nu miepen omdat, juist nu je in een gezelschap had willen gaan, die reis net volgeboekt was.

Laat je niet leiden door angst, maar ga gewoon uit van datgene wat jij mooi en leuk vindt. En dat moet je gewoon gaan doen.
Niet miepen, maar gaan!

En als dit nogal bot overkomt ... so be it.
Ik hoop juist dat je hiermee tot inkeer komt en gewoon gáát. Dat je gaat genieten van de tocht en de landschappen waar je van houdt, zonder je blind te staren op wat allemaal níet kan. Dat is een levensinstelling.

Marla
 
Mag hoor, kan ik wel hebben. Het verschil is: zoals ik voorheen ging was, niets en niemand nodig, geheel zelfvoorzienend. Maar ik nam geen risiko’s als gletsjers en sneeuwvelden die de tekens onzichtbaar maken. Oke, die keer in de hoge Tatra, Dat was een kwestie van koers zuid aanhouden, het is een smalle rug, en dan kom je vanzelf weer beneden, ondanks een zicht van 5 m. en natte stenen.
Dit is toch wat riskant gebied, of laat ik me nu wat aanpraten? Inderdaad wil ik een tentje meenemen, maar geen eten en kookgerei. En op een dag ook dat tentje achterlaten, op hutten lopen, en weer terugkeren. Maar wat er in die hutten te vinden is aan eetwaar, daar kom ik niet achter. Zakken pasta, of ook blikvoer?
Verder hoor ik diverse verhalen over bagage die niet aankomt op het vliegveld, en ach, is dit de manier om weer goed in mijn vel te komen, of maak ik nu een fout, en kan ik beter gaan als ik goed in mijn vel zit. Trouwens, dan al dat gevlieg, ik heb er al 2 opzitten dit jaar. Sorry, ik miep weer even. Toch fijn dat jullie dit willen lezen.
 
Wat Boelo bedoelde is juist een tentje mee te nemen om meer vrijheid te hebben en telkens de keuze te hebben mocht de hut naar jouw zin te vol zijn. Als je geen brander en eten mee wilt nemen is een tentje meenemen overigens tamelijk zinloos, lijkt mij.

Wat er in het hutten wordt gekookt weet ik niet. In de Alpen en zeker in de Pyreneeën wordt er geweoon goed gekookt. Ik neem aan dat dat daar in Noorwegen niet anders is.

Maar ik adviseer je de links en de literatuur na te lopen die de Noorwegen-kenners naar aanleiding van jouw posting hebben genoemd. Zoek zelf eens op internet, want daar zul je ongetwijfeld genoeg informatie vinden, zoals reisverslagen van anderen waarin het eten specifiek wordt genoemd. Of ga naar de bibliotheek voor boeken over Noorwegen. En ook op deze site staat meer dan genoeg over de hutten in Noorwegen. Heb je de zoekfunctie al gebruikt?

Hoe dan ook, het is nu aan jou om daadkracht te tonen.
I'm outta here.

Marla
 
In de bediende hutten in Noorwegen, wordt er vaak aan grote tafels gezeten, dus iedereen bij elkaar: gedwongen socialisatie noemen ze dat. Verder wil het ook nog wel eens druk zijn, dus moet je ook na het eten wel aanschuiven waar al anderen zitten. Over het algemeen is men wel in de stemming voor een praatje. Je moet alleen wat actief het iniatief nemen. Ik heb dat afgelopen zomer in IJsland in de toetistenhutten ook gedaan. Alle andere gasten waren groepen of stelletjes en die willen best een praatje met je maken. Maar neem ook een boek mee voor als het een keer tegenvalt.
In onbediende hutten in Noorwegen is het denk ik nog makkelijker om een praatje te maken, omdat iedereen zijn potje moet koken in dezelfde keuken. En er is vaak met 1 zitkamer. Dus ga nou maar gewoon en probeer het eens uit. Als je twijfelt, moet je niet meteen te lang gaan. Overigens heeft DNT ook elk jaar groepsreizen met een gids, ook Engelstalig. Dan krijg je zowiezo kontakt.

Linda
 
Nog een paar vraagjes:
(Als je geen brander en eten mee wilt nemen is een tentje meenemen overigens tamelijk zinloos, lijkt mij).
Hoezo niet? Je hebt het over volle hutten, dan is een tentje toch lekker privé? En, Is er dan geen kookgerei in de hut? En over de eetwaar, daar bedoel ik uiteraard niet de maaltijden mee, maar wat in je de onbemande hutten vindt. Ik meende dat daar etenswaren te koop liggen ??? Dat vind ik nergens in reisverslagen.
 
In alle hutten is kookgerei en servies. In zelfbediende hutten is eten te koop (DNT-sleutel nodig). Meestal is dit een deel blikvoer (bijv. Joika), rijst, knäckebröd, soep etc. Het is behoorlijk duur omdat het er met de sneeuwscooter en soms met de helicopter naartoe moet worden gebracht. Onbediende hutten hebben geen eten. Op de kaart staat het verschil. De website van DNT geeft ook info (in het noors) over de hutten.

De hutten zijn nooit te vol. Je kan er altijd slapen, desnoods op de grond op een matras. Ik denk dat in augustus de meeste hutten alleen in het weekend veel gasten hebben als de noren zelf gaan wandelen. Door de weeks zal het wel meevallen. Vooral Finse op vrijdag en zaterdagavond is tjokvol in augustus/september vanwege alle mensen die de rallarvegen willen fietsen. Oh, ja, hutten die dicht bij de weg liggen willen nog wel eens een ander soort gasten hebben dan alleen maar wandelaars. Die hoe verder van de weg, hoe gezelliger het soort gasten, is mijn ervaring.

Linda
 
Ik moet vaststellen dat Marla mijn bedoeling heel goed begrepen heeft. In het algemeen is hiken erg de moeite waard, Noorwegen is magnifiek en de hutten zijn er voortreffelijk. Maar als je last hebt van overbezorgdheid of zelfmedelijden, dan moet je niet gaan want dan ben je gewoon (nog) niet in staat om optimaal te genieten.
En probeer niet om je achter leeftijd te verschuilen. Dat doe ik ook niet. Ik ben al oeroud, maar kan er nog keihard tegenaan gaan , als het moet. En na een tijdje ga je dat nog leuk vinden ook..
Groeten,
Boelo
 
Tjongejonge, dat er zoveel reaktie komt op mijn oproepje, zomaar zonder eigenbelang. Hebben jullie echt zoveel lol in dat net-werk? Ik ben weer wat wijzer, hoewel de termen zelf-bediend en onbediend me nog niet echt duidelijk zijn. Ik koop nooit boeken, kijk nooit op andermans sites naar informatie. Wel hoor ik graag van mensen persoonlijk, maar die heb ik hier in het oosten niet. Wat dat betreft (maar dan ook alleen dat) ben ik jaloers op westerlingen.
Laat ik nu even ingaan op het punt: “er stokoud tegenaan gaan”.
Wel, ik ga er al 30 jaar alleen tegenaan, en zal dat ook blijven doen. Alleen, het is wel beperkt. Zoals iemand ooit zei: “alleen leven is half leven”. Mijn ouder worden zie ik als een ontwikkeling, naar een andere belevingswijze. Behoefte aan praatjes in een hut heb ik niet zoveel. Want daar komt het in het buitenlands meestal op neer. Oke, wat informatie opdoen over andere hutten/routes is nooit weg.
Mijn aarzeling komt dus voort uit de behoefte, af te wijken van dat o zo nieuwe en toch platgetreden pad.
Met een groep op stap gaan levert op:
1. praatjes
2. gesprekken.
Wel het eerste hebben we al gehad. Die gesprekken, die kun je met sommige mensen beter NIET hebben. Voor je het weet maak je iemand voor patser uit (vraag Peter maar eens…….).
Op de Boschplaat (onze eigen mini-Hardangervidda), wakker wordend tussen de vogels (die heb je daar niet veel heb ik begrepen), zee bij de hand, fuik in de slenk, ‘s avonds palinkie smoren, droom ik dus mijn ideale reis. Volgend jaar , en dan Walking Apart Together. Anders gezegd: samen uit, alleen thuis. Nou ja: afspreken: deserteren kan, afsplitsen, en dan over x dagen elkaar weer treffen, zoiets.
Ben benieuw naar jullie mening. Ik trof trouwens op onze site een diskussie over alleen- versus groepsreizen uit 2005. Helaas, heb ik die gemist. Toch vaker surfen?
rob
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Rob,

Volgens mij is dit net zo'n onderwerp waarbij de mening van anderen minder waard is. Over materialen en kleding is het altijd goed om te horen wat anderen vinden, maar of je alleen of met een groep een tocht moet ondernemen is geheel persoonlijk. Als jij je prettiger voelt in je eentje met slechts af en toe contact voor een praatje, moet je dat gewoon doen. En als je op ziet tegen dagelijks in de drukte zitten, moet je dat dus gewoon niet doen....
Persoonlijk ga ik voor het echte genieten van de natuur liever in mijn eentje, met een groepje is voor mij meer de gezelligheid en minder genieten van de omgeving.

Groetz,
Dennis
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan