Huttentocht rugzak


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste Hikers,

Wij zijn op zoek naar een goede en betaalbare rugzak om te gebruiken tijdens korte (max. 4 dagen) huttentochten. Aangezien wij echte groentjes zijn op het gebied van deze tochten willen we graag van ervaringsdeskundigen wat advies. Bijvoorbeeld hoeveel liter rugzakken (zelf dachten wij aan ca 30L) zijn aan te raden en waar moeten wij op letten tijdens de aanschaf? We hebben in het verleden veel dagtochten gelopen en willen nu iets meer... vandaar onze zoektocht naar goed materiaal..

Groetjes Marieke en Paul
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hallo Marieke en Paul,

Welkom op deze site.
Het is natuurlijk een vraag die al honderd keer gesteld is.
Wat mij als nieuwkomer op deze site erg hielp, was eerst alles lezen wat erover geschreven is. Kijk met de zoekfunctie naar alle prikbordsessies hierover en kijk bij de materiaalervaringen wat mensen van diverse merken en types vinden.

Het is voor de keuze van de inhoud van je van rugzak belang te bedenken wat je zoal meeneemt gegeven het gebied waar je loopt. Aangezien je het over huttentochten hebt, gaat het toch om het hooggebergte met alle weerwisselingen van dien. Denk dus aan alle voorzorg-spullen die je meeneemt zoals diverse lagen kleding, maar ook ehbo-spullen, noodbivakzak etc..
Zelf vind ik 30 liter behoorlijk krap als het om meerdaagse bergtochten gaat, eerder iets voor een dagtocht in de bergen. Daarboven komt bij een huttentocht toch ook minstens een lakenzak, eten voor overdag voor een paar dagen.

Over merk en type kan niemand je verder goede tips geven. Er zijn tig hele goede bekende merken, maar wat jou lekker zit kan jij alleen bepalen. Passen in de (vak-)winkel met deskundig personeel erbij dat goed op lengte, hoogte van de heupband e.d. let. Passen met voldoende relevant gewicht in de rugzak. En vooral uitgebreid passen. Dat is de enige manier.

Marla
 
Nou als ik naar mijn laatste vakantie kijk en ik alleen helemaal gebruik zo maken van hutten voor zowel ontbijt, lunch, diner, douche en bed dan zou ik waarschijnlijk genoeg hebben aan een 20 liter camelback en rennend (letterlijk) van hut tot hut gaan, meer een soort van Adventure Race dan een trektocht.

Als je dit dus vergelijk met Marla haar reactie, zie je dat het heel persoonlijk is wat je meeneemt of wat je nodig hebt.

Ik denk dat voor een standaard huttentocht een liter of 40 voldoende moet zijn. En met een beetje moeite moet 30 liter ook wel lukken, maar bedenk je goed dat je in een 40 liter rugzak wel 30 liter aan bagage kwijt kan, maar 40 liter bagage niet in een 30 liter rugzak past.

Eins
 
Ik ben het helemaal eens met Eins. En Marla moet maar eens bedenken dat je in echt hooggebergte helemaal geen hutten meer zult aantreffen. Als het erin kan, dan b.v. de Deuter Speedlite 30. Wel groter maar ook erg goed zijn de Osprey Atmos 35 en de Macpac Amp 40, alleen dat prijskaartje...
Groeten,
Boelo
 
Nou Boelo,
Ik weet niet wat jouw definitie van hooggebergte is?

Volgens Van Dale:
"gebergte met toppen die hoger zijn dan 1500 m boven de zeespiegel".

En volgens Wikipedia:
"een gebergte met een gemiddelde topografische hoogte vanaf 1500 meter".

Dus horen daar de Alpen en Pyreneeën gewoon bij. Bij huttentochten loop je vaak al boven 2000 meter met passen op 3000. In alle hooggebergtes is het heel gebruikelijk dat de hut op slechts 2000 meter ligt, maar je overdag veel hoger komt.

Ook in de Himalaya kun je trouwens tot op grote hoogte huttentochten doen, waarbij je overdag echt wel dik boven de 4000 of 5000 komt en 's avonds lager slaapt.
Dus, Boelo, wat is voor jou dan "echt" hoogebergte?

Kenmerk bij bergtochten is toch dat je vaak grote hoogteverschillen overbrugt en wat ik bedoel te zeggen dat je met je spullen in de rugzak altijd op alle weersomstandigheden voorbereid moet zijn, ook bij een vierdaagse huttentocht.

Dat was vooral mijn punt bij deze vraag over de rugzak. Voorbereid zijn met genoeg spullen. Kleding en zaken voor geval van nood.

Marla
 
Hi Marieke en Paul,


Ik zit een beetje tussen Eins en Marla in. Eins is de extremist/minimalist en Marla wellicht wat aan de voorzichtige kant.

Mijn indruk is dat jullie meerdaagse huttentochten willen doen in Alpen, Pyreneeen of vergelijkbaar. Ik vermoed dat je loopt over begaande paden cq gemarkeerde routes en dus niet gaat voor klimspullen, stijgijzers en andere aanverwante artikelen. Verder denk ik dat jullie vooral in de zomer willen lopen en niet in voorjaar of late herfst, waarbij kans op sneeuw veel groter is. Dit alles heeft invloed op de grote van je rugzak. Als dat niet zo is, laat dan maar weten.

Je rugzak moet liefst zo groot zijn, dat je je spullen gewoon mee kan nemen, maar bij voorkeur zo licht mogelijk. Je hebt dan gewoonweg meer plezier van een tocht. Voor een 4-daagse huttentocht zou ik genoeg hebben aan een 30-40 liter rugzak. Deze weegt 750-1000gr. Een 60ltr rugzak komt al gauw op 2-2.5kg. Er zit niet zo'n verschil in gewicht tussen een 30 en 40 ltr rugzak.

Wat stop ik in mijn rugzak op bovengenoemde tochten?
* twee halve liter petflessen met water. Als ik een dagafstand heb of veel drinkwater tegenkom onderweg, vul ik er maar een. Het is handig als je rugzak zo'n van aan de zijkant heeft (mesh) waar je zo'n fles in kan stoppen.
* Een regenjas en regenbroek. Liefst een beetje dunne stof. Het is overigens ook handig als je rugzak zo'n ingebouwde regenhoes heeft. Zo niet, dan stop ik alles in plastic zakken.
* De pijpen van mij afritsbroek als het mooi weer is. Zo'n afritsbroek betekend dat ik een korte en lange broek ineen heb.
* Als het mooi weer is, heb ik mijn fleece niet aan. Deze moet dus in de rugzak. Aangezien dit een groot gevaarte is, is het handig als hij onder de klep past. Het is dan wel fijn als je rugzak twee schnallen heeft.
* Een klein toilettasje met een klein tubetje tandpasta en een klein stukje zeep. In dit tasje kan ik ook wat pleisters een rol sporttape en ibuprofen kwijt (en oordopjes voor in de hut). Ik heb dus geen complete EHBO set bij.
* Als ik echt veel zin heb, neem ik nog een paar teva's mee. Meestal hebben ze wel schoenen of sloffen bij de hut en anders kan je altijd nog op je sokken rondlopen.
* Een paar reserve sokken, een onderbroek en een dun ondershirt. Voor 4 dagen heb ik verder geen reserve kleding bij.
* Een zaklamp. Hiervoor hebt ik zo'n petzl tika ledlampje. genoeg licht voor in de hut.
* Mijn GSM voor als het echt mis gaat
* Mijn fototoestel is een compact camera en zit in mijn broekzak
* Een paar repen. In de meeste hutten kan je weer nieuwe kopen, dus heb ik alleen maar het eten voor die dag bij.
* Een lakenzak. Hierbij maak ik gebruik van een zijdenzak. Licht en klein.
* Een zakmes heb ik in mijn zak zitten. net als een aansteker voor geval dat.
* De kaart van het gebied zit ook meestal in een van de zakken van mijn broek. Soms stop ik deze in de rugzak.
* Ik heb ook nog een paar wandelstokken. Ik vind het wel handig als aan de rugzak dus aan de zijkant nog een lus zit om ze daar vast te zetten.


Bovenstaande past allemaal in een 30ltr zak. Welke rugzak maakt mij niet uit, als hij maar een beetje prettig zit. Zoals beargumenteerd vind ik een mesh zak aan een zijkant, een stokkenbevestiging aan de andere zijde, twee schnallen voor het topvak handig. Bij zo'n rugzak hoef ik geen heupriem om gewicht te dragen, alleen een smal bandje dat slingeren tegen gaat. Dit beetje gewicht draag ik wel op mijn schouders.


groetjes, Jaap
 
@Jaap;

Op zich heb ik geen ervaring met huttentochten, maar 2x een halve liter water lijkt me wel weinig. Dat is wel afhankelijk van het jaargetijde waarin je gaat, maar zelfs op dagafstanden van 20 km heb ik meer bij me.

@Marieke en Paul: Misschien is het handig om te kijken of een rugzak met waterzak wat voor je is. Dat is puur persoonlijk, ik heb er jaren niets van willen weten, maar nu wil ik niet meer zonder.
Afhankelijk van het jaargetijde kan het handig zijn om een brandertje mee te nemen om soep o.i.d te maken als je het erg koud hebt. Bereken daar ook ruimte voor als je die wilt meenemen. Kennissen van ons hadden voor een huttentrektoch 40 a 50 liter mee.
De tocht was door de Dolomieten, en het gewicht kwam op ca. 13 kilo. Dat leek mij eerst ook krankzinnig veel, maar ze rekenden hier ook minimaal 3 liter water bij. Verder hutsloffen, lakenzak, tussendoortjes. extra sokken, fleece, regenpak, brandertje+ pannetje, zaklamp, fototoestel, EHBO en toilettasje.

Groetjes,
Mirjam
 
Uitgaande van een drie seizoenen huttentocht met lekker weer zou ik zo ongeveer denken dat je dit mee moet nemen:

Kleding aan:
Trekkingbroek (afrits)
paar sokken
Schoenen
onderbroek
Twee dunne (echt dun) shirtjes, een met korte de ander met lange mouw
wandelstokken

Bepakking:
Rugzak
paar sokken
onderbroek
Fleecetrui
Wind/Waterdichte laag (ik heb liefst een poncho, maar een paclite is ook prima)
1 tot 2 liter water
kompas
kaart
EHBO setje
tandenborstel/pasta, zeep, zonnebrand, lipcreme
een halve kleinste Rubitec Towel (is voldoende om je mee af te drogen)
Bivakzak (waarschijnlijk zul je tijdens een noodbivak het voldoende warm hebben met al de kleding aan en in de bivakzak)
Wat eten voor onderweg, met wat extras als "diner" voor tijdens de noodbivak, iets met veel calorien (vet). Een zak nootjes (ongezouten) pp, red je het wel een nachje op.
(hoofd)lampje
geld, papieren, etc
camera
telefoon
zonnebril
wc papier

Dat zou toch wel in een 30 of 40 liter moeten passen toch?

Eins, accepteerd overgens geen aansprakelijkheid over bovenstaande paklijst.
 
Mooie lijst! Het is ongeveer wat ik zelf zou meenemen. Wel zou ik een lang hemd en een onderbroek vervangen door een setje Icebreaker voor het geval van extra koude op hoogte. Toch ben ik geen minimalist of extremist, Heer Jaap! Ik ben gewoon iemand die al pijn in spieren en gewrichten krijgt bij de gedachte dat hij meer moet meeslepen dan echt nodig is.
Maar dan is er nog het verschil tussen theorie en praktijk. Zo kon ik deze zomer de kleine 20 liter(!) overcapaciteit van mijn rugzak gebruiken om een tochtgenoot te helpen toe die het even niet meer trok. En een grotere rugzak hoeft niet altijd loodzwaar te zijn! De nieuwe Golite Odyssey pakt 65-80 liter met 1,6 kg eigen gewicht en draagt daarbij nog prima ook!
Groeten,
Boelo
 
Bedankt allemaal voor jullie goede adviezen...!!
We gaan deze week even kijken bij Zwerfkei en Bever zwerfsport..
(gelukkig is het herfstvakantie dus hebben we mooi even wat tijd)

Zijn er nog mensen (met ervaring op het gebied van..) die goede adviezen hebben waar het gaat om beginnerstrektochten in de omgeving van de Jungfrau.... We zijn een beetje verliefd geworden op deze omgeving..

Groetjes van Marieke en Paul
 
Ik heb een rugzak van 30 liter + 15 liter meshzak voorop voor huttentochten. Die voldoet voor een tocht in de zomer of herfst. Meestal neem ik dan een slaapzak mee i.p.v. een lakenzak. Geen bivakzak. Hoeveel "overlevings"-materiaal zoals een bivakzak je meeneemt is o.a. afhankelijk van hoe verlaten en moeilijk het gebied is en hoe groot de afstanden tussen de hutten zijn.
In het voorjaar op skihuttentochten, neemt een van de twee een grotere rugzak mee (65 liter, 1,3 kg), omdat er dan nog een slaapmatje, een sneeuwschep, thermoskannen, skiwax, vellen en dikkere handschoenen mee moeten.
Als je voor 4 dagen eten mee moet nemen, wordt 30 liter snel te weinig. Maar ik vermoed dat je in die hutten wel eten kunt kopen. Ik zou dus gaan voor een rugzak van 40-50 liter. Dan heb je voldoende plek met wat flexibiliteit als je een keer meer nodig hebt. Het is geen probleem om met een wat lege rugzak te lopen.

In het lijstje van Eins mis ik nog een boek.

Linda
 
Als je gaat kijken, neem dan de spullen mee die erin moeten en kijk of ze er lekker in passen (niet te krap, het wordt vaak toch ietsjes meer, of je wilt wat mee terug nemen). Moet je ook water meedragen, dan kun je nog kijken naar een rugzak met een ingebouwd drinksysteem, is erg comfortabel. 2 liter voor een dag moet je wel op rekenen.

Afhankelijk van de evt. kou mis ik nog handschoenen / muts oid. Maar dat hangt er vanaf van waar en wanneer je gaat wandelen.

gr. Joop
 
>In het lijstje van Eins mis ik nog een boek.

Drie keer raden: die is te zwaar. 's avonds vermaak ik me met koken en dagboek schrijven (als ik kampeer) en dan is het heel vroeg naar bed, uur of 7 of 8. In de hut vermaak ik me wel met praten met mensen, vind ik leuker en intressanter dan een boek.

Eins
 
>In het lijstje van Eins mis ik nog een boek.

Als je wél graag een boek leest zijn e-books de ultieme lichtgewicht oplossing. Ik heb dat uitdrukkelijk willen uitproberen in mijn streven naar gewichtsbesparing.

Veel mensen hebben toch al een mobiele telefoon bij zich. Sommige hebben zelfs een mp3 speler bij zich. Een smartphone geeft voor een paar gram meer de combinatie van deze functies en ook de mogelijkheid om een dagboek te schrijven en e-books te lezen.

Ik heb het dit jaar voor het eerst uitgeprobeerd en zo op vakantie al twee boeken weggelezen. Ik dacht dat het wel erg wennen zou zijn (een papieren boek zou toch altijd leuker zijn), maar nee, eigenlijk niet.

Eigenlijk best kicken om in een compleet niet-hightech omgeving op 2500 meter in je tentje van een verlicht schermpje een boek te lezen.

Marla
 
>> 's avonds vermaak ik me met koken en dagboek schrijven

Jaja, Eins, dat zijn inderdaad ook nogal culinaire capriolen die je uithaalt, dus daar ben je wel even mee zoet ;-)
De Globetrottermaaltijden vond je toch al teveel gedoe?

En dat dagboek ... weegt niets?

Marla
 
Marieke en Paul,

Geen directe adviezen maar de Rother gidsjes en het al wat oudere boekje van Robert Weijdert, bergwandelingen in Berner Oberland, zijn prima om ideeen op te doen.

groeten, Bas
 
Dat e-book idee van je heeft een nadeel: batterijen. Als ik ook nog eens een boek zou gaan lezen op mijn telefoon dan moet je on de dag ofzo op laden en 's avond is er niet altijd die optie. Zoals je zelf al eens hier gepost hebt, kan het zelfs in een hut wel eens lastig zijn om wat prik te gebruiken.

>En dat dagboek ... weegt niets?

Zal hem even voor je wegen: 15 A5 velletjes papier wegen 23 gram en als ultieme vorm van efficient omgaan met gewicht beschrijf ik ieder velletje op alle zes kantjes :+

Eins
 
>Zoals je zelf al eens hier gepost hebt, kan het zelfs
>in een hut wel eens lastig zijn om wat prik te gebruiken.

Nou, ik was het zelf zeker niet hoor, die zei dat het moeilijk was om in een berghut een telefoon op te laden. Dat zal je wel verkeerd gelezen hebben.

Ik heb er namelijk nooit problemen mee gehad op tijd mijn telefoon bij te laden en met twee accu's voor de smartphone heb ik altijd genoeg, ook als ik maar eens in de week (of langer) kan laden. Ik kom altijd wel een keer op een camping of in een berghut.

Maar we lopen altijd in heel verschillende streken, jij en ik.
Jij loopt blijkbaar altijd in streken met overal postkantoren om pakjes heen te sturen en ik loop blijkbaar in streken waar ik regelmatig elektriciteit kan laden!
Zo krijgt ieder wat ie nodig heeft ;-)!

Marla
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan