Ierland Wicklow of Dingle Way


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
In September ga ik hiken in Ierland. Volgens dit draadje:

http://www.hiking-site.nl/prikbord/dcboard.php?az=show_topic&forum=132&topic_id=2616&mode=full

is de Dingle Way afwisselender dan de Wicklow Way. Toch een paar vraagjes.

Ik wil eigenlijk gaan wild kamperen, het mag niet, maar is wel zo leuk
welke van de twee zou dan beter zijn?

In Schotland heb ik water ongefilterd uit de burn gedronken, maar dat
was wel in realtief verlaten gebied. Wat is de kwaliteit van het oppervlakte water in Ierland, drinkbaar of toch liever filteren?

Welke van de twee Ways gaat door meer verlaten gebied?

Meer info is natuurlijk welkom,

Eins
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Eins,

ik lees lekker mee als je het niet erg vindt, want in oktober heb ik op de planning staan tien dagen Ierland. De vragen die je stelt over wildkamperen en water houden mij ook bezig.

Na even te hebben gelezen op dit forum en andere info via internet, lijken de plannen nu; het lopen van de Beara-Way.
Beara zou in tegenstelling tot Kerry- en Dingle-way meer afgelegen gebied doorkruisen (of minder toeristisch zijn), maar zoals ik al aangaf is het informatie van derden.

Ook ik ben dus benieuwd naar de reacties op je vragen.
gr. Joris
 
Zelf heb ik alleen de wicklow way gelopen. Dat was in Juni en dan is het niet zo druk. Hele mooie route, maar misschien niet zo heel erg afwisselend (heuveltjes en bosjes). Wildkamperen gaat prima, evenals vuur maken. Er vliegen soms wel helicopters over het traject om te controleren. De locals vinden het niet echt een probleem. We hebben ook bij boeren op het land geslapen (na vragen), en mochten zelfs kleine vuurtjes maken. Water hebben we trouwens wel gefilterd. Je kan ook aan iedereen vragen je flessen te vullen, maar er komen door het jaar heen nogal veel mensen langs, dus....
 
Heb reeds veel way's bewandeld ! Het wild kamperen is echt geen probleem omdat je toch veel afgelegen gebieden hebt in Ierland ! Wick low heb ik nog niet bewandeld, Dingle wel ! Is echt een aanrader ! Met het weer moet je geluk hebben dit is ook belangrijk als je wild wil kamperen ! Alles wordt vrij drassig ! Je hebt wel verschillende yha onderweg maar dat is natuurlijk niet de vrijheid die wij willen ! Water drinken : moet je een beetje bij uitkijken daar er vrij veel schapen lopen en vanalles laten vallen of zelfs (soms) doodvallen in rivieren ! Zoek steeds met je kaart het begin van een rivier of bron op of doe zoals ik ook veel gedaan heb : vraag het aan de vriendelijke bevolking ! No problem ! Beara way vond ik minder interessant dan dingle en kerry way, maar smaken verschillen ! Greetz Frank
 
Ben net een paar dagen terug van de Wicklow Way. Ik zal zelf maar wat antwoorden geven.

Ik heb de route gelopen van het begin, Marlay Park, tot aan Glendalough (spreek de gh uit als k), daarna zijn we afgebogen naar Rathdrum omdat we van daar een trein terug konden nemen.

Wild kamperen is prima te doen, men heeft er totaal geen moeite mee. Als je net voorbij Knockree Youth Hostel loopt, heb je onder in de valei een paar prima kampeerplekken. Helaas zijn die wel enorm vervuild door mensen die geen LNT ethiek hebben. Je kunt ook in het YH verblijven (aanrader).

Alleen wel jammer dat we donderdag in de staart van een orkaan hebben gekampeerd. Mijn Exped Auriga buitendak* heeft overgens geen krimp gegeven. Was wel een erg angstige nacht aangezien we bang waren dat een boom zou omwaaien en op ons zou vallen, met als gevolg dat ik hier niet had gezeten.

Water is net zoals overal denk ik. Een smalle, snelle stroom levert goed water, een brede rivier beduidend minder. We hebben twee maal water gefilterd uit de Avon More rivier (een brede rivier). Het water bleef geelig, maar smaakte prima. Ik ben na terugkomst wel misselijk geworden en heb nu een beetje diaree, maar als dat aan het water ligt dan zou mijn maat daar ook last van moeten hebben aangezien we hetzelfde water dronken en hij heeft niks. Over de waterkwaliteit van die rivier twijfel ik dus , maar ik denk dat het filter prima werkte en dat ik ergens anders ziek door ben geworden.

Verlaten is de WW absoluut niet. Veeeeel te veel infrastructuur zoals B & B's. Zoek je een hike waar je alleen en afgezonderd bent dan is de WW niks voor jou.

Het is een leuke beginners wandeling. Absoluut niet zwaar. Kaart is bijna niet nodig, iig niet om de weg te vinden. Die is met bordjes uitstekend gemarkeerd en je loopt nergens fout. De kaart is alleen handig om Youth hostels of een andere route te vinden zoals wij deden.

Als de WW je eerste hike word en je nog niet zo zeker bent van je kaart lees kwaliteiten dan is de WW wat voor jou.

Zoek je afgelegen gebieden, zelf kaart lezen, onafhankelijk van overnachtings plaatsen, weinig mensen dan is de WW niks voor jou.

De enige reden waarom je de WW als 'ervaren' hiker zou willen lopen is juist de mogelijkheid tot veel sociaal contact, als dat je ding is, of omdat'ie onderdeel is van de E8 en je die, net zoals wij, in etappes helemaal wilt doen.

Eins

*Om gewicht te besparen is de binnentent thuis gebleven.
 
Bedankt voor de info,

Welke tocht het wordt is nog niet geheel duidelijk. We twijfelen tussen Dingle en Beara, Wicklow viel al af omdat we op Shannon vliegen. Wicklow zag ik als optie voor een volgende keer, maar gezien jullie ervaringen spreekt deze tocht me nog maar weinig aan. Nou beschouw ik mezelf niet als ervaren en zoek ook niet naar de moeilijkste terreinen, maar een belangrijk criterium is buiten de bewoonde wereld, liefst zo min mogelijk mensen tegen komen en lekker in de natuur.

Wildkamperen gaat het in ieder geval worden, zeker nu ik zowel van jullie als van anderen heb vernomen dat ze niet moeilijk doen in Ierland. Als tips hoorde ik naast aankloppen bij boeren, gewoon vragen in de pub en ze sturen je naar een mooi plekje. (hoewel deze tip kwam van fietsers) In eerste instantie denk ik er nu aan om gewoon zelf een plaats te zoeken en hopen dat het weer meezit en de modderpoelen meevallen.
Water, ik heb geen filter, wel ooit chloor-druppels gebruikt en vaker gewoon gedronken uit kleine riviertjes en meren. Dus daarbij hoopte ik op de kleine riviertjes en huizen die we tegenkomen. Maar na de ervaringen van eins gaan er weer druppels mee en misschien dat ik maar eens een filter moet aanschaffen.

gr. Joris
 
Ziek van water???

>Bedankt voor de info,

Graag gedaan

>Wicklow viel al af omdat we op Shannon vliegen.

Wat betaal je voor een retourtje naar Shannon? En vanaf welk vliegveld vertrek je? Met welke airliner? Wij vlogen vanaf Eindhoven naar Dublin met Ryanair voor slechts € 70 retour pp! En dat was incl. alle (ja alle) toeslagen.

>Nou beschouw ik mezelf niet als ervaren en
>zoek ook niet naar de moeilijkste terreinen, maar een
>belangrijk criterium is buiten de bewoonde wereld, liefst zo
>min mogelijk mensen tegen komen en lekker in de natuur.

Dan moet je idd niet de Wiclow Way doen.

>Maar na de ervaringen van eins gaan er weer
>druppels mee en misschien dat ik maar eens een filter moet
>aanschaffen.

Nu is het altijd vestandig je water te zuivern, maar toch denk ik niet dat mijn buikgriepje aan het water lag. Als het water besmet was dan zou mijn maat er ook last van gehad moeten hebben. Het is onmogelijk dat ik wel ziektekiemen binnen krijg en hij niet. En van één protozoa wordt je niet ziek, maar toch weet je het nooit zeker.

Zijn er mensen in de zaal die ervaring hebben met het drinken van verkeerd water en daarna ziek werden. Hoe ging dat? Was je echt volledig uitgeschakeld of viel het wel mee. Ik had wel dunne ontlasting, maar kon gewoon werken, moest alleen wat vaker naar de wc. Me dunkt dat je veel zieker wordt dan dat door het drinken van besmet water.

Iemand?

Groet Eins
 
RE: Ziek van water???

Hoi Eins,

Ik kan me helaas ervaringsdeskundige noemen....

Heb in 2000 besmet water gedronken in Spanje, in de buurt van Sort. Het sloeg 2-3 dagen later pas toe, toen ik in Andorra was. Ik begreep van de arts daar dat hij al een 20-tal mensen had gehad die zomer die allemaal enkele dagen daarvoor in dezelfde buurt waren geweest. Hoe dan ook, ik was inderdaad behoorlijk uitgeschakeld: zware diarree en niet in staat om voedsel binnen te houden omdat dat meteen er weer uit kwam. Heb 6 dagen antibiotica geslikt - had als bijwerking ernstige spier- en gewrichtspijn, dus ik was nog verder uitgeschakeld. Pas na 7-10 dagen kon ik weer min of meer fatsoenlijk fietsen/wandelen.

Nog geen maand geleden in Mexico waarschijnlijk ook iets verkeerds binnen gehad. Meest waarschijnlijk vruchtensap gedronken die was aangelengd met kraanwater (da's niet geweldig drinkbaar daar)
Gevolg: misselijk, hoofdpijn en slects lichte diarree. Geen overgeven of zo. Het wilde niet echt overgaan, dus wederom aan de antibiotica. Hoofdpijn en diarree waren na enkele dagen over, maar de misselijkheid en opgeblazen gevoel heeft nog een week aangehouden. Echter, ik was verder wel functioneel en heb gewoon gereisd.
Overigens, ter leut ende vermaak: dit soort besmettinkjes waar alleen europeanen en amerikanen aan ten prooi vallen noemen ze in latijns-amerika "de wraak van Montezuma".

Conclusie: van besmet water kán je helemaal uitgeteld zijn, maar dat hoeft dus niet. Zal vast afhangen van het type bacterie dat je binnen krijgt...

Groetz,
Dennis

- Blijft gewoon eigenwijs naar latijns-amerika gaan -
 
RE: Ziek van water???

Hoi Eins,

Over de keuze Shannon; we vliegen vanaf Charleroi met Ryanair. Deze was goedkoper als vanaf Eindhoven naar Dublin en we hadden vooraf gehoord dat de mooiste wandelgebieden aan de westkust lagen in Ierland. Retourtje is 60 euri pp (incl alles) en als mijn vriendin een dag eerder ja had gezegd, was het nog 50 euri geweest. Omdat we gebonden zijn aan de schoolvakanties en we nu terugreizen op een zondag (vaak duur), was dit een goedkope optie. Aangezien we zelf in Eindhoven wonen en Dublin dus makkelijker te bereiken is, was ik niet van plan om in Ierland van Shannon naar Dublin te reizen.

Over water, ik nam aan uit je reactie dat het niet altijd mogelijk is om kleine riviertjes te vinden. Daarom moet er in ieder geval iets mee. Ik heb zelf nog moeite met te kiezen uit het grote assortiment aan mogelijke waterfilters. Dus daar moet ik me nog eens goed in gaan verdiepen.
Afgelopen zomer bijvoorbeeld in Finland gewoon uit de meren gedronken, soms zag het water bruin (ivm moerasachtig gebied, aldus de Finnen), maar nergens last van gehad en dat zonder filter. Druppels ook niet gebruikt. Enkele van onze regels; water nooit vanaf de oever pakken, maar in het midden (bij meren) en bij twijfel koken. Het meeste water hebben we echter ongekookt gedronken.
De enkele Finnen die we tegenkwamen, waren erover verdeeld, sommigen gebruikten filters en anderen gewoon niets.

Als ik echter de reactie van Dennis lees, zou ik misschien toch eens wat minder vertrouwen moeten hebben in de waterkwaliteit en mijn eigen weerstand.

gr. Joris
 
Inmiddels ook weer terug en het was een heerlijke vakantie. Lopen, wildkamperen en Guinness drinken, oh oh wat is Ierland toch mooi.

Voor ons is het Dingle geworden als keuze en Beara is afgevallen omdat we vooraf het idee hadden dat Dingle wat ruiger zou zijn wat landschap betreft.

We zijn begonnen aan de zuidzijde van het schiereiland bij Inch (of Inse in Gaelic). Vooral een mooi strand en apart om te zien omdat het strand (en duinen) een uitsteeksel is van zo'n vier kilometer in de baai. We zijn uiteindelijk doorgelopen tot aan Brandon aan de noordzijde, net over Mount Brandon.

Achteraf gezien vonden wij de westkust en de noordelijke kant van het schiereiland het interessantste en als advies; als je loopt met de klok mee, start dan in Ventry. Tenzij je tijd genoeg hebt en perse de dingle way in zijn geheel wil lopen.
Wat ons een beetje is tegengevallen is dat het (zeker het zuiden) je niet echt buiten de bewoonde wereld komt, overal staan huizen in de buurt en je loopt ook vaak over asfalt. Laatste is iets waar we geen groot fan van zijn.
Het heeft ook zo zijn voordelen, want je kunt vrijwel overal je waterflessen laten vullen en vanuit je wildkampeer plekje naar de pub is ook een aantal keren mogelijk geweest.
We hebben zodoende geen water uit beekjes genomen. Over de beekjes, op Dingle staan werkelijk overal schapen, zelfs bovenop de bergen, zodat je volgens mij nooit echt kunt vertrouwen op de waterkwaliteit.

Wildkamperen heeft ook geen problemen opgeleverd en was goed te doen. Een enkele maal was de tent niet bestand tegen het natuurgeweld. De plaats waar we hoopten de tent op te zetten leek zo'n beetje een windtunnel en beschutting was in de verte niet te vinden. Uiteindelijk aangebeld bij het enige huis waar een lampje brandde en de mensen boden gewoon hun "beehive" (traditioneel Iers rond stenen bouwsel, van honderden jaren oud) in de tuin aan. Zo wordt zo'n avond overgetelijk omdat vervolgens de hoosbuien losbarsten en we heerlijk droog hebben gekookt en overnacht.
Verder hebben we illegaal en uit het zicht van de boer in enkele weien gestaan, met toestemming van een pub-eigenaar bij hem in de wei, met toestemming van een boer pal aan zee (terwijl er een bordje hing met "private property, no camping") en gratis in de tuin van een B&B.
Ook liften, bij gebrek aan bussen op zaterdag, bleek de laatste dag geen enkel probleem en in korte tijd hebben we drie liften gekregen om terug te keren naar Tralee.

Kortom de ervaringen die wij hebben gehad zijn dat de Ieren echt zeer vriendelijk en behulpzaam zijn.

Dingle is een prachtig schiereiland, de natuur is mooi en ruig, geschiedenis en oude bouwsels volop aanwezig, maar behalve in bergachtige stuk, kom je overal huizen tegen. Je zult je dus ook zelden buiten de bewoonde wereld wanen.
Om het wilder te maken de toch, zijn er rondom Mount Brandon volop mogelijkheden. Met vele mensen hebben we erover gesproken en er zijn vele routes die niet op de kaart staan, maar die niet altijd even makkelijk begaanbaar zijn. Het weer is een grote bepalende factor en dan vooral de mist en drassige grond. Dus als je dit soort plannen hebt, vooral goed informeren bij de locale bevolking, maar mogelijkheden volop.

Ierland is ons goed bevallen, ondanks dat het anders is geweest als we vooraf hadden verwacht. Het was voor ons een wat luxe tocht met de beschaving zo dicht bij; pubs, koffiehuizen en shops regelmatig tegengekomen. Niet geheel verwacht, maar het had ook zijn positieve kanten.

Als tip voor toekomstige andere gebieden in Ierland, kregen we van een Duitse in het hostel, Galway en Donegal. Deze zouden ook de ruige natuur en kust hebben en niet al te druk bezocht zijn.

Joris
 
Wat denk je, zou dat ook te doen zijn in februari?
Iemand ervaring met trekken in Ierland in de wintermaanden?
Zou voor korte periode zijn.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan