Iemand ervaring met water uit een lavogne filteren?

Concrete vraag nadat ik alles gelezen heb over water filteren, hoe je virussen aanpakt etc.

Ik ga over 3 weken een dag of 4 op de Causse Mejean en Causse Noir verblijven. Daar is het niet heel nat, en naast water vragen bij bewoners lijken de zogenaamde lavognes, de drinkpoelen voor vee, de enige bron van water. Ik heb de indruk dat ik dat moet kunnen filteren met een Sawyer, wellicht voor de zekerheid nog met een tablet tegen virussen of het koken.

Is mijn indruk de juiste naar jullie idee?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Dank daarvoor. Ik denk dat de vraag mss nog concreter is: moet ik mij zorgen maken om virussen in (stilstaande) drinkpoelen voor vee.
 
Ik heb eens wat fotootjes gegoogled en vind die drinkplaatsen er nog erg netjes bij liggen. Ik heb ooit eens getapt uit een poel met twee meter brede bagger/strontranden bij 25graden. Moest 600 meter afdalen voor t eerste water. Het was bruingroen en stonk als de hel. Mijn planning was filteren, hadex erbij en nadien ook nog te koken. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat ik toch hartstikke ziek geworden zou zijn.

Ik zou het gebruikt hebben uit nood, maar vond een gesloten hut met nog niet afgesloten watertap buiten.
 
Geen persoonlijke ervaring maar na een google op foto's van dergelijke lavognes zou ik het laten afhangen van de visuele aanblik van de poel. Is er mest in het water ed. Als het water helder oogt zou ik het filteren en een tablet micropure forte gebruiken. Oogt het groen of een andere kleur en met draadalgen ed zou ik er niet aan beginnen. Moest ik aan een dergelijke tocht beginnen zou ik opzoeken waar er stromend water te vinden is en mijn waterplanning ervan laten afhangen. In het extreem geval dat erg geen zekerheden zijn, zou ik ervan uitgaan dat ik een woestijntrekking ga doen en zou dan voor heel de periode water mee nemen (wat waarschijnlijk niet nodig gaat zijn omdat je wel wat bewoning gaat tegen komen). Ik ben ooit met 11 liter water vertrokken om het vercors plateau over te steken omdat ik toen geen zekerheden had over de verschillende bronnen onderweg. Achteraf gezien was het niet nodig geweest.
 
Vandaag naar de Strijbeekse heide geweest met mijn dochters. Ik ging oa kijken of er water zat in het Zwarte Goor (vanwege droogte vorige jaar). Dit was het geval en heb er water uitgefilterd zonder verdere behandeling. Dit hebben ik en mijn dochters gedronken. Persoonlijk was dit voor mij een grote stap. Zelf ziek worden ok maar met kinderen is dit toch een andere keuze. Uiteindelijk is er niemand ziek geworden. Er hangt dus veel af van een keuze om iets wel of niet te drinken en is vooral situationeel.
 
Maar drinken uit een bak met dieren. [emoji848] Ik weet het nog zo niet. In Schotland een keer flink ‘ziek’ geworden van ‘vervuild’ water. Details zal ik besparen, maar het was geen pretje. Wellicht daardoor dat ik wat voorzichtiger ben geworden.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
 
Ik ben het wel eens met Golok. Vee en wild lijkt me juist een grote risicofactor, naast menselijke vervuiling natuurlijk wat hier wel mee zal vallen. Het gebied is niet erg druk bevolkt en veel boerderijen zijn verlaten las ik. Wel genoeg plaatsen waar je om water kunt vragen. Waarschijnlijk pompwater? Als je echt geen ander keus hebt dan zo'n poel of omkomen van de dorst: kun je het koken dan zou ik dat in ieder geval altijd doen. Ik zou me niet zo'n zorgen maken over virussen maar als het een lage poel is waar dieren in gaan staan kan je niet uitsluiten dat er ontlasting in terecht komt. Het gaat dus om de bacteriën en die gaan wel dood als je het water genoeg verhit. Wel even doorkoken als er organisch materiaal in zit waar ook nog ziektekiemen in kunnen schuilen. Dan hoef je alleen nog om dingen als zware metalen, pesticiden en dergelijke zorgen te maken maar dat overleef je wel. Maar dit is maar een algemeen verhaal, ik heb de info van Jeroen niet gelezen, daar staan vast veel tips in.
 
Bij drinkplekken van vee en andere dieren loop je grote kans op infectie met de giardia parasiet. Waarom en hoe ga ik niet uitleggen, het staat al perfect op Wikipedia. Dus opgepast met drinkwater voor beesten, al ziet het er nog zo helder uit. Indien mogelijk, dan zoveel als het kan "upstream " water innemen.
 
(Verdere filtering: op de ouderwetse manier koffie zetten met gekookt water. Een papieren of stoffen filter is prima om grotere stukjes materiaal nog uit te filteren en me dunkt dat koffie, vers of zelfs poeder ook nog wel een reinigende werking kan hebben. Gebruiken ze bijvoorbeeld om de geur van sterk ruikende leren tassen die op ouderwetse manier gelooid zijn, mee te neutraliseren. Ik kan me niet meer herinneren of dat ook nog werkt met leer dat met kamelenurine gelooid is wat in landen als Marokko nog schijnt te gebeuren :p)
 
Dank voor alle reacties. Omdat het weer tegenvalt in de regio wijken we uit naar de Ardeche en daar is het wat bewoonder. Dus er zal denk ik niet echt gefilterd hoeven worden.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Bovenaan